Sunday, October 28, 2007

Satu Pengorbanan2-epi11

“Hai Hanim..dah sihat?” sapa seorang rakan.

“Rindulah kat enti..Dua minggu kelas sunyi…” usik Mustazah sewaktu Hanim melangkah masuk ke kelas.

“Hoi..enta rindu isteri orang tu,”tegur Fakhruddin dalam tawa. Tak habis habis dia memanggil Hanim dengan panggilan 'isteri orang'. Memanglah isteri orang, takkan isteri jin, pernah Hanim membalas sebegitu.

“MasyaAllah ke situ pulak! Rindu lama tak dengar dia berhujjah dalam kelas,”Mustazah perbetulkan kata-kata. kalau hanim tiada, memang tida siapa yang ,ahu bersoal jawab dengan guru-guru.hanim memang meriuhkan susana!

Hanim senyum, kemudian mencebik. Dia berjalan ke hadapan kelas sambil membelek-belek buku kerja di atas meja sisi di situ.

“Banyak homeworks?” tanya Hanim kepada Muhammad yang sedang duduk di meja paling hadapan.

Muhammad mengangguk,kemudian mengambil sesuatu dari dalam begnya.Sehelai kertas A4 siap tertaip diserahkan pada Hanim.

“Oh my! Oh my! Ni bukan homeworks…ini satu penganiayaan…”katanya rendah. Muhammad sekadar tersenyum melihat Hanim yang hampir terkeluar bola mata melihat senarai tugasan rumah yang perlu dia siapkan. Sarah dan Zubaidah sudah tertawa kecil di belakang. tak tahan gelihati melihat wajah Hanim tika itu.

“Ukhti Hanim…tak payah terperanjat macam gitu, nanti anti pengsan.Cikgu Iskandar tak ada kat sini.Siapa nak dukung enti tu….”selar Mustazah tersenyum. Hanim menarik nafas;geram dengan usikan ketua kelasnya. Tahulah yang dia tu kawan football Iskandar, tak payahlah nak heboh heboh dalam kelas.

Seketika itu, pintu kelas dibuka dari luar. Husni menjengah dari balik pintu. Dia menebarkan pandangan keseluruh kelas.Semuanya hadir, tiada yang lambat.Matanya kemudian tertancap pada gadis yang sedang berdiri dihadapan kelas.

“Hanim..buat apa? Cari kerja rumah kat situ?”Husni bertanya. Dia melangkah masuk dan mendekati meja guru.

Hanim sekadar mengangguk.Mukanya dah hilang seri.Terlalu banyak yang dia tertinggal.Kelmarin sewaktu ditanya pada Sarah dan Zubaidah, mereka kata tiada homework…Aduh…bila nak selesai kerja-kerja ni semua? Hanim mengeluh kecil.

“Dahlah tu..Enti tu baru nak baik..Muka dah macam kucing hilang anak. Ustaz Mokhsan pesan, enti tak payah buat tu semua.Tapi kena datang kelas tambahan.”beritahu Husni. Hanim beralih sedikit memberi Husni ruang untuk mengambil tempat di meja guru.

“Berita busyralah….Hanim dikecualikan daripada membuat kerja sekolah…Macam ni ana pun nak pengsan lah,”Mustazah mengusik lagi.

“Enta kalau pengsan, siap saja sedar…cuci bangunan sekolah,”peril Husni. Satu kelas riuh dengan gurauan ustaz muda itu.

“Sebelum Hanim melangkah ketempat duduknya, dia sempat bertanya.

“Akhi Husni ke nanti yang beri extra class tu?” soalnya. Husni menggeleng.

“Abis tu?”

“Ustaz Saiful Alam,”jawapan pendek itu mengejutkan Hanim.

“Ek?” berubah wajah Hanim mendengar nama itu.

“Arahan Ustaz Mokhsan.Bukan enti saja..ni yang lemah dalam pelajaran pun mudir arahkan ikut kelas tu sama. Ustaz saif tu nanti akan beri tips menjawab soalan.”sambung Husni kepada pelajar yang lain.Dia sebenarnya cuba menenangkan muka kusut Hanim. Dia tahu apa yang Hanim risaukan.Bukan kelasnya tapi tenaga pengajarnya!

“Kalau dia beri jawapan sekali pun senang,”sambut Fakhruddin.

Hanim memandang Fakhruddin yang memang terkenal dengan kenakalannya.

“Good idea,Din” terkeluar dari bibirnya
”Ek! kenapa aku hari ni?”jerit hatinya, tak pernah pernah dia bersekufu dengan Din dalam perkara sebegini!

“Hanim!!”Sarah sudah terjerit kecil dibelakang.Cepat-cepat dia menutup mulut apabila mata Husni bertembung dengan matanya. Dia terus menoleh kearah lain. segan kerana dia terlanjur tidak berakhlak dalam kelas.

Hanim masih kekal dengan muka selambanya. Tapi dalam hatinya, jantung berdegup macam nak terkeluar. Apa kata Iskandar nanti kalau Hanim kena ikut kelas tambahan dengan Saiful Alam? Dia tak mahu hati suaminya terus digenggam rasa cemburu. Cemburu itu tanda sayang..tapi janganlah terus buat suami cemburu.Buatkan cheesecake pun dia dah terasa..inikan pula nak mengadap Saiful Alam dalam kelas? Haiz…kalaulah kelmarin tak pengsan….

“Kenapa salahkan taqdir?” hatinya memarahi kekhilafannya itu.

“Aku tak marah Tuhan kerana memberi aku sakit…tapi aku risau dengan apa yang bakal berlaku,”satu suara bermonolog dalam dirinya.




Iskandar menambahkan lagi paru goring dalam pinggan Hanim. Walaupun Hanim cuba menolak, Iskandar tetap berkeras. Hanim kurang darah, atau lebih dikenali sebagai anaemic.

“Hanim kena makan paru tu..Hanim kurang darah, kurang gula…Hai Hanim…apa nak jadi?”celah Mamanya apabila melihat Hanim cuba menolak paru itu. Sebelum keluar dari hospital, doktor memberitahu ada kemungkinan, Hanim hypoglycemic.Kandungan gula dalam darah berkurangan. Kenapa? Doktor tidak pula bercerita panjang.

“You have to take good care tau. Hanim muda lagi…banyak yang Hanim nak lakukan, bukan?”pujuk Iskandar.

“Okay-okay..Hanim makanlah ni.Mama ni sejak bila ally dengan abang?” Hanim pura-pura marah dengan Mamanya. Padahal didalam hatinya, dia berasa senang kerana Mama begitu rapat dengan Iskandar. Sayang Mama pada menantu, tiada beza. Sama sayangnya dengan anak sendiri.

“Dia menantu Mama…”jawab Cik Latifah bersahaja. Dia terus menyambung suapannya itu. Sesekali matanya mengerling kearah pasangan muda didepannya. Perlakuan Iskandar persis arwah papa Hanim. Begitu mengambil berat akan orang sekeliling.

“Mama, bila abang balik sini?” tanya Hanim sebelum mencuci tangan. Dia terlalu banyak meratah lauk. Sehinggakan tak mampu nak menambah lagi nasi.

“Dua minggu lagi mungkin,”Cik Latifah juga telah berhenti makan.

“Sikitnya Mama makan,”tegur Iskandar. Risau pula dia melihat mama dan Hanim makan sikit begitu.Sedangkan dia berselera saja dengan masakan Mamanya.

“Lepas masak tadi, mama terus makan sikit.Dah lapar..nak tunggu Is dengan Hanim, perut mama dah nyanyi lagu keroncong,”seloroh Cik Latifah.Iskandar sekadar mengangguk sambil tersenyum mendengar kata-kata mertuanya..

“Mama nak turun bawah sekejap.Nak ambil barang kat rumah Mak Senah bawah tu.Hanim tolong kemaskan meja ya,”sambung Cik Latifah lagi. Seraya itu dia mencapai tudung di tepi dapur. Memang sejak kebelangan ini, Hanim sering melihat mamanya menggantung tudung didapur.Barulah Hanim tahu, mamanya sudah mula memakai tudung walaupun sekadar turun kebawah.Kalau dulu, pakai scarf dah boleh sampai ke pasar! Selepas mamanya keluar, Hanim mengangkat sebahagian pinggan ke singki.

“Mama banyak berubah,”tegur Iskandar.”Abang bersyukurlah,lah.Mama dah berhijrah.”

“Alhamdulillah.Dulu abang Hisyam nak tegur, Hanim tak bagi,takut Mama kecil hati.Sekarang Mama sendiri yang berubah.Tuhan dah buka mata hatinya,”balas Hanim.

Hanim membasuh pinggan mangkuk yang diguna tadi.Manakala Iskandar setia membantu mengelap pinggan yang sudah dibasuh isterinya.

“Abang pergilah rehat.Hanim boleh buat semua tu,”beritahu Hanim. Kasihan dia melihat Iskandar sejak kebelakangan ini. Dia terpaksa ulang alik antara rumah Ibu dan rumah Mama.


Hanim menyisir rambutnya yang mula panjang itu. Rasa rimas pula dibiarkan mengerbang begitu ditiup angin. Dia mengambil getah rambut dari dalam laci meja lalu diikat rambutnya menjadi tocang.

“Ponytail? Macam budak sekolah tadika…”usik Iskandar yang sedang duduk di birai katil membaca makalah yang Hanim bawa dari madrasah.

“Hanim kan bakal jadi teacher kanak-kanak,”balas Hanim selamba,”tak salahlah jadi macam budak tadika jugak..”

Iskandar mencapai tocang dengan tangan kanannya lalu menarik manja. Secepat kilat, Hanim cuba mengelak, namun suaminya lebih pantas.

“Ouch! Hate you..sakitlah,”gerutu Hanim, matanya menjeling kearah Iskandar yang sudah hendak menghamburkan tawa.

“Iyalah..cakap benci..tapi tahulah, Hanim sayang abang…..”usik Iskandar lagi, menambahkan lagi api merajuk Hanim.

“Mana ada…tak kisahlah….tak sayang pun,”balas Hanim.Dia membetulkan ponytailnya lagi.

“Mulut kata tak kisah….tapi hati? Tuhan jer yang tahu,kan Hanim? Kalau tak sayang, takkan sampai jadi pendiam masa abang tak tanya khabar dulu….”tanya Iskandar dengan nada mengusik.

“Mana ada…Hanim tak pernah pun jadi pendiam…”protes Hanim tanpa memandang suaminya yang sudah masuk zone mengusik seteruk mungkin.

“Alaaa..masa tunang tu. Hanim memang very down,kan, bila abang menyepi?” soal Iskandar.Dia sudah berdiri dibelakang Hanim, memegang bahu isterinya penuh sayang. Wajah didalam cermin, dipandang mesra.

Muka Hanim mula merona merah.Bagai udang dibakar saja wajahnya ketika itu.Dia teringat bagaimana hatinya dilanda seribu persoalan sewaktu Iskandar menyepi. Menyesalkah? Marahkah?

“Oh…itu..”hanya itu yang mampu keluar dari bibirnya. Tangan suaminya yang masih lagi di bahunya di sentuh manja. Kemudian dia teringat pada kelas tambahan yang dia wajib ikuti. Lalu diberitahunya secara terperinci kepasa Iskandar.Maklumlah, dia kini punya tanggungjawab lebih dari dulu. Is perlu tahu akan setiap aktivitinya, tidak macam dulu lagi.

“Nanti kelas itu , Akhi Saif yang akan conduct. Boleh tak bang…”Hanim mengakhiri ceritanya.Perlahan tangan Iskandar jatuh dari bahunya.Mata Iskandar tidak seceria tadi. Hanim masih menantikan jawapan dari suaminya.

“Kenapa Saif yang akan take over? Tak ada orang lain?” satu soalan menjengah gegendang telinga Hanim. Suara mengusik pada awalnya sudah berubah intonasi menjadi suara tak berapa ceria. Namun Iskandar cuba sedaya upaya menjaga getar pada soalannya. Dia kembali ke birai katil dan melabuhkan punggung disitu.

“Akhi Husni tak kata pula kenapa. Kitorang pun tak tanya, pasal rasa macam tak nak pergi kelas tu,”beritahu Hanim.

Iskandar memandang Hanim dengan hujung mata.betul kea pa yang dia dengar? Selallunya Hanim tak lepaskan peluang mengikuti kelas-kelas yang ada.kenapa tak nak masuk kelas tambahan ini pula?

“Pergilah Hanim. Its for your own good too. Dah lama Hanim tak pergi kelas.I bet, you have missed a lot,”nasihat Iskandar. Semenjak Hanim dimasukkan ke hospital, memang dia banyak ketinggalan pelajaran. Maka, eloklah Hanim ikuti kelas tambahan yang diadakan itu, walaupun Iskandar akur, dia tidak berapa senang dengan tenaga pengajar yang bakal membimbing isterinya nanti.

“Do I have to?” Hanim menoleh kearah suaminya yang masih pura-pura membaca makalah yang ditinggalkannya sebentar tadi.

“Yup. If you’re to ask my opinion,”balas Iskandar.

“I thought, you might not agree with the extra class,” pancing Hanim lagi.

“Why should I not agree with the madrasah?”

“Pasal yang ajar nanti tu, Akhi Saiful Alam,”jawab Hanim pendek. Seraya itu, Iskandar menutup makalah ditangannya dan diletakkan di atas meja sisi.

“I’m turning in. Off the lights once you’re done. Salam,” datar suara Iskandar seolah-olah dia tidak suka dengan apa yang dikatakan isterinya sebentar tadi. Hanim yang sedar dengan keterlanjuran kata-katanya terus bangkit dan mematikan lampu utama setelah menekan suis lampu tidur di atas meja belajarnya.

“Night abang. Sorry if I hurt you in a way or another,”bisik Hanim ditelinga Iskandar.Namun tiada jawaban yang diterima dari Iskandar.Dengan hati yang berat, Hanim mengambil tempat di sisi suami yang sudah mula disayangi itu. Dia membelakangkan suaminya dan menghela nafas berat.

“Bukankah sunnah mengiring ke kanan sewaktu tidur?”terdengar Iskandar menggumam. Hanim tersenyum mendengar teguran suaminya.Cepat-cepat dia membetulkan posisi tidurnya dan memeluk pinggang suaminya.Biarlah dia menegur, mengusik, mengata..Hanim tak kisah…Jangan dia diamkan Hanim. Memang Hanim tak betah kalau iskandar mendiamkan diri!

Monday, October 22, 2007

Satu Pengorbanan2-epi10

Kereta Vios miliknya dipandu keluar dari Multiple storey carpark. Dalam keadaan separuh mengantuk ini, tak mahu pula Si Amir menjadi supir agar dia boleh sambung tidurnya yang terganggu tadi.

“Kalau tahu, tak jadi belilah kereta ni.Elok turun naik Mrt pun okay,”dia menggumam sendirian.

“Jangan ingat Amir tak dengar eh.Beritahu ibu, baru padan dengan muka tu.Jadilah anak derhaka sepanjang umur,”balas Amir dengan mukanya yang ditutup dengan snow cap.

“Kau sajalah yang drive.Abang masih mamai, lah.Mengantuk tak hilang lagi. Dahlah semalam tak tidur nak siapkan soalan periksa,”Saiful Alam merayu adiknya.Memang letih badannya semalaman tak tidur dek menghabiskan tugas-tugas yang diserahkan kepadanya.

“Ngantuklah…Orang pagi-pagi dah kena ikut ayah pergi masjid tadi.lepas Subuh terus buat kerja kat masjid tau,”Amir menjawab. Hah, nak sangat beli kereta sendiri, jawablah.Kan dah kena jadi errand boy ibu mereka!

“Amir….kau memang tak…”kata-katanya termati dengan bunyi panggilan dari handsetnya.

“Amir, kau jawablah.Kalau abang jawab nanti, buatnya ada TP, aniaya saja kena saman…”Saiful Alam mengarah adiknya. Amir mencapai handset Saif dengan malas. Dia jenguk nama pemanggil pada screen LCD.

“Eh, Abang Is,lah.macam dia tahu ajer kita nak pergi rumah dia. Dia nak ajak main football ke?” Amir sudah mula hendak membuat andaian.

“Loudspeaker, Mir.Jawablah call tu,”Saiful Alam mengarah lagi. Geram juga dengan kerenah Amir yang melengah-lengahkan kerja nebjawab panggilan.Manalah tahu, tiada orang di rumah Iskandar, maka tak payahlah dia memandu jauh-jauh ke sana…

“Saif..kau tolong aku boleh.Hanim collapse, masih tak sedarkan diri. Aku nak hantar dia ke hospital,”suara Iskandar menerjah selepas Amir memberi salam. Kedua beradik itu saling berpandangan.Hanim collapse? Macam kat sekolah dulu?

“Okay, aku sebenarnya on the way nak ke rumah kau. Aku call once aku sampai kat lift lobby,”beritahu saiful Alam, tenang.

“Aku kat rumah mertua aku ni. Blok 842.Kau tahu kan?”sempat Iskandar memberitahu.

“Kita amik Is dan Hanim,”suara Saiful memecah kesunyian ruang dalam keretanya.Amir hanya terpaku mendengar kata-kata Iskandar tadi. Dan dia sekadar mengangguk mendengar apa yang dikatakan Saiful Alam pula. Suara Iskandar masih terngiang-ngiang ditelinga.

“He sounded bad…”gumam Amir.

“Siapa? Iskandar?”

“Yup…hanim must be in pain,”teka Amir datar.

“Memang pun.Dia kalau tak sedarkan diri, memang scary.Pucat, biru…macam mayat,”beritahu Saiful Alam. Teringat dia pada peristiwa beberapa bulan yang lalu.Peristiwa yang mana, dia sedari, dia sebenarnya menyayangi gadis itu.

“Abang, kenapa? Tiba-tiba you sounded different…”tegur Amir, memandang Saiful dengan kening terjungkit.

“Nothinglah..Tak ada apa-apa,”balasnya pendek.

Amir tahu apa yang difikirkan Saiful Alam kerana sewaktu Hanim sakit disekolah dulu, bukan ke Amir datang bersama Iskandar ke sana. Dan Amir tahu apa yang dihati abangnya ketika itu. Namun hati gadis itu tidak berjaya digenggamnya.

Melihat Iskandar mencempung gadis itu, menambahkan pilu di hati Saiful Alam. Tak sangka Hanim akan sakit sekali lagi.Dia tahu bagaimana Iskandar menyayangi isterinya itu. Dari rear mirror kereta, dia dapat melihat macam mana risaunya wajah Iskandar ketika itu. Sesekali dia dapat melihat Iskandar mengucup pipi Hanim yang masih tak bermaya itu. Dia juga melihat mata Iskandar yang berkaca-kaca. Saiful Alam mengeluh lemah. Simpati dia pada sepupunya itu. Rumahtangga yang baru dibina itu dilanda badai pertama. Harap-garap Iskandar teguh dalam membina rumahtangga itu.

Kau kena kuat, Is...Hanim perlukan kau......kata-kata itu hanya itu yg mampu di ucapkan didalam hati. iskandar terlalu kusut untuk diajak berbual.

Saturday, October 20, 2007

Satu-perngorbanan2-epi9

Matanya masih lagi tertancap pada buku Who am I in the lives of Children?”. Memang nampak gaya, kalau dia lama di hospital ni, memang khatamlah buku setebal 464 muka surat tu.Sudahlah tebal, saiz pula mengalahkan saiz kertas A4 pula! Hanim membaca lambat lambat, seperti cuba mencerna segala apa yang dibaca itu didalam mindanya. Tiba di mukasurat 165, dia terhenti seketika.

Final thoughts…You are becoming an early childhood educator, someone who understands children.Your ability to use the range of observation and assessment strategies discussed in this chapter will help you to better understand children and make sound educational decicions……….

Hanim melontarkan pandangan keluar tingkap. Bosan pula bila ditempatkan dibilik private seperti ini.Tiada apa yang boleh dijadikan perhatian.Nak menonton Tv pun rasa macam dah penat lihat wajah Alf makhlukasing tu.Tunggu jer petang nanti kalau ada cerita yang best best di Suria. Apa yang dibacanya tadi, bermain-main dimindanya. Mampukah dia memikul tanggung jawab seberat itu.Tugas guru tadika bukan setakat mengajar ABC, 123…tapi lebih dari itu.

“We’re educators, not teachers.”beritahu Hannah

“What’s the difference?”tanya Hanim.Bukankah educators dan teachers tu meberi erti guru, dalam bahasa Melayu?

“We educate them, mould them into better people..we don’t just teach. That’s the difference. Between an educator and a child, there is a special bond.Teaching is a mere profession, without passion.”

Hanim teringat pada YM nya kepada Hannah satu ketika dahulu. Hannah tidak pernah berpaling arah dari menjadi preschool educator walaupun dia tahu gajinya tak seberapa. Hanim teringat lagi, sewaktu ditanya tangga gajinya, Hannah sekadar membalas- Satisfaction! Lama Hanim tak menghubungi Hannah itu. Semenjak dia menjadi isteri. Tentu Hannah ternanti-nanti berita darinya..

“Hmmm..termenung apalah agaknya tu.Sampai orang beri salam pun dia tak dengar?” satu suara menjengah gegendang telinganya. Hanim menoleh kearah pintu masuk. Iskandar sedang berjalan menuju kekatilnya dengan satu paper carrier di tangannya.

“Hai….bosanlah..Hanim nak balik…Mama kerja overtime, ibu call, ayah tak sihat, sakit kepala.Takkan Hanim nak paksa ayah datang jenguk Hanim .”Hanim terus mengadu. Iskandar senyum segaris. Anak manja ni dah mula tunjuk manja dengan ibu dan ayah mertuanya juga.Satu petanda positif, dalam keadaan yang tidak begitu positif. Sudah lima hari Hanim di tahan di CGH ni.Dia dah mula rasa bosan ditinggal sendirian. Hanim meraih tangan Iskandar dan dikucup lembut. Tangan kanan itu masih lagi dengan drip saline. Hanim disahkan kekurangan air, dehydration. Scope pula menunjukkan ada mild ulcer dalam perutnya, tapi bukan ditahap merbahaya.

“Esok lusa, baliklah tu. Apa kata, Hanim anggap ni honeymoon kita.Bukan kea bang jenguk Hanim setiap malam, tidur disisi Hanim, jaga Hanim…”usik Iskandar memnadangkan muka Hanim dah macam tapai basi gayanya.

“Oh..puhlees…honeymoon kat hospital? Hisy….Frankly speaking, Hanim letihlah dalam bilik sorang sorang macam ni. Agaknya, esok, buku ni dah boleh khatam dah….”dia menunjukkan buku yang dibacanya tadi.

Iskandar sekadar tersenyum. Itulah Hanim, tak betah sendirian tanpa aktiviti. Iskandar sengaja mengambil buku itu semalam sewaktu dia singgah sebentar dirumah mamanya. Niatnya agar Hanim ada bahan untuk dibaca.

“Kan ada hikmah nya, kalau kat rumah, mana Hanim habis baca buku tu… sibuk memanjang depan PC. Ini dah ada kesempatan, make good use of it,”pesan Iskandar.

Hanim sekadar tersenyum kelat. Teguran suaminya itu ada betulnya juga. Dia menjenguk beg yang dibawa Iskandar tadi.

“Abang bawa apa? Bukan ke abang terus saja dari sekolah?”Tanya Hanim.

“Isy..budak ni….abang bawa baju extra lah..takkan esok nak pakai baju ni lagi?”

“Ada pulak panggil Hanim budak…dah tahu kita budak, siapa suruh kahwin dengan Hanim..”Hanim menarik selimut ke dada dan terus memejamkan mata.

“Merajuklah tu. Terasa eh? Abang gurau jer..lagipun, bukan ke budak budak tu patut disayangi, dibelai…Hanim tak suka jadi budak ke?”usik Iskandar lagi. ”Hanim, Saidatina Aisyah pun masih budak lagi sewaktu Rasulullah bernikah dengannya.Apa salah Hanim ulangi sejarah….”

Terasa jemari Iskandar di pipinya. Ni dah masuk mode nak memujuklah pula..Hanim sedar, sejak awal dia kenal dengan tutornya itu, Is pasti akan memujuk selepas dia merasakan dia sudah menyakiti hati Hanim. Kalau dulu, cara memujuknya sekadar mengurangkan waktu belajar atau meniadakan homework, tapi kini sudah lain pula. Iskandar maraih jemari Hanim yang berada didalam selimut.

“Kenapa sejuk sangat tangan Hanim? Tak sihat ye?” tanya suaminya. Hanim sekadar menjungkit bahu.Sebenarnya dia berubah sejuk kerana Iskandar berada terlalu dekat dengannya. Meremang bulu romanya....

“Kalau Hanim nak rehat, go on. Abang nak call your brother sekejap,”beritahu Iskandar.

Sekilas Hanim menoleh. Wajah Is berada begitu hamper dengan wajahnya. Cepat cepat dia melarikan pandangan.

“Abang, tell abang Hisyam, I wanna go back….” Rayu Hanim. Tawa Iskandar pecah mendengar kata-kata Hanim.

“Sayang, he can't do anything. Orang tu jauh kat Melbourne. Okay, tell you something,” suaminya membalas.Dia mencuit hidung Hanim mesra.

“Apa? Beritahu apa?” potpng Hanim, tak sabar hendak tahu apa yang Iskandar sudah tahu. Mana tahu abangnya akan pulang awal pasal dengar berita yang dia ada di hospital!

Iskandar mengusap kepala isterinya, mendatangkan getar pada hati Hanim.

“I’ve checked with the Medical Officer, esok you are going through another scope, lepas tu, kalau tak ada apa-apa, they’ll discharge you.”

Wajah Hanim berubah riak.No, not another scope.Semalam macam nak termuntah dia rasakan, bila cable camera itu dimasukkan melalui mulutnya untuk sampai ke abdomen. Memanglah tak berapa sakit, tapi Hanim trauma! Perlahan kepalanya digeleng, tanda tidak mahu.

“No choice,dear.You have to go through it.malam ni, kita qiam okay.Minta denagn Tuhan agar semuanya okay. Abang pun tak sanggup dengar cerita Hanim tentang scope tu, tentang barium lagi.I want you home, safe by my side.I promise, esok Hanim akan okay,”pujuk Iskandar.

“The scope hurts, the barium enema hurts like hell..Sakit tau….”ngadu Hanim lagi.

“It hurts me more to see you in pain macam kelmarin. Nasib baik Hanim collapse kat rumah, kalau macam dulu lagi? Collapse kat luar sorang-sorang, mahunya Abang Hisyam kejar abang dengan Rifle M16 pasal tak jaga adik kesayangan dia ni!”sempat Iskandar berseloroh.

Memang keadaan Hanim waktu itu amat memilukan. Dia begitu layu, tidak bermaya.Bahkan sewaktu Iskandar memanggil namanya pun, Hanim tak menjawab. Terpaksa mereka kejarkan Hanim kehospital. Dia memang dah tak mampu untuk memandu, ayahnya pula kerja. Mujur Saiful Alam dan Amir dalam perjalanan kerumahnya kerana hendak menghantar pesanan ibu dari ibu mereka.Mereka yang menghantar Is dan Hanim ke hospital.Dalam perjalanan ke hospital, memang hati Iskandar tak tentu arah. Baru saja mereka mula mesra, Hanim dah macam mahu pergi meninggalkannya. Dia teringat lagi bagaimana dia mencempung isterinya turun ke carpark.Baru dia terasa betapa kecil dan fragilenya Hanim. Di dalam kereta, dia tidak henti henti berzikir. Hatinya cemas melihat Hanim begitu sehinggakan dia tidak perasan Saiful Alam yang memerhatikan segala tindakannya.

Friday, October 19, 2007

Satu Perngorbanan2-epi8

Perbincangan mereka sudah boleh di kira sampai keperingkat 'settled'.Panggilan jauh kepada Abang Hisyam, mendapat restu dari abangnya di bumi Melbourne itu.Mungkin kalau tiada aral melintang, mereka sekeluarga akan pulang ke Singapura. Semalam, Hisyam telah memberitahu, kali ini dia masih mahu menikahkan adiknya lagi.Tidak mahu tugas itu diserahkan pada naib Kadhi yang bakal bertugas. Ibu dan Ayah pula tak lekang dengan senyuman bila mereka membincangkan perkara itu sewatu makan malam.Lebih lebih lagi bila Hanim memberitahu yang dia akan bermalam disitu. Pagi tadi pula, sewaktu memberitahu Mamanya tentang planning Iskandar, airmata Mama menitis dipipi.

“Lapang hati Mama, Is. Memang ini yang kita semua nantikan. Mama nak lihat Is dan Hanim hidup macam pasangan lain.Tak adalah berasing-asing rumah macam sekarang ini,”beritahu Mamanya.

“Is lagi risau, Ma. Is takut Hanim lupa yang dia isteri Is. Iyalah, pagi pergi madrasah, malam pergi kuliah. Hujung minggu dengan aktiviti dia. Mana ada masa kitorang nak bersantai. Pergi kursus kelmarin pun, bukannya duduk sama,”Iskandar meluahkan kerisauan hatinya. Hanim yang sedang menyapu lantai dibilik, menjengah keluar.

“Mana ada Hanim selalu keluar hujung minggu.Sekali sekala aje,”dia cuba memprotes.”Abang pun sibuk juga.Hujung minggu kan abang ada program di Al Falah tu.”

CiK latifah hanya menggeleng kepala melihat tingkah anaknya. Memang begitulah dia kalau dia merasakan dirinya tak bersalah.

“Okay,okay..I take back my words.Kita sama sama sibuk, okay?”Iskandar mengalah. Hanim ini jangan diajak bermujadalah, dia memang tak letih lidah berlawan kata.

“Hah, macam itulah! Dat’s my bro!” balas Hanim dari dalam bilik Mamanya.

“Huh! Correction dear. Your brother is in Melbourne. I am your husband,”Iskandar menegurnya dalam ketawa. Risau juga dia mendengar kata-kata hanim.dah empat bulan, takkan masih anggap dia macam abang lagi?

“Terlepas kata, sorry.” Hanim membuat muka seposen.Harap-harap Mama tak memberi kuliah Dhuha nanti atas kesilapan sekecil itu.Bukannya dia sengaja..tapi Iskandar tu bukankah bekas tutornya?

“Tengoklah tu Is. Sebab tu Mama suka korang cepatkan semua urusan.Kalau tak, dia buat Is macam abang-abang dia saja,” celah Cik Latifah sambil mengangkat pakaian yang baru dilipatnya ke dalam bilik.

“Cepat buat kerja,Hanim.Dari tadi sapu bilik sekecil ni pun tak selesai-selesai,”Mamanya dah mula nak berleter. Hanim sekadar mengangguk, tak berani menjawab kerana dia tahu mama takakan berpuas hati kalau Hanim cuba mempertahankan diri.Memang pantang bagi Mama kalau anak dara lambat selesaikan kerja rumah. Tapi Hanim ni kategori apa ya? Masih anak dara lagi ke? Habis tu, yang kat luar tu siapa? Hanim menjungkit bahu.

“Dah kahwin, tapi macam bujang…”teringat kata-kata suaminya semalam.

Seusai solat Zohor, Hanim merebahkan diri diatas katilnya.Kepalanya terasa berat, manakal tekaknya sudah mula loya.Macam nak kena gastric lagi, getus hantinya.Namun tidak pula dia mahu mengandu pada Is ataupun Mamnya. Mungkin masuk angina saja, pasal tadi pagi, dirumah Iskandar, dia hanya menjamah air Teh.Dia seharusnya mengambil secawan hot Chocolate kalau sudah rasa bias di ulu hatinya. Tapi, takkan nak susahkan ibu, mahu minta iytu dan ini.Barulah semalam kali pertama dia bermalam disitu.Hanim segan untuk bercerewet-cerewet. Iskandar pula telah kedapur menjenguk apa yang dibuat Mamanya. Tadi sewaktu masak untuk makan tengahari, ada Cik Latifah memberitahu yang dia mahu cuba resepi baru yang diberi olah kawan sekelasnya. Makcik Zubaidah, kawan sekelasnya di Masjid Kassim ialah isteri kepada seorang tukang masak.Jadinya, banyaklah resepi yang diberi pada Cik Latifah. Iskandar juga perasan, bukan saja resepi yang dikongsi, bahkan lebih dari itu. Dia ingat lagi, pada kali pertama dia mengenali wanita dihadapannya itu, Cik Latifah hanya memakai selendang yang boleh dikatakan tidaklah menutup aurat sangat.Adakalanya pula, Cik Latifah memakai tudung tapi lengan bajunya tidak sampai kepergelangan tangan.Mash lagi menampakkan aurat dibahagian tangan. Namun sejak kebelakangan ini, ibu mertuanya itu sudah mula berjubah, dan mula melabuhkan tudungnya. Iskandar bahagia dengan perubahan wanita itu. Dan dia juga amat menghormati mamanya kerana dia memberikan Hanim kebebasan untuk menentukan cara hidup. Tidak seperti setengah ibu-ibu, kalau mereka tak mengamalkan syariat sangat, mana mungkin mereka izinkan anak anak gadis mereka bergerak bebas dengan pergerakan Islam. Iskandar hanya memerhatikan mamanya mencampurkan tairu, serbuk cili. Jintan hitam dan herba herba lain didalam satu bekas. Kemudian ayam-ayam yang telah dikelah kelah dimasukkan kedalam bancuhan tadi.

“Mama nak cuba buat ayam tandoori,lah Is. Hanim suka makan tandoori, tapi kalau asyik beli saja, tak muai,”beritahu Mamanya.

“Is tak tahu pun yang dia suka tandoori. Banyak benda yang Is tak tahu tentang dia,lah mama,”balas Iskandar.

“Hanim tu jenis tak cerewet.Cuma dia manja sikit.Mungkin pasal Hisyam sayang sangat dengan dia…tu yang dia manja sikit,”Cik Latifah membuka cerita.”Masih kecil lagi, dah hilang Papanya.Hisyam tu macam ganti tempat arwwah papa, Is. Is jangan ambil hati sangat dengan keletah Hanim,eh. Mama tak sempat didik dia jadi isteri yang baik, Is dah ambil dia dari Mama,”gurau Mamanya lagi.

“Alaa, Mama.Is ambil dia pun, bukannya bawa jauh-jauh dari Mama. Kami masih lagi depan mata Mama.Takut Mama saja yang rimas dengan extra orang dalam rumah ni,”balas Iskandar spontan.

“Apa pula, Mama lagi suka. Is, pergi jengukkan Hanim tu.Bolah pulak dia terlena kat dalam.Suami elok kat dapur, dia elok kat jadi sleeping beauty,”Cik Latifah menyambung.

Hanim semakin berpeluh-peluh dikamarnya.Kipas yang sedang berputar tidak membantu mengurangkan rasa panasnya. Sakit di ulu hatinya menjadi-jadi. Lemas…tak bernafas, itu yang dia rasakan.Hendak menjerit memanggil Mamanya atau Is pun dia sudah tak terlarat. Matanya berpinar-pinar…Akhirnya Hanim tak melihat apa-apa lagi.

Wednesday, October 17, 2007

Satu Perngorbanan2-epi7

Hanim tekun menatap gambar gambar dari album yang diambilnya dari meja console tadi. Di beleknya satu persatu gambar-gambar yang ada. Dia tertawa kecil melihat gambar-gambar Iskandar dan kakak iparnya. Suka benar Iskandar bergaya didepan lensa kamera.Macam -macam gaya dibuatnya.Lucu!Kak Nia memang cantik secantik sedari kecil lagi.Mukanya persis anak kacukan Melayu dan Arab.Padahal, ibu dan ayah berdarah Melayu semata-mata.

“Kak Nia cantikkan, ibu.Bilalah Hanim nak jumpa dia,”Hanim menyuarakan rasa hatinya.Kecantikan kakak iparnya itu yang dikaguminya tak dapat hendak dielakkan. Puan Ainon yang sedang duduk di kerusi bertentangan sekadar tersenyum dengan pujian Hanim. Bukan sekali dua dia mendengar orang memuji Nia.

“InsyaAllah akhir tahun nanti atau awal tahun depan, baliklah Nia. Dia pun dah final year.Dah nak selesai kursus disana,”beritahu Puan Ainon.

“Hanim tak pernah email kak Nia ke?”Tanya ayah Iskandar yang baru keluar dari kamarnya.

“Ada juga ayah.Tapi tak selalu,setakat bertanya khabar,”beritahu Hanim. Dia mengambil semula album-album yang diletakkan diatas meja untuk disimpan semula di meja console. Rasa tak beradab pula hendak terus melihat gambar-gambar itu dihadapan ayah mertuanya.

“Hanim tidur sini ke malam ni?”tanya Puan Ainon,”Mama kerja malam,kan?”

Hanim menoleh sekilas kearah ibu mertuanya.Kalau bermalam disitu, nak tidur dimana? Dikamar Is atau kamar kak Nia? Sewaktu Hanim sakit dulu, dia berehat dikamar kak Nia. Sekarang?!!!!

“Hanim nak baliklah, ibu.Kerja sekolah tak selesai lagi. Hanim pun tak sempat kemas rumah tadi. Waktu abang call, Hanim baru balik sekolah,”dia memberitahu,cuba membuat alasan bernas agar ibu mertuanya tidak terasa dengan keengganannya bermalam dirumah itu.

“Alaa..esok hari Sabtu. Esok sajalah Hanim pulang ya.Iskandar pun tak bertugas esok, boleh dia temankan Hanim dirumah mama sana,”celah ayahnya dari balik suratkhabar. Sejurus itu, Iskandar pun muncul didepan pintu. Wajahnya agak muram, mungkin letih dengan tugasan disekolah.

“Lambat kau balik, Is? Hanim kata Is janji dengan dia jam empat.Ni dah nak masuk jam enam baru pulang,”Puan Ainon menegur sewaktu Iskandar melangkah masuk kedalam rumah.

“Meetinglah ibu. HOD tu macam macam lah kerenah dia.Penatlah Is,”laju Iskandar mengadu. Dia seolah olah seperti tidak perasan isterinya yang sedang berada disampingnya. Hanim hanya menyepi melihat keadaan Iskandar.Dia tidak pernah menghadapi situasi begini. Selalunya, Iskandar ceria, lebih lebih lagi bila bersama Hanim dan keluarganya. Iskandar terus masuk kebilik, tanpa menegur Hanim. Ayanhnya yang sedia memerhatikan Hanim, memberi isyarat agar Hanim mengikut Iskandar ke kamar.

“Tanya dia, kalau dia hendak minum air,”pesan ibunya sewaktu Hanim meminta diri dari mereka.

Iskandar menghempaskan briefcase diatas katil.Kemudian dia terus menghempaskan tubuh diatas katil Queen miliknya itu. Matanya dipejam rapat rapat.Letih….dia letih dengan setiap arahan HODnya tadi. Puan Mellina macam tak ada perasaan.sedap mulutnya mengarah itu dan ini. Mujurlah Iskandar masih tahu adapt dan sopan…kalau tidak mahu saja dihembus ketua jabatannya itu. Dia menghela nafas berat.

“Abang…”terdengar satu suara memanggilnya. Iskandar membuka mata. Hanim sedang berdiri disisi katil.Wajah polos isterinya itu ditatapnya. Dek keletihan tadi, dia tidak menegur langsung isterinya yang setia menunggu. Bukankah dia yang menyuruh Hanim kemari. Tentu hati Hanim terguris dengan tindakannya. Dia bingkas bangun dari pembaringan. Tangannya meraup wajahnya tanda kesal.Iskandar beristighfar, mengenangkan kekhilafannya tadi.

“Hanim, maaf sayang, I was so tired.Abang lupa…,”ingin saja dia memberitahu isterinya akan kealpaannya.

“Tak apa, Hanim faham.Lagipun, memang Hanim tak pernah sambut abang pulang kerja….Hanim tak pernah lakukan tugas sebagai isteri.Bukan salah abang kalau abang tak sedar yang Hanim ada kat situ tadi,”cepat Hanim membalas. Dia tahu, bukan Iskandar sengaja…walaupun memang hatinya terasa dengan perbuatan Iskandar yang tidak menghiraukannya tadi. Patutlah kak Eidah beriya-iya menegurnya tempoh hari.Ada benarnya kata-kata Saeidah itu. Hanim kena belajar jadi isteri Iskandar.Dia suami, bukan pengganti abangnya!

Hanim teragak agak membuka dasi dileher suaminya. Tidak berani dia memandang wajah Iskandar, walaupun dia tahu suaminya sedang memerhatikannya.

“Sekarang kena pakai tie pula? Tak rimas ke?”Hanim cuba memecahkan kesunyian kamar itu. Walaupun sudah masuk bulan keempat mereka bernikah, namun belum pernah dia berada sebegitu dekat dengan suaminya. Dia dapat merasakan hembusan nafas Iskandar yang tereatur itu.

“Tadi ada formal occasion di MOE, tambah pula dengan meeting kat sekolah tadi…lupa abang nak tanggalkan tie ni,”beritahu Iskandar. Hanim sekadar mengangguk dengan jawaban suaminya. Dasi ditangan diletakkan ketepi. Dia membongkok mahu menanggalkan setokin Iskandar pula.

“Hanim, biar abang buat sendiri. Having you here, adalah satu kebahagiaan buat abang. Tak payahlah Hanim buat tu semua,”Iskandar memberitahu. Rambut isterinya di kuakkan kebelakang. Dia ingin menatap wajah polos Hanim sepuas-puasnya.Bukannya selalu dia dapat bersama Hanim begini. Adakalanya mereka tak bertemu langsung. Renungan mata Iskandar buat Hanim tidak betah berlama-lama disitu.

“Hanim buatkan air, ya?” dia mahu cepat cepat keluar dari bilik Iskandar. Terasa panas wajahnya ditenung begitu.

“Nantilah dulu, Abang tak haus…,”bisik suaminya. Iskandar melingkarkan tangan di pinggang Hanim.Terkedu Hanim diperlakukan begitu.

“I miss you, tahu tak? Ada isteri, mcm tak ada isteri.Dah berkahwin, macam bujang lagi,”beritahu Iskandar. Hanim hanya menundukkan wajahnya. Kenapa pula suaminya bertukar cara? Dia mahu Iskandar yang jovial, yang suka menyakat itu..Bukan Iskandar yang ini. Melihat Hanim tidak menjawab, pelukannya dieratkan lagi.Dia membawa isterinya kedada bidangnya.

“Hanim, dengar tak apa yang abang kata? Abang nak bincang dengan mama. Malam ini, kita YM abang Hisyam. Abang nak uruskan pernikahan disini secepat mungkin. We can't carry on living like this. Abang sayangkan Hanim,”lembut bicara Iskandar memecah kesunyian mereka. Hanim masih tidak bereaksi. Perlahan Iskandar mengucup dahi isterinya.Tiba-tiba airmata Hanim mengalir. Sekali lagi dia teringatkan pesan Saeidah. Belajarlah mengenali hati masing masing……..

Monday, October 15, 2007

Satu Perngorbanan2-epi6

Jadual padat Hanim membuatkan dia jarang bertemu dengan Iskandar. Kursus mereka juga sudah tamat seminggu yang lalu.Mereka kini hanya perlu menantikan sijil pengesahan sebelum meneruskan pernikahan kali kedua di sini. Walaupun rasa payah dengan segala prosedur, Hanim bersyukur kerana melalui kursus itu, dia mendapat banyak ilmu yang tidak akan di pelajarinya baik di madrasah mahupun di Kursus Diplomanya. Hanim mengenali erti tanggungjawab, kasih sayang , kekeluargaan.Dan yang dia amat senang ialah persahabatan yang baru dia jalinkan bersama bakal isteri Haikal. Gadis malang itu rupanya menyimpan seribu satu masalah. Namun dengan huluran ukhwah dari Hanim dan sahabat-sahabatnya, dia sudah mula keluar dari kepompongnya. Saadah sebenarnya adalah gadis bijak yang tertipu oleh kawan-kawannya sendiri. Air yang ditinggalkan di atas meja kantin di Poly, telah di’spike’ dan berlakulah perkara yang tidak pernah dibayangkan itu. Yang menyedihkan, tiada kesan yang boleh diambil untuk menjadi bahan evidence. Alhamdulillah, dia mendapat sokongan dari keluarga yang lain. Dan Hanim dapat melihat kesungguhan Haikal dalam membimbing Saadah kembali kepangkal jalan. Bukan mudah hendak pulihkan keyakinan Saadah terhadap Maha Pengasihnya Tuhan. Mujur sewaktu dia hendak mengakhiri hidupnya, Haikal sempat bertembung dengan Saadah waktu itu. Hanim akur, Tuhan mempunyai agendaNya yang tersendiri, yang tuidak diketahui oleh makhluk sepertinya.

Keputusan pihak guru-guru dimadrasah untuk mengurangkan tanggungjawabnya juga diterima dengan hati yang genbira.Bukan Hanim tidak mahu lagi mengambil pusing tentang perkembangan madrasah, namun dia akur, masanya sebagai isteri pelajar dan juga trainee di kelas malam amat memerlukan pengorbanan yang tinggi. BUkan mudah jadi isteri, rupanya. Walaupun belum serumah, Hanim dapat merasakan perubahan dalam kehidupannya. Banyak hati yang perlu dijaga. Sesekali terkeluar juga keluhan dari bibir mungil itu. Tapi bukan Hanim yang minta kahwin, bukan? Sempat hati remajanya berbicara! Kursus Diplomanya juga sudah masuk kesemester kedua yang memerlukan banyak research dan perbincangan.Mujur Saeidah dan Norlizah menjadi rakan sekumpulan.Mudahlah Hanim membuat segala tugasan bersama mereka. Dan semejka mereka tahu status Hanim sebagai isteri orang, rajin pula Norlizah dan Saeidah membantu Hanim dengan tugasan tugasan yg di berikan. Memang bertuah badan dapat teman seperti mereka. Walaupun setakat berjumpa dua tiga kali seminggu, mereka akrab dan saling memahami. Hanim akur, Tuhan amat memeudahkan urusannya.

“Cik kak..apa termenung tu? Tahulah hari ini Jumaat.TGIF……”usik Saeidah ketika melihat Hanim masih tidak menulis apa apa dikertas surveynya.

“Heee…..Hanim letihlah Kak. Seminggu ni, banyak betul kerja sekolah.Tambah dengan survey ni lagi…Kat manalah Hanim nak dapat orang untuk buat survey ni?” keluh Hanim. Bukan mudah nak cari ibu tunggal atau ibu muda yang boleh bekerja sama untuk mengisi survey form yang di beri oleh penceramahnya. Dr Jannette memang begitu.Setiap penyampaiannya berbeza dengan penceramah penceramah lain.

“Letih…ingatkan dah rindu cik abang dia….”Saeidah tak habis habis mengusik Hanim. Sebenarnya dia bukanlah mahu mengusik sangat,tapi terkenangkan umur Hanim yang muda, tambahan pula mereka pernah melihat ibu bapa Iskandar suatu ketika dahulu, menjemput Hanim selepas tamat kelas, terasa bahagia sungguh. Untung Hanim..dapat suami penyaynag.Mak dan ayah mertua pula amat mengambil berat.

“Apalah akak ni..kesitu pulak dia…..Hanim betul letih nie…rasa macam nak give up salah satu saja….tapi Is tak izinkan,”sambung Hanim. Kalau diikutkan hati, hendak saja, dia mengambil cuti dari madrasah.Habis kursus nanti, dia sambunglah di madrasah, namun usulannya tidak disenangi Iskandar.Dan Hanim tidak mahu pula membantah. Dia sedar, Is adalah suami..Kalau dengan Hisyam, mungkin Hanim dah fikir berbagai cara untuk memujuk abangnya, termasuk menjadikan Shimah allie dengannya!

“InsyaAllah, lah…Hanim boleh lakukannya.Kak Eidah ada full trust in you. Lagipun praktikum Hanim dah over.Attachment pun dah over, hanya perlu buat portfolio dasn modules lain ajer,kan. Survey ni, kacang jer lah Hanim. Why not, kita call saja half way house, minta izin dan kerjasama mereka. Akak rasa the girls would be okay,”saeidah memberi cadangan. Tiba tuba Hanim teringatkan Saadah. Mungkin Saadah boleh bantu. Sesekali memang Saadah mengiluti sessi kaunselling di half way house itu.

“Bingo! Alhamdulillah.I have a friend there. Hanim minta dia tolong kita…”beritahu hanim pada Saeidah. Bercahaya wajahnya kerana dia tak perlu keluar ke khalayak ramai meminta sesiapa untuk memenuhi setiap kertas survey itu.

“Macam mana hanim sekarang?” Tanya Saeidah sambil tangannya ligat menulis soalan soalan yang bakal dimasukkan kedalam survey form kumpulan mereka.

“Macam inilah..Macam yang akak lihat sekarang,”balas Hanim.

“Your life?”Tanya Saeidah

“Huh?”

“Iyalah, dah jadi isteri orang nie..tak ada perbazaan ke?”

Hanim memandang wajah temannya sekilas,”Tak banyak beza. Kita bukannya cintan cintun…Tunang, lepas tu nikah….Dia kan dulu, tutor Hanim.Kawan abang Syam…macam tulah…”Hanim menceritakan serba sedikit.Saeidah bukan orang pertama.Malah Sarah, Zubaidah, bahkan Husni juga sering bertanyakan solalan yang sama. Apa mahu mereka, sebenarnya?

Saeidah menggenggam jemari Hanim. Tersenyum dia mendengar kata-kata gadis didepannya itu.

“Hanim, sorry eh, kalau I seem like a busy bee. Tapi Hanim, its time you ,ook up to Iskandar as your husband. Bukan sekadar pengganti Hisyam, atau your ex tutor. Suami isteri tu mesti ada masa bersama, mengenali hati budi masing-masing. I understand, you’ve been through the nikah in Singapore.But ikut hukum syarak, you are his lawful wife. Jalinkan kasih sayang. Seorang suami suka pada belaian isteri. I know you’re still young and you miss your brother terribly. Tapi akak rasa, you should do more than just taking him for granted.”

“Tapi Abang Is, he never complains. Hanim rasa, he’s perefectly comfortable dengan apa yang ada sekarang,”balas Hanim jujur.

“Maybe, he’s giving you time. Macam Hanim kata, Hanim tak pernah cinta dia.Korang bertunang, terus nikah.And lepas nikah, you two, live your own life…..Maybe, dia sendiri tak tahu samada Hanim sayang dia atau tidak…..”sambung Saeidah.

“Kak, Hanim dah jadi isteri dia..Perlu ke, nak beritahu dia, Hanim sayang dia? Hisy…mushy betul….”Hanim berseloroh.

“Its not mushy to show affection to your own spouse.”Balas Saeidah, serius.

“Kak…..I’ve never told him those things…..Tak pernah, not even after our nikah di Melbourne dulu.Kak..is it too late?”

Thursday, October 11, 2007

Selamat Hari Raya




Ramadhan datang dan pergi

Bagi yang merinduinya..
pemergiannya amat di rasakan.

Apakah ini Ramadhan terakhir buat kita?
Apakah Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan yang lalu?
Mampukan kita memperbaiki Ramadhan kita yang akan datang?

lebaran yg datang pula
janganlah dijadikan wadah untuk kita lalai
dari perintah Tuhan...

kerana di dunia tidak ada Hari Raya
raya hanya disyurga........




Kepada semua sahabat handai, keluarga dan saudara mara...
Hannah ucapkan Salam Lebaran, Maaf Zahir Batin
diatas setiap kesilapan dan keterlanjuran bahasa.


Hanim dan Iskandar terpaksa dihentikan buat seketika waktu kerana keadaan kesihatan Hannah yang agak tidak stabil..semoga mereka muncul lagi dengan ilmu dan hikmah yang akan mendekatkan kita dengan Khaliq yang Esa, InsyaAllah!