Saturday, May 26, 2007

Satu pengorbanan 28

“So, dah decide nak ambil which training centre?” soal Iskandar sambil membelek belek result slip Hanim.Hanim sekadar menggeleng kepala. Memang dia sendiri pun belum terfikir untuk mengikuti kursus di training centre yang mana satu. Huluran brochures oleh Iskandar diambilnya.

“Hope these will help,”ceria Hanim memberitahu. Dia akan study satu persatu brochures yang diberi oleh Iskandar. Tunangnya ini memang nampak macam tak pernah kisah, tapi sebenarnya dia begitu prihatin.

“You really serius ke Hanim? Jangan menyesal kemudian hari,”pesan Iskandar lembut.Matanya tepat memandang Hanim yg duduk bersimpuh dilantai bertentangan dengannya.

“Teaching is not something easy.Tanggungjawabnya banyak, kerja banyak…..”sambung Iskandar bila melihat Hanim hanya menyepi.

“Kata orang, it more work, less pay.But the satisfaction is there,” lembut balas Hanim sambil tersenyum Dia teringat kata kata Hannah, rakannya di alam cyber.Memang mengajar tadika ini meletihkan, tambahan lagi gajinya yang tak seberapa itu.Tapi kepuasannya tak tertanding dengan bertugas didalam pejabat.

“Awak tak suka ke?” Tanya Hanim.Sebenarnya dia pelik dengan reaksi Iskandar.Bukankah Iskandar juga seorang guru?

“Awak?” Iskandar seolah olah tidak memahami siapa yang dimaksudkan gadis itu. Hanim menghela nafas.

“Awaklah…as in ‘you’,”jawab Hanim pendek.

Iskandar tertawa kecil. ”Bila dah pandai guna ganti nama macam ni? Persis anak anak tadika pula,”usikknya.Merona wajah Hanim diusik begitu.Kalau dulu, boleh saja dia menjawab.Tapi kini, dia sedar status Iskandar sebagai tunangnya yg perlu dia hormati.

“Bukan tak suka, Cuma Abang nak Hanim fakir masak sebelum buat apa apa keputusan. Teaching is a good job, actually. Tapi kita kena tabah Hanim.Kita tak boleh mengalah separuh jalan…”ujar Iskandar. Hanim tersedak mendengar perkataan’abang’ yg keluar dari mulut tunangnya itu. Bukan tak biasa panggil abang pada orang lain, tapi nak panggil ‘abang’ pada Iskandar….It sounds way too mushy.

“Laa…tak makan tak minum pun tersedak?” usik Iskandar lagi.

“Hanim nak ke dapur sekejap,” Dia meminta diri.Ini sahaja caranya dia melarikan diri dari situasi itu. Iskandar hanya mengikut dengan ekor mata. “Hanim, Hanim….sampai bila?”

Hanim terlanggar abangnya yang baru keluar dari dapur. Hampir terlepas pinggan yang di pegang Hisyam.

“Kenapa ni Hanim? Macam orang kena cirit birit…kalau iya pun, tak lari tandas tu dikejar…”tegur Hisyam.

“Abang ni, Hanim bukannya nak ke tandas…Hanim nak tolong kak Shimah,”perlahan suaranya memberitahu.

“Dah siap dah Hanim. Tak ada apa lagi yang nak dibuat…Ni ambik dulang air ni bawa kedepan,”sampuk si kakak ipar dari ruang dapur. Mahu tak mahu, terpaksalah Hanim menatang dulang masuk ke ruang tamu semula.

“Syah…kau dah beritahu dia?” tiba tiba Hisyam bersuara.

“Beritahu apa?” soal Iskandar.

“Pasal kau dan Saif….”tenang aja suara Hisyam.Hanim emnadang wajah kedua dua lelaki di depannya.Dia tak faham apa yang dimaksudkan oleh abangnya tadi. Dia memandang wajah Isklandar.Wajah itu tetap tenang dangan segaris senyuman.

“Hanim, come, duduk sebelah abang,”panggil Hisyam.Memang terserlah kasihnya pada adiknya seorang ini. Hanim akur.Jarang dia membantah permintaan Hisyam.

“Hanim…abang dengar, Hanim sering terima chocolates.Katanya dari Is?”soal Hisyam.

Hanim hanya mengangguk.Dari mana si abang tahu cerita ni?

“Hanim…its not from me…and I am very sorry,”celah Iskandar. Hanim menggigit bibirnya. Sangkaanya memang tepat.

“Hanim tahu……”jawabnya.

“Hanim tahu, and you play along with the whole thing?”soal Hisyam tegas. Mata Hanim berkaca.Tak sangka Hisyam akan menjadi serius dan menyalahkannya.

“Syam..its not her fault. Aku yang salah,”Iskandar cuba menenagkan suasana.

“Hanim, can you tell me more?”sambung Iskandar.

“Hanim ingat lagi….awak memang ada bagi hanim chocolates.But sekali saja. Betulkan?

Tapi memang hanim selalu terima chocs.Katanya, dari awak…Hanim tak pernah bersangka buruk,sebab tu Hanim terima saja.”Hanim cuba menerangkan kedudukan sebenar.

“Lepas tu…maksud abang, mcm mana Hanim dapat rasa that its not from me?” Iskandar sengaja menekankan perkataan abang itu lagi. Hanim mencuri pandang wajah Iskandar di hadapannya. Kemudian dia memandang wajah Hisyam.

“Awak ingat tak masa awak call Hanim di sekolah? Waktu itu hanim Tanya pasal chocs, dan awak kata, awak tak ada kirim apa-apa pun.That was the time.”

“Kenapa tak beritahu abang terus terang?”Tanya Iskandar lagi. Hisyam juga setuju dengan soalan Iskandar.

“Hanim nak terus terang pada awak, tapi Hanim takut awak salah sangka pada Hanim,”jawab Hanim.”Nak beritahu abang pun, lagilah Hanim takut….”Hanim menyambung sambil memerhatikan wajah Hisyam.

Hisyam menghela nafas lega,”Abang cuma tak mahu adik abang lupa siapa diri dia.Lagipun perkara itu boleh menimbulkan fitnah.Kawan kawan Hanim tahu?”

“Yang rapat tu memanglah tahu….Hanim hampir hampir beritahu mudir…tapi Hanim tak sampai hati,”Hanim memberi penjelasan. Suasana senyap seketika. Hanim hanya bermain main dgn hujung tudungnya. Tak tahu apa yang akan dikatakan oleh abangnya.

“Hanim, abang rasa, kalau Hanim nak berhenti sekolah, abang tak akan larang. It good for you and everyone,”akhirnya Hisyam bersuara. Dia mengusap bahu adiknya itu.

“Syam, ada sesuatu yang aku nak kau tahu….”Iskandar bersuara.

“Apa dia?”

“Adik kau ni, dah pandai guna ganti nama ‘awak’ ‘saya’ dangan aku,”usik Iskandar.

“Itu pun kau nak beritahu aku?”soal Hisyam.Dia tahu bukan itu yang Iskandar nak cakap sebenarnya.

“Kalau kau belum perasan lagi, aku nak Hanim panggil aku ‘abang’. I know waktu pernikahan jauh lagi, tapi lepas apa yg berlaku, walaupun setakan chocolates, aku macam dah kehilangan tunang aku sendiri.Salah aku, pasal aku tak tunjuk keprihatinan aku terhadap Hanim,”jelas Iskandar.

Hisyam teryawa kecil,”Tadi masa kau cakap, aku dah perasan, cuma tak nak tanya aja. Kau tergugat dgn chocolates ke Syah?” Hisyam seronok mengusik.

“Kau jangan tanya aku soalan macam tu boleh? Meremang bulu roma…”pintas Iskandar.

“As long as korang masih tahu batasan syariat…..I have no problem,’Hisyam memberi green light. “dan adik abang ni, jaga akhlak selalu okay,”pesan Hisyam sambil mencubit pipi Hanim.

“Sakitlah, abang.Malu tau Hanim…”protes Hanim sambil anak matanya berlari, mencuri pandang Iskandar. Dia tahu Iskandar masih memperhatikannya.

“So bila Hanim nak jumpa mudir?” tanya Hisyam.

“Abang ikut Hanim, boleh? Hanim tahu mesti mudir tahan nanti..” pujuk Hanim.Sememangnya dia tak mampu nak berdepan dengan Ustaz Mokhsan nanti.

“Kau ikut sama, Syah? Kau kan tunang dia…..” Hisyam mempelawa Iskandar.

“Kalau jumpa on Saturday, insya Allah boleh,”Iskandar juga setuju dgn ajakan Hisyam.

“Sebenarnya dah lama aku tak jumpa Saif….boleh juga jumpa dia nanti…….”Hanim rasa tak sedap dengan kata kata yg keluar dari mulut tunangnya.