Sunday, August 26, 2007

Satu Pengorbanan2 -- epi2

Dia pegang erat buku buku di tangan. Masih lagi berdiri setia di sebelah suaminya. Sungguh dia rasa serba salah ketika itu. Hendak berjalan lalu, takut di anggap tidak menghormati suami. Hendak terus berdiri di situ, dia berasa janggal dengan pandangan rakan rakan sekolah yang tak sudah sudah melemparkan senyuman penuh makna kepadanya. Cheesecake oreo hasil tangannya juga sudah bertukar tangan. Saiful Alam tersenyum ceria menerima kotak kek itu.Lebih lebih lagi bila Iskandar memberitahu kek itu percuma, dia yang belanja. Senyum lebar, Saiful Alam dibuatnya.

Sebenarnya memang Hanim hendak ke sekolah seorang diri. Bukannya dia tak boleh angkat kotak kecil itu, tapi Iskandar beriya iya hendak bertemu Saiful Alam. Ada benda yang perlu dia beri pada Saif, katanya. Bukankah Jumaat lepas mereka baru saja bertemu? Namun Hanim tidak mahu terus bertanya. Entah entah itu Cuma alas an saja. Hanim…Tuhan marah orang yang suka berburuk sangka. Dia melihat jam di tangan. Lagi sepuluh minit, loceng akan berbunyi. Nampaknya, dia terpaksa beratur dgn beg di bahu kerana suaminya tak menunjuk reaksi akan beredar. Dia masih leka berbual dengan Saiful Alam. Dari jauh, Hanim Nampak Sarah mnenunggunya di pinggir dewan serbaguna. Zubaidah dan yang lain juga ada bersama-sama.Tentu mereka sedang memperkatakan tentang Hanim lagi….Hisy! Haim ni, tak abis abis….asik nak berserkap jarang saja kerjanya!

“Okaylah, Is. Aku nak simpan kek ni kat canteen…Makin aku tengok, makin aku teruja saja.lama tak amakn kek free,”seloroh Saiful Alam. Iskandar menepuk bahu sepupunya itu.

“Teruja dengan kek, aku no problem.Jangan kau teruja dengan pembuat kek tu dah…Perang dunia, kawan…Kau nak mengalah ni, dah cukup bagus..so please don’t try to get into the picture again.Kau kan tahu akau mcm mana.So, please spare a thought for me,”seloroh berbalas seloroh juga. Hanim memandang suaminya sekilas…Huh..kalau betul berlaku, apakah suaminya akan berpatah arang dengan Siaful Alam. Hee…..elakkanlah.

“Abang, Hanim nak beratur dah ni. Kita jumpa petang nanti, okay,”Hanim bersuara sejurus Saiful Alam beredar. Dia meraih tangan suaminya dan dikucup penuh hormat, walaupun dia tahu pelajar banin yang sedang lepak lepak di KO-OP berdekatan, memandangnya seperti sedang menonton drama Sayang Semuanya saja…atau lebih teruk, mcm menonton drama, Anak Metropolitan; drama gelaja remaja hari ini…Aku ni gejala ke…Hisy…tak rela!

Okaylah..abang got to speed off juga. I have to meet the principal jam 8 nanti. Take care.Petang nanti kita jumpa,”sambut Iskandar sambil tangan kirinya mengusap kepala isterinya itu. Darah menyimbah ke pipi Hanim.Ya Allah, matilah, mesti pelajar pelajar tu ketawakan aku nanti….Malu malu..Setelah kereta Iskandar keluar meninggalkan perkarangan madrasah, Hanim cepat cepat berlalu untuk mendapatkan Sarah yang setia menunggu dengan ekspressi muka yang tak dapat hendak ditafsirkan.

“Haiz, ukhti Hanim…ada cirri cirri isteri solehah lah….” Tegur Khairuddin, pelajar Menengah 4 yang memnag tak sayang mulut itu.

“Ni kalau palajaran Munakahat, mesti cemerlang ni Hanim,”usik Amin Saheeb pula, rakan sekelasnya.

“Korang tak sayang mulut, eh? Tadi ana Nampak Ustaz Saiful Alam dah suruh beratur.Pergilah..Nak ana kompelin dekat Ustaz Roslee ke?” Hanim menggertak.Dia tahu semua pelajar tak suka nama mereka sampai kepada guru disiplin itu kerana nasib mereka tak akan baik selepas nama mereka selamat ‘landing’ dalam buku birunya nanti. Sila silap, ada pula yang kena bersihkan kubur wakaf di belakang madrasah!

Wednesday, August 22, 2007

Satu Pengorbanan........Second Season-Episode 1

Mentari pagi indah berseri,

Burung berkicau memecah sunyi,

Tanya pada ummi siapa jadikan,

Tentu jawab ummi Allah maha Rahman….

Hanim bernyanyi nyanyi didapur.Ceria betul dia setelah mendapat tahu keputusan peperiksaannya dua hari yang lepas. Dia juga telah menerima hadiah dari sang suami.Sebulan dia membuat attachment di tadika darul Ghufran kelmarin, menambahkan lagi pengalaman mengajarnya. Seronok bila dia mendapat tahu, dia lulus ujian praktikalnya.Namun ada juga rasa sedih untuk meninggalkan tadika itu. Dia sudah mula jatuh sayang pada anak didiknya itu.

“Bila senang, datang lah jenguk kami, ya Hanim,”pesan Puan Khadijah, guru penyelia Pusat Tadika itu.

“InsyaAllah, Puan.Hanim rindukan my students nie, walaupun hanya students pinjam saja,”seloroh Hanim. Dia menumpang kelas Kindergarten Dua, kelas Teacher Nurul Syaibah untuk membuat praktikalnya. Alhamdulillah, mentornya itu baik dan banyak memberi tips.Kak Intan, pembantu guru kelas itu juga rajin menolong Hanim.Sanggup pulang lewat untuk membantu Hanim dalam menyiapkan alat alat bantuan mengajar yang dia perlukan. Ah.. mentor Hanim baik baik belaka..sehingga dia menjadi rapat…Iskandar juga mentornya, bukan? Mentor yang baik , begitu baik, sehingga dia memperisterikan Hanim. Hanim tersenyum segaris mengenangkan pernikahannya tiga bulan lalu di bumi Kangaroo itu.

Suara serak serak basah dibelakangnya mengejutkan Hanim dari lamunan. Pantas dia menoleh kebelakang.Iskandar sedang berdiri dengan wajah yang letih.Di tangannya, dia memegang sebuah haversack Samsonite.Kaget Hanim melihatnya kerana dia tidak dengar pun pintu utama dibuka.

“Eh, abang….bila sampai.Kata abang, abang nak ke Al Falah dulu, kan?”ceriwis mulutnya bertanya.Tangan suaminya diraih dan dikucupnya. Beg yang berada pada pegangan suaminya di ambil dan diletakkan diatas meja sisi disitu. Iskandar mengucup dahi isterinya.Satu kebiasaan yang diamalkan setiap kali dia bertemu isterinya.Pada awalnya, agak kekok Hanim diperbuat begitu, namun diusir jauh jauh perasaannya. Dia sang suami yang berhak melakukan apa pun terhadapnya. Walaupun dia belum melakukan apa apa terhadapnya lagi.Iya, Hanim masih lagi anak dara sunti. Dia masih belum disentuh.Bukan dia tidak mahu tetapi suaminya amat menghormati kesediannya.

“Abang qiam kat masjid. Lepas tu terus datang sini. Ibu ajak Hanim keluar hari ini tau,”beritahu Iskandar. Dia melepaskan keluhan kecil, lalu menguap.iskandar tampak begitu keletihan.

“Pintu depan tu tak berkunci tau.Dah lah tinggal sorang sorang,”tegur Iskandar. Hanim sekadar memandang ke ruang tamu.Dia sebenarnya tak tahu yang pintu itu tidak berkunci.Tadi sewaktu Mamanya keluar ke tempat kerja, Hanim sedang berada di bilik air.

“Nanti Hanim ikut Mama tak?”tanya Iskandar lagi bila dia melihat Hanim masih lagi dengan kerjanya tadi.Tangan isterinya itu laju menyiapkan bahan bahan kuih diatas meja. Iskandar sudah mengagak, mesti Hanim mahu membuat cheesecake. Hmm...dah lama juga dia tak makan kek keju buatan Hanim. kalau sewaktu dia mengajar Hanim dulu, memang selalu di sediakan kek keju.waktu itu, naiklah paras kolesterolnya!

“Tapi, kursus kita?” Hanim spontan bertanya. Setiap Sabtu memang Hanim dikehendaki mengikuti kursus rumahtangga bagi remaja dibawah umur.Walaupun mereka memiliki surat nikah dari Australia, mereka tak terkecuali dari menduduki kursus itu. Puas Iskandar berusaha agar mereka dikecualikan dari kursus itu, namun sebagai prosedur MCYS, terpaksa mereka akur dengan peraturan Negara itu. Alasan remaja Melayu ramai yang bercerai selepas bernikah itu agak tidak munasabah, pada fikiran Hanim. Bukan remaja Melayu saja yang bercerai, remaja Cina juga ramai yang melahirkan anak luar nikah, radang juga Hanim sewaktu kauselor dari AMP menegaskan dia mesti mengikuti kursus itu untuk mendapatkan sijil nikah dari ROMM.

“Abang tahu, Hanim tak selesa dengan kurusus kat situ.Sorry, I brought you into this mess,”pujuk Iskandar apabila dia mengesan riak tidak senang di wajah Hanim.

“Tak ada apa-apalah, nothing.Perkara kecil saja.Cuma Hanim tak suka pandangan sinis staf kat situ bila lihat Hanim datang ke kursus dengan abang.Entah apa-apa yang mereka sangkakan,”dia meluahkan rasa hatinya. “Agaknya mereka rasa Hanim ni minah skema yang dah gatal nak kahwin.Pakai jer tudung, tapi perangai sama macam peserta kursus yang lain.

Iskandar tertawa kecil. Dia terhibur dengan telatah Hanim. Sesekali menjenguk Hanim diwaktu pagi begini memang menghilangkan rindunya terhadap permata hatinya nan satu itu.

“Hanim, abang nak rehatlah…ngantuk tahap maha hebat dah ni,”beritahu Iskandar sambil membuat stretching ke kiri dan ke kanan.

“Yang Maha hebat tu hanya Tuhan…Mana ada mengantuk tahap Maha Hebat…..”gumam Hanim, sekadar didengari oleh dirinya sendiri.

Namun kata kata Hanim tetap sampai ketelinga suaminya.

“Say that again,”celah Iskandar.

“Mana ada Hanim cakap apa apa,”balas isterinya, cuba menafikan kata katanya sebentar tadi. Hanim menjadi cemas.Dia tidak terniat untuk menegur kekhilafan sang suami. Tapi mulut yang sering berkicau itu tidak tahu berdiam pada tempatnya. Itulah padahnya kalau sudah terbiasa dilatih berpidato di madrasah..Mulutnya tak mampu berdiam diri!

“Hanim tegur abang, eh? Thanks dearie. Terlupa tadi…”beritahu Iskandar. Dia sudah merebahkan dirinya di atas sofa. Sekali lagi Hanim berasa serba salah.Kalaulah mama tahu Iskandar datang menjenguk Hanim dan dia sekadar dibiarkan baring di sofa itu…..tentu mama akan membebel satu juzuk malam nanti.

“Takkan abang nak rehat kat sini? Hanim belum vacuum rumah,”beritahu Hanim.Dia ingin memberitahu Iskandar bahawa sofa itu tak sesuai untuk dijadikan tempat rehat.

“Habis tu, Hanim nak abang balik semula ke rumah ibu? Kita ni suami isteri, tapi selalu sangat berpisah rumah.Kalau rumah tu jauh okaylah juga..ni sebelah blok saja tau,”keluh Iskandar.

Kali ini Hanim tak mampu untuk sekadar mendengar,dia perlu manyatakan sesuatu.

“Isn’t that what you wanted?. Abang yang nak kita hidup asing asing sampai kita dapat cert dari ROMM. Kenapa nak mengeluh depan Hanim.My fault?”soalnya sedikir keras.

Terasa panas pipinya ketika dia berkata begitu. Cepat cepat dia berlalu kekamarnya. Kamar yang masih dihiasi indah untuk raja sehari.Sengaja Hanim tak membuka hiasan yang telah mamanya sediakan itu. Dia menyeka airmata yang mula menuruni pipi.Hisy…dia tak sepatutnya menangis. Dia tak sepatutnya menunjukkan yang dia lemah.

“Hanim…laaa…menangis pula.Bukan maksud abang nak mengeluh.I just wanna tell you, I miss you so much…Itu saja. Tak ada siapa yang salahkan Hanim dalam hal ini,”pujuk Iskandar.

“Betul? Its not my fault?Its your fault then?”Hanim meminta kepastian. Iskandar sekadar mengangguk.

“Abang rasa, kita sepatutnya spend more time together. Kita masih belum saling mengenali satu sama lain. Apa kata, kita start from square one,”Iskandar memberitahu Hanim. Dia yang sudah duduk disisi isterinya, meraih bahu Hanim mesra.Namun Hanim masih ada perasaan tidak betah di perlaku begitu.

“Huh?”

“We can start our courtship now.Dah halal, so tak adalah abang risau nak tackle isteri sendiri. Kita pergi date, makan sama sama.What say you?” Tanya Iskandar.Matanya bercahaya memandang isterinya yang sentiasa serius itu.

“Apa orang kata nanti? Tak manis, kan?”

“Apa yang tak manisnya.Kita dah jadi suami isteri.Memang elok sangatlah kita berjalan berdua. Yang tak ada ikatan halal tu ramai yang mcm suami isteri….”balas Iskandar.

“Okay okay….apa yang abang fakir elok…eloklah bagi Hanim,”akhirnya dia terpaksa akur dengan kebenaran kata kata Iskandar.

Iskandar mencuit pipi Hanim,”That’s my girl.Abang nak ajak Hanim keluar dating esok..for a start. Kita pergi……….”

“Kita pergi library boleh? Hanim kena siapkan artikel untuk Majalah Ikhwan.”

“You and your articles..tak ada ke masa untuk abang ni?”Iskandar pura pura merajuk..

“Tapi Hanim lihat ada jer budak sekolah yang dating kat library…..”

"Okaylah..library pun library lah....."Iskandar mengalah, asalkan dia dapat keluar berdua dengan isterinya.

"Hanim keluarkan barang barang kuih tu nk buat apa?"tanya Iskandar setakat melengahkan masa isterinya yang sedang duduk disisinya.

"Hmm...tadi tu ke? Akhi Saif lah tu..memandai minta Hanim buat cheesecake untuk majlis perbincangan guru guru kat madrasah Isnin ni...Mula tu Hanim macam malas nak buat...Dah tu dia siap belikan bahan bahan...kenalah buat jugak.."Hanim memberitahu, jujur.
Berubah wajah Iskandar mendengar nama sepupunya disebut.Kenapa saif tak beritahu dia tentang kek keju tu waktu mereka qiam di masjid semalam? Lupakah dia?

"Abang, what's wrong?" Hanim menggawangkan tangannya di depan muka Iskandar.

"Hmm? Tak ada apa apa...next time, bila ada permintaan, Hanim beritahu abang okay...Jadi abang tak ajak Hanim keluar,"beritahu Iskandar dengan hati yang separuh ikhlas.

"Alaa...no hal,lah...Ni baru jam sepuluh.InsyaAllah by Zuhur dah siaplah...Bukannya susah mana...Dan esok, date kita masih on lagi,lah....."balas Hanim tanpa mengesan perubahan nada suara suaminya.

"Abang....Hanim rindu kat abang Syam, lah....dah seminggu dia tak YM kat Hanim.Did he call you?". Memang sudah seminggu Hisyam menyepikan diri dari Hanim.Dia hanya menghubungi Iskandar saja. Tanpa hanim tahu, Hisyam mahu Hanim lebih banyak masa bersama Iskandar. Hanim sepatutnya belajar berdikari setelah menjadi seorang isteri.Dia bukan lagi seorang adik manja yang tidak betah hidup tanpa abangnya.

"He's busy lah, sayang. He told me that,"beritahu Iskandar pendek.

"He could tell you that but not me...Dia tak sayang Hanim lagi ke?"Hanim meluahkan rasa tidak puasnya.

Iskandar hanya tersenyum. Hanim masih rindukan abangnya dan bukan dia.........


Monday, August 20, 2007

Sorry......

Selamat menyambut kedatangan Syaaban...

Soorylah peeps, lama tak update..InsyaAllah sebelum 15 Syaaban ni akan diusahakan new entry.....

Wednesday, August 8, 2007

Happy Birthday!!!!


Happy Birthday Singapore......................
Happy 42nd Birthday.................
Am happy to be able to be with you.....Macam real ajer aku.....


And to my loveliest son..
the one and only Muhammad Saifuzzaman Bin Muhammad Amin....
Happy 2nd birthday, darling!

Ummi doakan yg terbaik untuk Saif,
Jadilah anak soleh yg menerangi kubur Ummi dan Abi nanti.......







Wednesday, August 1, 2007

Satu Pengorbanan ...part II of the last epi

Seminggu selepas pernikahan mereka, Cik Latifah dan besannya telah meminta diri untuk kembali ke Spore.Maklumlah tugasan masing-masing menanti setia ditempat kerja. Hanya Hanim dan Iskandar sahaja yang masih di Melbourne.Itu pun atas desakan Hisyam sendiri. Manakala ibu ayah Iskandar hanya bersetuju. Menurut mereka, Hanim perlu mengenali Is lebih dalam. Selama ini, Hanim hanya mengenali Iskandar sebagai tutornya, tidak pernah lebih dari itu. Sementara cuti masih berbaki,seluruh keluarga sepakat merasakan yang Hanim dan Iskandar patut menghabiskan masa bersama di Melbourne. Walaupun bukan satu honeymoon yang lengkap, kedua-duanya cuba mengambil kesempatan mengenali dengan lebih dekat lagi diri masing masing.

Selepas mereka menghantar Mama ibu dan ayah mereka berlepas, Hisyam membawa Hanim dan Iskandar terus pulang kerumah.Apabila diajak singgah ke shopping mall, Haninm mengingatkan Hisyam akan shopping spree mereka sehari sebelum mama dan mertuanya berangkat pulang. Sehari suntuk , Shimah dan jirannya, Nadhah, seorang wanita berasal dari Lubnan, membawa mereka keliling kota, membeli belah di beberapa shopping mall di daerah itu. Puas mereka menjelajahi Gladstone Park Shopping Centre, Broadmeadows Shopping Centre dan Roxburgh Park Shopping Centre.Ada saja yang memikat mata Mama dan Ibunya. Hanim yang setakat suka berwindow shopping hanya memerhatikan gelagat mama dan mertuanya.Sempat pula dia berseloroh dengan Encik Fuad, ayah mertuanya.

“Kalau kita biarkan mama dan ibu, ayah rasa berapa ribu akan mereka habiskan agaknya?”kata Hanim.Dia lebih selesa berjalan bersama ayah mertuanya dari berjalan bersama Iskandar.dia masih tidak selesa berjalan bergandingan dengan Iskandar, lebih lebih lagi selepas apa yang berlaku di taman belakang rumah Hisyam tempoh hari. Shimah dan Nadhah pula entah kemana,Kata mereka, hendak carikan sesuatu untuk tetamu tetamu ini bawa pulang ke Singapura.Bila Hanim hendak mengikut, Nadhah sekeras hati tidak mengizinkan, tak surprise katanya, kalau Hanim dah tahu apa yang dia belikan untuk tetamu tetamu ini.

“Hmm…beribu ribu lemon, Hanim. Tak apalah, bukan selalu Ibu shopping bersama dengan Mama Hanim,kan?”balas ayah mertuanya. Hanim memerhatikan mata ayah mertuanya yang tidak leoas lepas memandang Ibunya.

“Sayangnya ayah pada ibu.Kalau arwah papa masih hidup, tentu dia juga sayangkan Mama,”tercetus kata kata itu dari mulutnya.

“Dan abanag pun akan cuba sayang Hanim macam itu,” terdengar satu suara dari belakangnya. Respon hanim yang memusingkan badannya dengan pantas kebelakang, membuat dia hilang imbangan dan hamper terjatuh kebumi kalau bukan Iskandar yang menariknya. Merah padam muka hanim diperlakukan begitu.

“Okay ke ni?”Tanya Iskandar.Hanim hanya mampu mengangguk kecil dan terus berlalu meninggalkan suaminya sendirian. ‘Isy..boleh pulak dia dengar apa yang aku kata,”desis hatinya.

Dari Tullamrine Airport ke rumah Hisyam hanya memakan masa 20 minit melalui highway, namun begitu Hanim merasakan perjalanan itu mamakan masa selamanya kerana Iskandar sedari tadi menggenggam jemarinya kemas seperti tadak mahu melepaskan.Keadaan Hanim yang tidak selesa itu dapat dirasakan Iskandar.

“Kenapa? Rindu Mama?” tanya Iskandar.Hanim sekadar menggelengkan kepala.Matanya tertancap pada Hisyam yang sedang tekun memandu.Dalam musim winter begini, cuaca agak mendung walaupun matahari diatas kepala.

“Habis tu, kenapa?” Tanya Iskandar lagi. Rupanya perbualan iskandar didengari Hisyam.

“Hey, macam dah tak ada tempat lain nak say sweet nothing?”usik Hisyam.Shimah sekadar tersenyum, namun disiku manja suaminya.Dia risau juga kalau Hanim terasa dengan usikan sebegitu.

“Mana ada,”protes Hanim.sekali lagi, cuba merenggangkan genggaman tangan suaminya.

“Macamlah abang tak nampak,”usik Hisyam lagi.Dia tertawa kecil, tahu adiknya tentu akan merajuk dengan usikannya itu.

“Orang kata tak, tu, tak lah…..”rajuk Hanim nampak ketara kini.

“Syah…apa kau dah buat kat adik aku?”tanya Hisyam,” marah tu dia…”

“Mana aku ada buat apa-apa,”balas Iskandar,”memandai jer kau.”

“Hah, aku tahu dah….Kau tu, pegang tangan dia macam tak nak lepas…Dia malu tu….Kan ada aku dan kak Shimah ni,”sekali lagi tawa Hisyam terdengar. Iskandar memandang wajah Hanim.Perlahan, tangannya melepaskan genggaman. Dia menuturkan kata kata maaf terhadap Hanim.

“Hanim, menggembirakan hati suami itu ibadah. Sekarang Hanim dah jadi tanggungjawab Syah.Hanim dah jadi isteri orang, dah tak boleh bermanja manja dengan abang lagi,”tiba tiba Hisyam bersuara.

“Taat dan patuh pada Syah, selagi tidak melanggar syariat.Kalau boleh, teruskan solat berjemaah whenever there is time.Itu yang mengikatkan erat sebuah rumahtangga.” Sesekali Hisyam menoleh kebelakang, cuba melihat reaksi adiknya.

“Dan kau, Syah, isteri itu untuk didampingi.Peliharalah haknya, maruahnya. I place my trust in you,Brother!” sambung Hisyam, sebelum dia membelokkan kereta masuk ke kawasan rumah mereka.