Thursday, May 29, 2008

Makkatul Mukarramah 3

Dia memimpin tangan Indah kejap-kejap. Pegawai polis wanita yang bertugas didepan pintu Masjidil haram mengarahkan agar dia ke dalam dengan cepat. Tergagau-gagau juga Indah di tarik oleh Khaulah. Iyalah, ditempat yang berjuta-juta manusia, kalaulah dia terlepaskan tangan Indah, alamat, susah nak cari budak kecil pertas itu semula. Lagipun, dia sendiri tidak mahu apa-apa terjadi pada Indah. Indah, adik kecilnya yang tidak sedarah daging dengannya. Namun, dia menyeyangi Indah macam adiknya sendiri. mentelah lagi, Indah itu adalah anak kandung makciknya.

"Kak Khaulah, kita solat kat depan tu lah..Indah nampak Makcik Suminah kat depan tu..."si kecil itu sudah menarik narik jubah yang dipakai Khaulah. Sekilas Khaulah menjenguk kearah yang ditunjuk oleh Indah. memang betul, di satu sudut dibahagian belakang itu, makcik Suminah sedang duduk bersama dua tiga orang makcik dari jemaah mereka. pantas, Khaulah membawa adiknya ke situ. Nasib baiklah Indah ni cergas dan pantas, kalau tidak, memang terkial-kial jugua Kkhaulah mahu menjaganya. Hendak di tinggalkan di bilik hotel bersama ibu mereka yang sedang keuzuran, Khaulah rasa seperti tidak berbaloi. Dia mahu adiknya itu merasakan kepayahan melaksanakan ibdaha haji. pengalaman itu amat berharga dari pengalaman seumur hidup yang lain.

Mereka menunggu di dalam masjid sehinggalah selesai solat Isya'. sewaktu menapak keluar dari masjidil haram, Indah membisikkan sesuatu di telinga kakaknya itu. wajah serius Khaulah berubah tersenyum emmandang adiknya itu.

"Nantilah kakak belikan. Itu pun kalau tak ramai orang eh."balas Khaulah. Muka Indah berubah muram dengan kata-kata kakaknya yang tidak ada kata putus itu.

"Budak kecil ni nak apa malam-malam ni?"sampuk Makcik Suminah yang sedang menyarung selipar di kiri Khaulah. Apabila diberitahu permintaan adiknya, Makcik suminah tertawa kecil.

"Kita beratur sama-sama lah ya, makcik pun nak beli aiskrim tu juga. rasa dia tak sama macam aiskrim kat Suingapore lah Khaulah," beritahu Makcik Suminah.

SEwaktu berjalan kembali ke hotel, Khaulah cepat-cepat menarik lencana yang dipakainya agar wajahnya pada lencana tersebut tidak kelihatan. dalam keadaan begini, dia terasa tidak betah kalau ada orang yang cuba membaca namanya di kartu tersebut. Kalau di ikutkan hati, mahu saja, dia menyimpan kartu jemaah haji itu, tetapi memikirkan ianya perlu, sebagai langkah keselamatan, Khaulah terpaksa akur juga. Khaulah berjalan menyusur lorong-lorong yang menjual pelbagai makanan Timur tengah itu. Dia teringat cerita Makcik Maryam yang telah beberapa kali datang ke sini. Makanan di sini muraj dan roti-rotinya yang lebar-lebar oitu boleh digunakan sebagai tutup kepala diwaktu panas. khaulah tersenyum sendiri. Dia tidak dapat membayangkan bagaimana seseorang sanggup menjadikan roti sebagai penutup kepala diwaktu panas!

"Kak Khaulah...Indah nak yang plain tau. Kak Khaulah dengar tak ni?" panggil Indah. Khaulah segera menoleh kearah adiknya yang sedang memimpin Nek wan, jemaah tertua didalam kumpulan Khaulah. Mendnegar permintaan si adik, Khaulah tersenyum.

"Khaulah, kau nak makcik orderkan sekali adik kau punya?"soal Makcik Suminah yang berada dikaunter aiskrim itu. Pantas Khaulah mengangguk. Duit note 50 riyal dihulurkan kepada wanita itu.Makcik suminah menggeleng kepala.

"Makcik belanja lah. diorang ni kalau kita abgi duit besar, dia marah, tahu! Dia tak suka,"beritahu Makcik Suminah. Khaulah segera mengucapkan terina kasih kepada wanita itu. didalam hatinya, esok, dia akan membelanja wanita itu makan Donut pula.Khaulah tidak suka termakan budi. Lagipun, dia tidak mahu orang menganggap dia berbuat baik dengan wanita itu kerana anak lelakinya. hisy...jauhkanlah Ya allah....

Sewaktu Khaulah berdiri menanti Indah dan Makcik Suminah, dia merasakan seperti dirinya diperhatikan. Apabila dia menoleh, dia mendapati ada seorang anak muda yang berpakaian jubah dan serban sedang memerhatikannya. Pantas tangannya menarik lapisan pertama tudungnya agar wajahnya sedikit tertuttup dari pandangan anak muda itu. Khaulah seperti mengenali orang yang memerhatikannya, tetapi dia tidak pasti kalau itulah orang yang sedang dia nantikan. memang Khaulah menantikan seseorang. Dia sangat berharap agar dapat bertemu dengan abang angkatnya di situ. sebelum Khaulah berangkat, ibu angkatnya di selangor ada memberitahu bahawa anak lelakinya yang belajar di Jordan akan berada di mekah sepanjang musin haji. dan Khaulah sangat mahu berjumpa dengan pemuda itu.

Namun, Khaulah tidak mahu terburu-buru menegur penudia yang berada tidak jauh darinya itu. Kalau benar, tidak apa. tapi kalau tersilap orang, mana mahu diletakkan mukanya itu. mendapati Indah sudah pun membeli aiskrim, Khaulah cepat-cepat membawa Indah kembali ke hotel. dia mahu memberitahu ibunya siapa yang dilihatnya tadi.

Pemuda yang memerhatikan Khaulah itu masih terpaku disitu. Didalam hatinya terus berteka-teka. Kalau benar itu Nur, kenapa dia tidak menegurnya. Dari cara gadis itu menarik tudungnya menghindarkan mata-mata lelaki ajnabi memandangnya, memang dia dapat merasakan bahwa gadis itu adalah Nurnya yang dia tinggalkan lebih tiga tahun lalu demi mengejar cita-cita di Bumi Arab ini. Dia teringat pesan emaknya agar mencari Nur sekiranya dia sudah di Tanah Haram itu.

Dia bertekad untuk menemui keluarga gadis itu esok. Dia kemudian bergerak dari pintu hotel itu. Tugasannya masih belum selesai lagi. dan harapannya agar dia dapat dipertemukan kembali dengan gadis itu secepat mungkin.

No comments: