Friday, April 13, 2007

Satu pengorbanan 26

Hanim menguis pasir dengan sandal Timberlandnya. Dari pejabat majalah Ikhwan tadi,dia terus kesitu setelah memaklumkan kepada Mamanya.Dia perlu merehatkan fikirannya yang semakin sendat. Bukan saja keputusan ‘O’ levelsnya YG akan keluar lagi tiga hari menyesakkan setiap pernafasannya, tapi juga tentang apa yg berlaku keatas diri dan hidupnya. Dia masih teringatkan kata-kata kawan-kawannya tempoh hari. Masih terngiang-ngiang teguran Sarah ditelinganya. Kenapa tunang lama-lama? Habis nak suruh aku nikah dalam usia semuda 17 tahun ni? Satu apa pun dia tak faham. Kalau masalah fekah rumahtangga tu, memanglah semua dah dipelajarinya disekolah…tapi untuk menjadi isteri kepada seorang suami, dia masih belum mampu. Mana sama teori dan praktikal?Teringat pula nasihat kakak iparnya sewaktu dia bersetuju dgn pertunangan itu.

“Kahwin bukan main pondok-pondok. Hidup ni bukan satu fairytale.Aku bukan Cinderella,”getus hatinya. Entah kenapa, hatinya seolah-olah mencabar mindanya. Hanim mengeluh lagi. Dia tahu, Iskandar amat prihatin dengannya walaupun tidak pernah ditunjukkan secara lahir. Dia teringat pada kata-kata abangnya pula. Sewaktu Hisyam menghulurkan satu envelope kecil yang tertera namanya.Kata Hisyam, itu dari Iskandar Syah.

“Ini dari Iskandar. Buat belanja sekolah,”ringkas kata-kata abangnya.

Matanya membulat, tidak faham dengan pemberian itu. Hisyam tersenyum melihat reaksinya ketika itu.

“Its just a token, dik. Dia rasa he should help lessen our burden. Dia kata, you’re partly his responsibilities now, walaupun dalam Islam tak ada kata macam tu.”beritahu Hisyam tenang melihat reaksi di wajah Hanim.

Hanim tersenyum seorang diri. He’s such a good person. Selama dua bulan ni pun, jarang dia menghubungi Hanim. Kalau orang lain, tentu dah selalu bergayut di telefon,tapi bukan Iskandar. Hanim amat menghormatinya.Dalam gila-gila Iskandar, ada juga tatasusila dan prinsip yg boleh dikagumi. Hanim tahu dia tak menyesal dengan keputusannya, tidak sama sekali. Tapi Saiful Alam? Kenapa harus dia berbuat begitu? Kalau betul pemberiannya selama ini bukan dari Iskandar? Apa motifnya? Apa helahnya? Hanim memeluk tubuh. Angin sepoi-sepoi bahasa itu amat menyegarkan tetapi kenapa dia terasa dingin semacam? Pantai East Coast yang ceria dengan tawa dan gurauan pengunjung seakan-akan berpusing-pusing dihadapannya. Hanim cuba gagahkan dirinya untuk ke kiosk beverage yang berada beberapa meter dari tempat dia merehatkan diri. Dia perlu mengisi perutnya sebelum gastric datang bertandang lagi. Peluh dingin didahi sudah terasa.Tangannya semakin sejuk manakala rasa mual mula menguasai dirinya.

“Ya Allah…bantulah,”rayunya. Bukan dia sengaja tidak mahu makan hari itu tetapi seleranya seolah-olah tidak datang mengunjung. Selepas keluar dari pejabat Ikhwan tadi pun, dia lupa hendak membeli coklat seperti lazimnya. Bukannya tak ada kedai berdekatan dengan pejabat tadi, tapi kerana alpa yg mengunjung diri yg lemah itu…

Hanim mengambil sebatang coklat Mars lalu disuakan kepada cashier yang bertugas.

“A cup of blended soya bean too,”pesannya. Tika ini, perutnya sudah terasa pedih.Kalau dirumah sudah tentu Hanim akan memaksa diri untuk memuntahkan rasa pahit ditekaknya.tapi sekarang dia berada dikhalayak ramai. Takkan nak berbuat sedemikian di tepi jalan tadi?

“Are you okay?”Tanya cashier yang bertugas melihat Hanim terduduk menahan perutnya.Hanim tidak mampu menjawab.Coklat Mars ditangan terlepas dari pegangan.Pandangannya semakin kabur.Tubuhnya semakin dingin, macam ada di khutub utara saja rasanya.

“Hey, help her up.Got to call the ambulance,”hanya itu yang didengari Hanim.Selepas itu, semuanya hanya gelap sahaja.

“She’s up,” terdengar suara disisinya.Hanim cuba membuka mata. Dia cuba mengingat-ingat apa yang berlaku. Di lihat sekelilingnya,ada wajah-wajah yang tidak dikenali.

“What happened?”Hanim cuba bertanya.

Gadis Cina yang sedang duduk mengadapnya tersenyum,”You fainted while waiting for me to serve your drink.”

Hanim cuba mengingat kembali apa yang dilakukannya sebelum itu. Melihat reaksi Hanim, gadis itu menyambung lagi.

“We were about to call the ambulance when your handphone rang. Sorry, but I open your side pocket to get it.” Gadis itu menudingkan jari ke arah beg Hanim yg terletak disisinya. Hanim hanya mengangguk. Lemah badannya masih terasa.Kepalanya masih terasa berat.

Gadis itu kemudia memberitahu lagi,”A guy was on the line, so I told him about you fainting in front of our kiosk. He told us to wait for him to fetch you.”

“Did he tell you who he was?”Tanya Hanim malu-malu.Malu kerana dia menyusahkan gadis Cina itu. Gadis itu menggeleng,”You could check it out on your phone,”katanya lembut.

Hanim menganguk lemah,”Thanks and sorry. Sorry because I troubled you guys,”tutur Hanim sopan. Dia mahu berdiri tapi ditahan oleh gadis itu.

“You’re not okay yet.I can see that. Why don’t you just wait here for that guy who called?”

“I don’t feel nice..”pintas Hanim.Memang dia tidak mahu menyusahkan gadis itu lagi.

“Nah, it’s okay. Its not that busy today,”gadis itu membalas mesra,”I’m Aileen.Aileen Tan.”Dia menghulur tangan.

“Hanim.Nur Hanim.Nice to meet you,”jawab Hanim sambil menyambut huluran tangan itu.

Gadis itu bergerak kearah cashier counter didepan.Dia menyertai rakan-rakan sekerjanya melayan pelanggan yang datang.

“What’s wrong with you actually?”soalnya dari kaunter.

“Gastric, very critical..”jawab Hanim, masih lagi bersandar di kerusi yang Aileen sediakan.

“Skipped lunch?”soalnya lagi.Dia menghulurkan Hanim segelas Milo suam.

“Both breakfast and lunch.I was meeting a dateline for my article,”beritahu Hanim jujur.

“You’re a journalist?”tanya Aileen lagi,matanya membulat seolah-olah tidak mempercayai apa yang dikatakan Hanim.Begitu juga dua rakannya yang berada di kaunter.

“Yes and no.”balas Hanim.Milo ditangan disuakan ke bibir. Terasa segar sedikit tubuhnya.

“I am a student at the private Muslim school near Bugis and also a part time writer….Journalist, I am not…not certified,yet,”Hanim tertawa kecil.

Gadis itu juga turut tertawa,”Finish up that Milo before it gets cold.You need something to fill your stomach.”

Dia meninggalkan Hanim sendirian di situ. Hanim baru saja mahu membelek handphonenya bila dia terdengar satu suara familiar dikaunter.

“Excuse me, is there a Malay girl …..”kata-kata itu dipintas Aileen.

“Sir, you’re looking for Hanim? The girl who fainted?”soalnya.

“Yes,may I now where she is?” terdengar suara Iskandar bertanya.Kedengaran suara itu agak cemas.

“And you are?” Tanya Aileen lagi.Kali ini jantung Hanim seperti mahu berhenti berdegup. Dunia seolah-olah berhenti bergerak.Statik.
“I am her neighbour,close friend,”beritahu Iskandar selepas diam beberapa ketika.

Didalam kereta, Hanim yang duduk seat belakang hanya membisu. Rasa bersalah bermain-main dihati.

“Kenapa tak makan? Hanim ingat Hanim super sonic ke?” Tanya Is, sempat lagi membuat lawak.

“Kenapa tak beritahu abang Hisyam?” soalan Is tidak Hanim jawab malah dibalas dengan satu soalan.

“Dah call, tapi dia lagi meeting kat site,”Iskandar jawab pendek.

“I was having lunch with my friends.Tiba-tiba tak sedap hati.”Iskandar bersuara lagi.Dia melihat Hanim melalui cermin didepannya.Hanim memandang keluar tingkap.Tudungnya dibetulkan.

“Girl, you have not answered me,”tegas suara Iskandar.

“Sorry, Hanim lupa,”perlahan saja Hanim menjawab.Tak perlu nak bela diri, kerana memang sah itu kesalahannya.

“Dah..next time, no more excuses,”Iskandar memberi amaran.

“Macam abang Hisyam…Awak marah saya,kan?”tercetus keluar dari mulut Hanim.Dia pun tak tahu bagaimana kata-kata itu boleh terkeluar sedangkan dia hanya berkata didalam hati.

Iskandar menoleh memandang Hanim.Dia mengeluh kecil.

“Am I just a brother to you?” soalnya. Matanya mencerun memandang wajah tunangnya.

Hanim terkedu, tidak mampu menjawab.

“Hanim?”Iskandar memanggil lagi.

“Iskandar..kan saya dah kata, saya tetap tunang awak selagi kita tak disatukan dengan satu ikatan yg halal.I think you should understand me that way…” Hanim cuba mengukir satu senyuman.

“Dahl ah..take a rest. Kita balik my house.Ibu dah masakkan untuk you,”tenang saja Iskandar memberitahu. Hanim tak jadi memejamkan mata. Terperanjat mendengar destinasi seterusnya.Biar betul…

“Huh?” Dia mengangkat kening, tanda tak faham dengan kata-kata Iskandar.

“I called Ibu about you. Ibu pula called ur Mama at work.So, mereka sepakat suruh I bawa you balik.Nanti after work, Hisyam will fetch you. Mama overtime.”selamba Iskandar bertutur.

“Mama?”soal Hanim.Iskandar mengangguk.Matanya ditumpukan pada pemanduannya.Tidak sedikit pun dia menghiraukan Hanim yang sudah tidak keruan dibelakang.

“Jangan takut,lah.Ibu seorang aje kat rumah.Ayah tak ada.Busy kat masjid. Lepas hantar you, I am joining the boys kat bawah.”Iskandar seolah-olah dapat membaca fikiran tunangnya.

“Main bola lagi? Tak habis-habis….” Hanim menggumam.

“Siapa kata? Kitorang ada meeting aje.Takut I main bola, lepas tu accident ke?” Iskandar berseloroh. Hanim membuat muka.

“Atau you want your former mentor to nurse you?”Iskandar tertawa sendiri dengan kata-katanya itu.

”Merepek.”Hanim membalas rendah tetapi dalam hati, dia bersyukur kerana Is takkan ada dirumahnya nanti…

“Baiknya mereka,Ya Allah,”tercetus pujian itu didalam hati gadis itu.

Wednesday, April 4, 2007

destressing...I need to detox my mind!

Just writing about Iskandar, Saiful Alam and Hanim...brought back memories from Aljunied...memories that I want to erase...memories that I hate to cry over....so I would like to share this with you people...I aint sure who reads this blog of mine, but I hate to be depressed.....

The Road to Success is not straight:

There is a curve called failure, a loop called confusion, speed bumps called friends, caution lights called family, and you will have flats called jobs.
But, if you have a spare called determination, an engine called perseverance, insurance called faith, and a driver called God, you will make it to a place called success!


Live for something:

Do good, and leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy. Write your name in kindness, love, and mercy on the hearts of thousands you come in contact with year by year, and you will never be forgotten. Your name and your good deeds will shine as the stars of heaven.


Pearls of Wisdom:

* Don't love the Heart that hurts you and don't hurt the Heart that loves you.
* Don't cry over anyone who won't cry over you.
* Good friends are hard to find, harder to leave, and impossible to forget.
* Most people walk in and out of your life, but only friend's leave footprints in your heart.
* True friendship "never" ends. Friends are forever.
* People are lonely because they build walls instead of bridges.
* If we are incapable of finding peace in ourselves, it is pointless to search elsewhere.
* The bond that links your true family is not one of blood, but of respect and joy in each other's life. Rarely do members of one family grow up under the same roof.
* A change of heart changes everything.
* Our greatest glory is not in ever falling, but in rising every time we fall.
* You only live once - but if you work it right, once is enough.
* One generation plants trees, and the next enjoys the shade.
* It is difficult to live in the present, ridiculous to live in the future, and impossible to live in the past. Nothing is as far away as one minute ago.


You are what you think!

* Your inner thoughts can cause you to be rich or poor, loved or unloved, happy or unhappy, attractive or unattractive, powerful or weak.
* What you impress upon your mind, you'll inevitably become. It's a psychological law that whatever you desire to accomplish you must first impress upon your subconscious mind.
* Relentless, repetitive self talk will change your self image. You'll affect your subconscious mind with verbal repetition. Constant repetition carries conviction.
* When you change your values you'll change your behavior. Start thinking of yourself as becoming the person you want to be. Self suggestion will make you the master of yourself.
* If you believe you can, you can.
* You can become whatever you want to be.


Must do:

* In each task that must be done, there is opportunity. See the task not as a burden, but as an encouragement to be fully alive and effective.
* The real burden would be the inability to do anything. No task is a burden, but is instead the chance to express your own aliveness.
* Does the work seem dreary, unimaginative, tedious or boring? That's mainly because your attitude makes it so.
* See what happens when you start by being thankful for the opportunity to do it. Your genuine gratitude will help you to see the positive value.
* When the things you must do become things you want to do, it can transform your life. Each moment takes on more meaning; each effort brings greater and greater reward.
* Rather than fighting and forcing yourself to do what must be done, let go of your resistance and allow yourself to accomplish. Let what you must, become what you want, and watch yourself begin to soar.


One step away:

* If you were just one step away from reaching your goal, would you take that step? How do you know, right now, that you're not?
* What a shame it would be to stop making the effort, when just a little bit more would make it all worthwhile. What a shame it would be to have taken all those steps, only to miss the very last one.
* The next step you take may very well be the one that makes all the others count. You owe it to yourself, and the efforts you've made, to keep going.
* No, the next step may not get you there. Yet what about the one after that? If you keep moving ahead, a little at a time, you will indeed arrive. When you take that final, triumphant step, you'll be so very thankful you persevered.
* At some point success is just one step away. Keep going and you'll be there.


Slow down:

* Life is not a race. It is a journey.
* Getting someplace first, before anyone else, has very little real and lasting meaning. Seek instead to encourage others to come along, and you'll find the journey much more fulfilling.
* When you hurry through each moment, you miss out on the richness that could be yours. Take the time to live, to experience where you are, rather than being so obsessed with getting to the next checkpoint.
* When you stop demanding to have it all now, you'll discover that you have plenty already. Learn to experience joy where you are, and you'll experience it in abundance.
* Yes, it can be wonderfully exhilarating when life is moving quickly. But do not move so quickly that speed becomes your only experience, for there is so much more to enjoy.
* The terrain of life is filled with wonderful and astounding detail. Slow down and take in its richness.


Islamic Unity:

* Allah says in The Noble Quran: "The Believers are but a single Brotherhood." [Al-Hujurat 49:10]
* The Messenger of Allah said, "The Muslims are like a body, if one part of the body hurts, rest of the body will also suffer."
* It is narrated that the Messenger of Allah has said, "Believers are brethren, their lives are equal to each other and they are as one hand against their enemy."
reply

Monday, April 2, 2007

Satu Pengorbanan 25

Part 25.

Coklat Mars ditangan itu dusuakan kemulut.kalau setiap hari macam ni, gemuk juga jadinya Hanim. Bolehlah semua orang sangka yang Hanim ni gembira sangat bila dah bertunang sampai naik badan!

“Setiap hari makan coklat, tak jelak ke Hanim?” soal Puteri Darwisyah dihujung meja.

“Nak jelak macam mana, dah rezeki,”balasnya. Dia menyuakan coklat kepada Puteri. Coklat bertukar tangan. Memang mereka sengaja tak keluar makan waktu rehat kerana sudah plan nak makan di Banquet selepas habis kelas.

“Lama lagi anti tunang, gemuklah anti,Nim,”usik Zubaidah. Hanim menjungkit bahu. Dia pun tak faham kenapa mesti Iskandar kirimkan coklat setiap hari melalui Saiful Alam.BukannyaHanim tak mampu beli sendiri.Tapi kalau nak tunjuk concern, kenapa tak hantar saja satu carton kerumah, bolehlah Hanim bawa sekali dua tiga ke madrasah.Bukan ke rumah mereka dekat untuk Is hantar saja bekalan kerumahnya?

“Bila nak langsung ni,Hanim?Tak elok tunang lama-lama,”tegur Sarah dari sebalik bukunya. Matanya masih menatap buku di hadapannya. Dia gembira dengan pertunangan sahabatnya.Cuma dia risau dengan pertunangan yang lama. Macam-macam boleh berlaku.

“Ana serah pada Mama dan abang. Antunna tahu tak, kalau kita nak bernikah dalam lingkungan umur 16 hinnga 20, MCYS wajibkan kita hadir ke sessi kaunselling bersama ibu ayah kedua-dua pihak.Dah tu kena ikut kursus kahwin yang mereka buat especially untuk remaja yang nak kahwin muda! Kalau ana kahwin dalam masa dua tiga tahun ni, Nampak gaya ana kena ikut sessi kaunseling macam tu,lah,”beritahu Hanim.

“Jadi, anti nak tunggu sampai umur anti mencecah 21 tahun?”soal Sarah tidak puas hati.

“Siapa kata? Ikut perjanjian, cuti bulan Jun ni, kami nikah. Ini dah akhir Januari, ada dala 5 bulan lagi,”jawab Hanim.

"Mana anti tahu?Anti dah pergi register date nikah anti ke?"tanya Puteri.

"Ana call ROMM, dapat berbual dengan Ustaz Nor Razak.Tapi ana tak cakaplah ana yang nak nikah.Buat malu aje,"beritahu Hanim lagi."Ana cakap ana buat artikel untuk majalah Ikhwan.Memang tak bohong pun, sebab keluaran untuk March nanti, tentang benda ni,lah."

“Anti yakin ke coklat tu memang Brother Is yang kirim?”tiba-tiba Zubaidah menyoal. Akhawat yang berada disitu saling pandang memandang. Apa maksud ketua kelas mereka sebenarnya? Zubaidah pula seolah-olah memnyesal denagn soalan yang diajukan.Riak wajahnya menampakan rasa menyesal.

“Maksud anti?” tanya Puteri.

“Entah…ana tanya aje,”rendah dia menjawab.Dia tidak mahu membalas pandangan kawan-lawannya.

“Cuba cakap aje apa yang anti rasa,”pujuk Sarah. Sebenarnya dia juga ada perasaan yang serupa dengan Zubaidah.Cuma tak tahu macam mana nak disuarakan pada Hanim.

“Anti rasa Saiful Alam yang buat benda ni semua?” Puteri melontarkan soalannya apabila dia melihat Zubaidah masih membatu. Hanim mencerun mendengar kata-kata Puteri. Dia bingkas bangun.

“Anti nak kemana tu?” pintas Sarah.

“Jumpa Saif,”balas Hanim.

Zubaidah pantas menarik tangan Hanim.Dia menggeleng kepala. Dia menyuruh Hanim duduk kembali.

“Kita tak pasti, Hanim.Itu mungkin prasangka ana saja.Yelah, akal kita yang satu ni memang lemah.Cepat sangat berburuk sangka,”Zubaidah cuba memujuk Hanim.Dia tahu Hanim sememangnya berani dan dia tak mahu ada hati yang terluka.Lagipun, Saiful Alam kini sudah menjadi tenaga pengajar.Wajar bagi mereka menghormatinya seperti guru-guru yang lain.Puteri masih lagi memegang coklat yang berbaki ditangannya.

“Anti habiskan ajelah,”gumam Hanim. Dia mencapai handphone didalam beg. Getaran handphonenya sedikit sebanyak melupakan dia pada perkara tadi. “Bro Is” tertera di skrin.

Setelah salam dijawab, Hanim tak mengambil masa untuk bertanya Iskandar.

“Awak tak kerja ke?” soalnya.Suaranya tiada sedikit pun nada hendak bermanja-manja. Memang itu bukan caranya. Dia menghormati tunangnya tapi tidak mengada-ngada.

“Awak... pernah tak suruh Saiful Alam beri coklat pada Hanim?”tanya Hanim berhati-hati.

Rakan-rakan Hanim tiba-tiba jadi senyap. Hanim hanya senyum segaris.

“Okaylah, tak apa.Hanim tanya aje,”kata Hanim lagi.

“Hanim belum makan lagi,sengaja tak pergi rehat.Tadi makan coklat. Err Puteri bagi, dia yang punya. Nanti lepas kelas Hanim nak makan kat Banquet dengan kawan-kawan.” Hanim memberitahu tunangnya walaupun dia menipu tentang coklat tadi. Berubah wajah kawan-kawan yang ada disekelilingnya. Talian dimatikan dan handphonenya disimpan kembali kedalam beg.

“What-say-he?” tanya Sarah seperti tidak sabar.

“Is kata,memang dia pernah suruh Saif belikan waktu cuti sekolah kelmarin.Anti mesti ingat lagi,kan Sarah.Tapi sekali tu aje, sekarang tak lagi.He said, I should be eating proper food and not chocs every day!” Sepatah-sepatah Hanim memberitahu akhawat disitu apa yang dikatakan Iskandar ditalian.

“Lepas tu?” tanya Zubaidah.

“Dia tak kerja hari ini.Dia tak sihat,MC. Petang nanti dia nak ke rumah Saif, dah lama tak jumpa, dia kata.”sambung Hanim lagi. Muka kawan-kawannya berubah riak. Rapat betul Iskandar dengan Saiful Alam.

Sarah menarik nafas dalam-dalam. Dia memandang setiap wajah dihadapannya.

“Akhi Saif bertindak atas nalurinya sendiri.Kita tak tahu kenapa, dia harus berbuat begitu. Kalau anti beritahu Iskandar, perkara ini mungkin jadi masalah berpanjangan.Kalau anti tak beritahu, susah juga…” kata-katanya terhenti disitu.

“Kalau abang ana tahu, lagi susah.Ana nak jumpa Saiful Alam,”balas Hanim.

“Abang anti tak akan biarkan benda ni.Ana pun kenal dia siapa,”Sarah bertutur lagi.

“Jadi sekarang macam mana?”tanya Puteri Darwisyah.Dia bermain-main dengan wrappers Mars ditangannya.

“Kita tak ada jawapan,kan?” celah Zubaidah. Semua yang ada menggeleng kepala.

“Sampai hati enta,Saiful Alam!” hati kecil Hanim berkata-kata. Dan dia sudah ada jalan keluarnya sendiri. Dia terpaksa ambil jalan itu walau ada hati yang akan terguris!

Satu Pengorbanan 24

Suasana di Eastpoint memang gamat setiap hujung minggu. Suasana yang amat tidak disukai oleh Hanim ini terpaksa juga dia rentasi kerana dah berjanji hendak temankan kakak iparnya ke Toys r Us. Jalan yang sesak buat Hanim hampir2 jatuh di tangga bergerak. Mujur ada seseorang dibalakangnya menahan dia dari jatuh.

"Thank You,"Hanim bertutur sambil memandang ke belakang. Wajah yang dilihatnya buat dia terkedu seketika.Tangan orang yg menyelamatkannya masih memaut lengan Hanim.Walaupun di pisahkan dgn lengan bajunya kurungnya, Hanim masih berasa tak selesa.

"You're welcome. Tu lah....nak cepat aje.Entah apa yang nak dikejarkan. Kalau jatuh tadi macam mana?" tanya orang itu.

"Hanim bukan nak cepat tapi I lost balance,"Hanim seolah2 membela dirinya. Iskandar hanya tersenyum sambil melepaskan pautan tangannya. Dia sendiri tidak sedar tangannya masih memaut lengan Hanim.Kesian gadis itu, gadisnya….

"Be careful, next time. Nasib baik yang berdiri kat belakang tadi tunang sendiri.Kalau orang lain, macam mana?senag-senang aje, dapat peganag ank dara orang…"iskandar cuba mengusik.
"Iyelah tu...."jawab Hanim datar.
"Hanim nak pergi mana?Kenapa Is tak tahu pun Hanim nak keluar sorang2 macam ni.Kat tempat sesak macam ni,lagi. At least you should have told me,dear." Iskandar memberitahu.
Hanim sekadar tersenyum tawar.Tak betah dengan panggilan "dear' yang disebut Iskandar tadi. Kalu dulu, dia rasa Is macam abnagnya saja.Is panggil dear ke, cik kak ke, makcik ke, sikit pun dia tak rasa apa-apa Semenjak bertunang, memang Hanim jarang-jarang berhubung dengan tunangnya sendiri, apatah lagi bertemu. Memang itu permintaannya pada abang Hisyam.Hisyam pun setuju sangat. Dia tak mahu perhubungan Hanim dan Iskandar tercemar dgn perkara-perkara remeh.

"Kalau nak memadu kasih, nak bercinta, nak say sweet nothing, you can do it after marriage, Iskandar. I tunangkan Hanim dgn you ni pun, atas dasar hendak menjadikan ia satu ikatan yang mendekatkan kedua keluarga kita.Full stop.Nothing more, nothing less."Suara abangnya ketika tegas walaupun lembut.

Hanim teringat pesanan abangnya selepas dia ditunangkan dgn Iskandar,"No sweet nothings, no mushy talks...semua tu tak bersyariat."

"Hanim..atas escalator ni pun, Hanim boleh dreaming....dangerouslah,"tegur Iskandar.

"Huh?" Hanim terus berjalan menonong selepas menuruni escalator, meninggalkan Is di belakang. Dia berasa malu dgn perbuatannya sendiri.

"Hanim, you've not answered my question,yet," tegur Iskandar. Mereka kini jalan beriring. Hanim berpaling memandang tunangnya.

"Sorry, Hanim tak msg Is, pasal Hanim ingatkan mesti abang dah beritahu Is. You guys ada usrah semalam, isn't it? Kak Shimah minta Hanim temankan dia beli barang kat Toys R Us, birthday anak saudara dia ,this Tuesday,"Hanim menjelaskan. Pandangan serius Iskandar buat Hanim serba tak kena.

"Okay, tak payahlah rasa bersalah sangat. Wash away that guilty look, nanti orang ingat I bully my girlfriend pula,"seloroh Is.
"Mana ada girlfriend.Nanti orang akan sangka kenapa awak bully adik awak. Itu lagi tepat,"Hanim membuat pembetulan.
Langkah Iskandar terhenti mendengar kata-kata Hanim.
"Hanim, you tak suka dgn pertunangan ni?" serius suara Iskandar ketika itu.
"Mana ada?" langkah Hanim juga terhenti.tak sangka Iskandar akan bertanya begitu. Apakah tingkah lakunya membuatkan Iskandar terasa begitu?
"But what you said just now...tell me that you don't treat me as you should,"beritahu tunangnya.
"Apa ni? Hanim tak bermaksud apa-apa. Is, saya tunang awak, dan akan terus jadi tunang awak selagi awak tak menikahi saya. Kalau saya tak suka, takkan saya setuju? Satisfied? Kalau abang tahu saya berbual macam ni dengan awak, he'll kill me, Iskandar," Hanim mengingatkan.
"He won't. Dia sayangkan adik dia ni, macam dia sayangkan nyawa dia sendiri. He told me that yesterday, Again…for the umpteenth time!" Iskandar dah mula melangkah semula.
"Hanim, cepatlah...nanti Kak Shimah tunggu macam tunggu durian tak jatuh-jatuh kat dusun Pak Lang," Iskandar memanggil Hanim yang masih berdiri kaku ditempat tadi.

"Huh?"

"Cepat, nanti Kak Shimah ingat kita ada date pula."seloroh Iskandar.

"Oh..you better tell her kejadian sebenar sebelum saya kena marah dgn abang. Kalau abang marah saya, I'll never forgive you."Hanim memberi amaran

Iskandar hanya tersenyum mendengar kata-kata Hanim.,”Iyelah, I’ll tell her.I don’t want to lose you,Hanim.Never!”Memanglah..gaya Hanim berbual dengannya tak tumpah seperti gaya Hanim berbual dgn Hisyam. Apa, Hanim masih menganggapnya seperti seorang abang dan bukan tunangnya yang akan menjadi ketua rumah tangga mereka satu hari nanti?





Satu Pengorbanan 23

Majlis yang penuh sederhana, dihadiri hanya oleh orang2 terdekat itu amat menyentuh hati Hanim. Entah kenapa, dia menitiskan airmata sewaktu Puan Ainon memakainya seutas bracelet diperbuat dari white gold. Dahi Hanim dukucup mesra oleh bakal mertuanya.

"Hanim sekarang dah jadi tunangan Iskandar. Ibu gembira kerana Hanim sudi terima pinangan kami.Ibu will make sure, Iskandar sentiasa setia dgn Hanim."pesan Puan Ainin sebelum meninggalkan Hanim dikamarnya. Sarah dan Zubaidah serta Kak Shimah yang berada di sisi hanya senyum melirik melihat Hanim yang tertunduk malu.

"Ambil gambar kenangan dgn bakal pengantin,boleh?" suara dari luar bertanya.
Hanim memandang Sarah dan menggeleng.Dia tidak suka diambil gambar, apalagi dgn pakaian serba indah begitu. Namuni suara yang bertanya sudah masuk ke kamar.

"Akhi Saif? Eh, enta ada kat luar ke tadi?" tanya Sarah. Saiful Alam tersenyum mendengar pertanyaan itu.
"Yang tunang sepupu ana, tak kan dia nak hadir sama.Dia hantar buddy dia,lah." datar suara saiful mencecah telinga.
"Tak ambil gambar, bolehkan?Ana tak biasalah,"rayu Hanim tanpa memandang kearah Saiful Alam.Hisy, tak reti nak bergambar-gambar macam ni.
"Satu aje...untuk tunang enti dan juga untuk ana email ke kak long." beritahu Saiful Alam.
"Kak Long?"tanya Zubaidah pula.Hisy..tiba2 kawan berdua tu jadi kepo pulak!
"Kakak Is di US,"bisik Hanim.Dia cuba meraih simpati dari Kak Shimahnya. Kak Shimah tentu faham.
"Dahlah, Hanim.Kesian orang menunggu. Janjinya cuma satu gambar saja.Ambillah satu kali. Kesian Saif tu, nanti Is kata dia tak amanah pula,"pujuk Kak Shimah.Akhirnya dia terpaksa akur dengan permintaan itu.

“Satu pose aje,eh.”dia mengingatkan Saiful Alam.Setelah selesai, Saif meminta diri untuk pulang.
"Hai, nak balik dah? Enta tak makan ke?"tegur Sarah.Berani pulak makcik seorang ni di sini.Kalau di madrasah, siapa yang berani nak berbual dgn Akhi Saiful Alam? Heartless creature!

"Esok kan permulaan sekolah, takkan nak ponteng pula?" beritahu Saif lembut,"antunna jangan pula tak datang sekolah, mahu dimarahnya mudir nanti." Tahun ini, kemasukkan pelajar Alia’ kemadrasah lambat dua minggu dari pelajar-pelajar diperingkat Ibtidai dan Thanawi.Ini dikeranakan, ada pelajar-pelajar baru dari madrasah lain yang sedang menunggu surat transfer dari madrasah mereka. Ketiga-tiga dara tadi berpandangan sesama sendiri. Bukankah Saiful Alam tidak perlu datang lagi kerana dia dah pun menerima Syahadahnya?

"Akhi nak datang lagi? Kan dah dapat syahadah.Yang kami dengar Kak Arafah, Akhi Mukhriz, Akhi Muzaffar, Ukhti Saiedah, Huda, Rahmah semua akan ke Al Azhar pula tak lama lagi,kan?"tanya Zubaidah.

"Hari ini masih boleh panggil ana Akhi.Esok kena panggil Ustaz pula,"Saiful Alam masih seronok berteka teki.
"Tak fahamlah,"celah Sarah.
"Ana relief part time di Madrasah sebelum sambung ke 'U'. Husni pun sama juga. Dia beri laluan kepada adiknya, Arafah, sambung ke 'UNI' dulu.Orang perempuan ni cepat jodoh.Jadi, bagi Husni, biarlah Arafah habis sekolah sebelum bernikah."selamba Saiful Alam bertutur
Terasa bagai dihiris hati Hanim sewaktu Saiful Alam berkata begitu.Sampainya hati....Dia pura-pura tidak mendengar kata-kata itu.
"Hah? Akhi ajar kelas kami,ke?"soalnya, sekadar hendak 'take cover'.
Saiful menggeleng,"Takkan nak ajar Alia', cuma cover Ibtidai' dan Thanawi aje.Dah dua minggu kami bertugas.Kenapa Hanim, anti tak suka ke?" Dia memandang Hanim sekilas.Cantik juga budak ni pakai ala pengantin ni.

"Tak...suka..Eh, entah..."Hanim tiba-tiba menjadi gugup. Kalau Saif masih berada di madrasah, maknanya Iskandar akan sentiasa ada mata-mata untuk memerhatikan Hanim di sana. Tapi tak apa, bukannya dua bulan lagi result ‘O’ akan keluar dan Hanim akan berpindah ke sekolah swasta?

**************************

"Apa yang enta bagi kat Hanim, tadi? Selau sangat ana lihat enta pass barang kat dia," Husni bertanya sewaktu Saiful masuk ke dalam pejabat guru.
"Coklat," jawabnya pendek.
"Kenapa?"suara itu seperti tidak puas hati dengan jawapan yang diterimanya.
"Dia tu, kalau lambat makan, datang gastric, buat panik semua orang. Memang elok pun alas perut dgn cocoa, at least ada tenaga," beritahunya.
Husni masih memangdang wajah Saiful.
"Tak menyesal?"soal Husni lagi.
"Setakat beri dia coklat setiap hari, takkan boleh miskin.Gaji kita pun, Alhamdulillah."
"Bukan itu."gumam Husni
"Habis tu?"saiful alam terus bertanya.
"Tak menyesal lihat dia jadi tunang Iskandar?" terasa panas telinga mendengar soalan Husni.
"Enta ni kenapa?Husni, enta penat ke?" saiful Alam cuba menukar topik.
"Bukan sehari dua ana kenal enta,Saiful Alam. Dari sekolah menegah lagi, sewaktu ana pindah kesini dari Madrasah Wak Tanjong.Tentu enta ingat lagi?"tanya Husni.
"Pembetulan, ana join Al Junied ni sewaktu darjah 4.Umur ana waktu tu 11 tahun.Repeat setahun di Irsyad. Lepas tu ana tersangkut dua tahun di Thani Thanawi, kerana sengaja sambung di Maahad Tahfiz kat Johor tu..Kita kenal lebih dari 8 tahun, mungkin juga more than 10 years.MasyaAllah...lamakan kita kenal?"Saiful Alam masih tidak mahu melayan soalan Husni tadi.
"Itu bukan topik perbualan kita, Saif. Hanim, itu topik kita. Enta tak rasa apa-apa ke bila Iskandar tunanag dgn dia?"Husni merenung rakan sejawatnya itu.
"Subhanallah, tentulah ana gembira. Cousin ana akan bertemu dgn kebahagiaan sebagai ketua rumah tangga," jawab Saiful Alam. Ada ketidakjujuran didalam dia bersuara dan Husni amat mengetahuinya.
"Enta tak jujur dgn ana,"datar saja suara Husni.
"Kenapa dgn enta ni? Anak murid buat hal ke? Ana pula jadi mangsa enta," tanya Saiful Alam.
"Ana kenal sangat dgn enta,Saif. Enta menaruh harapan dgn dia. Ana tahu mungkin perasaan sayang tu belum ada, tapi enta amat ambil berat tentang Hanim. Dia datang lewat, dia tak buat homework, dia lebihkan majalah Ikhwan dari sekolah, semuanya enta luahkan pada ana. Dalam diam, enta perhatikan perkembangan dia. Sampaikan Iskandar mengajar dia pun enta risau.Takut2 syariat tak terjaga...tapi enta ego.Tak mahu berterus terang, walaupun dgn diri sendiri. Sewaktu mukhayyam...Hanim rebah, enta panik semacam.Kalau enta tak suka kat dia, atau yang selama ni enta declare dialah rival enta, enta takkan rasa macam tu sekali,Saiful Alam.."panjang Husni berbicara.

Saiful Alam menarik nafas dalam-dalam,"Enta dgn Amir sama saja. Sama-sama mengatakan ana pengecut.Tak berani nak mendengar kata hati sendiri...tapi apa yang korang tahu? Ana tak ada apa-apa pun dgn dia," Saiful Alam seolah-olah masih menafikan lagi kata-kata Husni.

"Saif, tolong jangan tipu diri sendiri. Ana jumpa Hanim tadi.."beritahu Husni antara dengar dan tidak.

"Jumpa Hanim? Kat mana? Untuk apa?"bertalu-talu soalan yang keluar dari mulut Saiful Alam.

"Ana tanyakan tentang bungkusan yang setiap hari enta bagi kat dia," sekali lagi Husni menjawab datar.
"Apa yang Nur Hanim jawab?" Saiful Alam seolah-olah tidak percaya Husni sangup bertindak begitu.
"Saif...kenapa sanggup beritahu dia yang kiriman tu dari Iskandar sedangkan ia datang dari enta sendri? Apa perasaan Hanim kalau dia tahu enta berbohong?Apa perasaan Iskandar kalau dia tahu enta menyimapan perasaan terhadap bakal isterinya?" tanya Husni.
Saif hanya tertawa hambar,"Dia takkan tahu, kalau kita tak beritahu."
"Sampai bila?"Husni lemas dengan Siaf yang masih nak lari dari kenyataan.
"Entah..."hanya itu yang mampu Saiful alam jawab.Dia sendiri tidak tahu sehingga bila dia sanggup menipu dirinya.

“Pernah tak enta dengar ungkapan ni,‘Mencintai tak semestinya memiliki?’” tanya Saiful Alam bersahaja.
"Wake up, Saiful Alam," kata Husni, tegas.

Akhirnya Saiful Alam bangun menuju ke meja Husni," Husni, manusia dijadikan berpasang-pasang.Mungkin Hanim bukan pasangan ana dan ana mesti redha dgn ketentuan itu. Kita dah dewasa, bukan kejar puppy love lagi. Hanim akan jadi isteri sepupu ana. Ana tahu benda tu, dan ana takkan bauta apa-apa yng akan merobek hati mereka.Ana pun nak lihat mereka bahagia selalu." Ada tanda gusar dalam kata-kata itu, fikir Husni.

Husni hanya mampu menggeleng kepala.Mungkin satu hari nanti, Saiful Alam akan belajar mendengar kata-kata hatinya sendiri.

Satu Pengorbanan 22

Iskandar merebahkan tubuh diatas katilnya. Letih terasa tubuhnya dek sehari suntuk meeting disekolah.. Fikirannya menerewang entah kemana. Dia teringatkan Hanim yang memakai sepasang baju kurung maroon kelmarin.Manis, getusnya.”Ya Allah, macam mana boleh ter’accident’ fikirkan anak dara orang pula?” Dia meraup wajahnya dan beristighfar."Hmm...apa kena dgn aku,ni? Spoilerlah!"dia memarahi dirinya sendiri. Tak pernah dia terpikat pada seorang gadis hingga terbawa-bawa berangan macam ni. Hee..devils at work!Memanglah syaitan ni tak henti-henti berjuang merosakkan anak Adam.

"Is, are you in there?" panggil Ibunya di balik pintu.
Is bangun untuk membuka pintu,"Ibu, masuklah."
Dia kembali duduk diatas katil. Bolster di tarik dan di peluknya.
"Ibu ada hal nak cakap dengan Is," ujar Ibunya tenang.
Mata Is mencerun merenung wajah ibunya, keningnya terangkat seolah-olah bertanya,"Apa hal?"
Puan Ainon mengambil tempat disisi anaknya.Diusap kepala Iskandar seperti seorang bayi.
"Is betul serious dengan Hanim?"soal ibunya lembut.
Is mengangguk,"Kalau tak, takkan Is nak pinang dia,Ibu."tangannya bermain-main dengan bolster ditangan. “Kenapa tiba-tiba ibu mempertikaian permintaannya pulak?”getusnya.

"Is tentu maklum, she is still very young,"ibunya bertanya lagi.
"Ibu,kan ibu sendiri yang cakap, age is not an obstacle? Apa masalahnya ni,Bu?"Iskandar mula terasa sesuatu.Ibunya tak sukakah?
"Ibu tak cakap pun, ada masalah pada pihak Hanim..."tenang Puan Ainon bersuara.
"Dah tu?"Tanya Iskandar lagi. Dia tidak tahu apa yang dibualkan oleh ibunya sewaktu bersama dgn Hanim kelmarin.
"Hanim tak menolak, cuma dia kata dia terlalu muda."beritahu ibunya.
"Ibu, she's sixteen and I am 23. Cuma 7 years difference.Hanim...why be so difficult?" Iskandar mengeluh lemah.
"Hisy..tak elok mengeluh macam tu,"tegur ibunya. Iskandar hanya mampu tersenyum hambar.
"Saiful Alam.I am worried about him, Iskandar,"ibunya menyambung lagi.
"Kenapa dengan dia,ibu? I’ve told him about my intentions,ibu. Dia okay.Dia yang beritahu Is banyak tentang Hanim,” Is menutur.Memang dengan Saiflah tempat Is menceritakan rasa hatinya terhadap Hanim.Saif tahu segala-galanya.
"At the age of twenty three, a graduate, and you are still so innocent..."geleng ibunya.
"Is tak faham,lah ibu,"jujur Iskandar menutur.

Puan Ainon meraih bahu anaknya,"Ibu tahu, Is dan Saif memang rapat dari dulu. Walaupun bukan adik beradik, citarasa Is dan Saif sering ada persamaan. Dari pemilihan baju, mainan, bahan bacaan.In fact,almost everything. Ibu suka dengan keakraban itu, cuma apa kata, kalau gadis pilihan korang happen to be the same girl. Apa Is nak buat?"lenbut ibunya bertanya.
"Is mengalah,lah Mama.Dari dulu pun, Is memang selalu mengalah dgn Saif. Kalau tak pun, mesti ibu suruh Is share.Bukan macam tu?"jawab Is tanpa berfikir panjang.

Puan Ainon merenung anaknya,"Kalau Saif pun suka pada Hanim, Is sanggup mengalah? Macam tu sekali?"
Tersentak Iskandar mendengan tutur ibunya. Wajah ibunya menunjukkan rasa tidak puas dengan jawapan yang di berinya.
"Kenapa? Apa semua ni? Kelmarin,masa kita keluar sama-sama,Is rasa okay je semua,"Iskandar mula berteka-teki dgn kata-kata ibunya
"Entahlah, ibu pun tak tahu tapi bila dia kata tentang Hanim masuk dalam alam dia, jadi hak mutlak dia, Ibu rasa macam dia cuba menyampaikan sesuatu. Hari itu, sewaktu Is sedang queue for food pun, Ibu Nampak dia sempat berbual dgn Hanim.Ibu tahu, dia anak yang baik dan dia mampu menjadi suami yang baik,especially terhadap gadis sebaik Hanim.tapi I want to see you happy,” terasa payah untuk Puan Ainon meluahkan rasa hatinya, tapi dia terpaksa. Biarlah diluahkan sekarang dari melihat perkara yang tidak disenanginya kemudian hari.

Iskandar tersandar ke kepala katil, tak sangka ibunya akan berkata begitu.Tidak sangka ibunya berfikir sejauh itu. Kalau Saif mampu menjadi suami yang baik terhadap seorang gadis seperti Hanim? Dimana kemampuannya? Apa dia tidak mampu menjadi suami yang baik buat Hanim?
"Ibu rasa, apa perasaan Hanim?" perlahan dia bertanya.
"Dia kata, kalau dah jodoh dia dgn Is, takkan kemana."
"Ibu..."Is memanggil.Puan Ainon tersenyum melihat wajah anaknya. Memang kelihatan keseriusan Iskandar kali ini.Anak bujangnya tidak bergurau! When the going gets tough, the tough gets going!
"Kita hantar saja rombongan ke rumah Hanim?" terasa berat untuk mengutarakan perkara itu.
Puan Ainon menoleh mengadap anaknya," Betul ni? Tak takut pinangan di tolak?"
"I dont want to lose a girl like her.tapi kalau hanim reject Is sekali pun, Is tak menyesal.Sekurang-kurangnya Is dah berusaha,Ibu.." Iskandar cuba memejamkan mata, tapi wajah Saif dan Hanim bermain di mata. Dia tetap mahu Hanim jadi suri hidupnya. Entah, dia pun tidak tahu kenapa!Is this love? Infatuation? Iskandar tak dapat memberi jawapan pada soalannya sendiri….

"Apa yang buat Is berkenan kat Hanim tu? Bukannya tak ada girls yang suka kat Is di Uni tu?"tanya Puan Ainon.

"Entah,Ibu.Nak kata dia sopan, ada aje yang dia nak jawab waktu Is ajar dia.Nak kata dia cantik, dia sesempurna yang Tuhan jadika,buakn Miss Universe.Its just me, ibu.Is tak tahu kenapa Is tertarik pada dia."luah Iskandar sambil merenung jauh.
"It's fate.Tuhan nak Is dapat isteri cerdik yang solehah,mungkin."ibunya bersuara.
"Huh?"Iskandar seolah-olah tidak memahami apa yang dituturkan Puan Ainon.

"Cerdik, dalam menguruskan rumahtangganya, dirinya, suaminya dan anak-anak. Solehah tu tak bermaksud pingitan. She can be witty, manja, nakal tapi solehah.satu yang ibu suka, dia jujur dengan kata-kata.She spills whatever comes to her mind.Mungkin akan mengecilkan hati, tapi dia tak hipokrit.Tuhan dijadikan idola, cintanya pada suami adalah semata-mata mengikut perintah Tuhannya, yang menjadi cinta Agungnya."Puan Ainon menerangkan.

"Ibu,pandai juga bermadah,ya!...Sayanglah dengan ibu. You are the first woman in my heart, and will always be in my heart forever," Iskandar memeluk ibunya.
"Nanti dah dapat Hanim, ibu kemana,"usik Puan Ainon.
"Ibu, Is tak nak jadi anak derhakalah....Nau'zu billah."Teringat dia pada kisah si tanggang tapi Is yakin Hanim akan menyelamatkannya dari itu…Hanim mampu dan dia yakin sangat!

"Dah lah tu...go and freshen up. Muka tu tak bermaya je, ibu lihat."Ibunya menyuruh.
Puan Ainon bangun untuk menuju pintu.Iskandar memanggilnya lagi.
"Ibu, kita pinang bakal menantu ibu tu, ya?"Iskandar bersuara lagi mengharapkan simpati ibunya.
Tersenyum Puan Ainon mendengar permintaan Iskandar Syah Bin Mohd Farid
itu.

Sementara dirumah Hanim, Hisyam tak henti-henti mengusik adik kesayangannya itu
"Hmm..dengar-dengar ada orang.keluar makan dgn bakal mentua?"dia mengusik Hanim
"Dah dia yang izinkan,nak tanya lagi" pintas Hanim sambil mengendong anak saudaranya.
"Rindulah Khallah dgn Zinnirah ni,"ujarnya sambil memcium pipi Baby Zinnirah.
"Abang tanya, tak jawab pun?"Hisyam bersuara lagi.Sengaja nak lihat reaksi Hanim.
Hanim menoleh kearah abangnya,"kan abang dah tahu."jawabnya pendek
"Pergi berempat je?"tanya Shimah.
"Taklah, berlima.Sepupu dia yang satu sekolah dgn Hanim tu pun pergi sama.Diorang kan best buddy,"jawab Hanim datar.
"Hanim, dah fikir apa yang abang cakap dulu?"tanya Hisyam. Shimah cuba menghalang tapi tidak diendahkan.
"Hanim dah fikirkan. Untuk kebahagiaan semua, Hanim serahkan semuanya pada Abang dan Mama. Elok bagi semua, eloklah bagi Hanim,"lembut dia menutur.
Hisyam seperti tidak percaya dgn apa yang baru diluahkan Hanim.
"Betul ni?" tanya Hisyam. Diraih bahu adiknya itu.
Hanya anggukan sebagai jawapan. Hanim tak berdaya berkata-kata.

"Bukankah itu yang semua orang mahukan?"gumamnya perlahan.
"Hanim, dah fikir masak-masak ke ni?"soal Shimah seolah-olah tahu apa yang dirasakan Hanim.
"Marriage is not a role play,Hanim.Its for life, bukan main pondok-pondok macam masa Hanim kecil dulu. Perkahwinan bukan untuk sehari dua, bukan seperti pertunjukkan budaya," Shimah mula menasihati adik iparnya.Dia tidak mahu Hanim menyesal dikemudian hari.
"Kakak, Hanim dah pasrah. If it’s the best for me, Hanim redha. Lagipun, Iskandar Syah is not a bad choice,afterall. Selama ini, Hanim fikirkan diri Hanim, tanpa menghiraukan perasaan orang lain.Anggaplah ini pengorbanan Hanim untuk semua."Hanim cuba menyakinkan Shimah.
"Tapi Hanim, pengorbanan Hanim dah banyak kakak rasakan.Hanim dah istikharah?"tanya Shimah lagi. Hanim menggeleng.Pandangan dilontarkan keluar rumah.
"Kenapa tidak? You should know better than not doing that?" tegur Shimah lembut tapi tegas.
"Sejak Hanim diberitahu tentang hasrat keluarga Is, Hanim hanya perbanyakkan solat taubat, minta Tuhan ampunkan segala dosa Hanim.Janganlah Hanim jadi penghijab untuk semua yang ada di sekeliling Hanim. Hanim solat hajat, mohon apa yang berlaku ini diredhaiNya,"Hanim memberitahu keluarganya.
Hisyam tersenyum gembira,"lepas ni abang nak kena sujud syukur,lah"Dia meraih bahu adiknya mesra. Ubun-ubun Hanim diciumnya.
Mama yang sedari tadi hanya mendengar perbualan anak-anaknya, turut tersenyum syukur.

Saiful Alam masih lagi mengadap komputer. Banyak juga email kawan-kawannya yang belum dijawab.Blognya pun lama tak dikemaskinikan. Macam tiada apa yang seronok untuk diceritakan.Entah kenapa, dia teringatkan pada Hanim.Dia tidak sangka akan keluar bersama Hanim kelmarin. Kemesraan yang ditunjukkan Iskandar berhadap Hanim, walaupun beralaskan tata susila dan syariat amat menyesakkan. Kenapa dia berada didalam situasi ini? Kenapa Tuhan uji dia dengan perasaan macam ini? Dia terkenang waktu kecilnya bersama Iskandar.

"Is, comic Archie tu, pinjam boleh? Aku tak dapat belilah, sold out,"beritahu Saif pada Is.
"Ambillah saja.Orang dah habis baca,"balas Is.
"Betul ni?"soalnya.Hatinya sebenarnya melonjak kesukaan kerana Is akan beri terus komik tu.
"Betullah."Iskandar menjawab.
"Yang kelmarin punya pun belum return lagi tau,"beritahu Saiful Alam
"Tak payah return,lah.Nanti orang beli lain,"jawab Iskandar.
"Eh, thanks lah."
"No hal..kita kan buddy!One for all and all for one!" seloroh Iskandar.

Saif tersenyum mengingatkan gelagat dua pupunya,"Kau terlalu baik, Iskandar."
"Ehem..A penny for your thought? Or perhaps...ten bucks for it?" Amir mencelah.
Saif berpaling ke arah adiknya,"Sibuk...masuk tak beri salam."
"This room is mine to...Kalau nak privacy, move out or move into ur wife's place," balasnya.
"Pandai merepak.Kat Poly, kau belajar benda ni ke?" soal Saiful Alam.
"Ini kat Poly tak ajar. Belajarlah dgn universiti Alam..." balas Amir lagi. Dia menjenguk kescreen laptop abangnya.
"A LOVE LOST..." Ini hikayat apa pulak? Shakespere, tak pernah dengar. Sidney Sheldon, lagilah bukan..."
"Make yourself scarce, boleh?" saiful Alam merengus.
"Abang, apa ingat abang tu Harry Potter, boleh buat Amir disappear?" Amir menjawab selamba.
Saiful Alam menarik laptopnya ketepi. Susah share bilik macam ni, tak ada privacy langsung.

"Spill out, orang tahu abang ada problem. Ni mesti bukan problem sekolah..."
"Mana ada prob? Amir dah kenapa?"Saif cuba mengelak.Malas dia nak bincang perkara begibi dengan Amir.
"Amir dah kenapa, atau abang yg ada apa-apa. Ni mesti kes wanita..."teka adiknya lagi
Saiful Alam menggeleng kepala,"pandai-pandai jer..."
"Hmmm...kes Iskandar nak tunang dgn Hanim,kan?"Amir tak henti-henti meneka.
Saiful Alam cuba berlagak biasa,"Mana ada nak tunang? Pinang pun belum?"

Amir ketawa datar dgn jawapan abangnya,"You, are back dated. Orang dah kat Pluto, you baru sampai Mars."
"Mana boleh pergi Pluto? Merepek kacang goreng lah kau, Mir!"
"Siapa yang merepek? Nah baca msg ni. Abang Is baru hantar tadi." dia menghulurkan handphonenya pd Saiful Alam.
Saif teragak-agak mengambil handphone dari tangan Amir.

* MIR! I talked to ibu juz nw. Wl be sending rombongan to pinang Hanim!
Tell ur Bro for me! Doakan aku!*

Terasa seperti baru saja semalam mereka keluar bersama. Dunia seolah mengejek-ejek dirinya. You lose, Saiful Alam….to your very best buddy!

Satu Pengorbanan 21

Pt 21


Hanim membuka semula lembaran didalam diarynya.Sudah lama dia biarkan diarynya tersimpan kemas didalam laci.Ada cerita semasa di disekolah rendah, ada cerita sewaktu dia masuk pertandingan 'oratorical speech' di sekolah menengah,ada cerita dia masuk ke madrasah. Sudah lama dia tak membuka lembaran diary itu.Ini bererti dah lama juga dia tidak menulis apa-apa didalamnya.Maklumlah zaman sekarang semua orang lebih suka meluahkan perasaan dan rasa hati diblog sahaja.Tapi perkara seperti ini,hanim hanya mahu berkongsi dgn diarynya sahaja. Kalau diblog, ada moderatornya.Dalam Diary, hanya hanim saja yang tahu apa yang diluahkan.

"Dear Diary, do you know why I still seek solace in you? Kau lah teman baik aku, dalam suka dan duka. Diary, kau tahu tak Is melamar aku? Mama dan abang dah setuju. Actually he is a nice guy, pengetahuan agamanya, okay. I aint looking for an ustaz for a hubby, right? Tapi I am still young. Mama kata okay untuk kahwin muda. Love after marriage is beautiful.That--- was what I read in the novels,though. Tapi in real life? It made me shiver, lah! Shudder! Shudder! Kenapa pula Is pilih I,Diary? Kau tahu tak? Dat day, masa dia call abang pun dia tak cakap apa-apa. Macam bukan dia yang pinang aku...or should it sound like this?.Dia pinang aku, diary, tapi bukan untuk dia....Then untuk siapa?Kalau betul dia nak jadikan aku isterinya, kenapa dia tak cakap apa-apa?Kenapa dia selalu berlagak selamba macam tak ada apa yang berlaku?"

Diary hitam itu ditutup kembali dan disimpan kembali ketempatnya. Hanim mgeluh lagi. Dia kini sering mengeluh kerana persoalan ini. Dan kerana persoalan ini juga, dia terpaksa batalkan plan untuk bercuti di Kuala Lumpur bersama Sarah dan Zubaidah.

"Betul anti tak jadi ikut?Hanim, kansebelum ini, anti yang beriya-iya?" soal Sarah. Hanim mengangguk, malas.

"Ana tolong beritahu mama dan abang anti,okay?"pujuknya lagi. Dia tak mahu Hanim terus bersedih didalm dilemanya seorang diri.

"Tak payahlah Sarah. Ana tak sudi mengundang marah abang Hisyam lagi. Biarlah ana spend time di rumah. Muhasabah diri...cari-cari apa dosa yang tak terampun,lagi..."balas Hanim, cuba memujuknya dirinya sendiri.Dia juga tidak mahu Sarah terus risau dengan keadaan dirinya.

"Kalau itu keputusan anti, ana kena respect. But if you change your mind even at the last minute, sms ana,okay,"pesan Sarah.
"Change my mind? I doubt so...Doakan agar ana tak lose my mind,sudah.."seloroh Hanim sebelum dia mematikan perbualannya dengan Sarah.

Itu perbualannya dengan sahabat karibnya beberapa hari yang lepas. Hari ini, mungkin Sarah dan akhawat yang lain sedang shopping di Mid valley, atau jalan-jalan beli tudung dan kain ela di Masjid India...kalau bukan kerana Iskandar, Hanim tentu ada bersama mereka. "Hanim..jangan salahkan orang lain.You chose not to be with the akhawat,"dia menegur dirinya sendiri.Hanim menghela nafas berat.

Dia melontar pandangan keluar jendela. Dari jendela kamarnya, dia dapat melihat suasana di bawah rumah, playground yang sentiasa riuh dgn suara kanak-kanak, deretan kedai-kedai di hujung kawasan, juga blok rumah Iskandar...
"Iskandar....kenapa buat Hanim macam ni?"keluh Hanim.
Lagu "Empayar Islam" oleh Mel bergema menandakan Hanim menerima call dari salah seorang kenalannya. Dia mengangkat handset dari katilnya. "Bro Is" tertera di skrin LCDnya. Hanim menekan butang 'answer'.

"Hanim, Is ni.can I see you?" tanya Iskandar bila salam dijawab.

"Tapi Mama 's working. You can't come here,"beritahu Hanim.Di mindanya sudah terfikir apa yang hendak Is katakan.Mesti tentang lamaran kelmarin.

"I called both your mum and Hisyam tadi. Minta izin mereka. Hanim siap-siaplah. Nanti Is datang ambil you,"arah Iskandar. Suaranya riang, tidak menampakkan sebarang masalah.Kenapa nak jemput Haim pula? Dia nak ke mana?

"Dah minta izin Mama dan abang? Nak bawa Hanim ke mana? Takkan kita aje?"Hanim menyuarakan protesnya.

"Ya Allah, Hanim. Ingat I dah tak faham syariat ke? Kita keluar dgn ayah dan ibu. Akhi Saif awak pun ada juga."jawab Iskandar mesra. Akhi saif ada? Ini lagi masalah bagi Hanim.

"Kita nak pergi mana?"soalnya lagi.
"Hanim ikut aje okay? Ayah nak belanja makan. Dia nak bawa bakal menantu dia sekali.Kalau dah buka sekolah, susah nak ajak hanim keluar sama-sama,kan?"jelas Iskandar, bersahaja.
"Menantu?" Kelu lidah Hanim mendengarnya.,"Kita tak pernah bertunang..mak ayah awak pun tak pernah masuk meminang..." kalaulah Hanim berani untuk menyatakan itu sekarang...
"Hanim, you still there?"soal Iskandar bila talian senyap sepi.
"Er,,er..still here,"jawab Hanim teragak-agak.
"Hanim siap,okay. Ni dah Zohor belum?"tanya Iskandar,concern.
"Belum..."malu Hanim pada diri sendiri. Asyik layan perasaan, sampai lupa nak berawal-awal mengadap Tuhan.
"Hanim, its passed 1.30,dear. AzanZohor, 1.10 tadi. Okay, Hanim solat dulu.What's wrong with Hanim yang selama ini semua orang kenal? Dah siap nanti call me on my handphone,okay?"lembut Iskandar menegur.Persis seperti abangnya,Hisyam,detik hati Hanim
"What's wrong with me?Its what's wrong with you?"hatinya menjerit. Hanim merenung handphonenya,"Okay, Brother Is, Hanim siaplah ni."Dia tidak mahu berbual panjang.

Perjalanan ke Cafe Vienna di Royal Hotel on scotts dirasakan memankan masa selamanya. Iskandar yang memandu asyik mencuri pandang wajah Hanim di cermin depan. Akhi Saif pun tak banyak bercakap, seperti lumrahnya. Hanya ibu dan ayah Iskandar saja yang bertanya itu ini.

"Cuti sekolah ni, tak jalan-jalan ke Hanim?"tanya ibu Iskandar.
"Sepatutnya, Hanim ke KL dgn kawan-kawan. Tapi Hanim cancel last minute,"beritahu Haim jujur.
"Kenapa?" tanya ayahnya pula.

"Mmm..."nak cakap apa,ye?"Hanim lupa nak beritahu abang dan mama until at the very last minute,pakcik." Lega, kerana dia tidak berbohong.
"Hanim, siapa yang pergi KL?" tiba-tiba Saiful Alam bertanya.Dia menoleh memandang Hanim yang duduk di seat belakang Toyota Wish itu.
"Sarah, Zubaidah, Puteri, ..hampir semua dalam kelas tu,"beritahu Hanim.
"Yang ana dengar dari ukhti Arafah, anti yang organize,kan?"soal Saiful Alam lagi.
Hanim mengeluh,"Macam mana Kak Arafah boleh nak beritahu Akhi seorang ni?"
"Kenapa Hanim cancel?" Iskandar pula yang bertanya kali ini.
"Entah, saja,"jawabnya pendek.

Pandangan Saiful Alam beralih kepada dua pupunya di tempat pemandu," Isn't it just too obvious? She is still here, right here in Sunny Singapore, Temasek Indah ni because of somebody."
Iskandar membalas pandangan Saiful Alam,"What? Aku? Kenapa pula?"
"For your informatin, Mr Iskandar Syah,sir. Kau dah buat dia masuk kealam lain. Kat madrasah pun, Ukhti Hanim yang dulu, pantang kena tegur dgn aku, mesti ada aje yang nak dijawabnya.hanim yang sekarang pulak, dah jadi the quietest girl in school. Kau baik pulangkan balik the best motivator kitorang yang kau dah kidnap tu...Kalau tak...."seloroh Saiful Alam.
Hanim hanya memandang Saiful Alam, sepi. Tak sangka, akhi seorang ni pandai juga bergurau dengan keluarganya. Kalau di madrasah, memang susah dengar dia berbahasa Inggeris. Nak dia dengar berbual panjang pun susah. Akhi saif...sebutnya nama dia, semua akan terbayang seorang tentera Russia yang garang giler...cold hearted macam apa...Tapi berbezanya dia hari ni. Namun apa yang dikatakan oleh Saiful Alam tu sedikit sebanyak membuat Haim terasa. Jangan-jangan perbualan Hanim dengan Sarah di musollah pun dia sampaikan pada Iskandar..Matilah Hanim kalau Iskandar tahu, dia tak bersedia dgn rancangan Is tu.

"Merepeklah,kau. Mana kau tahu dia dah berubah.Bila kau jumpa dia?lagipun, Hanim nak masuk alam mana? Alam kau"?balas Iskandar.

"Kelmarin kat sekolah, dia macam zombie aje aku tengi=ok masa kena kemas kawasan sekolah.Aku ingat Mudir sewa robot waktu tu…rupanya Hanim! Hah…kalau dia masuk alam aku, jadi hak milik mutlak akau sampai akhir hayat aku,kau tak menyesal?"tanya Saiful Alam.

"Kau jangan main-main, dia bakal menantu mak ayah aku..Kalau kau kidnap dia,..kita putus saudara.." Iskandar soelah-olah memberi amaran kepadan dua pupunya.
"Is, bergurau tu..pada-padalah.Kesiankanlah Hanim kat belakang ni."tegur puan Ainon.
"Never play around a girl's heart. Diorang tak macam korang..You guys are heartless..."tegur ayahnya pula.
"Itu Iskandar,lah uncle. Saiful Alam masih ada heart."balas saif sambil menoleh memandang uncle dan Auntienya.sempat juga dia mencuri pandang wajah Hanim dibelakang.
"Tapi kau tak boleh jadi pencinta wanita, kau tu iced hearted..." celah Iskandar sambil tersenyum.Dia juga mencuri pandang Hanim, mahu melihat reaksi gadis itu tapi hampa, Hanim seolah-olah berada dialam lain. Pandangan kosong, tidak berperasaan.Betul kata Saiful Alam, Hanim dah berubah macam robot yang tiada perasaan.Hati kecil Iskandar sedikit terusik dengan reaksi kosong Hanim itu.
"Sudah lah tu..."Puan Ainon bersuara lagi.Matanya mengerling melihat refleksi Hanim dari cermin tingkap.Wajah gadis itu susah di tafsirkan.

“Hanim?” pamggil Iskandar. Tiada jawapan. Dipanggilnya lagi,”Hanim?”

Panggilan Iskandar seolah-olah membawa hanim kealam reality.

“Huh?” kening hanim terangkat , tanda bertanya.

“Girl..you’re in your own world again.Are you akay,dear?”tanya Iskandar lembut.

Hanim mengangguk perlahan, ada senyuman dibibirnya,”Sorry,I drifted away; again.”

Dia teringat sewaktu Iskandar mengajarnya juga, dia sering berangan dan Iskandar akan mengatakan dia ‘drifted’ dan ‘daydreaming’. Terpempan saiful Alam mendengar panggilan sepupunya terhadap Hanim.”Dear? Is betul-betul sayangkan Hanim? Bukankah dia pernah kata, dia hanya anggap hanim macam adik sendiri?”

"Hanim, nanti Is ambil kan the caramel pudding.Rasa dia sedap, sinfully great,"beritahu Iskandar sewaktu mereka mengambil tempat didalam Cafe. Hanim hanya mengangguk kecil sambil tersenyum.

”Okay,lah,”jawabnya pendek.Dia mengambil tempat disisi ibu Iskandar. Encik farid duduk dikepala meja. Iskandar pula duduk bertentangannya..
"Biarlah dia ambil apa yang dia nak.Kenapa nak atur apa yang dia makan pula,"tegur ayah Iskandar.
"Alaa, Is.Apa yang sedap kat tekak kau, tak semestinya sedap kat tekak kitoranglah,"celah Saiful Alam yang duduk disebelah Iskandar.
Iskandar sekadar tersenyum sumbing.Dia bingkas bangun dan mengjak Haim dan saiful menjenguk ke buffet table,”Ayuk, kita tengok apa yang ada. Ibu dan ayah nak Is ambilkan sekali?”

Encik Farid menggeleng,”nanti ibu dan ayah ambil sendri.Kamu orang muda pergi makan dulu.”

“Okay.”Iskandar berjalan beriringan Saiful dan Hanim. Sebelum dia mengambil pinggan,sempat dia bersuara pada gadis itu.

"Hanim, nanti kalau ibu Is tanya anything, I hope you jawab betul-betul,okay?" pesan Is dengan suara rendah sebelum dia berjalan kehadapan, meninggalkan Hanim seorang dibelakang.


Saiful Alam yang memerhatikan,mendekati Hanim,"Tadi kenapa diam aje?You seem to lose your own little self."
"Own little self?"tanya Hanim, tak fahan dengan frasa yang digunakan sahabatnya itu.
"Apa-apa ajelah...tapi kenapa senyap sunyi, battery lo cell?” tanya Saiful Alam.
"Kenapa kat sini, enta redah berbahasa Inggeris? Kalau kat madrasah, terus je bahasa Arab,ana nak jawab pun sampai terkehel lidah?"tanya Hanim lagi.
"Kenapa bila ana tanya, anti jawab dengan pertanyaan juga?"saiful membalas dengan satu lagi soalan. Dia tak mahu menjawab soalan hanim kerana hanim tak menjawab soalannya tadi.
"Entah, kenapa eh?" Hanim bertanya kembali.
Saiful Alam menggelengkan kepala," Short circuit ke?"
"Ana yang short circuit ke enta....tiba2 you speak in English...sumpah sumpit eh? Camoflaging?"
Saiful Alam menghela nafas,"Anti pun suka kat orang yang berbahasa Inggeris kan? Mmm..macam Iskandar tu?"Sinis bunyi jawapan yang diberikan.
"Ana tak faham?"rengus Hanim.
"Tak faham atau tak nak faham atau pura2 tak faham?" tanya Saiful Alam.
"Entah...kulluhum,mungkin. Dah lah..ana nak makan.Kan kita datang untuk makan, so, makanlah.Lagipun makanan kita hari ni, tak dihisab diakhirat, kalau kita makan banyak mana pun, kerana kita memenuhi jemputan orang,"Hanim mengakhiri bicara. Dia melangkah mengekori Iskandar yang sedang khusyu’ memilih makanan dimeja buffet itu.

Saiful hanya memerhati Hanim dgn sorotan mata,"Susah nak faham perasaan anti,Hanim."

Hanim menemani Puan Ainon ke wash room.Sewaktu Hanim membetulkan lipatan tudungnya, Puan Ainon leka memerhatikan sambil tersenyum.

"Kenapa,makcik? Tudung Hanim senget ke?" tanya Hanim, di belek-belek tudungnya didepan cermin.
Puan Ainon menggeleng kepala,"Tak, tudung tu dah oky dah. Makcik cuma terfikirkan Is tu.Kenapa dia jatuh hati kat Hanim,ye? Rupanya, Hanim ni, ada cara tersendiri, sebab tulah dia terpikat agaknya."
Merona muka Hanim mendengar kata-kata Puan Ainon,"Tak adalah makcik.Hanim ni masih budak2lagi.Tak matang mana pun.Mana ada cara tersendiri? Dia pun selalu bebelkan Hanim sewaktu tusyen.hanim ni lebih banyak kelemahan yang semua orang dah Nampak." Dia bukan hendak merendah diri, tapi sekadar bercerita perkara yang benar tentang dirinya.
"Hanim, mama Hanim ada beritahu apa-apa,tak?" tanya Puan Ainon.
"Dah start dah....habislah,"Hanim berkata didalam hati. Dia memandang wajah wanita itu dari meallui cermin dihadapannya.
"Makcik harap Hanim faham apa yang makcik maksudkan," tutur Puan Ainon lagi.
"Pasal Is ke?"Hanim menoleh kearah wanita itu.rasa tak elok pula berbual melaui cermin saja.
Puan Ainon tersenyum lagi,"Hisyam beritahu kami, Hanim terperanjat. Masih shocked?"
Giliran Hanim pula untuk menggeleng kepala,"Dah....over."
"So?" Puan Ainon bertanya, menanti satu jawapan.
Hanim memandang wajah Puan Ainon,"Maksud makcik?"Soalan dibalan dengan soalan.

"Makcik dan Pakcik suka sangat dengan Hanim.Kami setuju dgn cadangan Is.Lepas nikah pun, Hanim boleh sambung belajar. Is tu, bukan apa...takut Hanim jatuh kat tangan orang lain,"beritahu Puan Ainon.
"Hanim masih muda,makcik. Takut pula bila dengar pasal nikah kahwin ni.Lagipun, Hanim bukannya berkawan dengan sesiapa." Hanim berterus terang.Tiada gunanya berselindung.Lagipun, dia yakin, Puan Ainon faham apa yang ingin disampaikannya.
"Itu bisa kita selesaikan.Take one step at a time," ujar Puan Ainon.
"Makcik, kalau memang jodoh Is dgn Hanim, takkan kemana,kan?"Tanya Hanim lagi.
"Memanglah. Cuma kalau dah bernikah, ikatan tu lebih akrab, tiada batasan syariat. Makcik dapat merasakan bahawa Iskandar benar-benar sayangkan Hanim. Atau Hanim ada calon sendiri,?" Puan Ainon berteka teki sendiri.
"Eh, mana ada,"ujar Hanim,”Iskandar mungkin hanya anggap Hanim macam adik,tak? Dia sama macam abang.” Sekali lagi, dia jujur memberitahu apa yang terlintas difikirannya.
"Mungkin itu hanya tanggapan Hanim.Is tu susah nak rapat dengan perempuan.Buakn dia anti girls, tapi dia tak reti nak bermesra. Dia tu cuma rapat dengan Kak Nia saja.Tapi dengan Hanim,lain sekali. Cuma satu aje yang makcik risaukan,Hanim."Puan Ainon mendekati Hanim lalu membetulkan brooch yang tersemat dibahu Hanim.
"Apa yang makcik risaukan?Makcik risaukan Hanim ke?"Hanim ingin mengetahui apa yang ada dalam lubuk hati wanita itu.
"Kata-kata Saiful tadi dalam kereta." Teragak-agak Puan Ainon berbicara.Dia tidak mahu Hanim berburuk sangka dengannya.
"Akhi saif?"soal Hanim, mahu kepastian.Kenapa wanita itu risau dengan kata-kata anak saudaranya sendiri?
"Kan tadi dia ada sebut, kalau Hanim masuk dalam alam dia, dah jadi hak mutlak dia, apa Is nak buat?"keluh Puan Ainon. Hanim dapat menagkap apa yang cuba Puan Ainon sampaikan.Dia pun rasa tak sedap hati dengan kata-kata Saiful Alam tadi. Lain benar bunyinya.
"Makcik, diorang bergurau je..."Hanim cuba meredakan perasaan Puan Ainon. “kalau bergurau, kalau tak?” getus Hanim dalam hati. Dia cuba buang kata-kata Saiful tadi sejauh mungkin.Masalah yang ada belum selesai lagi.

"Makcik kenal Saiful Alam dari dia kecil, kalau dia cakap, tak pernah bergurau,Hanim."beritahu Puan Ainon lagi.

Hanim hanya memandang wajah Puan Ainon, tak tahu apa yang sepatutnya dikatakan.

"Tak usahlah makcik risau. Kita kembali ke sana, eh. Nanti pakcik ingat Hanim kidnap makcik pulak,"seloroh Hanim, cuba untuk menbuang perasaan risau yang bermain dihati Puan Ainon. Dia merangkul tangan wanita itu lalu melemparkan satu senyuman buat Puan Ainon.Harap-harap Puan Ainon tak berfikir lagi tentang kata-kata Akhi Saif itu.

Satu Pengorbanan 20

Hisyam sudah bangun meninggalkan Hanim sendirian diruang tamu. Dia tidak mahu berkeras dengan adiknya. Bukan dia tidak mahu memahami Hanim tetapi entah kenapa, dia juga bersetuju Hanim disatukan dgn Iskandar. Dia mahukan seorang yg bertanggung jawab untuk membimbing Hanim.

"Abang..tak boleh ke kita tangguhkan saja?" tanya Shimah bila Hisyam masuk ke kamar.

"Tangguh?"soal Hisyam.

"Kita dulu pun tak bertunang. Bila abang masuk meminang, terus kita langsungkan perkahwinan. Kenapa kita nak paksa Hanim pulak?" pujuk Shimah. Dia faham benar hati adik iparnya itu.

"Tapi Is tu budak baik,Shimah."hanya itu yang keluar dari mulut suaminya.

"Hanim ada masa depan,bang."Shimah mencuba lagi.

"Maksud Shimah?"Hisyam memandang wajah isterinya dengan penuh tanda tanya.Mungkin ada sesuatu yang dia tidak tahu.

"Dia nak ambil diploma lepas ni. Apprenticeship. Bekerja sambil belajar..."beritahu Shimah lembut.

"Dia beritahu?"soal Hisyam lagi.”Kenapa dia tak cakap dengan abang? Tapi semester kat madrasah kan dah nak bermula.Tak rugi ke kalau dia berhenti separuh jalan nanti?”Dia tidak berapa setuju dengan kemahuan adiknya.tapi dalam masa yang sama, dia akur dia perlu mengambil kira kehendak adiknya juga.

Shimah mengangguk,"Dia beritahu Shimah semalam. Dia nak belajar diluar.Dah tak nak sambung kat madrasah tu.Takut nak beritahu abang.Yuran kat madrasah nanti, dia minta izin pihak admin untuk bayar ikut bulanan.Lagipun Hanim dah berjumpa Mudir, rasanya. Mereka pun tak nak halang Hanim.Kalau itu cita-cita dia."

"Kenapa pulak buat tindakan macam tu? Dulu beriya2 nak masuk madrasah....Kenapa dengan Hanim ni?"Hisyam menyuarakan rasa tidak puas hatinya.
"Abang, kita dengarlah visinya dulu. Dia berusaha nak masuk madrasah kerana masalah aurat,’O’ levels pun dah over. Sekarang ni, dah habis Thanawi..berilah dia kebebasan untuk memilih,selagi tak melanggar syariat.."pujuk Shimah.Dia tahu kalau diberitahu secara baik, Hisyam akan terima permintaan adiknya untuk berhenti madrasah.
"Dia nak ambil kursus apa?"Tanya Hisyam lagi, suaranya sudah relax.
"Pre-school teaching. Mendaki beri subsidi 80% kalau kita bekerja dan contribute CPF."Shimah memberitahu lagi.
"Kita lihatlah macam mana..."keluh Hisyam.Dia masih mengharapkan Hanim setuju dengan lamaran Iskandar.

Sementara di ruang tamu, Hanim masih lagi membisu.Airmata masih mengalir laju dipipi.
"Kenapa dia pilih Hanim? Kenapa dia mesti paksa Hanim?"dia berdialog sendiri. Hisyam tidak pernah meninggi suara dengannya tetapi kerana perkara ini, Hisyam sanggup meninggikan suara.

“Sampai hati abang buat Hanim macam ni.” Airmatanya mengalir lagi.Sejak akhir-akhir ini, airmatanya senang saja mengalir. Sewaktu dia memberitahu Mudir tentang perancangannya untuk berhenti sekolah pun, dia menangis juga. Sebab itu, Mudirnya tak banyak cakap.Tak sampai hati melihat airmatanya yang tak henti-henti mengalir.

Hanim tidak menolak kemungkinan jika mereka mahu mencarikan jodohnya untuknya. Tapi di saat ini,dia begitu payah memberi jawapan. Terlalu muda untuk bergelar isteri, terlalu muda untuk meninggalkan bangku sekolah. Iskandar, selama ini pemuda itu dihormati kerana karismanya.tak pernah terfikir dibenaknya Iskandar sanggup berbuat begitu? Kenapa cepat sangat dia nak mendirikan rumahtangga?
Telefon dirumah itu berbunyi, minta dijawab. Perlahan Hanim mengangkatnya.
Salam dari hujung talian dijawab.
"Hisyam ada?" tanya suara itu.
"Ada,sebentar yea..."
"Ini Kak Shimah ke?"
Hanim menggeleng,kemudian tersedar yang dia berbual ditelefon,"Bukan..."
"Hanim,ye?"
Siapa pula yang mengenalinya ini. Setahu Hanim rakan seusrah abangnya lebih senang memanggilnya "Ainul Mardhiah" seperti nama penanya dimajalah Ikhwan.
"Err...ni Hanim.Siapa tu?" teragak-agak Hanim bertanya.
"Ni,Iskandar. Kenapa? Hanim menangis ye?"tanyna Is, jujur.
"Macam mana dia tahu?,"getus hatinya,"Taklah, mana ada hanim nangis.Hanim letihlah"dia cuba mengelak.
"Hai, suara dah muffled pun nak elak?"usik Iskandar dihujung talian,"Kenapa?"
"Kenapa? Kerana kaulah!' kalaulah boleh Hanim menjawab begitu...
"Taklah...tak ada apa-apa. Nati Hanim panggil abang." dia meletakkan gagang ketepi. Malas nak melayan Iskandar yang sememangnya berlagak seperti tiada apa yang berlaku.

Hanim mengetuk pintu bilik abangnya,"Abang, your call."
"Siapa?" tanya Haisyam.
"Is.Iskandar Syah."gumam Hanim.
Hanim masuk kedalam kamar Baby Zinnirah sewaktu Hisyam keluar untuk menjawab panggilan.
Dia mengeluarkan handphone dari poketnya begnya.Ada message dari Iskandar.
"Girl, I know very well, u r crying.Is it bcos of me?"

Iskandar ni macam tahu saja. Tapi Hanim tak mahu mengaku.
"Saya menagis kerana dosa..." Butang 'send' di tekan. Dia simpan semula handphone kedalam beg. Terus,dia merebahkan diri keatas daybed di kamar itu. Airmatanya mengalir lagi...Bunyi handphone tidak diendahkan..

"Mesti Iskandar,"rengusnya. Dia membiarkan handphonenya terus berdering.

Satu Pengorbanan 19

Selepas Solat Zohor berjemaah, Hanim dan Sarah duduk rehat didewan musollah.Walaupun musollah itu hak mutlak pelajar banin, namun hari Sabtu begini, mereka jarang hadir ke madrasah.Iyalah kerja mengemas bukankah kerja orang perempuan? Kalau ada yang datang pun cuma seniors saja, kerana mereka terpaksa membantu mengangkat perkakas-perkakas berat. Keraja mengemas ini terpaksadilakukan sewaktu cuti sekolah kerana lkalau dilakukan sewaktu sekolah masih beroperasi memang tiada gunanya. Pelajar-pelajar diperingkat rendah memang tak faham nak maintain kebersihan.

"Sarah...kalau ana cakap, anti jangan melatah tau..."Hanim memulakan bicara
"Anti ingat ana ni mak nenek yang suka melatah ke?"Sarah membalas sambil lewa.Matanya tertumpu pada cermin kecil dihadapannya.
Hanim mencebikkan bibirnya,Yelah...anti ni masih muda remaja...."
Sarah menoleh sekilas kearah hanim,”Kenapa ni? Macam ada masalah besar aje?Anti kena kahwin paksa ke?”
Hanim yang sedang melipat telekungnya, beralih pandang menatap wajah Sarah. Bila pula minah sestera ni jadi kasyaf?Fikir hanim didalam hati.
"Sarah...anti tahu ke?"dia bersuara.mana tahu rancangan Iskandar tu sebenarnya dah diketuahui sarah dan keluarganya.Maklumlah Iskandar sekarang dah mula berjinak-jinak dengan usrah mereka.

"Tahu apa? Tahu goreng, tahu lembik, tahu bakar? Come onlah Hanim, dont beat around the bush....Tahu-tahu ni buat ana laparlah..."bebel Sarah.
"Anti tahu tak....mama ana kata, Iskandar datang jumpa Mama dan Abang, tanya pasal ana.." Hanim merendahkan suaranya.
"Tanya result 'O' levels sekarang ni? Kan belum keluar result tu, February tahun depan baru keluar result lah...Kenapa dia anxious sangat?"Sarah bersahaja.’Mmm..mungkin sarah pun tak tahu,fikir Hanim lagi.Hanim mengeluh mendengar jawapan innocent sahabatnya itu.
"Sarah dear, he came to see my mother to ask for my hand...."terang Hanim,suaranya naik satu oktaf.
"Kenapa tangan enti tu?Accident ke?Ana tengok macam okay je?" Sarah masih tak dapat menagkap kata-kata Hanim.
"Sarah! Ana kata Iskandar datang jumpa mama dan Abang Hisyam.Dia nak melamar ana..Dia nak jadikan ana isteri dia...Anti faham tak?" Kini suara Hanim sudah tidak dapat di rendahklan lagi.Perasaan tidak puas hati dengan sikap acuh tak acuh Sarah, menaikkan sedikit sifat amarahnya.

Terbeliak mata Sarah mendengar kata-kata Hanim.Nasib baik pin tudung yang diketap dibibir tidak ditelannya.

"Betul ke ni? Habis tu...mama anti setuju? Abang anti?"Sarah sendiri terkejut dengan kata-kata Hanim. Tak ada ribut, tak ada taufan…Iskandar tidak pernah menunjukkan minat terhadap kawannya ini, tapi tiba-tiba kenapa dilamar begitu?

Hanim memandang wajah Sarah.Di renungnya wajah sahabatnya itu dalam-dalam," Sarah...ana tak bersedialah. Iskandar dah ana anggap macam abang ana.He's so much like abang Hisyam.Ana tak mahu....Sarah....dengar tak?Kelmarin masa usrah dirumah abang pun, dia ada sama. Sarah, anti tak tahu ke yang dia dah ikut usrah kita?Sarah..."

"Ya, ana dengar but its too shocking.Dia ikut usrah tu, semalam baru ayah anak cakap.Itupun pada ummi ana je.Hanim, umur kita baru 16! Ya Allah...What's got into him?" Sarah masih tidak percaya dengan berita yang baru didengarnya.

"Ana tak tahu....tapi that day kat rumah abang, dia biasa saja....Macam tak ada apa-apa."Hanim memberitahu. Memang kalau diperhatikan gerak geri Iskandar, tiada siapa akan terfikir bahawa dia baru melamar Hanim. Lagaknya yang selamba membuatkan hanim payah untuk membaca isi hati pemuda itu.

"What's your plan? Hanim, anti nak buat apa sekarang?"Tanya sarah tiba-tiba.Dia juga tidak tahu apa yang paut dikatakan pada Hanim.

Hanim menggeleng kepala...."Entahlah ana tak tahu...."

"Psst...anti tahu tak, sewaktu anti sakit semasa kem kelmarin, Akhi Saif risau sangat. Cemas semacam muka dia...Tak sangka dulu dia lah yang suka cari pasal dgn anti,kan?"Sarah berbisik.

“Iskandar pula selamba aje bila datang nak bawa anti pulang dgn mak dan makcik dia.Tak sangka….”

"So? Betullah apa yang Iskandar cakap tu?" Hanim berbicara sendiri...

"Apa yang betul?"tanya Sarah, tangannya laju melipat sejadah yang ditinggalkan oleh pelajar banat tadi.

"Sewaktu tution kelmarin, before the paper.He said something like what you told me. Dia kata anti yang beritahu dia...Akhi Saif hampir2 bawa ana ke A&E?"Hanim meminta kepastian

Sarah tersenyum, mengangguk,"Mmm...macam the knight in shining armour nak selamatkan a damsel in distress..." Dia tergelak mengingatkan gelagat sahabatnya itu.

"Bila pula baca English literature ni? Anti kan sasterawan negara....minah bunga.."gumam Hanim.Risau hatinya mendapat tahu tentang perkara itu dari mulut sarah sendiri.benarlah, Iskandar bukan mereka-reka dongengnya.

"Eh, mana ada bunga-bunga ni semua...geli aje Tapi seriouslah..dia cemas waktu tu. Anti pun spoil program betullah! Biru satu badan...Akhi Husni dan Kak Arafah pun kelam kabut dibuatnya.Mujur mudir tak ada tau.dan cik abang pun cepat sampai.Gentleman lah Iskandar.Dia tak tunjuk sebarang reaksi apa-apa pun.Dia cuma cakap, he cme on your brother’s behalf."sebiji-sebiji Sarah menceritakan peristiwa yang sebenarnya berlaku.

"Kenapa anti tak beritahu ana lepas tu?Kenapa semua orang diam?Buat malu ana je..."protes Hanim, suaranya sedikit meninggi.

Belum sempat Sarah menjawab, satu suara dari pintu musolla sudah mencelah,"Perlu ke, semua orang beritahu anti keadaan anti yang mencemaskan itu? Lagipun sekarang kan dah ada Iskandar...Ana rasa dia lebih bersedia untuk menjaga enti..."

Hanim terkesima mendengar suara itu berkata-kata. Dia tidak tahu samada untuk menjawab atau untuk terus diam.

"Err..akhi nak solat ke?"Sarah memecahkan kesunyian yang tiba-tiba datang menjengah.

"Na'am. Ana belum Zohor lagi, baru aje sampai dari rumah. Antuma dah siap ke?"tanya Saiful Alam.Pandangannya hanya kepada Sarah yang sedang melipat sejadah.

"Dah siap dah..."jawab Sarah pendek.Dia menarik Hanim yang masih lagi duduk bersimpuh disisinya.

"Jom, Hanim kita keluar...Akhi Saif nak solat Zohor.Dia bukannya boleh jamak.."Sarah cuba mengawal suasana dengan selorohnya.

Sewaktu Hanim melepasi pintu, Saiful Alam memanggilnya,"Hanimdah makan tengahari? Jangan lupa makan, nanti sakit. Iskandar tak ada hari ini. Dengarnya dia keluar dgn abang anti..."

Hanim masih lagi tidak menjawab. Saif mengeluarkan sesuatu dari poket kemejanya.

"Is kata, kalau anti plan nak skip lunch, elok makan coklat sikit....Sekurang-kurangnya ada tenaga. Nah..." Saif menghulurkan bar coklat Mars kepada Hanim.

Teragak-agak Hanim menerima pemberian itu,"Syukran...anta tak sepatutnya susah-susah..."

"Ana tahu...ana tak sepatutnya...anti bakal tunangan sepupu ana. Tapi ini pesanan Iskandar.Ambil ajelah.."

Terasa hangat muka Hanim mendengar sindiran Saiful Alam. Kalau Saif dah tahu, bererti seluruh keluarga Iskandar juga dah tahu! Hanim tak boleh nak bayangkan itu semua.Dia terus berlalu tanpa sepatah kata.

"Hanim, tunggulah,"Sarah memanggil.

Saiful Alam hanya mampu mengeluh walaupun dia tahu dia tak sepatutnya begitu,"Afwan Hanim...ana terpaksa...."getus hatinya.

Sunday, April 1, 2007

Satu Pengorbanan 18

Peperiksaan akhir tahun pun dah berakhir dan dah tahu pun resultnya. Alhamdulillah, Hanim masih lagi di tangga top ten.Kertas English, Maths, dan Higher Malay untuk ‘O’ pun dah selasai. Semalam pun paper IRK, kira senanglah sangat. Jumaat lepas, History dah selamat di jawab.Meaning, dia dah tak perlu belajar lagi dengan Iskandar dan mendengar celoteh sahabat abangnya itu yang merangkap dua pupu Akhi Saif, si askar Russia tu.Let all be history. Hanim tak sabar nak tunggu minggu hadapan untuk bercuti.Dia dah plan nak jelajah KL dgn Sarah dan Zubaidah.Teringin nak lihat Twin Tower, KLCC dan tower-tower yang sewaktu dgnnya.Maklumlah, nak lihat Eiffel Tower,dan the leaning tower of Pisa, tak cukup duit.Lagipun Hanim belum pernah jejakkan kaki ke Haramain, takkan nak jejakkan kaki ke Eropah pula.Tak patut, tak sunnah,fikirnya.Bumi penjajah tu semua orang nak tengok sangat, tapi bumi Anbiya', tak ramai yg nak kagumkan, kalau ada pun, pakcik-pakcik tua yang pencen saja yang pergi ziarah Biarlah kakinya dah menjejaki tanah tempat Rasulullah berjuang, barulah jejakkan kaki ke bumi lain...
"Hanim, malam ni mama nak tidur kat rumah abang. Hanim ikut eh?"ajak Mamanya.
"Hah..ni mesti kat rumah abang ada usrah,kan.So abang minta mama masakkan untuk kawan-kawan dia.Tapi kenapa Sarah tak beritahu Hanim yang usrah malam ni kat rumah abang Hisyam,mama?"Tanya Hanim sambil mengemas pinggan mangkuk yang kering ke dalam cabinet dapur.
"Laa, anak dara ni,tanya Mama pulak.Pergilah call Sarah..."Cik Latifah menyuruh.
"Dia mesti lagi belajar tu...Esok dia last paper Sastera Melayu...eeee...."balas Hanim
"Apa yang eeee tu pulak?"Tanya Mamanya.
"Sastera,Mama.Bahasa Melayu pula. Kalau Hanim, mesti dapat F9 punye..."Hanim seperti sudah tahu keputusannya kalau dia yang menduduki peperiksaan sastera itu. Memang dia tidak berjiwa seni,lebih lebih lagi kalau dalam Bahasa Ibunda. Itulah masalahnya kalau sering gunakan Bahasa basah sebagai bahasa seharian.

"Eh, dah minat dia. Hanim tu aje, ambil History, buat susah Iskandar aje nak ajar.Kesian Mama lihat dia. Susah payah nak terangkan Hanim tentang benda-benda tu..."pintas Cik Latifah lagi,”Sepatutnya sebagai anak Melayu, kita kena memartabatkan bahasa kita.Bukan amlu nak berbahasa dgn Bahasa Melayu.”

"Alaa, Mama ni.Kesitu pulak dah. Hanim memang tak pandai bersastera macam Sarah. Dia lainlah,Mama.Denagn is pula,bukan Hanim yang minta ajar,tau. Abang lah tu,memandai. Tapi okaylah...lepas Is ajar, Hanim faham sikitlah."tutur Hanim.
"Sikit je? Buat penat dia datang sini selalu,kalau yang masuk kat otak Cuma sedikit,"tegur Mamanya,"Hanim, kalau orang ajar tu, ingatlah, usaha dia. Kena hormat....Is tu budak baik,kan?"
"Mmm...dia baik macam abang Hisyam,mama. Tapi menyakatnya, kurang sikit.Mungkin Hanim bukan adik dia...takkan nak menyakat selalu,kan?"ujar Hanim jujur.
"Mama berkenan kat dialah."
"Berkenan, nak buat apa?"
"Buat menantulah...Mama suka kalau dia dan Hanim..."
"Mama...'O' pun belum dapat result lagi...please Mama.Hanim masih mudalah..."
"tapi matang..."
"Matang? Masak pun tak tahu...yang tahu buat cookies je.Takkan hanim nak masak cookies sepanjang masa..."
"Mama serius ni,Hanim."
"Mama...tolonglah, buat dengar si Iskandar tu...gelak guling-gulinglah dia...." Hanim memintas mamanya sambil tergelak.
"Buat apa nak gelak? Dia yang jumpa Mama kelmarin. Abang Hisyam pun dah tahu. Mama dan abang okay je, cuma nak tunggu kata putus Hanim."
Terbeliak mata Hanim mendengar kata-kata Mamanya. Chocolate Mars ditangan hampir terlepas. Dia mendekati mamanya yang sedang menyiang sayur didapur.
"Mama, you're not joking,are you?"tanya Hanim.
"Mama nak bergurau buat apa? Ni bukan benda yang boleh di buat gurau. Mama sendiri tanya pada ibu dan ayah dia. Mereka simpati kat Hanim. Abang Hisyam dah sibuk dgn tanggungjawabnya.Hanim perlukan bimbingan. Mama ni kerja.You're always alone,"terang Mamanya lembut.Matanya masih tertumpu pada sayur hijau yang disiangnya.

"Mama...mereka simpati saja,kan?"

"So?"

"Simpati, bukan suka atau saying atau berkenan nak buat Hanim menantu mereka.Hanim tak setuju. Kalau mereka risaukan pasal Hanim selalu tinggal seorang kat rumah ni, lepas 'O' ni, Hanim apply study kat Malaysia. Duduk asrama..Kawan-kawan hanim pun ada yang nak apply kat kolej kolej disana.Nanti Hanim tak seorang lagi,okay." Hanim bercadang tenang.Dia cuba untuk merubah fikiran Mamanya.

"Hanim, mama tahu you're still young.Mungkin lamaran ni pun too shocking for you. Tapi mama fikirkan yang terbaik untuk Hanim. Mama tak pernah minta apa-apa dari hanim.hanim nak switch school, Mam ikutkan.Mama tak pernah haling Hanim ikut kumpulan usrah macam abang Hisyam. Cuma just this once, Mama nak lihat Hanim hidup bahagia disamping seorang suami yang Mama pilih. Bolehkan?Anggaplah ni satu pengorbanan untuk Mama."

"Mama, pengorbanan? Kenapa perlu Hanim berkorban untuk ini? Iskandar...he has a lot of friends out there. Mungkin dia cuma cakap je...Biarlah Mama.Kalau ada jodoh,adalah...."

"Maksud Hanim?"

"Its still too early to talk about marriage. Is pun baru habis "U'kan. Hanim tahu dia buat attachment kat Fengshan Primary School.Hanim pernah terserempak dia dgn kawan sekuliahnya."

"Mama..Hanim tahu pilihan orang tua memang ada berkatnya, but I am not ready yet. Kalau ada jodoh Hanim dgn Is, tentu bersatu juga,kan Mama? Lagipun, its not easy to marry early in Singapore ni. Kena pergi counselling, kena pergi kursus untuk youngsters…macam-macam Mama.Silap-silap mereka ingat hanim ni budak tepi jalan…"

Makcik Latifah hanya memandang anaknya sepi. Salahkah dia memikirkan masa depan puteri seorang tu. Kolot sangat ke dia meminta Hanim berkahwin pada umur yang amat muda? Atau Hanim..mungkin dah ada plannya sendiri?

Malam itu dirumah Hisyam, Hanim tidak banyak bercakap. Semua tetamu abangnya terdiri daripaha kaum lelaki. Kata Kak Shimah, usrah itu hanya untuk Muslimin saja, sebab tu Sarah tak contact Hanim. Hanim menyibukkan dirinya didapur membantu apa-pap yang patut. Sesekali dia menjenguk keluar tingkap, memgambil udara segar.

"Hanim, hulurkan mangkuk tu, Mama nak ceduk lauk ni,"pinta Mamanya.
Hanim akur, bau lauk gulai tu dah menusuk ke hidungnya,"sedapnya Mama.Laparlah pulak..."
"Isy..tadikan dah makan?"tegiur Mamanya.
"Makan satu talam dgn abang, mana cukup. Lauk semua dia ratah sorang-sorang,"sungutnya.
"Nanti, orang balik, makanlah puas-puas.Sekarang, tolong Mama dulu.Air dah bancuh?"
Hanim mengangguk,"Dah,cik puan." Cik Tipah mencubit pipi Hanim, geram dgn usikan anaknya itu. Hanim mengosok-gosok pipinya, tanda sakit.

"Makcik, Hisyam minta hidangan,"satu suara memanggil dari pintu dapur. Hanim menoleh.Matanya tertancap pada susuk tubuh yang sedang berdiri di situ.

"Kenapa,Hanim?Macam tak pernah tengok orang?"tegur suara itu. Hanim menggeleng, lalu berpaling,malu.
"Dia tak sangka Is ada kat sini,agaknya,"celah Mamanya.
"Terperanjat ke lihat I?"tanya Iskandar lagi.
Hanim mencapai dulang hidangan didepannya lalu disuakan pada Iskandar,"Mana ada..tak terperanjat pun..."dia pura-pura buat tak kisah denga kehadiran Iskandar dirumah abangnya.

“Tak terperanjat? Tapi muka tu dah berubah macam nak kena hokum gantung. Anything that I do not know?” Tanya Iskandar rendah.Mungkin tak selesa jika perbualannya didengari mereka-mereka diruang tamu.

“Itu…for me to know and for you to find out..Dah..pergilah, nak kena sound dengan abang ke?”balas Hanim.

Satu Pengorbanan 17

"Okaylah kita stop kat sini. I want you finish up reading that last two chapters. Next week dah exam,kan?" tanya Iskandar. Dia membelek-belek buku text hanim yang dipegangnya.

Hanim mengangguk malas," Next week, I ada dua papers. History dan IRK."

"Confident?"Tanya Iskandar bersahaja.

Hanim menjungkit bahu,"IRK, tu insyaAllah...budak tak amal Islam pun boleh pass.But with History ni,entahlah...."

"Lepas 'O' ni, Hanim nak sambung kat mana?"Tanya iskandar tanpa menghiraukan kegusaran hati Hanim.

"Lepas 'O'? Hanim kena habiskan Alia kat madrasah tu...tapi sebenarnya, macam tak minat. Hanim nak ambil Diplomalah...."acuh tak acuh hanim menjawab soalan itu. Dia memang minat nak ambil Diploma tapi tak tahu apa pula kata Mama dan abangnya.

"Sambung Poly?"tanya Iskandar lagi, seronok dengan perbincangan itu.
" Tak nak pergi Polytechnic, sampai bila nak guna duit abang Hisyam untuk sekolah?...Ingatkan nak ambil Dip in Pre School teaching,lah..."beritahu Hanim sambil mendongak dagu."Hanim nak jadi Kindergarten teacher. Kata Kak Hannah, kawan cyber Hanim, its a job that does not pay you much," dia menyambung tanpa dipinta.
"So?" Iskandar cuba mengorek rasa hati menteenya yg seorang itu.
"But the satisfaction is there...Kak Hannah tu dari habis sekolah lagi, dah mengajar pre school. Sekarang ni, dia sedang kumpul duit, nak buat bachelor kat Aussie. Lepas tu, boleh jadi lecturer,tau!" tutur Hanim, Nampak bersemangat bila dia berbual tentang peluang mengajar kanak-kanak ni.
"Ini kena influenced dgn that Hannah ke ni?"Tanya Iskandar, sekadar hendak menyambung perbualan.
"Mana ada...Hanim love kids, adorable, cute, innocent, curious...."matanya ada twinkle bila dia bercakap. Patutlah tak bersungut sikit pun bila kena jaga anak Hisyam, bisik hati Iskandar.
“Kalau suka kids, kenapa hanim tak kahwin aje? Nanti you can look after your own kids,”usik Iskandar. Wajah Hanim berubah riak, sukar untuk ditafsirkan.Lama dia memandang wajah mentornya itu.

“Nuts! I am just 16! Nanti orang kata Hanim dah gatal nak kahwin. Hisy…you and your craps!”marah Hanim. Iskandar tertawa kecil.Dia suka bila Hanim marah begitu, wajah innocent Hanim terserlah sekali.
"Hanim, I nak tanya sikitlah...."dia menyambung bicara.
"Go on...spill out,"balas Hanim,marahnya sudah reda.
"Kenapa panggil Saiful Alam 'akhi'?"soal iskandar dengan penuh minat.
Hanim seolah berfikir-fikir sebelum memberi jawapan.
"He's older than me, my senior.Its kind of respects for the seniors,lah...kenapa?Akhi tu boleh jadi abang, atau saudara.But in our case, its more like abang kinda thing.Pasal ada juga seniors kat sana yang Hanim panggil abang atau kakak saja. It depends on who they are,"jawab Hanim jujur.

Iskandar mengannguk-angguk,"Senior?Tapi kenapa tak address Saif as abang?”

Hanim tertawa mendengar soalan itu,”Panggil dia abang? Goosebumps sey! Actually he’s the head of all librarians. I am one of his subordinates.Buat kerja, ikut arahan askar emo-less tu. Takkan nak panggil abang? Panggil akhi,lah respect sikit.” Iskandar mengangguk-angguk mendengar penjelasan Hanim

“I pun senior you juga, jarak umur kita, seven years difference, Kenapa Hanim tak panggil akhi, abang ke?Redah panggil nama je? You pun kena respect me, your mentor..."tiba-tiba Iskandar bertanya.hanim tersenyum sinis.Kali ini dia tak perlu berfikir lama untuk menjawab," You pun lantak panggil my abang nama,kan?" Hanim bertanya sambil tangannya pantas membuka plastik keropok.

"Hisyam dengan I Cuma setahun aje beza, its kind of okay.” Iskandar cuba memberi alasan. ”Hey, watch what you eat. Dah lah gastric semacam, sampai collapse...makan tak jaga...degillah adik Hisyam ni.Betul juga abang you cakap..."Iskandar menegur Hanim.Dia mengambil paket keropok tadi tangan Hanim.
"Abang cakap apa?" tanya Hanim
"Abang you kata, waktu rehat kat sekolah, you seldom eat your meals.Selalunya you will be helping out at the students centre, or sitting in front of the computer in the computer room or wasting your time talking to your girl friends..."
"Abang Hisyam cakap macam tu? Mana dia tahu apa I buat kat madrasah tu?"tanya Hanim, pelik dgn kenyataan yang dibuat Iskandar.
Iskandar tergelak mendengar kata-kata Hanim,"Memanglah....bukan abang Hisyam you yang cakap...tapi abang Saif you.." Hanim merona menahan marah.

"What nonsense...apa yang dah rasuk you ni? Sampai Akhi Saif tu you kata my abang...Hisy, jauhkanlah....He's a Russian soldier, ice cold, you tahu tak....kalau dalam novel Hlovate, he's a Serbian army,just like Along Afiq..."

"Apa you merepek ni,Hanim? Baca e-novel lagi? Macam mana nak hafal facts in the History books?" Iskandar sudah mula nak membebel.Hanim tersenyum senang. Semenjak Iskandar mengajar dia pelajaran History, dia semakin rapat dgn pemuda itu, yang di ibaratkan macam seorang abang. Namun nama Saif tu amat tak serasi dgnnya.

"Oh,puh-lees....nak membebel, nak marah ke, apa ke...Hanim okay je.Tapi jangan kaitkan Hanim dgn dictator seorang itu....Hitlerlah dia!"

"Berdosa tau,Hanim..You should know better than me....You can’t judge him by his looks. Masa you pengsan kat madrasah tu, dia yang kelam kabut. Ingat you, I tahu ke yang you sakit? Cuba fakir sikit, macam mana I boleh dating dgn my mum to fetch you? He called home.Asked me to fetch you...Menggelabah sekejap kitorang kat rumah.Mana kenduri, mana Si Saif call kata you took ill. Dah lah Hisyam kat Johor, your mum pulak night shift. Nasib baik, mak dia sanggup ikut sekali pergi ambil you..Kalau tak, dia dah dokong you tau, nak hantar Raffles A&E!"panjang lebar Iskandar bercerita sambil mengunyah keropok yang diambilnya dari haim tadi.
Terbeliak mata Hanim mendengar cerita Iskandar,"You biar betul...Kenapa tak ada orang cerita dgn I pun? Ni mesti you buat cerita,kan? Kalau betul, kenapa Sarah dan Zu tak cakap apa-apa?" Hanim cuba menangkis cerita ‘dongeng’ Iskandar itu.

Iskandar ketawa lagi," Sarah dgn Zu pun pelik lihat reaksi dia bila you sakit macam tu.....Sempat Sarah beritahu I masa I sampai, dia kata gaya si Saif tu, macam isteri dia jer yang sakit...Susah hati semacam"

“Hee..tak ingin kalau dia yang dokong,”pintas Hanim.

“Alaa, awak tu dah pengsan, mana sedar apa benda? You should be thankful,dear,” balas Iskandar.

“Boys are a nuisance, except for abang Hisyam,”gumam Hanim.

“Hisyam is already a big guy, no longer boys!You kena kahwinlah, Hanim.Baru nanti you ada respect for men like me,”serius Iskandar bertutur, “Jangan take us for granted. Hawa dijadikan dari tulang rusuk Adam.You must remember that,Hanim.” Wajah tenang Iskandar tak menunjukkan sebarang riak.
"Ala..apa-apalah...." Hanim membalas sambil mengambil semula keropok ikan dari Iskandar dengan wajah selamba. Namun berderau juga dia mendengar kata-kata mentornya itu.Serius semacam aje, Iskandar petang itu.Sempat pula dia menoleh kearah Cik Latifah yang sedang menyiapkan lauk didapur.Nasib baik apa yang Iskandar beritahu tu, tidak didengari Mamanya, kalau tidak tentu Mamnya akan bertanya macam-macam mengenai tentera Russia tu dan juga cadangan Iskandar supaya Hanim berkahwin. Entah kenapa, Mama seperti mahu dia kahwin awal saja. Eee…biar betul?