Monday, May 28, 2007

Satu pengorbanan 30

“Selepas ini, Hanim kena kerja lebih keras lagi.You have to learn to juggle both worlds,”kata kata Hisyam itu seakan memberi Hanim kekuatan untuk terus berusaha.Kepala adiknya diusap penuh sayang.Iskandar hanya memerhatikan perlakuan Hisyam terhadap adiknya.Mereka berjalan seiringan keluar dari RTRC Asia, anal syarikat NTUC yang mengendalikan kursus kursus pendidikan awal. Pagi tadi, mereka telah berjumpa mudir di madrsah hanim.seperti yang dijangkakan, Hanim tidak dibenarkan berhenti sekolah.

“Abang, Hanim takut tak boleh cope.Bukannya senang nak juggle pelajaran madrasah, nak juggle course pulak.Dah lah course tu waktu malam…”Hanim seakan merengek meminta simpati.Iskandar yang ada disisi tak diendahkan.Manja sungguh Hanim denag Hisyam.tak macam dia dan kakaknya.Ketiadaan kakaknya pun tak dirasakan.

“Kenapa abang setuju dengan idea mudir tu.Kan abang jugak yang nak Hanim berhenti sekolah…”sambung Hanim lagi.

“Hanim, you tak sanggup nak belajar banyak, atau tak sanggup hadapi kenyataan.Hanim nak lari dari masalah,kan?” tenang Iskandar mencelah.

“Siapa kata?”Hanim cuba membela diri.Memang dia nak lari dari Saiful Alam, dari situasi yang dia tak suka nak hadapi…Kalaulah dia boleh beritahu Iskandar semua itu…..

“Hanim cuma tak suka……”kata kata Hanim terhenti disitu.

“Hanim tak suka apa,dik?”soal Hisyam sambil melabuhkan punggung ke tempat duduk driver. Iskandar mengambil tempat di tempat duduk sebelah.Hanim masih lagi tercegat diluar.Fikirannya melayang entah kemana.

“Hanim, tak nak balik ke?”tanya Iskandar,”Tak sabar nak mulakan kursus kat sini?”

Hanim tersenyum hambar, sedar dia disindir tunangnya,”Taklah…awak ni tak usik tak boleh ke?”

“Hai..awak awak lagi? Kelmarin sampai nangis nanagis telefon, pandai jer panggil abang…”Hisyam pula mengusik. Sengaja mahu melihat reaksi adik kesayangannya itu.

“Dah lah kalau abang nak usik lagi, Hanim balik naik bas jer lah…”Hanim menyuarakan ketidak puasan hatinya.

‘Abang…tolong Hanim…My family…” dia teringat panggilannya tempoh hari. Terasa bodohnya dia kerana terpaksa panggil Iskandar abang.Kalau bukan Hisyam yang mengusiknya hari itu depan Mama dan Kak Shimah, tentu Hanim takkan telefon Iskandar hanya setakat mengadu.Terasa betapa bodohnya dia..Dan Hanim juga terasa malu.Dimana wibawanya selama ini? Dan Hisyam..kenapa dia tidak menegah malah dia yang melebih lebih mengusik adiknya.

“Hanim…termenung lagi? Apa jer yg dia ingat kan? Tunang ada depan mata, abang pun kat sini.Siapa lagi yg Hanim ingat?”suara Hisyam memecahm gegendang telinga.

“Hmmm, nak apa? Tak abis abis nak usik Hanim?Tak puas tengok Hanim nangis?”tanya Hanim. Iskandar tertawa kecil. Dia juga teringatkan peristiwa kelmarin.Mujur dia telefon Hisyam dahulu sebelum keluar mencari Hanim.Kalau tidak, paniknya hanya membuang masa saja…..

“Dahlah…dia dah tak nak panggil aku macam tu…,”Iskandar meluahkan apa yg terpendam dalam hati.Dia tahu bukan mudah bagi Hanim memanggilnya sebegitu.

“But she has to learn, and she will learn now,”tegas suara Hisyam.Hanim terkedu.

“Aku nak tanya, sampai bila pertunangan ni,Syah? Aku faham, kau rasakan Hanim terlalu muda, tapi aku risaulah Syah. Hari ini bolehlah aku jaga dia…esok lusa?” suara Hisyam terhenti disitu.

“Kenapa esok lusa?Abang nak pergi mana?”Hanim memintas sebelum sempat Iskandar bersuara.

“Abang dapat tawaran ke Australia.Dah dua kali abang tolak…dulu kerana kak Shimah tak sihat.Kemudian pasal pertunangan Hanim yang tak jelas…Semalam dalam meeting, boss abang cakap lagi….”beritahu Hisyam tenang.

“Abang nak tinggalkan Hanim? Berapa lama?” tersekat sekat suara Hanim bertanya.

Hisyam memerhatikan adiknya melalui visor.Mata bundar Hanim kelihatan berkaca.Ini yang paling Hisyam tak suka.Hanim mudah dengan airmata kalau menghadapi masalah perpisahan begini.

“Tak lama,lah sayang.Two years ajer.” pujuk Hisyam,”Mama kan ada…Syah pun ada jugak”

“Hisyam, betul ke ni?” soal Iskandar.

“Apa yang betul? Pasal aku suruh kau kahwin cepat cepat?” Tanya Hisyam.

“No…pasal your transfer,” balas Iskandar.

“Hey, betullah.Takkan aku bergurau pulak.I’ll be bringing my wife and girl along.Aku harap kau dapat tengok tengokkan Hanim dan mama aku,”ceria suara Hisyam.

Iskandar menoleh melihat Hanim yang sedang memandang jauh. Suram wajah gadisnya itu.

“Tapi aku….”Iskandar tidak sampai hati hendak meneruskan.

“Kau jangan kata kau tak sudi nak watch over my adik and mama pulak,Syah.” pintas Hisyam.

“Bukan tak sudi, dah jadi tanggungjawab aku, tapi aku juga bakal pergi.....”perlahan Iskandar bersuara.Dia dapat melihat airmata menitis dari kelopak mata Hanim.Tak pasti apakah Hanim menangis kerana Hisyam atau juga kerana apa yang dia katakan.




Satu pengorbanan 29

“Kau pun rajin blog juga?” tanya Iskandar sambil tangannya ligat menggerakkan tetikus di mouse pad.

“Kenapa? Zaman sekarang ni, budak kecil, remaja dewasa, sampai pakcik makcik pun ada blog, Is…”suara Saiful Alam hanya perlahan kedengaran.Dia sedang mentashih buku buku murid muridnya. Sibuk betul nampaknya sampai terpaksa bawa pulang buku buku.

“Kau…sama macam Hanimlah.Dia pun rajin blogging.Ntah apa-apa dia post kat Multiply dia….Sampai ada kawan rapat , tempat dia berbincang.Tapi dia tak pernah pun jumpa orang tu.Cuma she has her trust in that person. Peliklah aku rasa…” Iskandar meluahkan perasaan.Saiful alam hanya ketawa kecil mendengar cerita Iskandar.Sebenarnya dia tak selesa bila sepupunya menyebut nyebut tentang Hanim.Rasa bersalah tiba tiba datang bertandang.Dia hanya membiarkan Iskandar melungsuri lelaman net seorang diri.

Mata Iskandar terpaku pada satu entry didalam blog Saiful.Dia tidak pernah terbaca entri yang satu ni. Mungkin ini entri ‘private’.Terlanjur pula, memang Saiful Alam ‘sign in’ tadi dan belum ‘sign out’. Senyap senyap Iskandar membaca entri pendek itu..

“A love lost…………..Jika kita menyukai seseorang, tidak semestinya ia berakhir dengan perkahwinan. Jika kita menyintai seseorang, bukan bererti kita akan menghabis sisa hidup dgn dia…Ingatlah diri, engklau bukan untuknya……

Hanim lebih berhak mendapat cinta Iskandar ataupunmungkin dia akan mengalah seperti dulu..Is, dia sentiasa mengalah dgn aku..Apa kali ini dia akan mengalah juga kalau dia tahu, aku juga mencintai Hanim.’

Bagai mahu gugur jantung Iskandar Syah sewaktu membaca kata kata itu.Mengalah? Dia teringatkan kata kata ibunya sebelum dia bertunang dgn Hanim. Betul firasat wanita itu. Saiful menyukai Hanim.Tapi Hanim?

“Is…hei, termenung apa pulak? Apa yang kau tatap tu…?”soal Saiful, mendongak dari buku buku dihadapannya.

“Tak ada apa-apa. Saif..sejauh mana kau kenal Hanim?” entah macam mana soalan itu boleh terpacul keluar dari mulutnya.

“Entah, walaupun tiap tiap hari jumpa kat sekolah, bukannya aku berbual sangat dengan dia.Kalau Husni ke Mustazah ke, dia rapatlah jugak. Kau tanya aku pasal tunang kau ni kenapa?” soal Saiful Alam kembali.Macam ada sesuatu pulak sepupunya ini.

“Kau tahu bukan, Hanim dengan aku tak pernah bercinta. Tapi macam mana pun, aku takkan lepaskan dia pada sesiapa. Dia sungguh bermakna dalam hidup aku,”perlahan Iskandar menuturkan kata kata itu.Namun sempat menyengat hati dan perasaan sepupunya.

“Yang kau hari ni, kenapa hah? Kau datang rumah aku cuma nak bual pasal Hanim jer?” soal Saiful lagi, cuba menutup kegugupan diri.

“Tiba tiba aku teringatkan dia…and I hope its not syaitan playing pranks on me,”jawab Iskandar. Dia sengaja berkata demikian, cuba memancing reaksi Saif. Saiful Alam hanya membisu.

“Dia makan tak kat sekolah.Yang aku tahu, she always skips her meals.Aku risau dgn keadaan dia.” tanya Iskandar lagi. Kali ini Iskandar menoleh, memandang wajah sepupunya tepat.

“Semua orang tahu dia tak suka makan,”pendek jawapan yang diberi Saiful Alam.

Sekali lagi Iskandar mengeluh. Perbualan antara dia dan Saif seminggu yang lalu. Pertemuan antara dia dan Hanim semalam. Apakah salah dia memilih untuk mencari kebahagiaan dirinya sendiri? Apakah kali ini dia perlu mengalah? Walaupun kata Hisyam, elok untuk Hanim berhenti sekolah, apakah itu jalan terbaik? Iskandar membetul kaca matanya. Di picit picit pelipis matanya. Memang Iskandar sedar, dia sering mengalah dgn Saiful Alam..tapi kalau setakat majalah atau komik Archie, memang dia tak kisah.Tapi ini Hanim, tunangannya…perlukah dia mengalah juga?

Deringan handphonenya membuat dia tersentak sedikit. Dilihat sekilas skrin sebelum dia menjawab panggilan.”Hanim”

Salam diberi dan dia terdengar suara tangis dihujung talian. Dia kaget dengan suara itu.

“Hanim? Kenapa ini? Hanim…”dia cuba memanggil.

“Abang…” terisak isak suara Hanim. Iskandar masih tidak dapat menagkap tujuan Hanim menelefonnya.

“Kenapa ni Hanim?”

“Abang…tolong Hanim….” Kedenagran sayup sayup suara Hanim dihujung talian.

“Hanim, tell me what happen.Please Hanim,”pujuk Iskandar.

“My family….” Suara Hanim tersekat sekat memberitahu.Talian kemudian terputus..