Saturday, March 31, 2007

Satu pengorbanan 15

"Ma..dua malam ni Hanim tak balik, tau...." Hanim menjerit dari dalam biliknya.

"Apa anak dara menjerit-jerit...macam rumah ni besar padang bola! Dah tu nak beritahu pasal tak nak balik rumah pula. Dah nak jadi apa anak mama ni?"leter ibunya yang sudah tercegat di muka pintu. Ditangannya ada sebuah dulang gubahan.

"Hanim ada Girls' Nite out. Kan kelmarin dah beritahu Mama. Mama lupa,eh?" tanya Hanim sambil memasukkan baju ke dalam backpacknya.

Cik Latifah berkerut mendengar kata-kata Hanim,"Bila masa ni? Yang Hanim beritahu, minggu ni Hanim ada program Qiam cum motivasi kat sekolah sempena preparation untuk 'O' levels tu...Ni tiba-tiba nak pergi Girls' Nite out ni dah kenapa?" Risau juga Cik Latifah memeikirkan anaknya seorang ni.Ntah tiba-tiba berubah angina,ingin buat benda tak betul pula.

Hanim tertawa mendengar leteran ibunya yang macam rifles M16 tu. Risau juga ibunya mendengar dia hendak keluar untuk bersuka ria.Sayang juga Mama kat Hanim..

"Alah Mama ni, Hanim belum hilang arah tuju lagi,lah. Yang maksud Hanim Girls' Nite Out tu , program Qiam tu lah...cuma kat madrasah di khaskan untuk pelajar perempuan, pelajar lelaki semua lepak kat Masjid Omar Melaka. Hmm, takut anak mama ni berubah arus,ye?" Hanim masih menahan tawa. Wajah Mamanya beibah riak.

Cik Latifah merengus dgn usikan anaknya,"Nakal eh? Buat Mama cuak je...Tiba-tiba merepek nak enjoy nite life..."

"Mama, Qiam tulah nite life buat semua orang2 bertaqwa..Tak salahkan Hanim ikut jejak mereka?"

"Of course, tak.Malah Mama syukur sangat. Dulu kat sekolah Nasional, bila Hanim naik stage buat peformance, Mama proud kerana anak Mama talented...tapi itu dunia yang menipu,kan? Perubahan Hanim yang sekarang ni lah yang sepatutnya Mama banggakan.My baby dah tahu tanggungjawab dia sebagai seorang muslimah sejati...."

Hanim memeluk bahu ibunya,"Sayang Mama. Ma, doakan Hanim terus begini tau,"pintanya.

"Tak naklah..."

"Hah? Mama tak nak doakan Hanim?"

"Bukan macam tu, takkan nak doakan Hanim terus macam ni? Mama nak doakan Hanim terus berubah berusaha menjadi a better person."

Kali ini muka Hanim pula yang berkerut, tak faham apa yang di kata oleh ibunya.

"Yalah, from a good muslim, to a better muslimah....Dari seorang Muslim, jadilah seorang Mukmin, seterusnya, usaha jadi hamba yang Muttaqin. Muslim yang beriman dan bertaqwa....betul tak?Tak nak setakat jadi Muslim jer...Dah ramai sangat Muslim kat dunia ni....tapi yang mukmin dan muttaqin boleh kira je dgn jari." kata Cik Latifah lagi.

"Mama...mana Mama dengar benda ni...So unlike of you to say that to me? Kalau abang dengar, sure sujud syukur punya dia..." Hanim membalas sambil mengucup pipi Mamanya.

"Bila Mama lihat Hanim dan Syam semakin berubah, Mama pun carilah jalan yang korang ikut tu....Then kelmarin Mama pergi solat kat Masjid Kassim, niat nak dengar ceramah. Tapi kelas petang tu cancel. Cuma rezeki Mama, Mama dapat berkenalan dgn seorang jemaah di situ. Sambil berbual-bual menunggu bas, dia ada sebut benda tadi tu. Terkesan Mama dgn tuturan dia...Dia sebaya dgn Mama. Nama dia Nasrah," Cik Latifah memberitahu Hanim mengenai sahabat barunya.

"Alahamdulillah Mama. Hanim yakin Hanim ikut jalan ini pun tentu dgn doa orang tua Hanim juga." Hanim masih teringat pesanan ayah sarah.Perubahan kebaikan seseorang itu selalunya adalah hasil doa orang tuanya.Kalau bukan dari mak ayah sendiri, mungkin dari nenek moyang kita.

Cik Latifah mencuit pipi anaknya,"Mmm.mengelamun.Cepat-cepat siap.haim bawa ubat tak?” Dia tak lupa memesan hanim kerana Hanim sering gastric.Antacid memang tak membantu langsung.

“Pill tu dah habis,Mama.hanim lupa nak ambil kat Clinic Dr.Wong tadi,”Hanim teringatkan ubatnya.Pill orange kecil tu adalah sahabat baik Hanim dikala gastricnya menggila.

“Kalau gitu, jangan lupa makan. Jangan makan yang bukan-bukan,”pesan Mamanya sambil bangun hendak keluar dari kamar Hanim.

“Okay,Mama.InsyaAllah, pasal makan tu rasanya hanim ikut jaduallah…tapi pasal makan bukan-bukan tu,susahlah Mama. Hanimdah suruh sarah beli banyak titbits,”gelak Hanim. Cik Latifah hanya mampu menggeleng kepala. Junk food dah jadi sebahagian hidup Hanim walaupun sudah banyak kali dileterkan.

Nanti sebelum keluar, hantarkan kuih kat rumah Iskandar. Ibu dia tempah untuk pertunangan."

"Pertunangan? Is nak tunang ke?"Hanim tersenyum.Senyap-enyap mentornya dah ada buah hati rupanya.

"Apa pula Is... Nia lah..kakak dia yang tunang,”balas Mamanya.

"Tapi Ma, kan Kak Nia ada kat US," tanya Hanim setakat mahu kepastian dari Mamanya.

"Yang berurusan kan ibu dia..bukannya Nia. Dia kat US memang. Tunang dia lagi ada kat Madinah.Dua-dua tak ada kat Singapore. Kira orang tua aje yang berurusan,"jelas Cik Latifah.

"Mama. suruhlah Iskandar datang amik jer...Backpack ni dah berat, nak angkat kuih lagi,"rengek Hanim. Dia memang malas untuk jadi delivery girl mamanya. Lebih-lebih lagi kalau ke rumah mentornya itu.

"Dia sibuk lah, Mama dah call. Sepupu dia ramai kat rumah dia.Diorang buat kenduri sekali."pujuk Cik Latifah.

"Ramai orang kat rumah dia? Eee, lagilah tak nak pergi.Buat malu jer.."rengus Hanim.


Selepas bersiap, Hanim terpaksa juga menghantar kuih yang sudah siap di gubah ke rumah Iskandar. Hatinya berdebar bila mendapati ramai gelak ketawa dari arah rumah Iskandar. Dia memberi salam dengan cermat .

"Wa alaikum salam....cari siapa?" tanya seorang pemuda yang sedang duduk di tepi pintu.

"Makcik Ainon ada? Saya nak hantar barang ni.."jawab Hanim sambil menyuakan kotak gubahan ke arah lelaki itu..

"Wait, wait.Saya tak tahu apa-apa," balas pemuda itu," Is, ada orang cari Aunty."

"Cakaplah ibu aku keluar jap.Suruh dia tunggu!"terdengar suara Iskandar dari dalam biliknya.

Berderau darah Hanim mendengar kata-kata Iskandar,"Tunggu? Gila ke apa? Orang nak ke sekolah ni!"

"I've got to go..Saya nak rush ke sekolah..." pintas Hanim mengharap sangat pemuda itu mahu mengambil kiriman itu darinya.
Pemuda itu hanya tersenyum,"Is, this girl gotta rush to school.Kau keluar lah....Dia hantar barang ni!" sesekali dia menjenguk kedalam rumah.

Sebentar kemudian,barulah Iskandar keluar. Bila terlihat Hanim, dia tersenyum mesra.

"You rupanya. Si precious ni, Nak pergi mana rush sangat?"Tanya Iskandar mesra seperti biasa. Hanim terkedu mengdengar perkataan precious terkeluar dari mulut Iskandar.

"The camp in school,"jawab Hanim sekilas. Dia menyerahkan kotak gubahan kepada Iskandar. Iskandar menyambutnya berhati-hati.

"Thanks. Sorry kena tunggu lama. I was getting ready tadi," Iskandar memberitahu.”Ingatkan hanim buatkan I cheesecake sekali,”

“You order jugak ke?”wajah hanim seakan serba salah. Mama tak pula menyebut apa-apa order denagnnya.

“Tak lah,precious one. Janganlah buat muka kesian tu.I tak order tapi apa salahnya kalau you buatkan,”usikan Iskandar membuat Hanim serba tak kena.Lebih-lebih lagi dengan pemuda tadi yang asyik memerhatikan.

"Okay,brother, got to go! Nanti lambat pula." Hanim meminta diri. Dia hekdak cepat beredar dari mengadap muka Iskandar dan mendengar usikan-usikannya.

"Eh, nanti sekejap. You nak ke madrasah kan? My relative pun nak ke madrasah juga. Dia satu sekolah dgn you...Nanti I panggil dia eh,"Iskandar memberitahu.

Hanim terus berdiri diluar. Siapa pula saudara Is yang satu sekolah dgn Hanim? Selama ni tak pula dia bercerita.

"Ehem..."suara sesorang mengganggunya.Hanim berpusing ke belakang melihat empunya suara. Wajah Hanim berubah riak. Dia?

"Terperanjat lihat ana? Tak sangka atau tak suka?" sinis suara itu bertanya.

"Tak lah...tak ada apa-apa.."jawab Hanim pendek.

Iskandar yang turut berada di situ, mencelah,"Dialah yang aku ajar tu..Kau kenal dia tak,Saif?"

"Siapa yang tak kenal dia? Motivator utama sekolah aku..."balas Saiful Alam.Dia membetulkan backpacknya dibahu. Sesekali matanya menjeling Hanim yang berdiri di hujung koridor.

"Hanim, Saif is actually my distance cousin. Mak dia dgn my dad are cousins. jarang berjumpa kalau tak ada majlis macam ni...Ni pulak, dia nak pergi that Qiam program..." Is menepuk bahu Saif. Macam mana mentornya boleh ada kaitan dengan Saif.nasib baik hanim belum menceritakan lebih-lebih tentang seklah pada Iskandar.kalau tak mesti ‘termengumpat’ akan saudaranya seorang itu.

"Korang nak aku drive?" tanya pemuda tadi yang masih duduk di tepi pintu.

"Tak payah,lah.Naik bas kan boleh..."Saiful Alam menjawab.

"Bukan aku suruh bayar pun....free servicelah, Brother. Lagipun kawan kau ni kata, dia nak rush, dah lambat.."pemuda menyanggah tolakan saiful Alam.

"Selalu kalau aku yang lambat, tak pernah kau nak hantar,"gumam Saif,"ni ada budak ni, sibuk kau beriya-iya."

Pemuda itu tertawa,"Kawan Abang Is, aku no prob...."

Hanim masih terus membisu, tak selesa dgn perbualan Saiful Alam. Iskandar menghulurkan sebuah beg kertas kepada Hanim,"Tak sempat nak bungkus apa-apa. Ni pun kuih muih yang my family buat ..."

"Thanks..buat susah aje..I dah makan kat rumah tadi,"jawab Hanim.

"Kat rumah lain sis, ni my cousin yang pack untuk you, lain..."usik pemuda tadi.

"Hah, Hanim, Ini adik Saif. Amir..." Is memperkenalkan.

Hanim hanya mengangguk, matanya tertancap pada Saif yang sedang memakai kasut.

"Akhi, anta tak terlibat dgn program ni,kan?" tanya Hanim pada Saif.

Saiful Alam hanya menggeleng sambil memandang wajah Hanim.

"Tak terlibat sebagai peserta, tapi sebagai facilitator...."jawabnya datar.

Hanim mengeluh mendengar jawapan Saif. Pelajar Pre-U ni, mesti ada saja rancangan mereka untuk menyusahkan Hanim dan peserta2 lain. Hai...nasib badan...

"Kenapa? Tak suka...?"Saiful Alam mendongak melihat Hanim

"La..tak ada apa-apa."

"Saif, dah terlanjur kau ada nanti...Jaga dia elok-elok..."beritahu Is. Dia dapat merasakan diantara saif dan Hanim seperti ada sesuatu yang tidak kena.

"Kenapa mesti aku? Pandai-pandailah dia jaga diri. Kau risau apasal?" tanya Saif sambil ketawa.
“Dia ni precious sangat…”Iskandar memberitahu. Hanim hanya diam sahaja. Dia takut nak menjawab, nanti salah pula jawapn, tentu kena attack dengan Saif disekolah.

“Precious?” celah Amir.

“Dia ni nyawa abang dia..Big Brother’s precious girl.Kau jangan nak mengorat dia,”Iskandar memberi amaran. Berdesing telinga Hanim mendengar kata-kata Iskandar. Panas terasa wajahnya.
"Hanim,take care. Kuih tu jangan lupa makan,"pesan Iskandar. Pandangan redup, sama macam abangnya,Hisyam.”Kat sana jangan nak kunyah titbits je.” Alamak macam mana dia tahu?

"Alah, abang Is. Dia cuma pergi prog Qiam kat sekolah je, bukannya pergi perang kat Timur Tengah..Worry over nothinglah you ni. Puteri you ni akan selamat pergi dan selamat kembali, I jamin.." Amir mengusik Iskandar. Mungkin Amir sangka Iskandar menarih hati dengan Hanim.

"Hey, come on lah...She's just a friend. My mentee lah!" balas Iskandar.

"Oh ya..just a friend, hanya seorang sahabat..." gumam Saiful Alam.Dia mengerling kearah Hanim,"Dah, nanti lambat.." Hanim hanya menganguk dengan kata-kata Saiful Alm.Kelu terasa lidahnya untuk berkata-kata.

-------------------
Terlopong Sarah melihat Hanim keluar kereta dgn saiful Alam.Dia menarik-narik jubah Zubaidah yang sedang duduk leka membaca itenary untuk prog itu.

"Hisy...kenapa tarik jubah ana? Nak suruh koyak?"marah Zubaidah dgn gelagat anak buahnya itu.

"Itu...am I right? Or am I right? Mata ana ni main main ke Zu? Betul ke apa yang ana lihat?"

"Apa?" Zubaidah sudah mula nak beri kuliah pada Sarah tetapi dia juga terhenti membebel apabila matanya menurut pandangan mata Sarah.

Saif membuka pintu untuk Hanim.Teragak-agak Hanim untuk keluar kerana Saif masih berdiri di sisi pintu itu. Amir pula sudah kebelakang kereta, mengeluarkan back pack Hanim dari boot kereta. Backpack itu di serahkan pada abangnya. Hanim hanya memandang kaku...Itu beg akulah...hanya hatinya yang mampu berkata-kata.

"Okay, Hanim. Saya jalan dulu, nanti lambat sampai rumah Aunty Ainon, sure makanan dah licin! You better take care, nanti Iskandar tak senang tidur.Korang Qiam kat sini, dia berjaga terus kat rumah,"usik Amir dgn wajah selamba. Dia bersalaman dgn abangnya. Sopan anak muda itu terserlah sewaktu dia mengucup tangan abangnya penuh hormat.

"Brother, nampak gaya, kena tolong abang Is jaga Precious dialah kau dua hari ni,"gumamnya rendah, namun masih mampu sampai ke telinga Hanim.

Saif hanya tersentum nipis.Hanim masih tak berkata apa-apa.Kelu lidah bila dikait-kaitkan dgn Iskandar. Apabila Amir hampir menutup pintu kereta,baru dia bersuara.

"Er...Amir, terima kasih. Kirim salam kat makcik Ainon,"pesannya.

Amir tertawa, entah apa yang lucu sangat,"Ingat nak suruh kirim salam pada Iskandar....Okay, got to go." Amir mengangkatkan tangan sebelum masuk kedalam perut kereta.

Apabila kereta itu sudah keluar dari perkarangan sekolah, Hanim memandang wajah Saif. Beg Hanim masih lagi di pegangnya. Pemuda itu sudah melangkah menuju ke kantin sekolah.

"Akhi Saiful Alam...beg ana.." panggil Hanim dari belakang.

"Kenapa bawa beg berat sangat? Anti tak nak balik?" tanya Saif

Hanim tak menjawab.Dia masih lagi memandang wajah Saiful Alam tanpa kelip.

"Kenapa pandang ana macam tu...Muka ana ni buruk sangat ke?"

Hanim menggeleng. Saiful Alam tertawa kecil,"Dgn Is boleh berbual, dgn Amir yang baru kenal pun boleh ucap terima kasih.Tapi kalau dgn ana, tiba-tiba je jadi bisu?"

Dia melepaskan keluhan,tidak tahu apa yang nak di kata lagi. Bertubi-tubi pemuda ini mengenakannya. Sakit hati, geram, marah datang silih berganti..Nanti kau Saif..mentang-mentang senior kat sini,ingat aku takut?


Satu pengorbanan 14

Sarah dan Zubaidah tersenyum-senyum melihat Hanim yang sedang terkial-kial menghabiskan tugasannya di kantin sekolah.

"Kenapa sampai lupa ada homework? Lambat sangat ke kelas tution anti dgn Iskandar tu?" usik Sarah.

"Isy...mana ada, sekejap je.Satu jam setengah. Lepas tu dia minta diri.Best lah tak lama-lama. Beruban juga kalau dia teruskan sampai Zohor,"jawab Hanim.

"Kalau tak lama, kenapa lupa nak buat homework ni? Anti buat apa lepas tu....termenung? Replay scenes tution tu kat otak ker atau cik kak sorang ni sibuk layan blues?" Sarah masih belum nak berhenti mengusik.

"Lepas Zohor, hafal Quran, hafal mantik.Dah tu, tertidur. Malam dah tengok TV, lupa pula pasal homework ni,"jujur Hanim memberitahu.Dia tidak ambil kisah dengan usikan kawannya itu.Yang penting, dia cepat membuat kerjanya yang tertinggal ini agar tidak didenda nanti.
"Cepatlah...nanti kalau dah loceng, malu je kena marah.."gesa Zubaidah. Hanim mengangkat muka dari bukunya, memandang sahabtnya sekilas.Ada riak geram diwajah Hanim.
"Bakal Ustazah ni pun, sabar-sabarlah...Ana dah kelam kabut ni, jgn percepatkan kelam kabut ana lagi...."balas Hanim datar. Bukannya dia sengaja nak melupakan homework itu.
Zubaidah hanya menggeleng kepala melihat tangan Hanim cepat meniru apa yang di tulisnya didalam bukunya itu. Itulah pertama kali Hanim berbuat begitu.
"Lain kali fotokopi, kan senang," satu suara menegur mendatar.
Tangan Hanim terhenti dek kejutan yang tidak di undang itu. Dia mendongak melihat wajah empunya suara.

"Akhi Saif...ada perlu apa-apa ke?" tanya Hanim, agak terperanjat. Yang berdiri didepannya ialah ketua maktabahnya, yang selama ini cuba di elakkannya. Bahkan bukan Hanim seorang yang selalu mengelakkan diri dari pemuda seorang ni, ramai pelajar yang tak sanggup dengan teguran-teguran pedas Akhi Saif yang hanim rasa macam seorang dictator dan buka seorang Ra’isul maktabah.

“Kenapa dia ada kat sini, selalunya mesti tercorok kat Library tu buat ntah apa-apa,” bisik hati Hanim.
"Al yaum...tugas anti di maktabah. Tapi Ukhti Arafah tak dapat tugas, jadi anti tugas sendiri. Fahimti?"suara Saiful Alam bertanya tanpa memandang wajah Hanim.
Hanim mengangguk,"Ana cari teman lain boleh?"
Saiful Alam menggeleng,"Tak perlu.Bukannya ramai sangat yang datang ke maktabah waktu-waktu macam tu."
"Oh, okay...We’ll see about that,"gumam Hanim.”Saja nak menyusahkan orang!”dia menyambung didalam hati.
Saiful Alam merenung Hanim,"Anti ingat anti ni pelajar Kolej, pelajar U, anti nak berbahasa Inggeris dgn ana? Itu Bahasa Syurga ke?" pedas sungguh di telinga Hanim. Hanim tahu, dia mesti menjawab balik.Dia tidak suka dengan teguran sinis saiful Alam tadi.

"Tak payah nak sarcastic sangat,itu akhlak pelajar madrasah ke?" balas Hanim, suaranya sedikit tinggi. Dia membalas renungan pemuda itu.Bukannya hendak menunjuk sikap biadap, tetapi Hanim tak faham kenapa pelajar senior seorang ni suka sangat cari pasal dengan dia.

"Oh, akhlak budak U tu, eloklah sangat? Sebab tu sampai tanya-tanya khabar?"sinis balasan Saif. Hanim terpempan dengan kata-kata dari saiful Alam.”Budak U mana pulak?” hanim mencongak-congak sendiri.

"Okay...dah sudah tu sudah....Akhi Saif, kami yang mendengar ni pun, tak faham dgn apa yang akhi nak sampaikan,"celah Zubaidah. Dia tidak senang dengan peperangan mulut yang sedang berlancar.Kalau tak dihentikan, takut ada pula guru-guru yang terdengar pertelingkahan ini.
Saiful Alam menoleh ke arah Zubaidah,"Jaga rakan sekelas anti, ni. Jangan sampai kerana dia seorang, reputasi madrasah kita jatuh. Mana ada pelajar kita yang suka-suka berbual dgn budak luar kat public...Dia je seorang.Dia ingat dia ni masih pelajar sekolah nasional.hanim, kita ada identity kita sendiri. " Saif menyambung,”Dan ini,”sambil memegang buku latihan Hanim,”tolong jangan ulangi kerja ni lagi.Merugikan.” Hanim hanya melihat langkah Saiful Alam dengan jelingan yang penuh amarah.

“Suka-suka nak mengata orang.Dia ingat dia dah di jamin syurga ke?”pantas mulut Hanim mengeluarkan kata-kata.Amarahnya tak mapu di tahan kali ini. Dia bukannya gadis sebarangan yang suka-suka berbual dengan lelaki mana saja diluar mahupun di sekolah.Takkan Saiful Alam tak perihatin akan itu?
"Hanim, bila pula dia nampak anti dgn Is?" tanya Sarah yang dari tadi diam membisu.
"Entah,mana ana tahu. Bukannya selalu ana terserempak Is kat luar. Mana ada kami berbual suka-suka.Dia ingat ana tak ada maruah ke?Lagipun Iskandar tu bukan what Akhi saif thinks he is. Akhi Saif tak sepatutnya tuduh melulu.What’s wrong with that guy? "ada getaran di suara Hanim. Dia amat terasa dengan tuduhan keji Saiful Alam ke atasnya.

"Sebab tu lah, Hanim, ana pesan kat anti, jangan sampai ada sesiapa tahu tentang kelas tution anti tu...Sama macam pesanan ana tempoh hari.Ada orang tak suka akan hubungan anti ni, walaupun anti kata, hubungan tu biasa-biasa saja..." beritahu Zubaidah lagi.

Hanim memandang wajah Zubaidah,"Apa yang anti dah dengar sebenarnya ni?"
"Mmm...tak berani nak cakap sekarang, nanti jadi buruk sangka pula..."JawabZubaidah sambil menjungkit bahu.
Hanim merengus.Dia tidak puas hati dengan jawapan Zubaidah.Entah-entah Zubaidah tahu apa yang dia tidak tahu.

Thursday, March 29, 2007

Satu pengorbanan 13

Part 13


"macam mana belajar dgn Is?"

"Macam masuk interrogation room kat ISD lah"

"macam pernah kena tahan dgn ISD! Ha ha ha..."

"ketawakanlah ana...esok jumpa siaplah yea..."

"GTG! lunch w my parents...kat Sakura"

"Haa...jealous,nak ikut!!!!Rescue me from this guy!"

"You wish! belajar jer lah...anak solehah!"

Sekali lagi handphone di tatap. Hanim mengeluh kecil.

"Tak habis2 mengadap handphone.You called your lifelines? Atau ada buah hati yang menunggu?" Syah Iskandar bertanya.

Hanim tersentak dari lamunan, malu pun ada.

"Sorry, my friend msg. Back to the lesson tadi...Apa you cakap?"

"I tanya, buah hati you sdg menunggu? Am I taking your time?" soal Is.

"Buah hati?Ingat I ni bimbo ke!" gumam Hanim.

"You what?" Is memandang wajah Hanim.

"Tak ada apa-apa. I drifted away,sorry,"Hanim berlagak seperti tiada apa-apa berlaku.

"Typical...girls, always drifting and daydreaming..."balas Iskandar. Dia ligat menulis sesuatu didalam buku Hanim. Hanim hanya menyaksikan saja, tidak termarah walaupun dia tidak suka bukunya diconteng macam graffiti wall..

"Excuse me...saya bukan girls yang macam tu...."Hanim bersuara, mendatar.Dia ingin membetulkan persepsi Iskandar terhadap gadis-gadis sepertinya.

"Sorry, Hanim.My fault, my sin....saya salah." Iskandar bersuara, seolah memujuk. Hanim tergelak....My sin...macam dialogue novel Hlovate..Mamat ni baca novel ke?Dia berbual macam Ked...but he's not a skater,bukan dari alam backstreet, setahu Hanimlah....

"Tadi marah, sekarang ketawa pula?"tanya Iskandar.Matanya tajam memandang Hanim yang masih tergelak kecil.

"Sorry, my bad!" Hanim menjawab turut mengikut gaya novel yang dibacanya.

"My bad? Peliknya jargon you...Grammar mazhab mana you ambil ni?"balas Iskandar sambil menggegeleng kepala. Namun dia tersenyum dengan keletah selamba gadis dihadapannya itu.

"You lagi pelik. Jargon entah apa-apa. Mana grammar ada pakai mazhab? Ajaran sesat!" tutur Hanim selamba.

Iskandar mencapai buku yang di pegang Hanim, ditutupnya buku itu. Hanim memandangnya, penuh tanda tanya. Terkedu juga bila Iskandar menghulur tangan tadi, ish…berburuk sangka pula Hanim dgn dia.

"Class is over? baru 12.30?"Hanim bersuara. Dipandang jam ditangan kanannya. Dia memnag terbiasa memakai jam ditangan tangan.

"Masih boleh masuk otak lagi ke? Takut nanti I cakap banyak2, You nampak sang Nila Utama kat depan you...Tak pun, you akan rasa yang Raffles sedang berbual dgn you. Kita snap for today?"cadang Iskandar.

"Awak....berapa Abang Hisyam paid for my class with you?"tanya Hanim sambil menyimpan alat-alat tulis kedalam pencil casenya.

"Pay me? Bila pula I buka tuition service, ada charges?"tanya Iskandar.

"Habis tu...class ni?" tanya Hanim lagi.

"Hanim, kalau kat Uni, there's a mentor and a mentee. I treat you like my mentee, I am your mentor. No charges in between." jawab Iskandar.

"You my ‘ mentor’?" Hanim terdiam. Macam cerita Versus lah pulak, getusnya.

"Kenapa termenung? Ni sah ada buah hati ni..."usik Iskandar. Usikannya mengundang marah Hani.

"Told you, I have no attachments, whatsoever....Lame lah, ada boyfriends ni....Buat tersungkur dpn neraka..." tegas Hanim bersuara.

"That's what I like tentang adik Hisyam ni. Tegas tapi sporting. Paling importang sekali, you are "No nonsense' young lady. Sebab tu, I agreed to mentor you. Ingat senang-senag ke I nak mentor anak dara orang?"tegas suara Iskandar kali ini.

Hanim kembali tenang,"Macam awak tahu tentang saya? Selama ni, saya bukannya kenal awak..."

Iskandar tertawa kecil dengan soalan tadi. Sambil menyimpan barang-barangnya ke dalam backpack, dia memberitahu,"He likes to talk about you. Semua orang tahu Hisyam sayang adik dia like his own life...Cuma baru sekarang I dapat kenal adik dia ni...his precious little girl."

"Are you that close dgn my brother?"Tanya Hanim lagi.Tangannya mengoyakkan sepaket Twisties yang sedari tadi berada diatas meja.

"We are soccer friends, usrah mates, qiam buddies...until he got married," beritahu Iskandar.

"Oh.tu dulu,kan...Sekarang he has to help Kak Shimah,masa dia terhad...but he's a great brother, loving husband, and a responsible father..."Hanim bercerita. Jelas, Hanim juga amat menyayangi abangnya itu.Iskandar senang dengan cerita Hanim.

"Okay, Hanim. It's a wrap. Kita sambung lagi next session,"tuturnya.

"Awak, terima kasih ye..."ucap Hanim, "eh, your drink,tak luak pun..."sambil menuding jari kearah gelas yang masih penuh dihadapanya.

"Tulah, asyik berbual je...I forgot my drink.Tak minum rugi,kan? You yang buat..."usik Iskandar. Dia mencapai gelas itu dan memerhatikan isi didalmnya.

“Fruit punch with crushed ice?” teka Iskandar.

Hanim mengangguk,”Macam mana awak tahu?”

“Minuman kegemaran Hisyam,kan? Sekarang ni, kena jadi minuman kegemaran saya pulak lah nampaknya,”jawab Iskandar sambil meneguk isi didalam gelas itu.

"Kenapa cakap macam tu?"soal Hanim dengan muka se'innocent' yang boleh.

"Kalau tak minum, takut saya cena 'crushed' dengan awak nanti!"usik Iskandar.

Hanim tersenyum,"Awak macam abang Hisyam...semua kawan-kawan abang Hisyam suka menyakat ke? Korang ni clan apa huh?" Mulutnya tak henti-henti mengunyah Twisties ditangan. Iskandar hanya memerhatikan perangai gadis itu. Suka makan junk food, not good at all.Tapi dia belum mahu menegur.Tidak mahu gadis itu berkecil hati.

Iskandar membetulkan cermin matanya," Clan..? Whatever..."

Satu pengorbanan 12

Part12
Pertemuan Hanim dgn keluarga Iskandar agak casual. Keluarga yang mudah dgn senyuman itu menyambut Hanim dgn ramah. Hanim turut terperanjat bila abang Hisyam mengizinkan dia memenuhi undangan keluarga Iskandar.
"Pergilah..orang dah jemput. Jaga akhlak. Abang tak nak dengar komen yang bukan-bukan tentang adik abang ni." Dia masih teringat jawapan abangnya sewaktu dia call memberitahu duduk perkara.
"Betul ke ni? Abang Hisyam okay tak? Salah channel ke ni?" tanya Hanim.
"Abang channel masih okaylah....tak ada short circuit, sayang oi! Is tu budak baik. He won’t do anything to you, "beritahu Hisyam.

"Hmmm?"Hanim tak faham.
"Just go, jangan kecilkan hati mak dia. And dont forget your cheesecake.They'll love it,"cadang abangnya.
"Iye ke?" tanya Hanim.
"Sure, insyaAllah. Buat yang mango cheesecake. Alah..Is tu cheesy guylah. Anything with cheese, he'll love!" beritahu Abang Hisyam.
" Abang...teman Hanimlah..." pujuk Hanim,manja.
"Sayang, tak boleh...Kak Shimah nak pergi urutlah that day."beritahu Hisyam.
"Allah...tapi after this, no more yeah! Hanim tak suka pergi makan- pergi makan ni..."rungut Hanim. Dia tak fahan kenapa dia mesti memenuhi undangan ini.
"Sorrylah, adik abang seorang. Anggaplah ni satu pengorbanan untuk sedapkan hati Mama kita dan juga keluarga Is, ye?"pujuk Hisyam lagi.

Hanim tersenyum sendiri bila memikirkan betapa kalutnya dia untuk ke rumah teman abangnya itu. Namun penerimaan ibu dan ayah iskandar, mencaorkan pagar imaginasi yang Hanim cuba bina disekililing dirinya.

"Beli kat mana kek ni?" tanya Cik Ainon, ibu Iskandar.

"Buat sendiri..." teragak-agak Hanim menjawab,"maaflah cik, Hanim tak tahu nak bawa apa.ini saja yang termampu." Dia merendah diri.

"Very nice and smooth. Sedap, Hanim belajar dgn siapa?" tanya ayah Is pula.
"Tengok buku jer, tak belajar kat mana-mana..."tersipu2 Hanim menjawab.
"Sedaplah, Hanim. Lain kali kalau buat lebih, hantar sikitlah kat sini." ujar Iskandar sambil menyuap cheesecake kedalam mulutnya.

"Isy....Is ni, tak malu.Seposen jer, minta-minta orang." tegur Kak Nia, Kak long Iskandar yang balik cuti dari US.

"Hanim, janganlah malu-malu. Makanlah, banyak Cik masak untuk Hanim ni.Nak ucap terima kasih tolong Is siapkan tesis dia,"kata Cik Ainon. Matanya tajam memandang anaknya,Iskandar, yang duduk bertentangan Hanim.Mata mereka bertemu.Iskandar tersenyum penuh makna tapi Hanim terus melemparkan pandangannya ke lauk pauk yang terhidang dihadapannya.

-----------

Baby Zinnirah dah pandai merangkak. Letih juga Kak Shimah mengekori permata hatinya yang seorang itu. Ada saja tempat yang dia nak jelajah dirumah 5 bilik itu.

"Kak, Abang...tak mahu ke add one more to your family?"usik Hanim.

Kak Shimah tergelak dgn soalan adik iparnya itu. Hisyam memandang Hanim, matanya terjengil.

"Iyalah...tak lah keseorangan Amirah Zinnirah ni nanti,"terang Hanim sambil dia menggendong anak saudaranya itu.

"Kalau kakak sakit lagi, Hanim nak ambil cuti lagi?"tanya Shimah serius.

"Allah, ke situ pula..."tegur Hanim.

"Mungkin, but not for now lah, Hanim."beritahu Hisyam.

"So, how's ur preparation for 'O'?"tanya Hisyam.

"Hmm...abang, tolong ajarkan Hanim History tu...tak laratlah nak hafal dates, events dan bla bla bla...."rungut Hanim.

"Siapa suruh ambil History? Dah cakap tak payah...degil..."marah Hisyam.

Hanim senyum sumbing, dah memang salah dia, pelajar madrasah yang lain pun tak ambil History, saja dia yang cari nahas. Shimah tersenyum melihat wajah suaminya yang tak pernah nak stop membebelkan Hanim.

"Abang rasa Hanim minta tolong Syah sudah..."akhirnya Hisyam bersuara.

"Syah? Syah mana? Syah dalam cerita RADHA ke Syah yang menang Anugerah Skrin tu...?"tanya Hanim, action blur.

Hisyam mencubit pipi Hanim,"Baca enovel lagi? Nak periksa pun sempat mengadap komputer baca novel? Nak jadi minah bunga ker?Syahlah...Syah Iskandar, kawan abang tu....Dia dulu amik History waktu 'O',"Hisyam memberitahu.

"Sakitlah...bencilah dgn abang..." Hanim menggosok pipinya.

"Merajuk?"

"Tak...kalau merajuk pun, sapa nak pujuk. Abang? Dari Hanim kecil sampai dah anak dara ni, asyik nak cubit pipi Hanim jer. Tak suka....Hanimdah besar tau!"

"Okay..okay..dah pandai marahlah sekarang...Kesian adik abang ni.Tak per, nanti kalau dah ada husband, adalah orang pujuk,"usik Hisyam.

“Macam mana dinner kelmarin?”Tanya Hisyam

“Okay jer,lah.Diorang very nice people.They like my cheesecake,”jawab hanim acuh tak acuh. Dia masih lagi berfikir macam mana nak elak dari belajar dengan Iskandar.Cukuplah makan bersama keluarga dia, takkan nak jumpa lagi untuk belajar pula?

"Hanim, okaykan kalau Syah tu yang ajar?" tanya Kak Shimah. Dia tahu Hanim malas untuk bercerita tentang dinner tempoh hari.

Hanim geleng kepala," Kenapa mesti Syah...Syah tu lelaki tau! Seganlah...tak biasa."

"Hanim, abang percaya dgn Hanim,sebab tu dia nak suruh Syah ajar Hanim.He's a good guy. Dia tak mix freely, syariat dia okay sebenarnya,"pujuk Kak Shimah.

"Hmm...tengoklah...Hanim sangguplah fail, dari belajar dgn Is."gumamnya perlahan

"Is? Kenapa tak Syah? Is tu cuma family dia jer yang panggil....Oo..anything that I do not know?"abangnya cuba mencungkil rahsia.

Hanim memandang abangnya, wajahnya merah menahan mazmumah.

"Where's the fire..saja nak cari pasal?"soal hanim.bantak ditangan dicampak kearah Hisyam.

"Well, there's no fire today...just love!" usik Hisyam lagi.

"Kak Shimah...tolonglah...macam mana Kak Shimah boleh kahwin dgn orang macam ni?" rengek Hanim.

"Kan kena planned marriage, bukan Kak Shimah browsed kat classified ads..."tawa Shimah pecah lagi dgn kerenah suami dan adik iparnya itu.

Setelah tawa mereka reda, Hisyam membuat kata putus, "You are going to study dengan Iskandar. I'll call him now."

Ternganga Hanim dgn keputusan abangnya. Hisyam mencapai telefon dan terus mendail. "Dia hafal nombor Is? Rapat sangat ke abangnya dgn Is tu? Hanim hanya mampu bertanya dalam hati.

Telefon di berikan pada Hanim,"Dia nak cakap dgn Hanim.."

Teragak-agak Hanim memberi salam. Suara Is dihujung talian menjawab salam dgn ceria.

"Lama tak dengar suara. Dan lama tak nampak baby sitter anggun ni kat playground bawah..."suara itu memberitahu.

"Saya..saya..dah mula sekolah.Baby Amierah dah balik dgn abang...Kak Shimah dah sihat" tergagap-gagap Hanim menjawab, tak ada ciri motivator terbaik sekolah langsung...Mana pergi charismanya hari ini?

"Kesiankan orang tu...stress dgn history.Okay, I'll help. Esok, Ahad kan...kita jumpa..?"cadang Iskandar.

"Hah? Jumpa..nak buat apa?" terpacul soalan dari mulut Hanim.

"Laa..kata tak faham History tu...Ke nak suruh Sang Nila Utama jer yang ajar?"
Iskandar tergelak di hujung talian.

"Oh...okay..."gumam Hanim.

"Esok okay? Pagi I ada sessi kat Masjid Al Falah... I'll be at your place around 11,InsyaAllah. Mama you ada tak?" Iskandar bertanya.

"Mama..ada..."tutur Hanim

"kalau Mam you tak ada, kita belajar kat my place pun boleh.Ibu sentiasa ada kat rumah.”beritahu Iskandar.

“Err..mama ada.Dia off esok,”rendah saja suara hanim.Macam mana ni…esok kena mengadap muka Iskandar lagi.Sungguh dia tak betah dengan keadaan macam tu.

“Okay then, see you."

Gagang telefon diletakkan ketempatnya. Hanim memandang wajah abangnya. Betul ke tindakannya ini....?

"Hanim, belajar betul-betul,okay. Kita ni berdua je. Hanim tahu abang sayang Hanim,kan? Abang tak minta Hanim belajar forever, tapi put your best effort in whatever you do." Hisyam menasihati.

Hanim mengangguk, terasa hiba dgn nasihat abangnya. Shimah yang baru meletakkan Zinnirah di playpen mencelah," We know you can do your best, in whatever circumstances. Hanim kan seorang yang cekal...Kak Shimah yakin."
Hanim menyeka airmata yang meleleh dipipi. Teringat pula cerita GTi.., macam mana Kucai begitu sayang pada Addin, tapi mereka tu twins. Abangnya pun sayang pada dirinya. Kasih sayang sebuah kleluarga tu, takkan dapat dilerai, whatever the obstacles may be.....Dan thanks to Allah, Hanim ada kakak ipar yang begitu memahami, seperti Kak Shimah.




Satu pengorbanan 11

Part 11

"Betul ke apa yang ana dengar ni Hanim..?"tanya Sarah.

"Betul lah tu, ana tak tertinggal sikit pun.Entahlah, macam tak nak pergilah. Tapi undangan orang, tak elok di tolak. Ana belum beritahu abnag Hisyam lagi. Tak tahu apa yang di komen nanti. Mama tu, memanglah syariat dia tak berapa kuat. tapi ana tahu, dia niat baik,nak berkawan dgn ibunya Is..Hmmm..." hanim mengeluh.

"Apa yang dikeluhkan tu...Dah kembali ke madrasah pun, masih mengelih lagi?"tanya Zubaidah yang baru masuk ke kelas.

"Tak adalah, Zu.masalah sikit jer?" terang sarah.Pelik juga Sarah dgn muraqibahnya itu.

"Boleh ana bantu? Itu pun kalau antuma perlukan bantuanlah..." ujarnya.

"Hai, apa pula tak boleh..." balas Hanim.

"Well, two's a company, three's a crowd!" Zubaidah memberitahu.
“ewah…speaking London hari ini,”usik Hanim dan Zubaidah tersipu-sipu malu.
Sarah dan Hanim tertawa kecil. Lucu kerana Zubaidah jarang nak berbahasa Inggeris. Dia lebih senang bertutur dalam Lughatul Arabiah.Itulah sebabnya, ramai rakan-rakan sekelas yang menarik diri dari Muraqibah itu. Mereka stress dgn cara dia berkomunikasi.

"Sejak bila pula enti nak berbual LONDON?"usik Sarah pula.

"Sekali air bah, sekali manusia berubah..Eh, sudahlah...asyik giatkan ana jer...kata tadi ada masalah...Homework mana yang faham ni...?"mukanya masih blushing akibat usikkan dari dua rakannya tadi.
Hanim menekupkan tangan ke mukanya,"Zubaidah...anti ni ulat buku betullah...Ni bukan masalah homework...ni masalah...."

"Masalas fil qalbuha wal hayatuha..." celah Sarah dengan penuh dramatik, malkumlah pelajat sastera melayulah,katakan.

“Masalah di hati dan pada kehidupan...beratnya dengar.." tutur Zubaidah, serius.

Satu persatu Sarah menerangkan duduk perkara kepada Zubaidah. Zubaidah mendengar sambil mengangguk2.Ada kalanya, dia tersenyum dan tergelak kecil. Dia akhir bicara, Sarah bertanyakan pendapat Zubaidah.

"Ohh...motivator kita ni, dah tak ada kata-kata lagilah ye?Baiklah, ana rasa elok anti khabarkan pada abang anti.Minta pandangannya. Tapi personally, ana rasa boleh saja anti hadirkan diri.Bukannya tak ada muhrim, ada ibu dan ayah dia,kan. Anti tunjuklah akhlak terbaik kpd mereka.Itu mudah saja bagi anti, tak gitu?" Zubaidah memberi pandangan.

Hanim merenung wajah Zubaidah, Zu, sejak dua menjak ni, anti dah kenapa? Anti berubah 360 degreeslah....kenapa anti tak larang ana pergi, dgn nas dan hujah2 anti yang selalu tu....?"soal hanim dengan pandangan yang blur lagi mem’blur’kan.

Zubaidah tersenyum,"Ana belajar dari anti berdua. Islam ini tidak menyusahkan.Asalkan kita menjaga adab dan tatasusila, syariat dan aqidah...segalanya mungkin. Ana rasa, selama ini, ana membina dinding di antara ana dengan dunia luar,termasuklah rakan2 sekeliling. Cara anti berdua ni, menyedarkan ana akan hal itu."

"Ana tak faham..."balas Sarah, memang tak faham akan apa yang cuba disampaikan oleh Zubaidah.

"Ana seronok lihat anti bersosial, buat kerja volunteer, campur dgn pelajar2 sekular, tapi akhlak dan syariat, tetap antuma jaga..."akhirnya Zubaidah berterus terang.

"Tapi kenapa selama kami kenal anti, anti pendiam, senyap dan tak suka bergaul dgn kita?" tanya Sarah lagi.

"Ana segan dgn anti. Anti anak orang senang. Entahlah...ana malu tak bertempat, kemudia hilang kawan-kawan.." Zubaidah memberitahu.

"MasyaAllah..Zu, status dan harta tu bukan nilaian di sisi Tuhan. Apa yang ayah ana miliki, adalah anugerah Tuhan yang dia kena agihkan sesama manusia. Kalaulah ana tahu anti ni memerlukan, dah lama ana beritahu ayah ana." Sarah berkata.

"itu yang ana takut...takut menerima bantuan, terhutang budi..."pintas Zubaidah. Dia tidak betah menerima bantuan dari sesiapa.Malah pihak madrasah pun tidak tahu akan masalahnya.
"Bukan itu maksud ana, jangan salah sangka. Bukankah kita digalakkan membantu orang terdekat, sebelum menghul;urkan kepada yang jauh....Anti ni, di kira orang terdekatlah...Maafkan ana,ya Zu..Selama ini ana tak tahu.."jelas sarah lagi.

"Dah...dah...cerita pasal Zubaidah pula...Ni, macam mana ana nak beritahu abang Hisyam ni? takut pula kalau dia tak suka, macam mana nak beritahu Mama? Mama tak kan faham..."celah hanim,semakin pening dengan masalahnya yang tak seberapa tapi amat menyakitkan kepalanya.

"Terangkanlah elok2,"cadang Zubaidah,"takkan abang nati nak marah2, naik mazmumah pula.."

"Ya Allah..."keluh Hanim.

"Hanim, tapi kalau boleh, janganlah sampai ada orang tahu, anti berkawan dgn Iskandar tu...." Zubaidah merendahkan suaranya.Sarah menjulingjan mata, tanda pelik...

"Eee...bukan berkawanlah....nanti orang salah sangka..."protes Hanim.

"Memang dah ada orang salah sangka...dan dah ada orang yang tak suka..."jelas Zubaidah.

"Hah!" terjerit Hanim.Cepat-cepat Sarah menutup mulut Hanim dgn tapak tangannya.

Tiba-tiba pintu kelas di buka, terjengul Ustaz Khair di muka pintu.

"Kenapa masih ada di sini. sarah, Hanim, Zubaidah...lagi lima minit nak loceng, masih duduk-duduk lagi? Homework apa yang awak nak tiru ni?" soal Ustaz Khair.

"Mana ada, Ustaz. Kami berbincang je..."beritahu Zubaidah.Dia rasa bertanggungjawab, kerana dia adalah ketua kelas itu.

Ustaz Khair tersenyum,"Gurau aja.Cepat turun.Kalau Ustazah Lubnah yang datang tadi, tentu kena diri depan ijtimak ni, antunna bertiga...jadi popular pula anak murid Ustaz nanti."

Hanim tersenyum lega.Begitu juga dgn Zubaidah dan Sarah.Seraya itu mereka pun bangun dari tempat duduk dan menuju ke pintu. Ustaz Khair masih berdiri disitu.

"Maaf datuk, anak cucu tumpang lalu..."kata Hanim tanpa memandang Ustaznya. Sarah mencuit lengan Hanim. Zubaidah tersenyum lebar, terhibur dgn telatah Hanim, yang satu ketika dulu dipandang negatif.

"Hisy...anti ni Hanim.Khurafat tu. Apa datuk nenek lah..." tegur Ustaz Khair.

"Ana tak cakap pada benda2 halus yang kita tak nampak, anan tujukan pada ustaz,"jawab Hanim selamba,”Kalau ustaz ,masih kat depan pintu, macam mana kami nak lalu?”
Ustaz Khair tersenyum dgn jawapan Hanim. Dia menggeleng kepala. Graduan muda dari Al Azhar itu memang teruji kalau berhadapan dgn muridnya yang seorang ini. Hanim yang petah bercakap itu memang ada saja modalnya nak mengenakan sesiapa di dalam kelas. Namun begitu, Hanim masih mempamerkan adab ketimuran dan tatasusiala seorang muslimah. Pening kepala Ustaz Khair nak menangani kelasnya sendiri.

Tiba di bawah blok, Sarah bersuara,"Hanim, anti lupa ke ustaz tu masih bujang lagi...selamba anti kenakan dia.Kalau Ustaz Yassin ke, Ustaz Affendi ke, okaylah...dah beranak pinak.sebaya macam ayah kita."
"Apa bezanya, Sarah?" celah Zubaidah.
"Iyelah...buatnya dia tersangkut kat Hanim kerana keletahnya, tak ke aniaya dibuatnya ....masalah yang ada ni tak selesai, tambah masalah baru..."beritahu Sarah.Serius wajahnya kali ini.
"Dah..dah..cukup.Buat ana rasa berdosa jer...Isy...takutnya, Tuhan...tolong Hanim Hanim hamba yang lemah..." getus Hanim, kuat.

Sarah mencubit pipi Hanim,"Tulah...bila bercakap, lain kali fikir dulu. Ana tahulah kepala anti tu berserabut kerana kena ke rumah Iskandar..tapi janganlah melalut-lalut tak tentu pasal....bahaya.Awak tu anak dara...selalunya anti tak macam ni...Semua ni kerana Isklandar kan?"

Wajah Hanim bertambah merona,"Baiklah...ana taubat dah...janganlah salahkan Iskandar....dia pun tak tahu apa-apa kay.Harap-harap tak ada apa-apa yang berlaku..Harap Ustaz Khair cuma lihat perkara tadi sebagai satu kerja bodoh anak muridnya ini...."tutur Hanim sambil meraup mukanya agar kembali tenang.

Zubaidah cepat-cepat menarik tangan kedua sahabatnya untuk berkumpul di padang apabila loceng berbunyi,"Dah, haiya bi sur'ah..nanti kena denda, haru...malu...."

Tanpa mereka sedari, rupanya, Ustaz Khair ada di tangga atas, dan mendengar segala apa yang di bualkan tiga muridnya itu. Dalam hatinya tertanya-tanya juga siapakah gerangan Iskandar yang mereka sebutkan tu...

Satu pengorbanan 10

Part 10

"Hanim, malam nanti Hanim tution tak?" Mamanya bertanya dari dapur.

"Rasanya macam tak lah, Mama.Cikgu Kamilah macam dah tak larat. Nampak macam dah sarat sangat,"ujar Hanim. Buku Nahu Jadid di tangan diletakkan ketepi.Semenjak Baby Amirah Zinnirah kembali kerumah abangnya, Hanim mengambil kesempatan mengulangkaji palajaran yang tertinggal.
"Habis tu, Hanim boleh cope tak?" tanya Mama.
"InsyaAllah, nanti pelan-pelan Hanim kayuh lah Mama..."dia menjawab acuh tak acuh saja.
"Hisy...budak2 ni, kita tanya pasal pelajaran, dia jawab kayuhlah, apalah..."leter Mamanya.

Hanim merapati Mamanya,"Janganlah marah...Hanim terikut-ikut kawan2 Hanimlah....Ada aja lingo diorang, tapi cute kan Mama?He..kayuh pelan-pelan…"Dia mengulangi kata-kata yang sering keluar dari palajar banin dikelasnya.

"Siapa cute? Anak Mama? Mmmm..anak mama, memang cute.."Mama mencubit pipi Hanim.

"Alaa, taknak lah jadi orang cute, you know the meaning, don't you, Mama? Cute tu ertinya, ugly but adorable....Isy....Macam patung Barbie tu cutelah…tapi hanim rasa Barbie tu macam bimbolah…beauty without brain,"rengus Hanim sambil berjalan menuju ke dapur. Hanim mencapai epal2 di atas meja.Di cuci lalu di atur didalam bakul kecil.

"Mama, kenapa beli epal macam ni.Jarang Mama nak beli fruits.Kalau mama beli pun selalunya canned fruits.Buah macam ni, bukannya ada siapa nak makan,"sambung Hanim

"A'ah lah.Lupa nak beritahu Hanim.Tadi kat pasar, Mama terserempak dgn kawan Hanim yang datang kelmarin tu. Dia yang kirim buah epal ini untuk Hanim."
"Siapa,mama? Zubaidah ke? Dia tu bukannya orang senang, buat apalah susah-susah nak belikan Hanim buah2 ni…"leter Hanim tanpa menunggu jawapan Mamanya.
"Zubaidah pulak... Budak NUS yang datang kelmarin minta Hanim bantu dia buat tesis tu. Apalah nama budak tu?" Makcik Latifah cuba mengingati nama rakan Hanim yang dimaksudkannya.

"Itu kawan abang Hisyamlah, bukan kawan Hanim.Iskandar...nama ayah dia, Hanim lupa nak tanya."

"Hah... Iskandar. Baik budak tu. Mama jumpa dia dengan mak ayah dia kat pasar tadi. Mereka semua kirim salam.Dah tu siap jemput Hanim kerumah diorang."beritahu Mamanya.

"Nak buat apa? Tesis budak tu belum siap lagi ke atau tesis dia kena reject?"selamba Hanim mengutarakan pertanyaan demi pertanyaan.

"Apalah anak Mama ni, doakan yang tak baik untuk orang...Mak dia jemput Hanim, makan kat sana, sebab nak ucap terima kasih,”Puan Latifah menegur anaknya.Tangannya ligat membersihkan ikan yang beli dipasar tadi.
"Isy...tak fahamlah...."rungut Hanim. Dia mengambil pula barang-barang kering yang dibeli mamanya dan di susun didalam cabinet dapur.
"They want to meet you. Nampaknya, anak Mama ni dah ada orang minat ke?"usik Mamanya.

"There you go again...Hanim tak suka lah..."Hanim mencapai sebungkus mee magi yang tersimpan didalam cabinet. Terasa lapar pula bila matanya terpandang bungkusan mee segera itu.
"Alaa, anak mama ni, Rasulullah kahwin dgn Aisyah pun, she was still a young girl remember?"Puan Latifah cuba ‘memancing’ lagi.
"Mama, I am not Saidatina Aisyah...I am Hanim. Mana sama..."Hanim cuba mengelak dari topic Mamanya.

"Habis tu, Hanim tak mahu pergi ke? You want to turn down their invitation?"soal Puan Latifah. Ikan-ikamn yang sudah dibersihkan disimpan kedalam freezer dalam jumlah yang kecil. Mudah nanti kalau dia hendak memasak,hanya ambil apa yang diperlukan sahaja.

"Bukan Hanim jer yang bantu dia, Mus pun tolong jugak..Kenapa tak jemput Mustazah sekali?"tanya Hanim inginkan kepastian.

"You sure ask a lot... Mustazah tu, Si Iskandar dah bawa lunch kat luar. Takkan dia nak bawa Hanim sekali,tentu taki manis mata memandang,bukan gitu?" mata Puan Latifah mengerling memandang Hanim yang sedang memasak Maggie diatas stove.
"Wah...semua Mama tahu? Lama ke Mama berbual dgn diorang?"tutur anak daranya selamba. Sesekali dia menggaul maggi didalam periuk kecil itu. Aroma mee segera tu membuka seleranya yang kebetulan belum sempat sarapan kerana sibuk mengadap laptopnya sepanjang pagi.
"Mmm lama jugak, over our breakfast.."jawab Mamanya.
"What! Mama...you went for breakfast with them. Kat pasar Geylang tu?" ternganga Hanim dibuatnya.

"Kenapa? Tak boleh? Kan Islam suruh kita bersilaturrahmi. Ibunya Iskandar kirim salam.Makcik Ainon."

Hanim terdiam. Pelik dgn cerita Mamanya. Selalunya susah Mama nak bersosial. Apa dah jadi dgn Mamanya kini? Takkan 360 degrees turn,kot?

Tengahari itu, handset Hanim berdering. Ring tone nasyid Isteri solehah berkumandang menandakan nombor sipemanggil tiada dalam simpanannya.
"Assalamu Alaikum." suara lelaki...

Hanim menjawab salam itu.Di hati bertanya gerangan siapa yang menelefonnya. Selalunya kawan-kawan di sekolah lebih senang e-mail saja kerana mereka semua tahu, Hanim memang sentiasa mengadap komputer.
"Hanim?"suara itu memanggilnya.
"Awak siapa?" Hanim bertanya tegas.
"Sombongnya, takkan tak kenal lagi..baru sebulan tak jumpa..." peramah saja si pemanggil bersuara.
"sebulan..?"sah ini bukan rakan-rakan dimadrasah.
"If you think you nak ganggu anak dara orang, you've got the wrong person."
"Hey, wait! saya bukan buaya, nak kacau anak dara orang...saya..."suara itu memberitahu lagi. Hani dapat merasakan bahawa empunya suara itu mentertawakan dia.
"Siapa ni? Maaflah,saya tak suka main teka teki macam sekarang ni" marah Hanim.
"Iskandarlah...Kenapa awak garang sangat? takut saya.." akhirnya sipemanggil mengenalkan diri.
Hanim mengeluh, apalah yang dia nak...tesis kena reject ker?

"Macam mana awak tahu nombor hp saya?" soalnya sambil membelek buku History - Ten years series diatas katilnya.

"Your Mama. She's a nice lady,ya.."tutur Iskandar
"Mak saya yang beri? Awak betul ke tak?" Tanya Hanim datar.

"Eh, betul lah...belum gila lagi...."selamba pemuda itu menjawab"Kenapa?”soal Iskandar pula. Soalan itu tidak berjawab.Hanim semakin pelik dengan mamanya.Tak pernah dia buat begitu pada mana-mana lelaki sebelum ini.

“How’s life?”Tanya Iskandar mesra tanpa menunggu jawapan dari Hanim

“ I am in agony..Belum sempat buat ten years series ni lagi,”beritahu Hanim jujur.

“What subject?”Tanya suara dihujung talian.

“History…Wonder why I was so crazy to take up this subject. Menyesal pulak,” Hanim terus berbicara.

“History? Kacanglah tu..My favourite,” beritahu pemuda itu dan kemudia menyambung lagi,“okay, saya call ni pun bukan nak ganggu awak. Cuma nak sampaikan pesan Ibu.Next week, dia jemput awak kerumah.Lunch....See ya! Salam alaik!"
Talian dimatikan sebelum sempat Hanim memberi kata putus. Hanim kembali menumpukan bacaannya yang tergendala tadi.Dia cuba menjawb satu dua soalan tapi hanya untuk beberapa minit sahaja kerana matanya seolah-olah didodoikan dengan fakta-fakta dalam buku History itu.

Sunday, March 25, 2007

Satu pengorbanan 9

Hujung minggu itu Hanim menghabiskan masanya membantu Iskandar dgn tesisnya. Mujur mamanya tidak bekerja, jadi Hanim mengajak Mustazah dan Iskandar kerumahnya saja. Pelbagai persoalan yang diajukan oleh Iskandar. Hanim dan Mustazah hampir tak bernafas, menjawab dan memberi cadangan. Kebetulan pula anak buah Hanim masih dirumahnya, kecoh jugalah mereka disampuk dgn tangisan bayi kecil itu.
"Alah...anak Khallah ni, kenapa nangis? Rindu Ummi ye? Esok, Umi sihat, Khalla hantar balik rumah Ummi ye...Sayang, la tahzan..."pujuk Hanim.
Mustazah tergelak melihat gelagat Hanim.
"Kenapa enta ketawa ni? Lucu sangat ke?"tanya Hanim.
"Tak lah lucu.Cuma bila ana fikirkan, lucu pun juga."ujar Mustazah, masih lagi tidak berhenti tergelak.

"Tak fahamlah..."balas Hanim,"Is, awak faham bahasa Mustazah ni?"
Iskandar menggeleng kepala tapi ada senyuman dibibirnya.
"Iyalah...kat madrasah kita, yang dah walimah Ukhti Raudhah. Tapi yang sibuk menggendong anak kecil, anti...Bila masa pula...tapi kenalah." Beritahu Mustazah.

Hanim merenung Mustazah,"Enta jangan nak bergurau. Jangan sampai ana dengar enta cerita kan hal ni kat madrasah..."Dia memberi amaran.Memnag ketua kelasnya itu payah hendak dipercaya. Silap haribulan, hanim jadi bahan usikkan teman sekelas lagi.

"Eh, ada ke pelajar yang dah berumahtangga, masih kekal belajar kat madrasah tu?" tanya Iskandar.

"Kenapa tanya? Nak masukkan dalam tesis awak ke?" soal Hanim.

"A'ah lah..Unique, tak berlaku di sekolah Nasional,"jelas Iskandar. Mama Hanim yang kebetulan berada disitu untuk mengambil cucunya pun mencelah."Itulah..makcik pun pernah beritahu Hanim yang dia sesuai dah untuk jadi ibu...."

Mustazah tergelak lagi, mungkin sedang membayangkan Hanim, rakan sekelasnya, belajar sambil menjaga bayi.

"Mama...janganlah cerita kat diorang ni..."tegur Hanim.Mukanya merona merah,entah tahan malu terhadap Iskandar atau menahan marah terhadap Muraqib faslnya, Mustazah, yang tak henti2 tersengeh macam kera sumbang itu.

Sebelum Iskandar dan Mustazah pulang petang itu, sempat Iskandar bertanya pada Hanim.

"Hanim, sampai bila awak jaga anak Hisham ni?"

"Sebenarnya, isteri dia dah ansur sihat. Lagipun ada saudara Kak Shimah datang dari kampung untuk bantu babay ni. Tengoklah nanti, hujung bulan ni, saya hantar dia pulang pada Ummi dan abinya."terang Hanim.

'Saya kagumlah dgn awak.Usia muda lagi, awak dah boleh juggle pelajaran, journalism, dan babysitting..."ujar Iskandar..
"Yes, kalau nak tahu, Hanim ni pun motivator terbaik antara madrasah2 Singapore ni.Pendebat pun dia, orang rajin berbual,macam dialah. Jangan main-main.Nanti siap dgn nas Alquran dia berhujah,"bisik Mustazah pada Iskandar. Pemuda itu hanya tersenyum melihat gadis yang berkaliber itu. Tak sangka gadis simple yang berdiri didepannya itu adalah antara pelajar-pelajar harapan madrasahnya."Hah, nak tegur sikit..Pembetulan, janganlah kagum kat saya, kagumlah dgn
kebesaran Tuhan yang telah menjadikan saya begini. Apa yang saya lakukan semua dgn kehendak Tuhan.Saya nikan hamba...terlalu lemah..."balas Hanim, tegas tapi lembut.

Satu pengorbanan 8

"Hanim..Hanim.."terdengar suara memanggilnya. Zubaidah dan Hanim berpaling kearah datangnya suara itu. Kelihatan Iskandar sedang berlari-lari anak mendapatkannya.
"Ya Allah, Iskandar ni, apa yang dia hendak? Macam mana boleh ada kat sini."getus hati Hanim.

Hanim dan Zubaidah menghentikan langkah, menanti Iskandar menghampiri mereka.

"Maaflah Hanim.Saya tahu, saya menganggu. Tapi give me five minutes. Saya ada permintaan. Saya terpaksa membuat tesis untuk assignment kelas.Entah macam mana, boleh dapat topik ni...I need your help," Iskandar berkata tanpa sedikit pun memberi ruang untuk Hanim mencelah. Dia menghulurkan sehelai nota kepada Hanim.
"Pencapaian pelajar madrasah di Singapura.Apakah mereka setanding dgn pelajar sekolah Nasional?"

Hanim dan Zubaidah berpandangan, kemudian Zubaidah tersenyum sinis.

"Awak ni dari universiti mana?"tanya Zubaidah
"Laa..macam mana awak tahu saya student universiti?"
Iskandar termangu-mangu.Kesian pula Hanim melihat kawan abangnya ini.
"Tak apalah, Iskandar, saya boleh bantu, tapi kenapa tak minta tolong Mustazah?"tanya Hanim.
"Dah sms dia. Dia kata elok ajak awak sama,”jawabnya mendatar dengan senyum nipis. ”Kalau awak nak tolong pun boleh."Iskandar mengajukan ajakannya pada Zubaidah.
"Eh, awak.Ni ketua kelas saya.Suka-suka pula awak minta tolong dia..."protes Hanim, malu dgn Zubaidah.”Selamba betullah mamat ni. Nak pass punya pasal, orang yang dia tak kenal pun, dia minta bantuan.”katanya didalam hati.
"Tak apa, saya tak kisah membantu pelajar universiti seperti awak yang masih belum faham dgn pencapaian kami.Tapi saya rasa Mustazah dan Hanim dah mencukupi untuk membantu awak.Cuma jgn over use idea bernas mereka. Gunakan akal yang Tuhan dah anugerahkan pada awak tu juga..."balas Zubaidah tegas tapi sopan.Hanim suka melihat Zubaidah menjawab pelawaan Iskandar itu.Kenapa dia tak minat membahas,agaknya.gayanya itu pasti memukau penonton dan pengadil.
"Whatever....thanks ya.Got to go. Nanti I call you?"Iskandar bertanya Hanim sebelum berlalu.

"Zubaidah,.macam mana anti tahu dia student U? Abang ana tak pernah cakap pun..."Tanya Hanim selepas iskandar berlalu pergi.

"Alaa, tesis dia tu sama dgn tesis sepupu ana yang kat Uni juga tapi sepupu ana buat tahun lepas...analah sasarannya. Dia ikut perkembangan pencapaian ana macam nak rak kepala ni..."
"NUS ke NTU?"
"NTU...diorang tu student Bahasa Ibunda. Belajar susah-susah, buat tesis itu
ini, lepas tu keluar jadi Guru Bahasa Melayu kat Primary School saja."
"Sepupu anti dah graduate?"
Zubaidah mengangguk,"Al’ an, dia mengajar di sekolah nasional.Habis bond dia, dia nak apply kat madrasah kita.."
"Dah sampai pun blok ana.Kita naik dulu ye, Zu.Mak ana dah masak.Ana msg dia tadi, kata anti nak datang..."
"Ya allah, malulah ana. Datang makan....Ana tak bawa buah tangan apa-apa pun..."
"Tak apalah...rezeki jangan di tolak.Tetamu kan bawa rahmat. Semoga kedatangan anti ni, memberi rahmat pada kami sekeluarga..."
"Tapi, ana tak boleh lama, malam ni ana ada kelas tution.."Zubaidah menjawab.
"Anti belajar dgn siapa, Zu? Anti dah cukup okay...Selalu top kat class kita,” pertanyaan Hanim itu lambat dijawab oleh Zubaidah.

“Zu?” Hanim memanggilnya.
"Ana mengajarlah Hanim..ana bukannya orang senang. Duit tu, ana buat belanja sekolah.."beritahu Zubaidah datar.
"Oh...maafkan ana Zu.Kita ni satu kelas, tapi ana tak kenal anti. Sehingga
kesusahan anti pun ana tak tahu...."keluh Hanim kecil. Dia terasa malu dengan ketidak perihatinannya terhadap rakan-rakan sekelas. Macam manalahnak jadi ikhwan yang dirindui Rasulullah. Ikhwan tu ukhwah mereka ibarat susanan batu bata. Begitu juga para sahabat, mereka melebihi sahabat yang lain dari diri sendiri. ”Ya Allah…jauhnya aku dari mereka.”
"Tak apalah Hanim. Ana nak cuba jadi orang susah yang redha dengan kesusahannya. Kita berusahalah, tapi kah Tuhan untuk menentukan,bukan macam tu?" Zubaidah tersenyum mesra. Manis juga wajahnya bila tersenyum, getus Hanim. “Hai,hanim..kau saja yang jarang memerhatikan kawan-kawan dan masalah sekeliling…”marahnya pada dirinya lagi.

Satu pengorbanan 7

Sebulan berlalu...Hanim melalui kehidupannya seperti sedia kala.Shima pun sudah menunjukkan tanda-tanda positif untuk sembuh. Dia sudah pulang ke rumah, tetapi anaknya masih di dalam jagaan Hanim dan mamnya. Email yang Husni terima pun senyap begitu saja. Tiada siapa di madrasah yang tahu mengenai email itu. Dan Hanim lebih-lebih lagi tidak mahu tahu siapa yang menghantarkan emel tentang dirinya. Bagi Hanim dia tidak bersalah dan orang itu ada haknya sendiri untuk bersangsi dan terus berburuk sangka padanya.
"Hanim...projek kelas tu dah siap belum?" tanya Zubaidah.Walaupun dia tampak tidak peramah, sebenarnya Zubaidah boleh bekerjasama.
"MasyaAllah...Ukhti Zu, ana dah siapkan, tapi tertinggal kat rumah.Semalam baby tu melalak aje, sampai ana lupa nak simpan projek dalam beg...Lepas print,ana biarkan atas meja.Afwan lah...ana tak sengaja," Hamin memohon maaf atas kealpaannya. Semenjak Zinnirah dirumah, memang dia yang banyak menguruskan bayi kecil itu.
"Tak apa, esok bawa, ye."pesan Zubaidah. Dia tahu Hanim terntu bukannya sengaja kerana Hanim selalu mengambio berat akan setiap projek dan tugasannya.
"Esok? Rasanya tak datang, mama ana kerja pagi, baby tiada siapa yang jaga..."Hanim mengeluh. Memang dia terpaksa ponteng esok memandangkan Mamnya kerja disyif pagi.
"Kalau gitu.....ana singgah rumah anti lepas madrasah, boleh?"Tanya Zubaidah tapi mali-malu.Dia tidak berapa rapat dengan Hanim memandangkan gadis itu lebih rapat dengan sarah.Zubaidah amat faham dengan konsep, ‘Two’s a company. Three’s a crowd’.
"Boleh...apa salahnya.Tapi rumah ana berselerak sikit....tak sempat kemas tadi pagi,"balas Hanim.gembira keran Zubaidah sudi kerumahnya.ketua kelasnya ini, sering bersendirian. Hendak datang beraya pun susah.
"Ana bukan nak tengok rumah anti,"jawab Zubaidah tersenyum.

Hanim memanjanakan leher melihat sarah yang sedang berbincang dengan partnernya disisi.

“Sarah, nanti datang rumah ana lepas kelas? Zubaidah nak kesana, ambil report,”ajak Hanim.

Sarah mendongak dari merenung kertas yang sedang dilakarkan oleh Farahiyah. Dia menggelengkan kepala sambil tersenyum.

“Hee, hari ini ada date dgn minah Arab ni. Projek tak selesai lagi. Kita bukannya macam korang berdua, tau!”balas Sarah mesra. Farahiyah yang sedang menulis sesuatu turut mendongak dan memandang Zubaidah dan Hanim. Dia mencubit lengan Sarah.Amat dia tak menggemari panggilan ‘Minah Arab’ yang disebit Sarah.

“Ana ingat nak belanja dia kat sweet Secrets.Tapi dah dia panggil ana minah Arab, belanja kat Zam Zam ajelah,”tutur Farahiyah tersenyum membuat lesung pipitnya lebih ketara. Sarah hanya boleh membuat muka ‘seposen’ dengan penarikan offer dari anak karyawan tu.



Sewaktu rehat pula, Hanim di panggil oleh Husni lagi.
"Hanim, tadi ana nampak kawan anti tu dalam bas. Dia kirim salam kat Hanim..."tutur Husni sambil membetulkan buku-buku yang berserak diatas meja perlustakaan itu.
"Ini mengusik lah ye...Mana ana ada kawan?" protes hanim.setahunya dia memang tidak ada kawan-kwana diluar melainkan teman-teman sekelasnya. Kalau ada pun, hanya dialam cyber.setakat membalas emel dan berbual diforum.
"Siapa eh, Iskandar Syah...Dia duduk sebelah ana dalam bas tadi.Ana tegurlah dia. Adalah kami berbual sikit..."beritahu Husni.
"Ada ajelah...buat apa nak kirim salam? Merepek..."Hanim berlalu meninggalkan Husni.
Sarah yang berada disisnya mula nak korek cerita.
"Hai,Hanim...ponteng2 sekolah ni, ada kawan baru rupanya...Iskandar pula tu...Bila anti ni dah pandai????"Sarah cuba-cuba merisik.
"Pandai apa??? Akhi Husni tu gurau je.....Janganlah layan...malas ana.."jawab hanim acuh tak acuh. Dia tak kuasa kalau ada teman-teman yang cuba mengenakan dia dgn sesiapa pun dimadrasah.Iikan pula dengan orang yg dia tidak kenal dgn rapat.Buang masa saja. Lagipun belum masanya nak fikirkan teman hidup.Tahulah Tuhan mengatur itu semua….

"Isy, tak salah kalau nak join Kak Raudhah...Isteri2 yang ke sekolah...."usik sarah.
"Subhanallah Sarah...ke situ pula anti ni....."
Kedua-dua gadis itu pun berderai tertawa tetapi tawa mereka terhenti bila bertembung dgn Ustazah Safiah di tangga.
"Tak manis anak dara gelak macam tu....hanim, Sarah" tegur Ustazah Safiah, lembut.

"Afwan ustazah....." Hanim memandang wajah Sarah.Lega kerana ustazah tidak mendenda mereka, ataupun membawa mereka kepada Ustazah Kamsinah…

Perjalanan pulang bersama Zubaidah tidaklah sekecoh bersama Sarah.Zubaidah pendiam orangnya.sekali sekala saja, dia mengajukan soalan kepada Hanim. Terfikir pula Hanim apakah dia yang menyampaikan email pada Husni? Kerana rumah Zubaidah taklah jauh sangat, beberapa stedyen bas saja jaraknya.

Satu pengorbanan 6

Sepanjang waktu pelajaran berjalan, Hanim sedaya upaya cuba memberi penuh penumpuan. Kawan-kawanya menyangka, Hanim nak 'qadha' apa-apa yang dia ketinggalan.Tapi jauh di sudut hatinya, dia berdoa agar Husni tidak memanggilnya ke pejabat pelajar. Itulah perkara terakhir yang hendak dia lakukan hari ini…Biarlah dia terus duduk diam di kelas yang agak membosankan ini. Hanim redha sekiranya dia terpaksa mengadap wajah gurunya ini selama 2 jam lagi, dari dipanggil bertemu Ustazah Kamsinah walaupun setakat setengah jam. Rekod prestasinya akan tergugat nanti.
Tiba-tiba, sewaktu mata pelajaran Biology, pengumuman di buat oleh pihak admin untuk Hanim berjumpa Mudir. Kecut perut Hanim di buatnya. Mustazah tergelak melihat kekalutan teman sekelasnya itu.
"Kenapa Nim? Macam nak kena hukum pancung je anti ni," tegur Mustazah. Rakan-rakan yang lain tergelak mendengar usikan Mustazah.
"Ni lebih teruk dari hukum pancung....."jawab Hanim selamba, ingin menutup kekalutannya.”Kau tak tahu apa yang mereka dah lihat Mustazah…”bisik hati kecil Hanim.
“Hanim, mudir rindu nak lihat muka anti, asyik ponteng jer....Rindu dah lama tak syarah kat anti, tu!"usik rakannya yang lain.

Hanim mengangkat tangan tanda tak mahu melayan rakan-rakan sekelasnya. Dia turun kepejabat dgn hati yang berdebar-debar. Pintu pejabat di ketuk sopan.

"Udkhulii..." kata Ustaz Mokhsan...

Hani masuk dan memberi salam.

"Kaif haluk, Hanim?" sapa mudirnya.

"Alhamdulillah, bil khair, Ustaz."jawabnya sopan.

"Ijlisii..." arah mudirnya lagi. Hanim menarik kerusi di hadapannya dan melabuhkan punggung. Sebentar kemudian, Husni masuk.Dia memberi Hanim satu senyuman tapi Hanim tak pasti apa niat senyuman itu.

"Begini, Hanim. Tadi Ustaz dah berbincang dgn Husni dan kami dah capai satu pakatan. Ianya ada kena mengena dgn anti..." Ustaz Mokhsan memulakan bicara. Husni yang berdiri di sisi mudirnya ityu masih lagi tersenyum. Naik rimas pula Hanim melihat senyumannya.

"Apa kena mengenanya dgn ana, ustaz?" Hanim meminta kepastian.

" Ni, sudah seminggu kami terima undangan pertukaran pelajar dgn Mahad Tahfiz di K.L. Pada awalnya, kami nak hantar anti kesana, tapi Husni mengingatkan Ustaz tentang keadaan yang anti perlu tempuhi sekarang, jadi kami akan tukarkan dgn Zubaidah. Kami tahu anti pelajar terbaik dalam pelajaran Quran, tapi Ustaz harap anti tak kecil hati dgn penukaran calon ni.."

"Tak, ustaz.Sikit pun ana tak kecil hati. Malah ana berterima kasih kerana Ustaz serta lembaga pengarah madrasah, faham dgn keadaan ana dan sanggup memberikan kerja sama dgn ana."

"Satu lagi, Hanim..."

"Aduhh...apa lagi yang dia nak cakap ni..."kata Hanim di dalam hati.

"Kenapa anti ni? Muka macam orang ada buat salah je,"tegur Ustaz Mokhsan.

"Eh, tak lah Ustaz.Laisa ka dzalik...Ana sekarang sedang subjek Bio, sayang ketinggalan pelajaran tu..Lagipun 'O' level ni, anakan ambil 'BIO', ustaz." Hanim cuba memberi alasan.

Husni hampir-hampir tergelak dgn alasan yang dibuat Hanim. Ustaz Mokhsan mengangguk tanda puas dgn jawapan Hanim.

Dia mengeluarkan satu sampul surat dari laci mejanya,lalu di hulurkan kepada Hanim. Hanim menyambutnya dgn penuh tanda tanya.

"Apa ni, ustaz?"

"Hanim, ni adalah sumbangan dari persatuan Pelajar untuk anti. Kami tahu, anti mampu membiayai persekolah anti, tapi sebagai orang yang di amanahkan untuk menjaga kebajikan pelajar, ana rasa anti patut menerima sumbangan ini." kata Husni.

"Bacalah...mana tahu anti tak suka dgn kandungannyaa..."kata Mudir.

Perlahan Hanim membuka sampul itu. Surat itu datang dari Ketua Pelajar, bererti dari Akhi Husni.Syarat yang menyatakan Hanim di beri subsidi pembelajaran selama tiga tahun, tanpa limit. Syukur tak terhingga Hanim dgn pemberian itu.

"Syukran ustaz, Akhi Husni. Ana betul terharu dgn pemberian ini..."ujar Hanim.

"Rajin-rajinlah belajar, Hanim. Jangan putus asa, dgn apa ygng anti lalui sekarang."nasihat Mudirnya.

"Ustaz, boleh kami beredar?"tanya Husni.

"Na'am...Tafaddhal.."jawab Mudir itu.

Di luar pejabat, Husni tiba-tiba tergelak. Tidak pernah Husni berkelauan begitu.

"Pandai anti cover,ye...Sayang tertinggal pelajaran.Setahu ana, kelas antilah yang sering tidur dalam masa pelajaran 'Bio'...kata Husni. Hanim masih kelihatan bersahaja.

"Siapa pemuda dalam bas tu?"tanya Husni.

"Mana ada?"

"Yang dalam bas tadi.Handsome juga.Pandai hanim cari kawan.."

"Oh, itu Iskandar, kawan abang Hanim. Mustazah pun kenal dia juga. Jiran perumahan kitoranglah..."terang Hanim.

"Ni, ana cuma nak beritahu. Dua tiga hari yang lepas, ana terima email, entah dari siapa. Dia kata dia nampak Hanim dgn seorang pemuda di taman dekat dgn rumah Hanim. Betul ke?"

Hanim cuba untul mengingati kembali....,"adalah satu hari tu, ana nak jumpa Mus, nak collect class notes. Terserempak dgn Is yang tadi tu.Kami berbual sekejap je."

"Kenapa, akhi Husni?"

"Tak adalah, ana yakin anti pandai jaga diri, tapi mulut orang Hanim, kita susah nak elak. Email tu mujur dia hantar pada ana seorang je, kalau dia hantar pada mudir...teruk jadinya..."sambung Husni.

"Baiklah, akhi Husni.thanx atas nasihat itu.InsyaAllah, Hanim akan lebih berhati-hati..."

Satu pengorbanan 5

Terlalu ramai orang sedang menungu bas di stesen bas berdekatan dgn rumah Hanim.Selalunya, tak lah sesesak ini.
"Apahal hari ini, ramai sangat orang kat sini?"fikir Hanim dalam hati.
Tiba-tiba, dia terdengar orang menegurnya,"Hari ini sekolah ke?"
Hanim berpaling kebelakang. Iskandar sedang tersenyum melihatnya.
"Oh, awak.A'ah, saya sekolah hari ini, sebab mak saya ada di rumah."
"Kakak ipar awak masih di hospital?"Tanya iskandar lagi.Fikirnya, setakat bertanya khabar, takkan salah.

Hanim mengangguk. Dia tidak selesa dgn pandangan makcik-makcik pekerja Seagate yg turut berada di situ. Makcik-makcik ini tidak tahu apa yang mereka bualkan,.tetapi tidak mahu terlepas untuk membuat andaian yang bukan-bukan. Hanim memandang kearah wanita-wanita yng sedang memandangnya. Satu senyuman diberikan. Apabila melihat Bas nombor tujuh datang menghampiri stesen bas, Hanim pun minta diri untuk beredar.
"Bas dah datanglah. Pergi dulu ye,"pamitnya sesopan mungkin.
"Saya pun nak naik bas ni. Saya nak ke Orchard. Malas naik MRT, sesak...Lagipun tadi kat radio ada pengumuman MRT dari laluan Timur terkandas kat Singapore Expo, ada technical fault,rosak.."terang Iskandar apabila melihat wajah Hanim yang agak terperanjat dengan kata-katanya.

Hanim menghela nafas lega. Di tengah-tengah manusia yang meratur untuk menaiki bas itu, sempat lagi Iskandar bertanya,”Kenapa? Awak ingat ada suicide lagi macam semalam kat stesen Bishan tu?”

“ Terlalu banyak suicide yang kita dengar setiap hari,kan?” balas Hanim.

“Mereka rasa itu jalan termudah untuk lari dari masalah,”balas Iskandar.
"Patutlah ramai orang kat bus stand ni terpaksa naik bas rupanya..." Hanim membuat rumusan.

Di dalam Bas no 7 itu terdapat ramai pelajar-pelajar dari Madrasah Aljunied.
Ada juga pelajar-pelajar dari Al Sagoff. Hanim mengambil tempat di sisi seorang pelajar dari madrasahnya.Salam dan pertanyaan khabar berbalas ringkas.Kemudian Hanim terus mengeluarkan Quran kecilnya untuk dia menghafal.Dia dah jauh ketinggalan. Pelajar di sebelahnya juga sedang khusyu' menghafal huraian hadis. Begitulah suasana pelajar madrasah setiap hari didalam bas. Mereka mengambil kesempatan dalam perjalanan yg mengambil masa sehingga 45minit itu untuk menghafal apa-apa yang perlu.Lebih elok dari berbual kosong yang tidak mendatangkan faedah.
Iskandar hanya memerhatikan keadaan sekeliling. Dia pelajar aliran secular. Jadi dia tak biasa dgn cara hidup pelajar madrasah seperti Hanim. Dalam hatinya, dia memuji kebolehan pelajar-pelajar itu menghafal dan menghayati bahasa Arab yang agak asing baginya. Setiba di destinasi, semua pelajar madrasah yang ada bangkit untuk turun dari bas. Hanim memandang Iskandar dan mengangguk, memberi isyarat yang dia hendak turun. Dia setakat tidak mahu dituduh tak beradab, tidak lebih dari itu. Iskandar melemparkan sebuah senyuman dan senyuman Iskandar dibalasnya.
Namun dia terdengar suara pelajar lelaki yg berdiri di belakang berdehem-dehem. Dia memandang ke arah suara itu. Fattah dan Jawad, pelajar cemerlang di madrasahnya sedang memerhatikannya sambil tersenyum sinis. Hanim tidak ambil kisah dgn mereka kerana bagi Hanim mereka ibarat badut sarkis yg sentiasa berlawak di madrasahnya.Tapi orang yang dibelakang mereka. Akhi Husni sedang memerhatikan Hanim dengan wajah yang agak serius. Terkedu juga Hanim. Ketua pelajar telah melihat Hanim berkomunikasi dgn Iskandar walaupun setakat melalui isyarat mata.
Hanim cepat-cepat turun dan berjalan menuju ke madrasahnya.Semahu-mahunya, dia hendak mengelak daripada Husni.Kalaulah Akhi seorang tu reportkan apa yg dia lihat, tentu Hanim akan di panggil ke pejabat Mudir. Dan dia sudah tentu akan ke bilik kaunselling untuk menatap wajah Ustazah Kamsinah yang amat garang itu..."Oh. tidak!!" kata hati kecilnya.

Satu pengorbanan 4

Part 4

Hampir sebulan Shimah terlantar di hospital, entah apa sakitnya, doktor belum dapat mengesan. Cuma sekarang ini, yang amat jelas, dia anemik, kekurangan darah. Sepanjang sebulan itu jugalah Hanim sering ponteng sekolah.Sekiranya mamanya ada di rumah, dia akan kemadrasah seperti biasa.Kalau mamanya bekerja syif pagi, Hanim akan tinggal dirumah menjaga anak saudaranya. Hisham hanya akan datang sekali sekala menjenguk anak kecilnya itu. Dia lebih banyak memberi perhatian pada isterinya. Namun Hanim faham akan kesusahan yang ditanggung oleh abangnya.

Petang itu Hanim membawa anak saudaranya ke taman. Niat di hati, memang sengaja nak ambil angin.Mentelah pula, dia dah janji dgn ketua kelasnya untuk ambil nota-nota terbaru. Hanim menggendong bayi kecil itu penuh cermat. Baru kelmarin, anak kecil itu lepas hari.

Sedang Hanim duduk di bangku taman permainan itu, ada suara menyapanya.Ingatnya tentulah Mustazah, ketua kelasnya ynag tinggal hanya beberapa blok dari flatnya itu.
"Maaf, mengganggu," rupanya suara itu milik Syah Iskandar.
"Taklah...boleh saya bantu?" sambut Hanim datar. Dia cuba untuk tidak kedengaran sombong.
"Awak ni Hanim kan? Adik Hisyam?"tanya pemuda itu.

Hanim mengangguk, "Macam mana dia tahu nama aku?"hati kecil Hanim menyoal.

"Saya Iskandar,"ujarnya lagi.
"Saya tahu,”balas Hanim spontan.Melihat wajah pemuda itu yang mempunyai tanda soal, dia cepat-cepat menyambung,”Abang pernah beritahu. Sebenarnya awak nak apa?" Hanim memarahi dirinya sendiri kerana cepat benar memotong kata-kata orang. Inilah akibatnya kalau sering menjadi pembahas disekolah.Sampai di waktu berbual santai pun dia terbawa-bawa watak pembahasnya itu.

"Hope that your brother said only good thing about his mate here. Sorry...sorry..saya tak sepatutnya ganggu awak.Tapi anak yang awak dokong ni...anak siapa? A few days back, saya ternampak Hisyam.Nak panggil, tapi dia seakan tergesa-gesa. Nak call, I don’t have his number,"tutur pemuda itu.

"Oh...bayi ni? Awak ingat ni bayi saya ke? Ni anak abang Hisyam.Kakak ipar saya ada di hospital, so saya jagalah anak dia.Kelmarin memang Abang ada datang, jenguk darling dia ni..."jawab Hanim. Dia tersenyum mendengar pertanyaan Iskandar.Mungkin pemuda itu ingat, Hanim sdah menjadi seorang ibu. Di Singapore ni, tak hairan kalau ke hospital dan melihat ramai gadis-dagis yang membawa perut. Perkahwinan remaja dah menjadi seakan-akan satu trend. Namun Hanim tak pernah mahu berburuk sangka samada gadis-gadis itu terlanjur atau tidak.Itu bukan untuknya hendak mengambil tahu masalah orang lain.Sebagai wartawan muda, memang dia bercita-cita untuk menulis tentang masalah kehamilan diluar nikah ini tapi itu hanya untuk mencari jalan penyelesaian dan bukan untuk mengembar gemburkan masalah sosial Negara ini.
"Manis bayi ni?" kata Iskandar lagi."Cutelah...pandai ke awak jaga dia?"
"Awak sangsi dengan kebolehan saya?By the way, kenapa awak panggil abang saya Hisyam saja? Rasanya dia lebih tua dari awakkan?"soal Hanim.
"Dah biasa....sepatutnya saya gelar dia abang tapi macam tak stylelah..Our age difference is only 3 years. I know,he’s gonna be 26 end of this year,"Iskandar menjawab selamba.
"Style apanya?" Iskandar tertawa mendengar soalan yang Hanim utarakan.”Innocent,”kata hati kecilnya dan di tika itu juga Mustazah terkocoh kocoh tiba.
"Maaf, Ukhti Hanim.Ana lambat sikit. Tolong mak ana tadi di kedai." beritahu Mustazah.

"Tak apalah, Mus. Hanim pun baru 10 minit kat sini. Apa kahbar kawan-kawan?"dia bertanya ramah.Rindu dengan suasana dikelas.Walaupun adakalanya dia juga yang menjadi bahan usikan teman sedarjah, tapi Hanim tak kisah.Sesekali, dia juga mengusik kawan-kawan yg lain.
"Alhamdulillah, sihat. Semua kirim salam kat anti. Okay, here is the notes. Got to go lah Hanim.Letih jiddan.Abang Min pembantu kitorang tu, tak datang..." balas Mustazah. Seharian dia membantu ibunya dikedai daging milik ayahnya.

Apabila, Mustazah hendak berlalu, dia terlihat Iskandar yang sedang berdiri di sisi bangku.

"Maaf, tadi nak cepat sangat, sampai tak perasan,"dia menghulurkan tangannya untuk bersalaman.

"Its okay.Sibuk nampak..."usik Iskandar sambil menepuk bahu Mustazah seperti dah biasa bertemu muka.
"Hey, brother.Mestilah sibuk.Anak taukeh daging Geylang lah katakan...."jawab Mustazah sambil ketawa.
Hanim seakan bingung melihat mereka berdua. Berkerut matanya melihat keakraban itu.
"Hai, Ukhti , takkan lah satu neighbourhood pun kita tak kenal.Ana biasa main soccer dgn mamat ni..."kata Mustazah sambil menyiku tangan Iskandar.
"Oh..dah kenallah ye? Mana ana tahu.."balasHanim.”So, anta kenallah abang ana juga,ya?”
"Abang anti tu kira macam seniorlah,tak rapat sangat.”jawab Mustazah “Hati-hati Hanim...kat perumahan ni ramai pelajar dari Madrasah kita.Nanti tak semena-mena, anti kena gosip dgn diorang...."beritahu ketua darjahnya,"Kalau Zubaidah yang nampak...alamatnya kena masuk pejabat Mudirlah.Minah tu strict tahap tertinggi,Nim..."
"Mus, anta jangan salah faham...Kami tak ada apa-apalah..Kawan pun bukan.."terang Hanim. Dia rasa tentu ketua kelasnya sudah salah sangka dengan kehadiran Iskandar disitu.
"Ana cuma mengingatkan je...Tak pasal-pasal kena counselling, parah,"Kemudian dia memaling ke arah Iskandar,"Yang kau pun, ganggu anak dara orang apasal? Kalau dia kena detention pasal ni kat madrasah...rosaklah imej kelas aku.Termasuk imej aku sebagai ketua kelas..."tegurnya dengan muka serius. Namun ada cahaya nakal dimatanya.
"Mana aku tahu.Strictnya madrasah korang? Tapi takkan budak madrasah nak buat gossip...."jawab Iskandar.
"Mulut diorang..bukan mulut wali ke malaikat tahu tak...Budak madrasah pun sama macam budak secular jugak.Sama macam kau! Dah lah Is, jomlah..." Mustazah menarik tangan Iskandar sambil melambai penuh makna pada Hanim.

Hanim lantas berdiri untuk pulang ke rumahnya. Terfikir olehnya, bagaimana si Iskandar tu sampai nak menyapanya hari itu. Sedangkan dia sering terserempak dengannya setipa kali pulang dari Madrasah...Terfikir pula kata-kata Mustazah kepadanya tadi..Nasib baik perbualannya tak di lihat oleh rakan-rakan dari madrasah...Namun Hanim tak ketahui, ada sepasang mata yang memandang setiap gerak geri Hanim tadi dan sepatang mata itu dimiliki oleh seorang yang amat cemburu dengannya.

Satu pengorbanan 3

Part 3
Suara tangisan Baby Amirah Zinnirah jelas kedengaran sewaktu Hanim tiba di rumahnya. Dari lif landing lagi, sudah terdengar suara nyaring anak kecil itu.
"Kenapa anak Khallah ni? Rindu umi ke?"tanya Hanim manja. Dia mengendong anak saudaranya itu. Mama Hanim yg sedang membancuh susu cucunya itu tersenyum sendiri. Lucu melihat telatah Hanim.Persis seorang ibu yang baru pulang bertugas, lau mencari ketengan dengan berbual-bual dgn bayi yang ditinggalkan.
"Hanim, gelagat Hanim tu, persis seorang ibulah Nim.."usik Mamanya.

"Apalah, mama ni.Hanim baru 16 tahun tau. Kalau umur 16 tahun dah ada anak, mesti kahwin umur 14 tahun...Eee mama, merepeknya. Tak boleh imagine!" Dan kedua beranak itu pun berderai ketawa memikirkan apa yg di katakan Hanim.

Setelah tawa mereka reda, Mama Hanim menyambung lagi,"Tapi Hanim ada beritahu Mama yg senior Hanim masih sekolah walaupun dah berbadan dua."
"Ohh...Ukhti Raudhah..Dia lainlah..Suami dia sporting.Dah kahwin pun masih izinkan sekolah.Sekarang ni dia tahun akhir, tapi yg Hanim dengar, dua bulan lagi dia due...."
"Uniklah madrasah tu, ye Hanim .Masa Hanim di sekolah secular tu, tak ada pun kes budak-budak kahwin..."kata Mamanya.
"Lah mama ni, cakap pasal kahwin je ni, apasal?"soal Hanim. Dia pelik denagn pilihan topic perbualan mamnya pada hari itu.
"Entahlah...cuma bila lihat Hanim pujuk Baby Amirah Zinnirah tu, rasa macam Hanim dah boleh jadi ibu...By the way, apa kata principal Hanim bila Hanim minta cuti?"cuba mengalihkan topic perbualannya sendiri.

"Alhamdulillah, Ustaz okay jer. Dia suruh contact kawan-kawan tentang homework and new topics. Tak apalah, nanti Hanim boleh call diorang tu,”hanim memberitahu “.Mama, panggil Baby tu Amirah je kan senang.Kenapa panggil nama dia panjang2...?" dia menyambung pula.
Mamanya tersenyum lagi, “Uniklah nama anak saudara Hanim...macam orang timur tengah...Tu yg mama suka panggil nama penuh dia." Tersenyum mamnya dengan reaksi dirinya. Indah sunggah dia merasakan nama cucu sulungnya itu. Ada orang terasa diri tercabar bila menerima cucu dalam usia semuda empat puluhan, tapi tidak pula dirinya. Habis gambar cucunya itu diperagakan ditempat dia bertugas. Bangga betul dia dgn kehadiran orang baru dalam keluarganya.

"Mama, Kak Shimah macam mana?Okay ke?"tanya Hanim.
Keceriaan di muka Mama tiba-tiba berubah,"Dia serius sikit Hanim.Masih lemah sangat tapi she's out of the ICU.Alhamdulillah....cuma Abang Hisyam call tadi, dia kata dia minta Hanim jagakan Baby ni lama sikit, itupun kalau Hanim setuju."

Hanim mengangguk,"Kesian baby..kita doakan umi cepat sembuh, ya saying,"katanya sambil mencium pipi anak saudaranya mesra.
"Hanim, apa kata, mama saja yg ambil unpaid leave? Then,Hanim tak payah cuti
lama-lama.Takkan Hanim nak tinggalkan pelajaran Hanim.You are doing you 'O'levels kan?"

"Tak apalah, Mama. Hanim boleh cope, insyaAllah."
Puan Halimah hanya memerhatikan puterinya itu,"Baik sungguh hati Hanim ni..."kata hatinya,"tak pernah merungut kalau abangnya minta bantuan."

Satu pengorbanan 2

Part 2

Rumah Hisham penuh dengan tetamu.Mama Hanim dan Ibu Shimah sibuk di dapur.Seskali terdengar suara mereka ketawa.Entah apa yang dibualkan oleh kedua-dua besan itu. Hanim hanya duduk didalam bilik, menjaga anak buahnya yang sedang tidur.Amirah pun agak tidak tenang tidurnya, mungkin kerana suara tetamu berbual diluar.Ramai juga kenalan Hisham dan Shimah yang hadir.

“Hanim tak keluar ke?”Tanya Shimah sewaktu dia menjenguk babynya.

“Tak lah, kak. Lagipun kat dapur tu dah tak ada kerja. Seganlah nak keluar, ramai sangat orang yang Hanim tak kenal.”Hanim memberi alasan. Sebenarnya dia mengantuk selepas semalaman membantu Mamanya dan Cik Salmah di dapur.

Menjelang Maghrib, baru tetamu mula berkurang. Hanim keluar untuk membantu didapur. Bising Mamanya membebel kerana Hanim terus terperuk didalam bilik semasa tetamu ramai diluar.

“Sepatutnya kamu tu bantulah Kak Shimah layan teman-temannya.Ni tidak, duduk je dalam bilik,”rungut Mamanya.

“Sewaktu doa selamat kan Hanim keluar.Lepas tu takkan Hanim nak duduk je kat depan tu.Hanim tak kenal dgn kawan-kawan Abang.Seganlah,” Hanim menjawab.

Tiba-tiba terdengar bunyi pinggan jatuh.

“MasyaAllah, Imah! Imah!”suara Hisham,”Ibu, Shimah pengsan ni.” Hisham memanggil ibu mertuanya.

“Call ambulance Hanim,”kerah mamanya apabila melihat Shimah tidak juga sedarkan diri.

Sepuluh minit kemudian barulah ambulance tiba dan membawa Shimah pergi.Hisham menemani isterinya.Tinggallah Hanim dan Mamanya mengemaskan rumah yang masih berselerak. Ibu Shimah terpaksa pulang kerana dia juga menjaga cucunya dari anaknya yang lain.Serba salah Cik Salmah nak tinggalkan rumah itu.Setelah berkali-kali di gesa oleh mama Hanim barulah dia pulang.

“Kak Salmah jangan risau. Nanti Tipah kemas ni semua.Tipah pun tak kerja esok.Kak Salmah tu ada cucu yang mesti dijaga.Janganlah risau.Apa-apa nati kami telefon.”

Sewaktu Hanim menziarah kakak iparnya itu di hospital Changi, dia masih belum stabil.Menurut doktor,dia mengalami pendarahan post partum.
"Tapi kenapa baru sekarang,Abang? Yang biasa Hanim dengar, selalunya beberapa jam selepas bersalin.Itu commonlah kat Spore n,"tanya Hanim, inginkan kepastian.

"Itu lah yg doktor cakap, Nim. Mereka pun tertanya-tanya. Sebab tu, mereka masih lagi buat ujian ke atas Shimah tu,"jawab Hisham datar. Jelas, dia amat risau dengan keadaan isternya sekarang.

"Abang, bersabarlah. Nanti Hanim jumpa Mudir di Madrasah, beritahu dia Hanim kena ambil cuti kerana anak abang tak ada orang jaga."

"Hei, takkan Hanim nak ponteng sekolah? Abang dah apply leave." Terperanjat Hisyam mendengar kata-kata adiknya.

"Tak apa, Abang temankan Kak Shimah di sini. Hanim jaga baby kat rumah.Lagipun, dia tak susu badan, so okaylah..." jelas hanim lagi. Hisyam faham sangat, kalau hanim dah buat keputusan, sesah untuk dia menganjaak dari keputusan yang dibuatnya itu.

"Thanx Hanim, atas pengorbanan itu." Hisyam meletakkan tangannya dibahu Hanim.
"Hanim ni seoranglah adik abang.Kalau Hanim tak boleh berkorban untuk keluarga, bagaimana Hanim nak berkorban unuk Agama nanti...."jawab Hanim,Lagipun hari ini hari abang, tak tahu bila hari Hanim pulak,kan.”dia memujuk abangnya. Keadaan mereka yg tidak punya ayah mengeratkan lagi kehidupan dua beradik itu.sedari kecil, setiap pahit getir dihadapi bersama.

Pada pagi Isnin, Hanim kesekolah seperti biasa. Anak saudaranya, di tinggalkan dgn ibunya yg kebetulan bekerja syif malam. Berhati-hati Hanim mengatur ayatnya sewaktu bertemu dgn Mudir Madrasah,"Ustaz, ana ingin minta cuti buat beberapa minggu ni."
Ustaz Mokhsan memandang wajah Hanim, serius,"Kenapa?Apa masalah
anti, Nur Hanim?"

"Kakak ipar ana masuk hospital.Dia di ICU, pendarahan yg agak serius.Anaknya tak ada orang jaga.Sebab tu, ana berniat untuk jaga bayi tu buat sementara waktu ni."terang Hanim.

"Oh ya, ibu anti kerja...emak mertua abang anti, tak boleh tolong kke?"
"Dia dah tua, ustaz.Lagipun dia sendiri jagacucu-cucu yg lain..."
"Buat sementara waktu ni, Ustaz izinkan. Tapi cuba untuk kembali ke madrasah secepat yg boleh. Dan jangan lupa tanya kawan-kawan tentang pelajaran.cuba hubungi Zubaidah atau Mustazah tentang kerja-kerja sekolah.

"Hanim...kenapa tak pakai pakaian sekolah? Li maza anti kahaza?"soal Husni, ketua pelajar di Madrasah itu. Hanim menerangkan duduk perkara dgn penuh hormat.Maklumlah Husni itu merupakan antara pelajar-pelajar yg amat berwibawa di situ. Dia adalah antara pelajar-pelajar yang bertukar ke madrasah selepas menghabiskan pelajaran di kolej luar.Kalau bukan kerana pakaian seragam yg mereka kenakan, mungkin tetamu yang berkunjung akan merasakan mereka juga adalah tenaga pengajar di Madrasah yg terunggul di Singapura itu. Tak hairan kalau ada tetamu yg menggelar mereka Ustaz kerana penampilan Husni dan rakan-rakannya yg berjambang dan bermisai itu membuat wajah mereka lebih matang dari usia sebenar.

"Kalau begitu, minta kawan-kawan lain bantu anti dalam melaksanakan tugasan nanti,"pesan Husni,”Kat rumah nanti pun, jangan leka dari mengulangkaji,”tambah ketua pelajar itu lagi.

"Syukran Akhi Husni, ana minta diri dulu."Jawab Hanim lalu berlalu pergi.

Husni memandang dgn simpati,"Kesian kau Hanim...Semoga Tuhan tabahkan hatimu..." Dia akur, Hanim juga sepertinya. Memasuki alam madraash selepas lama di bidang akademik. Yang membezakan mereka, Hanim memohon untuk memasuki madrasah selepas tamat menengah dua disekolah kebangsaan dan berjaya memasuki Science stream. Tindakannya berhenti sekolah amat memeranjatkan pengetua sekolahdi sekolah kebangsaanya itu. Dia teringat sewaktu Hanim bercerita dgn kembarnya,Arafah kenapa dia meninggalkan sekolah kebangsaan.

“ Hanim tak bercita-cita nak jadi ustazah,Ukhti. Tapi hanim tak mampu nak tanggung dosa ke sekolah setiap hari dengan pakaian yang mendedah aurat. Setiap mata yang memandang Hanim, setiap itulah dosa Hanim berganda.”

“Anti tak menyesal?” soal Arafah. Direnungnya wajah pelajar baru itu.Kemudan dia sambung lagi,”Di madrasah pun, pergaulan bebas masih berlaku.Kerana ada diantara pelajar-pelajar disini, yang tiada support dari keluarga. Hanim janganlah salah anggap dgn madrasah kerana perangai mereka,ya.”

Hanim hanya tersenyum mendengar pertanyaan Ukhti Arafah.Dia menoleh kewajah Akhi Husni yang sedang duduk berdekatan kembarnya itu,”Buat apa hanim nak menyesal.Malah Hanim rasa kasihan. Mereka yang mendapati nikmat itu jarang mensyukuri nikmat sehingga nikmat itu ditarik dari mereka.”

Dari Madrasah, Hanim terus ke rumah abangnya untuk mengambil keperluan anak saudaranya. Mujur, keperluan baby Zinnirah tidak banyak. Sebelum Hanim pulang kerumahnya, sempat dia mengemaskan sedikit bilik abangnya itu. Harapannya, kalau Shimah pulang nanti, taklah berserak sangat kamarnya itu. Hanim mengharapkan Tuhan mengembalikan kesihatan yg sebelumnya kepada Kak Shimah, walau dia yakin tentu ada hikmah disebalik apa yang berlaku.