Sunday, April 1, 2007

Satu Pengorbanan 18

Peperiksaan akhir tahun pun dah berakhir dan dah tahu pun resultnya. Alhamdulillah, Hanim masih lagi di tangga top ten.Kertas English, Maths, dan Higher Malay untuk ‘O’ pun dah selasai. Semalam pun paper IRK, kira senanglah sangat. Jumaat lepas, History dah selamat di jawab.Meaning, dia dah tak perlu belajar lagi dengan Iskandar dan mendengar celoteh sahabat abangnya itu yang merangkap dua pupu Akhi Saif, si askar Russia tu.Let all be history. Hanim tak sabar nak tunggu minggu hadapan untuk bercuti.Dia dah plan nak jelajah KL dgn Sarah dan Zubaidah.Teringin nak lihat Twin Tower, KLCC dan tower-tower yang sewaktu dgnnya.Maklumlah, nak lihat Eiffel Tower,dan the leaning tower of Pisa, tak cukup duit.Lagipun Hanim belum pernah jejakkan kaki ke Haramain, takkan nak jejakkan kaki ke Eropah pula.Tak patut, tak sunnah,fikirnya.Bumi penjajah tu semua orang nak tengok sangat, tapi bumi Anbiya', tak ramai yg nak kagumkan, kalau ada pun, pakcik-pakcik tua yang pencen saja yang pergi ziarah Biarlah kakinya dah menjejaki tanah tempat Rasulullah berjuang, barulah jejakkan kaki ke bumi lain...
"Hanim, malam ni mama nak tidur kat rumah abang. Hanim ikut eh?"ajak Mamanya.
"Hah..ni mesti kat rumah abang ada usrah,kan.So abang minta mama masakkan untuk kawan-kawan dia.Tapi kenapa Sarah tak beritahu Hanim yang usrah malam ni kat rumah abang Hisyam,mama?"Tanya Hanim sambil mengemas pinggan mangkuk yang kering ke dalam cabinet dapur.
"Laa, anak dara ni,tanya Mama pulak.Pergilah call Sarah..."Cik Latifah menyuruh.
"Dia mesti lagi belajar tu...Esok dia last paper Sastera Melayu...eeee...."balas Hanim
"Apa yang eeee tu pulak?"Tanya Mamanya.
"Sastera,Mama.Bahasa Melayu pula. Kalau Hanim, mesti dapat F9 punye..."Hanim seperti sudah tahu keputusannya kalau dia yang menduduki peperiksaan sastera itu. Memang dia tidak berjiwa seni,lebih lebih lagi kalau dalam Bahasa Ibunda. Itulah masalahnya kalau sering gunakan Bahasa basah sebagai bahasa seharian.

"Eh, dah minat dia. Hanim tu aje, ambil History, buat susah Iskandar aje nak ajar.Kesian Mama lihat dia. Susah payah nak terangkan Hanim tentang benda-benda tu..."pintas Cik Latifah lagi,”Sepatutnya sebagai anak Melayu, kita kena memartabatkan bahasa kita.Bukan amlu nak berbahasa dgn Bahasa Melayu.”

"Alaa, Mama ni.Kesitu pulak dah. Hanim memang tak pandai bersastera macam Sarah. Dia lainlah,Mama.Denagn is pula,bukan Hanim yang minta ajar,tau. Abang lah tu,memandai. Tapi okaylah...lepas Is ajar, Hanim faham sikitlah."tutur Hanim.
"Sikit je? Buat penat dia datang sini selalu,kalau yang masuk kat otak Cuma sedikit,"tegur Mamanya,"Hanim, kalau orang ajar tu, ingatlah, usaha dia. Kena hormat....Is tu budak baik,kan?"
"Mmm...dia baik macam abang Hisyam,mama. Tapi menyakatnya, kurang sikit.Mungkin Hanim bukan adik dia...takkan nak menyakat selalu,kan?"ujar Hanim jujur.
"Mama berkenan kat dialah."
"Berkenan, nak buat apa?"
"Buat menantulah...Mama suka kalau dia dan Hanim..."
"Mama...'O' pun belum dapat result lagi...please Mama.Hanim masih mudalah..."
"tapi matang..."
"Matang? Masak pun tak tahu...yang tahu buat cookies je.Takkan hanim nak masak cookies sepanjang masa..."
"Mama serius ni,Hanim."
"Mama...tolonglah, buat dengar si Iskandar tu...gelak guling-gulinglah dia...." Hanim memintas mamanya sambil tergelak.
"Buat apa nak gelak? Dia yang jumpa Mama kelmarin. Abang Hisyam pun dah tahu. Mama dan abang okay je, cuma nak tunggu kata putus Hanim."
Terbeliak mata Hanim mendengar kata-kata Mamanya. Chocolate Mars ditangan hampir terlepas. Dia mendekati mamanya yang sedang menyiang sayur didapur.
"Mama, you're not joking,are you?"tanya Hanim.
"Mama nak bergurau buat apa? Ni bukan benda yang boleh di buat gurau. Mama sendiri tanya pada ibu dan ayah dia. Mereka simpati kat Hanim. Abang Hisyam dah sibuk dgn tanggungjawabnya.Hanim perlukan bimbingan. Mama ni kerja.You're always alone,"terang Mamanya lembut.Matanya masih tertumpu pada sayur hijau yang disiangnya.

"Mama...mereka simpati saja,kan?"

"So?"

"Simpati, bukan suka atau saying atau berkenan nak buat Hanim menantu mereka.Hanim tak setuju. Kalau mereka risaukan pasal Hanim selalu tinggal seorang kat rumah ni, lepas 'O' ni, Hanim apply study kat Malaysia. Duduk asrama..Kawan-kawan hanim pun ada yang nak apply kat kolej kolej disana.Nanti Hanim tak seorang lagi,okay." Hanim bercadang tenang.Dia cuba untuk merubah fikiran Mamanya.

"Hanim, mama tahu you're still young.Mungkin lamaran ni pun too shocking for you. Tapi mama fikirkan yang terbaik untuk Hanim. Mama tak pernah minta apa-apa dari hanim.hanim nak switch school, Mam ikutkan.Mama tak pernah haling Hanim ikut kumpulan usrah macam abang Hisyam. Cuma just this once, Mama nak lihat Hanim hidup bahagia disamping seorang suami yang Mama pilih. Bolehkan?Anggaplah ni satu pengorbanan untuk Mama."

"Mama, pengorbanan? Kenapa perlu Hanim berkorban untuk ini? Iskandar...he has a lot of friends out there. Mungkin dia cuma cakap je...Biarlah Mama.Kalau ada jodoh,adalah...."

"Maksud Hanim?"

"Its still too early to talk about marriage. Is pun baru habis "U'kan. Hanim tahu dia buat attachment kat Fengshan Primary School.Hanim pernah terserempak dia dgn kawan sekuliahnya."

"Mama..Hanim tahu pilihan orang tua memang ada berkatnya, but I am not ready yet. Kalau ada jodoh Hanim dgn Is, tentu bersatu juga,kan Mama? Lagipun, its not easy to marry early in Singapore ni. Kena pergi counselling, kena pergi kursus untuk youngsters…macam-macam Mama.Silap-silap mereka ingat hanim ni budak tepi jalan…"

Makcik Latifah hanya memandang anaknya sepi. Salahkah dia memikirkan masa depan puteri seorang tu. Kolot sangat ke dia meminta Hanim berkahwin pada umur yang amat muda? Atau Hanim..mungkin dah ada plannya sendiri?

Malam itu dirumah Hisyam, Hanim tidak banyak bercakap. Semua tetamu abangnya terdiri daripaha kaum lelaki. Kata Kak Shimah, usrah itu hanya untuk Muslimin saja, sebab tu Sarah tak contact Hanim. Hanim menyibukkan dirinya didapur membantu apa-pap yang patut. Sesekali dia menjenguk keluar tingkap, memgambil udara segar.

"Hanim, hulurkan mangkuk tu, Mama nak ceduk lauk ni,"pinta Mamanya.
Hanim akur, bau lauk gulai tu dah menusuk ke hidungnya,"sedapnya Mama.Laparlah pulak..."
"Isy..tadikan dah makan?"tegiur Mamanya.
"Makan satu talam dgn abang, mana cukup. Lauk semua dia ratah sorang-sorang,"sungutnya.
"Nanti, orang balik, makanlah puas-puas.Sekarang, tolong Mama dulu.Air dah bancuh?"
Hanim mengangguk,"Dah,cik puan." Cik Tipah mencubit pipi Hanim, geram dgn usikan anaknya itu. Hanim mengosok-gosok pipinya, tanda sakit.

"Makcik, Hisyam minta hidangan,"satu suara memanggil dari pintu dapur. Hanim menoleh.Matanya tertancap pada susuk tubuh yang sedang berdiri di situ.

"Kenapa,Hanim?Macam tak pernah tengok orang?"tegur suara itu. Hanim menggeleng, lalu berpaling,malu.
"Dia tak sangka Is ada kat sini,agaknya,"celah Mamanya.
"Terperanjat ke lihat I?"tanya Iskandar lagi.
Hanim mencapai dulang hidangan didepannya lalu disuakan pada Iskandar,"Mana ada..tak terperanjat pun..."dia pura-pura buat tak kisah denga kehadiran Iskandar dirumah abangnya.

“Tak terperanjat? Tapi muka tu dah berubah macam nak kena hokum gantung. Anything that I do not know?” Tanya Iskandar rendah.Mungkin tak selesa jika perbualannya didengari mereka-mereka diruang tamu.

“Itu…for me to know and for you to find out..Dah..pergilah, nak kena sound dengan abang ke?”balas Hanim.

Satu Pengorbanan 17

"Okaylah kita stop kat sini. I want you finish up reading that last two chapters. Next week dah exam,kan?" tanya Iskandar. Dia membelek-belek buku text hanim yang dipegangnya.

Hanim mengangguk malas," Next week, I ada dua papers. History dan IRK."

"Confident?"Tanya Iskandar bersahaja.

Hanim menjungkit bahu,"IRK, tu insyaAllah...budak tak amal Islam pun boleh pass.But with History ni,entahlah...."

"Lepas 'O' ni, Hanim nak sambung kat mana?"Tanya iskandar tanpa menghiraukan kegusaran hati Hanim.

"Lepas 'O'? Hanim kena habiskan Alia kat madrasah tu...tapi sebenarnya, macam tak minat. Hanim nak ambil Diplomalah...."acuh tak acuh hanim menjawab soalan itu. Dia memang minat nak ambil Diploma tapi tak tahu apa pula kata Mama dan abangnya.

"Sambung Poly?"tanya Iskandar lagi, seronok dengan perbincangan itu.
" Tak nak pergi Polytechnic, sampai bila nak guna duit abang Hisyam untuk sekolah?...Ingatkan nak ambil Dip in Pre School teaching,lah..."beritahu Hanim sambil mendongak dagu."Hanim nak jadi Kindergarten teacher. Kata Kak Hannah, kawan cyber Hanim, its a job that does not pay you much," dia menyambung tanpa dipinta.
"So?" Iskandar cuba mengorek rasa hati menteenya yg seorang itu.
"But the satisfaction is there...Kak Hannah tu dari habis sekolah lagi, dah mengajar pre school. Sekarang ni, dia sedang kumpul duit, nak buat bachelor kat Aussie. Lepas tu, boleh jadi lecturer,tau!" tutur Hanim, Nampak bersemangat bila dia berbual tentang peluang mengajar kanak-kanak ni.
"Ini kena influenced dgn that Hannah ke ni?"Tanya Iskandar, sekadar hendak menyambung perbualan.
"Mana ada...Hanim love kids, adorable, cute, innocent, curious...."matanya ada twinkle bila dia bercakap. Patutlah tak bersungut sikit pun bila kena jaga anak Hisyam, bisik hati Iskandar.
“Kalau suka kids, kenapa hanim tak kahwin aje? Nanti you can look after your own kids,”usik Iskandar. Wajah Hanim berubah riak, sukar untuk ditafsirkan.Lama dia memandang wajah mentornya itu.

“Nuts! I am just 16! Nanti orang kata Hanim dah gatal nak kahwin. Hisy…you and your craps!”marah Hanim. Iskandar tertawa kecil.Dia suka bila Hanim marah begitu, wajah innocent Hanim terserlah sekali.
"Hanim, I nak tanya sikitlah...."dia menyambung bicara.
"Go on...spill out,"balas Hanim,marahnya sudah reda.
"Kenapa panggil Saiful Alam 'akhi'?"soal iskandar dengan penuh minat.
Hanim seolah berfikir-fikir sebelum memberi jawapan.
"He's older than me, my senior.Its kind of respects for the seniors,lah...kenapa?Akhi tu boleh jadi abang, atau saudara.But in our case, its more like abang kinda thing.Pasal ada juga seniors kat sana yang Hanim panggil abang atau kakak saja. It depends on who they are,"jawab Hanim jujur.

Iskandar mengannguk-angguk,"Senior?Tapi kenapa tak address Saif as abang?”

Hanim tertawa mendengar soalan itu,”Panggil dia abang? Goosebumps sey! Actually he’s the head of all librarians. I am one of his subordinates.Buat kerja, ikut arahan askar emo-less tu. Takkan nak panggil abang? Panggil akhi,lah respect sikit.” Iskandar mengangguk-angguk mendengar penjelasan Hanim

“I pun senior you juga, jarak umur kita, seven years difference, Kenapa Hanim tak panggil akhi, abang ke?Redah panggil nama je? You pun kena respect me, your mentor..."tiba-tiba Iskandar bertanya.hanim tersenyum sinis.Kali ini dia tak perlu berfikir lama untuk menjawab," You pun lantak panggil my abang nama,kan?" Hanim bertanya sambil tangannya pantas membuka plastik keropok.

"Hisyam dengan I Cuma setahun aje beza, its kind of okay.” Iskandar cuba memberi alasan. ”Hey, watch what you eat. Dah lah gastric semacam, sampai collapse...makan tak jaga...degillah adik Hisyam ni.Betul juga abang you cakap..."Iskandar menegur Hanim.Dia mengambil paket keropok tadi tangan Hanim.
"Abang cakap apa?" tanya Hanim
"Abang you kata, waktu rehat kat sekolah, you seldom eat your meals.Selalunya you will be helping out at the students centre, or sitting in front of the computer in the computer room or wasting your time talking to your girl friends..."
"Abang Hisyam cakap macam tu? Mana dia tahu apa I buat kat madrasah tu?"tanya Hanim, pelik dgn kenyataan yang dibuat Iskandar.
Iskandar tergelak mendengar kata-kata Hanim,"Memanglah....bukan abang Hisyam you yang cakap...tapi abang Saif you.." Hanim merona menahan marah.

"What nonsense...apa yang dah rasuk you ni? Sampai Akhi Saif tu you kata my abang...Hisy, jauhkanlah....He's a Russian soldier, ice cold, you tahu tak....kalau dalam novel Hlovate, he's a Serbian army,just like Along Afiq..."

"Apa you merepek ni,Hanim? Baca e-novel lagi? Macam mana nak hafal facts in the History books?" Iskandar sudah mula nak membebel.Hanim tersenyum senang. Semenjak Iskandar mengajar dia pelajaran History, dia semakin rapat dgn pemuda itu, yang di ibaratkan macam seorang abang. Namun nama Saif tu amat tak serasi dgnnya.

"Oh,puh-lees....nak membebel, nak marah ke, apa ke...Hanim okay je.Tapi jangan kaitkan Hanim dgn dictator seorang itu....Hitlerlah dia!"

"Berdosa tau,Hanim..You should know better than me....You can’t judge him by his looks. Masa you pengsan kat madrasah tu, dia yang kelam kabut. Ingat you, I tahu ke yang you sakit? Cuba fakir sikit, macam mana I boleh dating dgn my mum to fetch you? He called home.Asked me to fetch you...Menggelabah sekejap kitorang kat rumah.Mana kenduri, mana Si Saif call kata you took ill. Dah lah Hisyam kat Johor, your mum pulak night shift. Nasib baik, mak dia sanggup ikut sekali pergi ambil you..Kalau tak, dia dah dokong you tau, nak hantar Raffles A&E!"panjang lebar Iskandar bercerita sambil mengunyah keropok yang diambilnya dari haim tadi.
Terbeliak mata Hanim mendengar cerita Iskandar,"You biar betul...Kenapa tak ada orang cerita dgn I pun? Ni mesti you buat cerita,kan? Kalau betul, kenapa Sarah dan Zu tak cakap apa-apa?" Hanim cuba menangkis cerita ‘dongeng’ Iskandar itu.

Iskandar ketawa lagi," Sarah dgn Zu pun pelik lihat reaksi dia bila you sakit macam tu.....Sempat Sarah beritahu I masa I sampai, dia kata gaya si Saif tu, macam isteri dia jer yang sakit...Susah hati semacam"

“Hee..tak ingin kalau dia yang dokong,”pintas Hanim.

“Alaa, awak tu dah pengsan, mana sedar apa benda? You should be thankful,dear,” balas Iskandar.

“Boys are a nuisance, except for abang Hisyam,”gumam Hanim.

“Hisyam is already a big guy, no longer boys!You kena kahwinlah, Hanim.Baru nanti you ada respect for men like me,”serius Iskandar bertutur, “Jangan take us for granted. Hawa dijadikan dari tulang rusuk Adam.You must remember that,Hanim.” Wajah tenang Iskandar tak menunjukkan sebarang riak.
"Ala..apa-apalah...." Hanim membalas sambil mengambil semula keropok ikan dari Iskandar dengan wajah selamba. Namun berderau juga dia mendengar kata-kata mentornya itu.Serius semacam aje, Iskandar petang itu.Sempat pula dia menoleh kearah Cik Latifah yang sedang menyiapkan lauk didapur.Nasib baik apa yang Iskandar beritahu tu, tidak didengari Mamanya, kalau tidak tentu Mamnya akan bertanya macam-macam mengenai tentera Russia tu dan juga cadangan Iskandar supaya Hanim berkahwin. Entah kenapa, Mama seperti mahu dia kahwin awal saja. Eee…biar betul?

Satu Pengorbanan 16

Dari jauh kelihatan Kak Arafah dan Akhi Husni melambai-lambai pada Saiful Alam. Hanim terpaksa bersuara juga kerana Saif memanag tidak nampak lambaian mereka.

"Akhi, Kak Arafah dgn abang dia panggil enta tu..." Hanim memberitahu. Saif sama-sama berpaling bila Husni memanggil namanya.

"Bersuara juga akhirnya, ingatkan nak lancar mogok bisu sampai habis program..."usik Saiful Alam sambil melangkah pergi.Kemudian dia menoleh lagi.

"Hanim...."
Hanim mengangkat muka dari kertas yang baru hendak dibacanya.
"Jangan lupa kuih yang Iskandar pack tu... talam macam tu cepat basi,nanti membazir, lagi berdosa..."pesannya.
Sarah dan Zubaidah menarik Hanim ke bangku.Dipaksanya Hanim duduk di situ.
"Hanim...tell us what we do not know yet..."arah Sarah.
"Apa?" Hanim pura-pura tak faham dgn soalan kawannya yang satu tu.
"Iyalah Hanim...kelmarin bukan main dia marahkan anti, dah tu hari ni, satu kereta pula. Macam ma'am pula anti ,dia treat. Apa cerita ni? Siap ada nama Iskandar sekali..."celah Zubaidah.
"Panjang ceritalah...boleh buat tesis 5000 perkataan, terus pass dapat degree. Tak payah duduk program motivasi 'O' levels ni lagi..."
"Panjang ke pendek ke...kitorang nak tahu jugak..Hanim, kita kan buddies...Please,sayang Hanim."pujuk Sarah.
"Isy...yelah.Tapi antuma kena janji tolong ana habiskan kuih yang Iskandar pack untuk ana ni.Gaya macam nak suruh ana makan kuih selama 2 hari kat sini je....banyak giler..."bebel Hanim.
"Hanim...bahasa tu, jaga sikit,"tegur Zubaidah.
"Ana sedang tak ada moodlah Zu....lantaklah kalau diorang dengar bahasa ana ni, bahasa jiwa bangsa apa.bukankah saya seorang wartawan muda yang berkarisma?"gumam Hanim sambil mengunyah kuih talam suji yang diambil dari paket tadi.Sedaplah juga...terasa lemaknya. Kat mana Cik Ainon order kuih talam ni?


Selepas Isya berjemaah, pelajar dikehendaki berkumpul di dewan.Memanglah peserta yang menginguki program motivasi tu tak ramai, setakat satu kelas saja. Jadi, Akhi Husni bercadang untuk menyatukan saja sessi perbincangan antara banin dan banat.

"Hanim..lihat hujung sana tu....Akhi Saif asyik pandang sini je..Hai, Iskandar..nasib kaulah..."Sarah pura-pura bersedih.

"Please,lah Sarah...merepek.Ana ingat pelajar madrasah tak merepek merapu macam ni.Lebih teruklah kat sini.Cut the craplah.Meremang bulu roma dengar!"rengus Hanim. Zubaidah hanya tersenyum melihat Hanim. Agak terperanjatlah juga tadi bila lihat Hanim keluar dari kereta ayah Saif. Memang Zubaidah tahu siapa yang hantar email, siapa yang tidak suka hubungan Iskandar dgn Hanim walaupun setakat guru tuition.Namun segalanya sudah dijelaskan pada Hanim tadi sebelum sessi motivasi bersama Mr Bala itu.
"Hanim,"panggil Saiful Alam yang sudah berada dekat dgn mereka. Handphonenya di suakan pada gadis itu. Hanim memandangnya,clueless.Kenapa nak pass handphone pada Hanim pula. Hanim mengangkat kening.

"Apa ni?" soal Hanim.
"Is.Dia call ana, Cari enti. Cepat sikit..sessi dah nak mula,"beritahunya tegas.
Hanim mengambil handphone dari Saif. Wajahnya tak keruan.Sarah dan Zubaidah cuba menahan tawa. Lebih-lebih lagi dgn kehadiran Saiful Alam di depan mata. Senior seorang ni, bukannya macam Akhi Husni yang agak flexible tu. Ada pula dia beri demerit points atas kesalahan tak berakhlak di khalayak ramai nanti.

Salam diberi. Namun Hanim hanya mengangguk-angguk seperti menerima arahan saja. Sedikit pun tidak menjawab atau berkata apa-apa. Kemudian dia menyerahkan handphone itu pada Saiful Alam semula.
"Dah selesai?" tanya saif.
Hanim mengangguk lagi,macam burung belatuk aje gayanya.
"Akhi Saif...kuih tadi tu....."Hanim teragak-agak bersuara.
"Kenapa? Enti buang ke?"Tanya Saiful Alam.
"Tak...ana dah makan dgn Sarah dan Zu...Syukran," tutur Hanim.

"Kenapa ucap terima kasih pada ana.Kan Iskandar yang beriya-iya bungkuskan untuk enti?"tanya Saiful Alam.
"Dia kata, kuih talam tu...akhi yang buat." Hanim membalas.

Saiful Alam hanya tersenyum mendatar,"Kenapa,orang lelaki tak boleh buat kuih ke? Tapi belum boleh lawan cheesecake anti.Is asyik sebut-sebut aje sampai sekarang," Dia memandang sekilas pada hanim lalu berjalan keluar dari dewan meninggalkan ketiga-tiga gadis itu.
Hanim seakan tidak mendengar kata-kata Akhi Husni dan Ukhti Arafah sewaktu sessi perbincangan itu. Oleh kerana asyik berbual dengan Zubaidah dan Sarah, dia skip makan malam selepas Maghrib tadi. Sekarang terasa mencucuk-cucuk pula perutnya."Gastric ni pun nak menyerang, tak kena tempat. Takkan nak telefon abang. Malam Sabtu ni mesti dia keluar ke Johor teman Kak Shimah belanja dapur.Nak telefon mama suruh datang ambil, mamanya kerja syif malam. Ubatnya ada di dalam beg. Terasa nak muntah pula, peluh sejuk sudah mula membasahi dahi...Ya Allah malunya nak potong ucapan Akhi Husni....”dia berkata sendiri.

Hanim menciut bahu Sarah yang duduk didepannya.Sarah menoleh,hairanb juga melihat Hanim yang sedang menahan sakit.
"Gastric lagi? Ubat? Tulah tadi tak makan.."gumam Sarah rendah.
"Ana nak muntahlah..loya aje tekak ana ni,"rungut Hanim sambil menahan perutnya.
"Kita ke tandas...can you make it till we reach the toilet?"tanya Sarah. Matanya merayap mencari Zubaidah yang sedang membantu menyiapkan nota-nota untuk para peserta. Hanim mengangguk lemah.Dia bangun nutuk keluar dari dewan. “Tak apalah, nanti lepas sessi, boleh terangkan pada Kak Arafah..”fikir Hanim. Sarah pun turut bangkit dari duduknya.Kelakuan mereka hanya diperhatikan oleh Saiful Alam dari jauh. Dari tempayt dia duduk bersama pelajar banin yang lain, dia boleh melihat reaksi wajah hanim yang kelihatan tidak selesa.

Tiba-tiba Hanim rebah di belakang Sarah. Tak sempat dia hendak keluar meninggalkan dewan itu. "Hanim..Hanim..." panggil Sarah.

Satu Pengorbanan 16

Dari jauh kelihatan Kak Arafah dan Akhi Husni melambai-lambai pada Saiful Alam. Hanim terpaksa bersuara juga kerana Saif memanag tidak nampak lambaian mereka.

"Akhi, Kak Arafah dgn abang dia panggil enta tu..." Hanim memberitahu. Saif sama-sama berpaling bila Husni memanggil namanya.

"Bersuara juga akhirnya, ingatkan nak lancar mogok bisu sampai habis program..."usik Saiful Alam sambil melangkah pergi.Kemudian dia menoleh lagi.

"Hanim...."
Hanim mengangkat muka dari kertas yang baru hendak dibacanya.
"Jangan lupa kuih yang Iskandar pack tu... talam macam tu cepat basi,nanti membazir, lagi berdosa..."pesannya.
Sarah dan Zubaidah menarik Hanim ke bangku.Dipaksanya Hanim duduk di situ.
"Hanim...tell us what we do not know yet..."arah Sarah.
"Apa?" Hanim pura-pura tak faham dgn soalan kawannya yang satu tu.
"Iyalah Hanim...kelmarin bukan main dia marahkan anti, dah tu hari ni, satu kereta pula. Macam ma'am pula anti ,dia treat. Apa cerita ni? Siap ada nama Iskandar sekali..."celah Zubaidah.
"Panjang ceritalah...boleh buat tesis 5000 perkataan, terus pass dapat degree. Tak payah duduk program motivasi 'O' levels ni lagi..."
"Panjang ke pendek ke...kitorang nak tahu jugak..Hanim, kita kan buddies...Please,sayang Hanim."pujuk Sarah.
"Isy...yelah.Tapi antuma kena janji tolong ana habiskan kuih yang Iskandar pack untuk ana ni.Gaya macam nak suruh ana makan kuih selama 2 hari kat sini je....banyak giler..."bebel Hanim.
"Hanim...bahasa tu, jaga sikit,"tegur Zubaidah.
"Ana sedang tak ada moodlah Zu....lantaklah kalau diorang dengar bahasa ana ni, bahasa jiwa bangsa apa.bukankah saya seorang wartawan muda yang berkarisma?"gumam Hanim sambil mengunyah kuih talam suji yang diambil dari paket tadi.Sedaplah juga...terasa lemaknya. Kat mana Cik Ainon order kuih talam ni?


Selepas Isya berjemaah, pelajar dikehendaki berkumpul di dewan.Memanglah peserta yang menginguki program motivasi tu tak ramai, setakat satu kelas saja. Jadi, Akhi Husni bercadang untuk menyatukan saja sessi perbincangan antara banin dan banat.

"Hanim..lihat hujung sana tu....Akhi Saif asyik pandang sini je..Hai, Iskandar..nasib kaulah..."Sarah pura-pura bersedih.

"Please,lah Sarah...merepek.Ana ingat pelajar madrasah tak merepek merapu macam ni.Lebih teruklah kat sini.Cut the craplah.Meremang bulu roma dengar!"rengus Hanim. Zubaidah hanya tersenyum melihat Hanim. Agak terperanjatlah juga tadi bila lihat Hanim keluar dari kereta ayah Saif. Memang Zubaidah tahu siapa yang hantar email, siapa yang tidak suka hubungan Iskandar dgn Hanim walaupun setakat guru tuition.Namun segalanya sudah dijelaskan pada Hanim tadi sebelum sessi motivasi bersama Mr Bala itu.
"Hanim,"panggil Saiful Alam yang sudah berada dekat dgn mereka. Handphonenya di suakan pada gadis itu. Hanim memandangnya,clueless.Kenapa nak pass handphone pada Hanim pula. Hanim mengangkat kening.

"Apa ni?" soal Hanim.
"Is.Dia call ana, Cari enti. Cepat sikit..sessi dah nak mula,"beritahunya tegas.
Hanim mengambil handphone dari Saif. Wajahnya tak keruan.Sarah dan Zubaidah cuba menahan tawa. Lebih-lebih lagi dgn kehadiran Saiful Alam di depan mata. Senior seorang ni, bukannya macam Akhi Husni yang agak flexible tu. Ada pula dia beri demerit points atas kesalahan tak berakhlak di khalayak ramai nanti.

Salam diberi. Namun Hanim hanya mengangguk-angguk seperti menerima arahan saja. Sedikit pun tidak menjawab atau berkata apa-apa. Kemudian dia menyerahkan handphone itu pada Saiful Alam semula.
"Dah selesai?" tanya saif.
Hanim mengangguk lagi,macam burung belatuk aje gayanya.
"Akhi Saif...kuih tadi tu....."Hanim teragak-agak bersuara.
"Kenapa? Enti buang ke?"Tanya Saiful Alam.
"Tak...ana dah makan dgn Sarah dan Zu...Syukran," tutur Hanim.

"Kenapa ucap terima kasih pada ana.Kan Iskandar yang beriya-iya bungkuskan untuk enti?"tanya Saiful Alam.
"Dia kata, kuih talam tu...akhi yang buat." Hanim membalas.

Saiful Alam hanya tersenyum mendatar,"Kenapa,orang lelaki tak boleh buat kuih ke? Tapi belum boleh lawan cheesecake anti.Is asyik sebut-sebut aje sampai sekarang," Dia memandang sekilas pada hanim lalu berjalan keluar dari dewan meninggalkan ketiga-tiga gadis itu.
Hanim seakan tidak mendengar kata-kata Akhi Husni dan Ukhti Arafah sewaktu sessi perbincangan itu. Oleh kerana asyik berbual dengan Zubaidah dan Sarah, dia skip makan malam selepas Maghrib tadi. Sekarang terasa mencucuk-cucuk pula perutnya."Gastric ni pun nak menyerang, tak kena tempat. Takkan nak telefon abang. Malam Sabtu ni mesti dia keluar ke Johor teman Kak Shimah belanja dapur.Nak telefon mama suruh datang ambil, mamanya kerja syif malam. Ubatnya ada di dalam beg. Terasa nak muntah pula, peluh sejuk sudah mula membasahi dahi...Ya Allah malunya nak potong ucapan Akhi Husni....”dia berkata sendiri.

Hanim menciut bahu Sarah yang duduk didepannya.Sarah menoleh,hairanb juga melihat Hanim yang sedang menahan sakit.
"Gastric lagi? Ubat? Tulah tadi tak makan.."gumam Sarah rendah.
"Ana nak muntahlah..loya aje tekak ana ni,"rungut Hanim sambil menahan perutnya.
"Kita ke tandas...can you make it till we reach the toilet?"tanya Sarah. Matanya merayap mencari Zubaidah yang sedang membantu menyiapkan nota-nota untuk para peserta. Hanim mengangguk lemah.Dia bangun nutuk keluar dari dewan. “Tak apalah, nanti lepas sessi, boleh terangkan pada Kak Arafah..”fikir Hanim. Sarah pun turut bangkit dari duduknya.Kelakuan mereka hanya diperhatikan oleh Saiful Alam dari jauh. Dari tempayt dia duduk bersama pelajar banin yang lain, dia boleh melihat reaksi wajah hanim yang kelihatan tidak selesa.

Tiba-tiba Hanim rebah di belakang Sarah. Tak sempat dia hendak keluar meninggalkan dewan itu. "Hanim..Hanim..." panggil Sarah.