Wednesday, February 6, 2008

CSA5

Saiful Alam hanya merenung tajam wajah Husni. kata-kata sahabatnya itu seperti menusuk ke jantungnya. Bagaiman Husni tahu yang email itu datang darinya.Bukankah dia menggunakan alamat baru?

"Macam mana enta tahu?"soalnya. Husni hanya tersenyum tenang.

"Dalam madrasah ni, cuma enta seorang saja yang tak sukakan dia.Full stop."balas Husni selamba.

"Sepatutnya dia harus dikenakan tinadakan.denda ke apa ke..."Saiful Alam menyambung.

"Dia berbual di tempat awam, Saif. Dia tak buat apa-apa.lebih elok jangan menghukum, kalau nanti hukuman itu melebihi kesalahan. Tidak adil, namanya,"ketua pelajar itu mengingatkan. Memang adakalanya dalam keadaan marah, manusia salah membuat hukuman, lebih mementingkan mazmumah, dari menegakkan yang haq. Husni selalau ingat perkara itu. Bukankah lebih elok kita berdoa saja, dari kita salah bertindak?

"Kenapa enta selalau cari salah dia? Apa salah dia pada enta?"soal Husni. saiful Alam merenung ke dada jalan. Entah, dia sendiri tidak tahu apa masalah dia dengan gadis itu.


"Tadi ana jumpa budak lelaki itu dalam bas. Dia kirim salam pada Hanim."Husni bersuara apabila melihat Saiful Alam terus senyap melayan fikiran sendiri. Mendengar kata-kata Husni, wajah saif berubah riak. Iskandar??? Buat apa dia dalam bas tu? Sengaja cari Hanim?

"Dari pengamatan ana, dia tu lelaki yang baik-baik. Tak mungkin dia nak kirim salam melalui ana, kalau niatnya tak ikhlas. Kita kan sama-sama lelaki, Saif, kita sepatutnya tahu." Husni mengutarakan pendapatnya. Saiful Alam merengus mendengar kata-kata Husni.

"Masalahnya, ana risau kalau dia tak pandai menjaga batasan syariat.Enta suka pelajar-pelajar disini melanggar batasan itu?" sinis bunyi soalan Saiful Alam.


"InsyaAllah, Hanim pandai jaga diri."pendek jawapan Husni. Sebelum Husni meninggalkan Saiful Alam, sempat dia bertanya mengenai mukhyyam yang bakal diadakan untuk kelas Hanim.

"Enta boleh luangkan masa untuk mukhayyam akan datang ,kan? Kami perlu tenaga tambahan." tanya Husni. Kebetulan beberapa relawan dari Universiti Nasional Singapura terpaksa menarik diri pada saat-saat akhir, maka tenaga pelajar amat diharapkan.

"Ana nak hantar kuih talam ke rumah amkcik ana dulu...lepas majlis tu, ana datang lah."Saiful Alam menjawab, memberi kelegaan kepada sahabatnya.

"Kalau buat talam, buatlah lebih sikit, boleh buat tambah jamuan untuk budak-budak tu,"usik Husni.Memang dia tahu, Saiful Alam tidak akan membawa kuiih hasil tangannya kesekolah kerana tidak mahu sesiapa pun tahu, dia mengambil upah membuaut kuih. macam tak sesuai dengan perwatakannya yang sentiasa nampak garang dan serius itu.

"Rumah makcik enta kat mana eh?"tiba-tiba Husni bertanya, menunjukkan minat.

"Daerah Bedok sana..kenapa?"

"Hanim pun tinggal daerah sana juga, kan?" Husni tersenyum, mengusik. Saiful Alam sekadar merengus geram.tak habis habis dengan nama budak tu. Macam tak tahu yang dia allergic dengan nam a Hanim tu?

No comments: