Thursday, February 14, 2008

CSA-6

Ruang dewan yang senyap sedario kuliah dimulakan, tiba-tiba dikejutkan dengan jeritan kecil Sarah. semua yang ada menoleh kearahnya. saiful Alam sudah mauh bergerak kearahnya, meminta dia meninggalkan majlis, kalau niat dia kesitu hanya untuk membuat kacau. Malulah dengan pelajar banin, kalau iya pun! Tetapi apa yang dilihatnya membuat dia melupakan semua kata-kata amarah yang hendak dihamburkan. Sungguh, dia telah salah sangka terhadap gadis itu. Relawan yang ada sudah mula bertindak. Saiful Alam hanya memandang kaku, tak beriak.

"Hubungi keluarga dia. Dia pengsan ni. Mungkin dia tak sihat. Mana ketua kelas dia?" tegas Cikgu Murni mengarah sambil mengangkat sedikit kepala Hanim dan meletakkannya diatas riba. Cikgu Murini memanggil Hanim perlahan.Namun gadis itu masih tidak bergerak.

"Ana rasa dia kena gastric lagi, lah Cikgu,"Sarah yang kelihatan panik itu memberitahu. Dia belum makan apa-apa lagi, melainkan sedikit kuih yang dia bawa sebagai bekal."

Cikgu Murni mengeluh kecil. Dia menggeleng kepala.

"Dia diet, ke?" soal Cikgu itu. Sarah bertukar pandang dengan Zubaidah di sisi. Tak rasalah si Hanim ini ada mengikuti rejim diet selama ini. Kedua-dua gadis itu menggelengkan kepala, menidakkan soalan Cikgu mereka. Mustazah datang kemudian. Ketara sungguh riak serba salah diwajahnya.

"Cikgu, emak dia syif malam. Abang dia pulak ada kat JB...masalah ni Cikgu. Tak tahu nak hubungi siapa lagi,"beritahu Mustazah. Dia memandang sekilas wajah sahabat yangs edang terbaring lesu itu. kemudian, dia beralih memandang sarah dan Zubaidah yang sudah bergenang airmata. Hisy....perempuan...menangis jer yang diorang tahu.

Saiful Alam merapati Mustazah. Bahu temannya itu ditepuk perlahan. Sekilas, Mustazah menoleh kearahnya.

"Kita bawa saja dia ke hospital.."cadang Saiful Alam."Takkan mahu dibiarkan begitu sampai dia sedar?"

" Nak bawa macam mana? memang hospital tu dekat. Tapi kita tak ada kenderaan. Enta nak angkat dia?" Mustazah membalas sedikit sinis. Dia sendiri sebagai ketua kelas tidak pernah mengharapkan perkara begini akan berlaku.

" Hmm.."Saif menghela satu keluhan kecil. Kata-kata Mustazah begitu terkena didasar hati. Sebenarnya memang dia simpati dengan keadaan Hanim dan bukan mahu mecari pasal lagi dengan gadis itu. tadi didalam kereta pun, dia dapat melihat wajah Hanim yang sedikit pucat. Sebab itu dia sengaja mengangkat beg gadis itu turun dari kereta. Mujurlah, hanim tiba dirumah iskandar sewaktu dia sedang bersiap, dapatlah Hanim menumpang rehat didalam kereta Amir tadi. Kalau naik bas, dan perkara ini pula berlaku, bagaimanalah keadaannya nanti. Tiba-tiba dia teringatakan Iskandar. Mungkin Iskandar boleh datang mengambil Hanim.

No comments: