Monday, June 25, 2007

Satu Pengorbanan 39

“Hanim sihat?”Iskandar memulakan perbualan. Dia menguis nguis cheesecake di depannya dgn sudu kecil.

“Alhamdulillah, macam yang abang Is Nampak sekarang,”Hanim membalas, sopan.

“Hanim, you look thinner.Penat eh?” Iskandar bertanya lagi.

“Iya ke? Hanim pun tak perasan. Tak sempat belek diri depan cermin,”beritahu Hanim.

“ Hisyam ada call tak?” selagi Iskandar bertanya. Risau juga melihat Hanim hanya mahu menjawab soalan dari berbual biasa.

“Abang call once in a while. He YM me at times,” Hanim membalas lagi.Matanya terus saja memandang skrin TV yang sedang menayangkan sitcom komedi, Phua Chu Kang. Sesekali hanim tersenyum melihat telatah gila gila watak utamanya, Gurmit Singh.

“Hanim,”panggil Iskandar. Hanim menoleh, keningnya dijungkitkan.

“Mmmm….?”

“Abang minta maaf for everything. Abang susahkan hidup Hanim,”perlahan suara Is menjengah ke telinga Hanim.

Hanim menoleh kearah Mama yang sedang menulis sesuatu di dapur.Mama kelihatan tekun dengan apa yang dilakukannya.

“Apa maksud abang Is?”

“Saif kata, Hanim tak mcm biasa di sekolah. Abang puncanya,kan?” Iskandar memancing reaksi Hanim.

“Alaa. Akhi Saif tu pandai pandai jer. Hanim okay, still in 1 piece.”Hanim sekadar menjawab.

“Abang serius ni Hanim. I’ve been bad, not taking care of you. Elakkan diri dari Hanim. I know, I was bad to you.Maafkan abang,okay?” Hanim masih terus membisu.

“Hanim, you’re not happy dengan pernikahan kita nanti?” iskandar bertanya.

“Hanim tak suka dengan plan abang?” Hanim memandang wajah tunangnya. Matanya mencerun merenung Iskandar. Apakah kerana itu, Iskandar menjauhkan diri? Kerana merasakan Hanim tak suka dengan pertunangan mereka?

“Abang Is, both of us are busy.Hainm tak salahkan sesiapa. Walaupun Hanim…”kata-katanya mati disitu.

“Walaupun apa,Hanim?” pintas Iskandar.

“Hmm…dia kata dia tak apa-apa, Is,tapi bila sorang sorang ajer, dia termenung sana, termenung sini. Nanti duduk mengadap computer tu, tiba tiba menangis….” Celah Cik Latifah yang baru masuk ke ruang tamu.

Iskandar tersenyum mendengar kata-kata bakal mertuanya.

“Betul ni makcik? Ada orang nangis depan computer?”soalnya.

“Ah’ ah.Baca e novel sampai bengkak bengkak mata. Kalau Hisyam tahu, mesti kena marah,”sambung Cil Latifah.

Merona wajah Hanim bila Mamanya berkata begitu. Memang betul dia membaca enovel. Tapi dia menangis bukan kerana itu. Dia menangis kerana ada orang yg lari darinya.

“Hanim, abang kan dah kata…”Iskandar mahu berkata

“Jangan selalu baca e novels….,”sambung Hanim sambil tertawa kecil, cuba untuk menyembunyikan perasaan sebenar.

“Semua salah Is, makcik.Is diamkan lama benar. Tak Tanya khabar, tak datang ziarah.manalah dia tak merajuk macam tu….InsyaAllah, mula esok, abang jemput Hanim setiap malam dari kuliah. Janganlah tunggu lama lama berembun kat Esplanade macam kelmarin. Abang tak suka,lah. Nanti Hanim sakit macam mana?” Iskandar akhirnya mengaku kesilapan diri. Dia mengaku memangdia yang membisu, tidak mahu menghubungi Hanim.

Hanim hanya tersenyum. Keceriaan Iskandar yang sering dia rindukan sudah bertandang semula. Dan keceriaan itu akan membawa keceriaan dalam dirinya juga.

“Takkan kita saja dalam kereta nanti?”Hanim menyuarakan keprihatinannya.

“Takkan,lah…nanti abang bawa Ibu, ayah..kalau Mama tak kerja, kita bawa Mama sekali,” jawab Iskandar.

“Sebab tu Ibu si Is suruh nikah awal awal, Hanim. Mama bukannya nak lepaskan tanggung jawab, tapi Hanim perlukan seseorang untuk jaga Hanim,”Cik Latifah mencelah.

“Mama, kesitu pulak…,”protes Hanim.

“Habis tu, nak kemana? Betullah apa yang Mama cakap ni,”beritahu Mamanya.

Sekali lagi wajah Hanim merona merah. Sejak kepergian Hisyam, memang Hanim selalu mengharapkan kehadiran Iskandar, lelaki kedua dalam hidupnya yang begitu mengambil berat.

“Hanim, I’ve something to tell you,”beritahu saif apabila Cik Latifah masuk ke dapur.

“Apa dia?”

“ Saiful Alam, he was responsible. Dialah yg buat abang datang jumpa Hanim.”

“Maksud abang Is, kalau dia tak suruh, abang Is takkan datang sini jenguk Hanim?”

“No, its not that….sekarang abang tahu, I have no rival….”

“Huh?”

“ I know he likes you. Sebab tu abang dilemma sangat. Takut kebahagiaan abang ni, adalah penderitaan dia. Tapi he told me, dia Cuma sedar dia sayang kat Hanim bila kita nak bertunang.”

“Abang Is, do you know that abang Is suka buat lawak international?”

“This is not a joke, Hanim. Memang abang pernah rasa abang akan lose you to him.He’s always near you..too close for comfort. All the chocolates, showed me how important you are to him….”kata kata Iskandar terhenti di situ. Hanim juga hanya mampu membisu mendengar apa yang diluahkan Iskandar.jadi benarlah apa yang dirasakannya, apa yang di rasakan Hisyam.

“Abang Is, why are you telling me all this?” Tanya Hanim.

“ I don’t know..tapi bila dia kata, itu cerita lama.Abang rasa lega. I don’t mind sharing my comics dengan dia, my toys dengan dia, my secrets dengan dia..but I am not ready to give you up to him….” Beritahu Iskandar.

Hanim membuang pandangannnya ke luar rumah. Pintu rumah yang terbuka luas itu memberinya ruang untuk tidak memandang Iskandar.

“Is, cair cheesecake tu. Dari tadi tak terluak…Kata rindu dengan cheesecake Hanim?” tegur Cik Latifah sejurus dia keluar dari dapur. Di tangannya membawa sepiring lagi hidangan.

“Nak rasa kuih ni…Hanim baru belajar buat semalam.” Pelawa Cik Latifah.

Dia meletak piring kuih itu di atas meja. Iskandar memandang Hanim tanpa kelip….Custard caramel itu kelihatan sama dengan yang Is sering makan di CafĂ© Viena. Hanim masih lagi ingat sajian kegemarannya itu. Dalam diam, Hanim masih lagi ingat sajian kegemarannya itu dan bersungguh belajar membuat kuih itu…

“And all along I thought you just don’t care a dime about me….” Kata hatinya.

Sunday, June 24, 2007

Satu Pengorbanan 38

Matanya tekun melihat saful Alam mengadun kuih lapis itu. Sepupunya seorang ini memang terlalu menggemari kuih muih tradisional Melayu sehingga sanggup belajar membuatnya sendiri. Perlahan Saif menuangkan santan kedalam tepung beras. Dia mengacau adunan dengan teliti.

“Apa sedapnya kuih lapis ni,Saif?” tanya Iskandar.

“Eh, kau kan cikgu Melayu, takkan kau tak pernah tahu tentang kuih muih tradisional kita?” balas Saif.

“Setakat baca sejarah kuih muih ni, biasalah.Tapi untuk aku makan selalu macam kau, aku tak larat. Lembik, bersantan..kolesterol lah,saif,”balas Iskandar.

“Kenapa kau tak tukar santan pada susu..sihat sikit,”Iskandar mengaju soalan.

“Laa, yang nak makan ni mak ayah aku. Kalau tukar resepi, nanti diorang bising..tak asli,”Saif memberitahu.

“Macam leceh je aku tengok kau nak buat kuih ni..selapis selapis kan?” iskandar bertanya lagi.

“Memanglah selapis selapis, kalau aku tuang semua, dah bukan kuih lapis namanya itu.”Saiful menjawab.

“Kalau aku nak belajar kan..aku nak belajar buat cheesecake lah, Saif. Sedap, tak payah leceh leceh mcm kau,”Iskandar cuba berseloroh. Nak belajar memasak? Hisy….lambatlah tu.

Saiful Alam mula melapiskan kuihnya didalam loyang. Selesai melapiskan lapisan kedua, dia duduk mengadap Iskandar.

“Eleh..kalau nak buat cheesecake, tak payahlah kau susah susah..Hanim tu tahu semua macam cheesecake.Mintak jer tunang kau tu buat,”selamba Saiful Alam bersuara.

Iskandar tajam merenung sepupunya.Kenapa perlu sebut nama Hanim? Dia juga tahu Hanim pandai buat kek keju tu?

“Kau kenapa ni?” soal Saiful Alam lagi. Dia sudah bangun untuk menjenguk kuihnya didalam kukusan.

“Kau pernah makan cheesecake Hanim ke?” Tanya Iskandar.

“Alaa, budak budak sekolah tu selalu tahun lepas. Aku dapatlah merasa. Taun ni macam kurang pula budak budak order. Agaknya dia sibuk dengan kuliah,”ikhlas saiful alam memberitahu.

“Kau suka cheesecake dia?” tanay Iskandar.Matanya masih tajam merenung sepupunya.

“Cheesecake dia okaylah..aku suka oreo cheesecake. Hitam tapi menawan..I like the taste.” Saiful alam kembali duduk menghadap Iskandar.

“Kau suka dia?” spontan Iskandar bertanya.

Saiful alam memandang wajah Iskandar dengan penuh tanda tanya.

“Budak baik, semua orang suka Is,”dia cuba berlagak seperti sebelumnya walaupun dia tahu Iskandar mempunyai meksud lain.

“I just wanna know..kau suka dia, as in kau sayang dia?” laju Iskandat menyuarakan persoalan.

“Itu tunang kau, Is. Kenapa kau tanay aku?” saiful alam mula tidak betah dengan kata kata Iskandar.

“Come on Saif. Jangan tipu aku. Aku tahu,”akhirnya Iskandar memberitahu tentang blog yang dia baca satu ketika dulu. Saiful Alam hanya mampu mendengar bicara sepupunya.

“Cerita lama Is.Aku pun tak sedar aku suka dia, sehingga kau masuk meminang,”tenang Saiful Alam memberitahu.

“Saif, dengar sini…Aku tak nak rampas kebahagiaan sesiapa. Aku tahu kau sayang dia, kalau tak takkan kau belikan dia coklat setiap hari. Aku nampak korang dalam MRT kelmarin. Aku rasa aku tak standing kau….”Iskandar cuba menjelaskan satu persatu.

“Apa maksud kau?” tanya Saif.

Iskandar menghela nafas. Dia bangun menjengah ke tingkap.

“Aku rasa aku tak layak untuk dia,” Iskandar bersuara.

“What’s wrong with you,Is? Kau tahu tak, dia tertanya-tanya tentang kau. Aku kenal dia sebelum kau,Is.Dia junior aku. Dia takkan mengaku kalah. Dia berani,berani sangat.Tapi takkan kau nak suruh dia cari kau. Kau dah lama tak hubungi dia,kan? Dia tak beritahu aku, tapi aku tahu. Kalau pun aku sayang dia, kau nak buat apa? Lepaskan dia, putuskan pertunangan? Kau ingat dia anak patung ke? She needs you, not me. Aku yakin tentang itu,”tegas kedengaran suara Saiful Alam.

“Is, forget about what I wrote on my blog. Aku minta maaf kalau kerana aku, kau elakkan diri dari Hanim. Believe me, aku tak ada apa apa perasaan terhadap dia lagi. Kesian aku tengok dia. You ought to do something,”Saiful Alam menepuk-nepuk bahu Iskandar,”before its too late.”

Satu Pengorbanan 37

“Sarah, ana akan bernikah,”sepatah sepatah perkataan itu keluar dari mulut Hanim.Sarah yang sedang menyenak buku mantiknya mendongak memandang Hanim disebalahnya.

“Enti ni, betul tak betul? Tadi suruh ana tasmik, sekarang cakap pasal kahwin.Kalaulah kawan-kawan terdengar, kan kecoh dibuatnya,,”dia menegur si kawan. Giliran Hanim pula memandang Sarah dengan mata yg tak berkedip kedip.

“Betullah, ana tak main main. Kelmarin Ibu datang rumah,”rendah nada suaranya, takut kalau-kalau ada yang terdengar perbualan itu.

“Lepas tu?” soal Sarah, juga dgn nada suara yang sama.

“Abang Is, dia minta percepatkan majlis,”bisik Hanim.

“Patutlah……” Sarah bersuara.

“Patut apa?”

“My father said he called. Minta nasihat. That’s all I know.”

“Sarah….”

“Later, after class. Ustazah dah pandang pandang tu,” Sarah menyiku Hanim apabila terpandang wajah Ustazah Sumayyah yang sedang mengamati mereka.

Dia bermain main dgn pen di tangan.Sesekali, dia melemparkan pandangan kearah murid murid yang sedang bersukan di padang. Kata kata ibunya masih terngiang ngiang di telinga. Hanim risau untuk ikut kursus pernikahan sebegitu rupa. Hanim risau kalau dia tak selesa berada dalam majlis yang mana peserta pesertanya terdiri daripada golongan remaja remaja yang tidak sepertinya. Di hatinya berkata kata, apakah Hanim betul betul risaukan dirinya atau Hanim malu untuk berada dikursus itu. Dia sendiri sudah menekefon pejabat kaunsellor. Dan dia di beri faham, semua itu adalah prosedur yang ditetapkan.Namun tidaklah semua peserta kursus itu boleh dikategorikan remaja remaja yang terlanjur. Apakah Hanim sengaja mengatakan yang sedemikian? Dia menghela nafas dalam dalam. Ternyata, pertunangannya tidak seperti apa yang diharapkan. Perlahan dia meraup wajah. Iskandar sendiri tidak tahu kenapa dia tiba tiba menjauhkan diri dari Hanim. Hanim tidak ada sedikit pun silap terhadapnya.

“Tak salah kalau jauhkan diri kerana nak jaga perhubungan itu, Syah.Tapi kalau Syah sengaja jauhkan diri dari dia kerana perasaan kecil hati, salah sangka, itu Ustaz rasa memang tak patut. Syah ikut perasaan. Kita lelaki, sepatutnya lebih rasional. Syah kena ingat, Hanim tu anak yatim. Dia perlukan protection. You can do it. Hanim tak tahu semua yang berlaku. Sarah kata, dia confuse dgn tindakan Syah. Syah janji dengan Hisyam untuk jaga dia.Dia dah jadi tanggungjawab Syah.”Nasihat ayah Sarah, ketua usrahnya itu masih lagi melekat dikotak fikiran.Betul apa yang Ustaz Ahmad kata. Dia ikutkan perasaan. Dia hanya nak lari dari Hanim kerana dia tahu perasaan Saif. Tapi apakah pula perasaan Hanim?Sesekali timbul juga perasaan rindu terhadap gadis itu. Kasihan Hanim……

Dia sedar, Hanim banyak berdiam sewaktu dia menjemput di Esplanade kelmarin. Wajah Hanim tidak seceria selalu.Pandangan Hanim juga seolah olah ada sesuatu yang hendak Hanim katakan, tapi tidak kesampaian. Mahu saja dia ajak gadis itu duduk berbincang. Mahu saja dia beritahu Hanim, dia rindu. Tapi dia tahu, itu bukan jalan keluarnya. Cara itu tak menghalalkan niatnya……

Friday, June 22, 2007

sapa pilihan hanim iya?

Haiz...korang nak Kak Hannah kahwinkan Hanim dengan sapa ek? Nak tanya sapa dulu nie...Tanya Ain? Nabieylah? Ida? Sinchan? Kimi? Hafiez...? Diya...budak mcm Hanim patut kahwin dgn siapa?

Sebenarnya Kak Hannah pun dilema nie...Dua dua baik..dua dua amalkan Islam..tapi Is nampak dia lebih sayangkan Hanim.Saif mcm ambil berat jer...

Kalau Kak Hannah jadi Hanim, Kak Hannah nak pilih sapa ek? Dua duanya ada wibawa...dua dua baik...OH Tuhan...kenapa sampai ada pilihan?

Satu Pengorbanan 36

Hanim hanya memandang kosong wajah mama dan ibu Iskandar. Dia tak tahu samada patut berasa gembira, atau sebaliknya. Kata kata Mama dan Ibu semacam memberi satu paksaan.

“Hanim, Is minta kita percepatkan pernikahan,”lembut saja Mama memberitahu. Ibu yg duduk disisi hanya memandang, tersenyum.

“Hanim baru 17 tahun. Tentu nanti banyak perkara yang kita kena go through,Mama. Abang Is sanggup ker?”perlahan Hanim menyuarakan persoalan hatinya. Kalau beberapa tahun yang lalu, nikah diusia muda tak menjadi masalah, tetapi kerana banyak kes penceraian, setiap pasangan muda mesti melalu kursus istensif dahulu sebelum bernikah. Ibu bapa kedua pihak pun akan dipanggil untuk temu duga.kemudian Hanim dan Iskandar akan di aturkan untuk mengikuti kursus khas untuk pasangan muda. Hanim rasa terlalu susah prosedur yang dikenakan. Bukannya Hanim seperti remaja remaja lain, namun kerana umurnya, dia tidak terlepas dari prosedur yang sama.

“Hanim telefon ROMM ya?” tanya Puan Ainon.

Hanim mengannguk. Matanya redup memandang wajah bakal mertuanya.

“Waktu tu, Hanim nak buat artikel. Bukan kerana pertunangan ni. Tak sangka pula Hanim akan sama mengikuti kursus yg satu masa dulu Hanim rasa hanya untuk remaja remaja yg tak faham Islam,” lembut tutur Hanim tapi cukup menunjukkan perasaan sebenarnya.

“Apa Hanim cakap macam tu?”tegur Mamanya. Dia tidak mahu Hanim mengecilkan hati Puan Ainon.

“Bukan apa, Mama, Ibu. Cuma kursus tu rata rata untuk remaja bermasalah. Sanggup ke abang Is duduk dalam kursus macam tu. Dia kan seorang guru,”sekali lagi Hanim menyuarakan kerisauan hatinya.

“Sebenarnya ada cara lain kalau Hanim tak nak ikut cara tu,sayang,”beritahu Puan Ainon. Dia bangun mendekati Hanim yang sedang bersimpuh diatas lantai.

“Cara apa Ibu? Hanim dah call Ustaz di ROMM, mereka tak boleh buat apa apa.Hanim masih muda,” balas Hanim.

“Kita nikah syar’ie dulu. Maksudnya, kita tak report pernikahan tu pada ROMM. Kita buat sendiri, cukup syarat dan rukunnya sudah. Itu yang wajib. Bila Hanim dah menjejaki usia 21 tahun nanti, baru kita report,” beritahu Puan Ainon. “Saya sebenarnya dah berbincang dgn ayah si Is.Dia setuju benar. Cuma kami nak tahu pandangan Cik Tipah. Mana tahu Hisyam kat sana ada pandangan lain.” Sambung Puan Ainon.

“Kak Ainon, Tipah rasa elok kita buat bincang dgn Hisyam.Dialah wali Hanim yg tinggal sekarang.Arwah ayah Hanim ni tak punya keluarga di sini. Lepas dia convert, dia dibuang keluarga.” Tenang Cik Latifah memberitahu.Sebenarnya dia kagum dgn kasih sayang yang ditunjukkan Puan Ainon terhadap anaknya itu.

“Mama, kenapa Mama tak cerita ni semua pada kitorang? Kenapa sekarang baru Hanim tahu arwah Papa dibuang keluarga?” Tanya Hanim seolah tidak puas hati dengan apa yg didengarnya.

Cik Latifah hanya mampu tersenyum.”Waktu tu Hanim kecil lagi. Hanim tak faham apa-apa.Mama pun tak mahu buka cerita lama, Nim. Yang sudah tu sudah,lah. Papa pun dah tak ada. Dia redha dgn apa yang berlaku. Cuma sayang, dia tak dapat nak kongsi keindahan Islam tu bersama mama dia.”

"Mama...nanti abang akan walikan Hanim ke?"entah kenapa Hanim bertanya soalan sebodoh itu, dia pun tak tahu.

"Kenapa?"

"Boleh Hanim buat satu pernimtaan?" wajah Hanim amat kelihatan celaru, tidak setenang selalu.

"Apa dia Hanim? Cakaplah...." ujar Puan Ainon.

"Hanim nak nikah kat rumah abang..."

Wednesday, June 13, 2007

Satu pengorbanan 35

“Hanim tak penat ke setiap hari belajar di madrasah, then malam datang kuliah? Akak yang bekerja half day pun rasa macam nak tercabut tulang bila kena datang kuliah tau,”seloroh Norlizah, teman sekuliah Hanim yang bekerja part time sebagai guru tadika.

“When there’s a will, there’s a way..Betul tak Hanim.Lagipun Hanim masih muda. Belum ada tanggungjawab, Liza,”sampuk Saeidah, seorang lagi teman sekuliah Hanim.

“Macam gitulah kira-kiranya. Hanim rasa dalam usia muda ni, biarlah Hanim belajar dan kejar cita cita Hanim. Kalau duduk rumah pun, bukannya Hanim buat apa-apa. Mama kerja ikut syif. Hanim tinggal seorang saja,”beritahu Hanim.

Malam itu mereka bertiga berjalan santai menuju ke Esplanade. Memandangkan esoknya hari Sabtu, dan mereka tak perlu berkejar ke mana-mana, Norlizah mengajak Hanim dan Saeidah berehat sebentar di hadapan Merlion. Mereka akan dijemput oleh suami Norlizah dalam jam sebelas malam selepas tugasnya tamat.

“Hanim, okay ke pulang malam-malam macam nie,”Tanya Saeidah. Jarak umurnya yang hanya lima tahun lebih tua dari Hanim membuat dia menganggap Hanim seperti adiknya sendiri.

“Sebenarnya tak okay…tapi Hanim dah minta izin Mama. Cakap nak temankan Kak Nor tunggu suami dia. Kelas kita pun habis lambat kan tadi…” balas Hanim sambil matanya leka melihat Merlion dihadapannya.

“Anak dara tak elok balik malam malam.Akak pun tadi minta izin suami juga..Dia kata kalau kerana nak teman Kak Nor, okay,tapi tak boleh selalu,”beritahu Saeidah.

Hanim memandang wajah temannya itu. Saeidah kelihatan ceria sentiasa.Memang sesuai dengan namanya yang membawa erti gembira.

“Kak, Hanim tanya sesuatu boleh?’”tiba tiba Hanim bersuara.

“Hai, ada benda yang Hanim tak faham ke tadi? Nampak macam sungguh sungguh dia dengar Si Michael celoteh….”usik Saiedah.

“Bukan pasal kelas tadi, fasal akak,lah..Boleh Tanya tak?” gesa Hanim.

“Okaylah…asalkan akak boleh terjawab,” Saiedah tersenyum mesra.

“Susah tak kahwin muda?” Tanya Hanim selamba.

Norlizah dan Saeidah memandang wqjah Hanim. Hai…tiba tiba Tanya pasal kahwin.

“Susah…tak jugalah.Akak nikah umur 20 tahun. Sebelum tu memang mak dah pesan, dia tak nak kawan sana kawan sini.Kalau ada orang nak berkawan, mak nak jumpa.Mak akak ni terus terang jer…Dia kata kat suami akak tu..kalau nak berkawan, elok nikah.Dalam Islam tak ada istilah berkekasih…Cute lah mak waktu tu,”Saeidah bercerita sambil tertawa kecil.

“Suami akak?” pancing Hanim lagi.

“Dia kan dah bekerja waktu tu.Walaupun dia bukan orang senang, dia yakin dia boleh jaga akak.Lagi pula, dia amati dari keseriuasan mak akak, tentunya Kak Eidah ni dah dididik dengan ilmu agama. Iyalah…kalau tak banyak, sikit pun mesti ada.”panjang lebar Eidah memberi penjelasan.

Tiba tiba terdengar suara berdehem di belakang mereka. Serentak Saeidah dan Norlizah memandang kearah suara itu. Hanim juga turut memandang kebelakangnya. Matanya tertancap pada wajah pemilik suara itu. Macam mana pulak lelaki ini boleh ada disini. Apa pula yang di ingatnya nanti melihat Hanim duduk di kawasan itu malam malam begini.

“Pakcik, pakcil cari Hanim ke?” soal hanim, seperti tidak tahu apa yang patut dikatanya.

“ Ah’ah lah..tentulah cari Hanim,”beritahu lelaki itu sambil tersenyum. Sebentar kemudian terlihat kelibat Puan Ainon berjalan dari jauh. BIla terlihat Hanim, wajah Puan Ainon tersenyum lega.

“Hah, jumpa jugak Hanim kat sini,” ujarnya sambil menghulur tangan.Hanim menyambut tangan Puan Ainon dan dikucupnya sopan.Puah Ainon kemudiannya bersalaman dengan rakan rakan Hanim yang masih lagi bersoal soal didalam hati.

“Kawan sekuliah Hanim ke?” Tanya Puan Ainon ramah. Norlizah mengangguk lalu memperkenalkan diri mereka.

“Hanim balik dengan ibu okay? Dari tadi kami cuba msg Hanim,tak respon.Bila call, tak angkat. Sibuk tadi ya?” Tanya Puan Ainon sambil tangannya mengusap kepala hanim yang bertudung itu.,” Ibu sampai terpaksa call Mam tanyakan tentang Hanim.”

Hanim mengeluarkan handphone dari begnya.Ternyata handphonenya kehabisan battery.

“Lo bat…patutlah ibu call, Hanim tak dengar,”balas Hanim,”maaf ya,Ibu.”

Norlizah dan Saeidah masih memerhatikan mereka bertiga.Siapa pula lelaki dan wanita yg digelar ibu itu? Hanim yang seakan akan faham dengan persoalan hati rakan rakannya tersenyum melihat reaksi wajah mereka.

“KaK Nor, Kak Eidah..ibu ni bakal mertua Hanim,”perlahan dia memberitahu. Merona wajahnya menahan segan,Iyalah umur semuda itu sudah bertunang. Kemudian pula baru tadi dia bertanya tentang alam perkahwinan. Tentu dia akan digiat habis habisan oleh teman temannya itu. Wajah teman temannya juga dah bersimpul senyuman penuh bermakna.

“Oh, Hanim ni dah jadi tunangan orang…senyap senyap saja,”usik Norlizah.

“Hanim segan agaknya tu,” tambah Puan Ainon.Kemudian dia menoleh kearah Hanim

“Kita bergerak sekarang ya?”

“ Kesian Is tunggu lama –lama kat kereta.Risau sungguh dia bila Hanim tak jawab panggilan dia tadi,” beritahu Ayah Iskandar.

Terkesima juga Hanim mendengar kata-kata bakal mertuanya.Kalau dia risau, mana dia menghilang sebulan lebih ni? Apa salah Hanim pada dia?

Satu pengorbanan 34

Iskandar tegar, dia perlu menelefon Hisyam.Apa pun yang akan berlaku, dia terpaksa berterus terang. Rasanya berYM dengan Hisyam tadi, dia tak dapat meluahkan kerisauan hatinya.

“Assalamualaikum,”kedengaran suara Shimah menjawab panggilan itu.

“Waalaikum salam.Kak Shimah, Syah ni,Hisyam ada?” terus sahaja Hisyam memberitahu niatnya untuk bercakap dengan Hisyam.

“Sebentar, akak panggilakan abang Hisyam,”sopan Syimah membalas.Namun terdetik jua di hatinya seolah olah ada sesuatu yang penting.kalau tak, takkan sampai mahu telefon ke Melbourne ni.

“Syah.Apa hal?” Tanya Hisyam setelah salam berbalas.

“Aku risau…” beritahu Syah.

“Kau risaukan perhubungan kau dgn Hanim? Aku rasa korang macam okay aje..”

“Hmmm…rasanya elok pernikahan tu aku percepatkanlah Hisyam..” cadang Syah.

“Kau tak buat cadangan terburu buru ke ni?” soal Hisyam, kali ini lebih serius.Ini soal perkahwinan, bukan soal main main.

“Entahlah….aku yakin aku tak buat keputusan bodoh. Kau jauh, aku pun akan pergi juga lambat laun.Aku tak nak Hanim sendirian macam tu,”keluh Iskandar.

“Maksud kau…hanim tak pernah ngadu apa apa pada aku, Syah.Jadi aku tak tahu apa masalah korang,”beritahu Hisyam jujur.

“Dia memang okay.tapi aku yanag tak okay. Semenjak kau tak ada, aku ….aku…”kkata kata Iskandar terputus di situ.

“Hei, Cikgu Iskandar…bill telefon berjalan…tak tahulah kalau kau nak biarkan Singtel untung banyak bulan ni…”usik Hisyam. Terdengar keluhan kecil dihujung talian. Hisyam memandang Shimah yg duduk disisinya.

“Sejak kau pergi OZ, aku jauhkan diri dari dia. Aku serba salah.Bukan aku tak risaukan dia, tapi aku rasa macam Saif lebih ambil berat tentang Hanim dari aku…”

“Syah…look here.Tentang kau jauhkan diri dari adik aku, aku tak salahkan kau.Korang pun belum ada ikatan yang sah.tapi kalau kerana Saiful Alam, aku rasa you’ve to wake up,bro!” tegas suara Hisyam kini.

“Syah, dalam Islam pun tak ada cinta sebelum bernikah. Aku terima lamaran kau untuk Hanim pasal aku yakin akan pendirian kau dalam agama. Syah…akau tak nak salah sangka pada sesiapa.Tapi elok kau bincang dengan mak ayah kau.Kalau perlu akau balik ke Spore, I will.”

“Thanks Hisyam.Aku tahu….tapi aku tak pasti. Aku rasa aku selfish..pentingkan diri aku dari perasaan Hanim dan Saif,” Iskandar akhirnya berterus terang jua.

“Syah, aku bukan nak puji Hanim.Aku yakin, there’s nothing between Hanim dan Saif. Pergilah tenangkan fikiran kau. Solat hajat, minta bantuan Tuhan.BUkan kau tak tahu semua itu…”nasihat Hisyam.

Iskandar menghela nafas lega.Sekurang kurangnya, beban yang ditanggung sudah pun terasa ringan.Dia akan berbincang dengan mak dan ayahnya. Iskandar hanya akan ke UM dalam masa dua tahun lagi, dia yakin Insyaallah, dia mampu menjaga Hanim.

Satu pengorbanan 33

Hisyam > Macan mana studies?

Hanim_nur > Alhamdulillah.

Hisyam > Jangan balik lewat.

Hisyam > U must take care.

Hisyam > Faham.

Hanim_nur > *mode angguk kepala* iyelah…

Hanim_nur > faham sangat.

Hanim_nur > Hanim rindu kat semua

Hisyam > Alaa..raya nanti abnag baliklah

Hanim_nur > lambatnya……

Hisyam > Apa khabar Syah?

Hanim merenung soalan itu lama.Apa khabarkah Iskandar sekarang? Dah lebih sebulan Hanim tak jumpa dia. Nak jawab apa pada Hisyam?

Hisyam > BUZZ

Hanim_nur > I m still here,lah!

Hisyam > Tunang Hanim apa khabar?

Hanim_nur > Alhamdulillah, sihat.Tak dengar pun dia sakit

Hanim_nur > He he he

Hanim_nur > Abg, GTG…me tired liao!

Hisyam > Log off…no other chats!

Hanim_nur > ok.

Hanim_nur > kirim salam Kak Shimah.Missed her tonnes!

Hisyam > ):

Hanim merebahkan dirinya dikatil.Letih, rindu, bingung..tetapi kenapa mesti bingung?Bukan dia yang menimbulkan masalah. Perlukah dia berterus terang pada abangnya saja? Apa penerimaan Hisyam nanti? Bukankah Iskandar dah berjanji dgnnya? Malah sewaktu sebelum berlepas, sekali lagi Hisyam meminta Is berjanji menjaga Hanim.

Buku Ilmu dan Hikmah dicapainya dari meja sisi. Perlahan Hanim membaca sehelai demi sehelai muka surat. Akhirnya pembacaannya terhenti pada satu topic…”Cinta Tuhan jalan keluar dari krisis”. Khusyuk Hanim membaca dan cuba memahami. Rasulullah mengubati penyakit krisis dengan mengembalikan ummatnya kepada Tuhan,rasa Tuhan itu hebat dan rasa keperkasaanNya. Rasulullah membaca ayat ayat yang menunujukkan Tuahn itu Maha Perkasa, Maha Agung, Maha Pencipta dan Maha Menjadikan. Tuhan itu yang menghidup dan mematikan kita. Hasil dari usaha Rasulullah itu, manusia kembali takut kepada Tuhan….

Hanim menutup buku itu dan meletakkannya keatas meja itu kembali. Dia merenung jauh, entah kemana. :Apakah selama ini, cintanya terhadap Tuhan belum padat? Apakah dia hanya fikir yang dia mencintai Tuhan tetapi dia sebenarnya belum benar benar mencintai Tuhan? Kenapa Iskandar yang yang menjadi bahan fikirannya dan bukan Tuhan? Sedangkan Tuhan itu yang memberi nikmat dan yang berkuasa keatas dirinya? Airmata Hanim menitis tanpa disedari….Tuhan, sekali lagi Hanim tertipu dengan nikmat Dunia. Tanpa kehadiran abangnya, Hisyam, tanpa kezahiran tunangnya Iskandar..apakah Hanim tidak berdaya mengharungi hidup? Tidak cukupkah dengan mencintai Tuhan?

Thursday, June 7, 2007

Satu pengorbanan 32

Akhirnya Hisyam dan keluarganya berlepas juga ke Australia. Mereka akan menetap di Melbourne.Kira okaylah tu, ramai juga masyarakat Melayu disitu. Hanim juga mula menyesuaikan diri dengan dua tanggungjawab. Walaupaun berat, dia tetap gagahkan dirinya ke madrasah selepas pulang lewat dari kuliah pada sebelah malam. Entah sampai bila dia akan terus berbuat demikian, Hanim pun tak tahu. Tiga bulan lagi, dia harus melakukan practicum. Mana mungkin Hanim mampu meneruskan pembelajaran di madrasah.Namun buat seketika ini, biarlah dia mengikut saja kata abangnya. Mana tahu, ketaatannya membawa berkat.

Iskandar pula semenjak pemergian Hisyam, jarang sekali menghubungi Hanim. Apa sebab musababnya, memang tak pernah Hanim ketahui, malah dia pula dia hendak ambil tahu. Penat menghadiri kuliah, sudah cukup untuk membawa hanim terus lena diwaktu malam.tak perlulah hendak fikirkan tentang perkara remeh seperti itu. Mama pula sering membuat overtime semenjak Hanim memulakan kuliah di RTRC. Hendak duduk dirumah pun, bukannya ada sesiapa yg hendak dijadikan teman berbual, katanya. Pendek kata, sejak Hisyam tiada, jelas perubahan yg berlaku pada kehidupan Hanim.

“Macam mana kuliah?”Tanya Siaful Alam pada suatu pagi ketika mereka terserempak di MRT. Kebetulan pula pagi itu Hanim terlambat, jadi terpaksa dia menaiki MRT untuk sempat sampai ke madrasah. Selalunya dia hanya akan menaiki bas sahaja.Lebih mudah, tak perlu bertukar tukar dari feeder bus ke MRT.

“Alhamdilillah, boleh cope jugalah.Belum ada subjek yg susah susah lagi…”Hanim menjawab penuh tertib.Risau juga kalau ada mata mata yg memandang.

“Bila abang enti nak balik ke sini?”Tanya Saiful Alam lagi.

“Baru sebulan dia pergi…takkan dah nak balik.Bukannya murah airfare sekarang ni.Lagipun syarikat Cuma tanggung satu airfare dalam masa setahun saja,”beritahu Hanim.

“Anti masih menulis untuk majalah lagi?” sekali lagi saiful Alam bertanya, mungkin hanya setakat mengisi ruang kosong sepanjang perjalanan.

“Taklah, ana rasa elok berhenti dulu…ana macam tak larat,” mudah pula pagi itu Hanim bercerita dgn Saif.Mungkin sebulan tanpa Hisyam, dia seakan hiklang teman berbual.

Saiful Alam mengangguk mendengar penjelasan Hanim. Di pandang wajah polos yg pernah menjadi idamannya satu ketika dulu.

“Iskandar apa khabar? Dah lama tak denngar berita dia,”saif bertanya lagi. Kali ini Hanim memandang wajah lelaki dihadapannya. Takkan sepupu sendiri pun [erlu Tanya pada dia.

“Akhi dah lama tak jumpa dia?tak berhubung?” Hanim menyoal.Saif menggeleng.

“Kenapa?” Hanim bertanya lagi.

“Semenjak dia datang kerumah anan satu ketika tu…dia terus senyap tanpa berita.Bila YM, dia selalu offline.Message tak berbalas. Ana ingat nak kerumah dia, tapi hati ni berat…”Saif bersuara.

“Dia pun semenjak abang dah pergi ke Aussie, dia tak hubungi ana lagi.,”beritahu Hanim,”Dia janji dengan abang, akan jaga anasampai dia pergi….” Balas Hanim perlahan. Dia tidak mahu Saif bersangka yg bukan bukan dengan kata katanya.

“Pergi?”

Hanim mengangguk. “Ah’ ahlah..pergi as in ‘go’..He said he’ll be going. Tapi tak pula dia cakap nak kemana…”

Saiful Alam merenung wajah Hanim. Dia yakin Hanim tidak menyimpan apa apa dari pengetahuannya.

“Takkan dia nak lanjutkan pelajaran? He cant do that. Dia punya 2 tahun lagi di sini sebelum boleh ke UM. Takkan dia breach contract? Hanim tak cuba hubungi dia?” tanya Saif lagi. Keprihatinannya tak ubah seperti seorang abang kepada adiknya yang dilanda masalah pula.

Hanim menggeleng kepala. Sejurus kemudian, Mrt pun tiba di Stesen Bugis.Kedua dua remaja itu keluar meninggalkan gerabak yg penuh manusia. Mereka berjalan bersama pelajar pelajar madrasah lain yg juga hendak tuju ke madrasah.

Dari dalam gerabak, Iskandar hanya memerhatikan dengan perasaan yg tidak menentu. Sebulan dia menjauhkan diri dari Hanim dan Saif. Sebulan dia tidak mendengar suara Hanim walaupun dia mengaku adakalanya dia rindu. Tapi hari ini, matanya membuktikan bahawa sepupunya lebih mengambil berat tentang gadis itu sedangkan dia seolah olah melepaskan tanggungjawabnya. Dia menyandarkan tubuh pada besi pemegang di dalam gerabak itu.

“Hisyam, I am sorry.Aku tak layak buat adik kau…” keluh hatinya.