Sunday, March 25, 2007

Satu pengorbanan 9

Hujung minggu itu Hanim menghabiskan masanya membantu Iskandar dgn tesisnya. Mujur mamanya tidak bekerja, jadi Hanim mengajak Mustazah dan Iskandar kerumahnya saja. Pelbagai persoalan yang diajukan oleh Iskandar. Hanim dan Mustazah hampir tak bernafas, menjawab dan memberi cadangan. Kebetulan pula anak buah Hanim masih dirumahnya, kecoh jugalah mereka disampuk dgn tangisan bayi kecil itu.
"Alah...anak Khallah ni, kenapa nangis? Rindu Ummi ye? Esok, Umi sihat, Khalla hantar balik rumah Ummi ye...Sayang, la tahzan..."pujuk Hanim.
Mustazah tergelak melihat gelagat Hanim.
"Kenapa enta ketawa ni? Lucu sangat ke?"tanya Hanim.
"Tak lah lucu.Cuma bila ana fikirkan, lucu pun juga."ujar Mustazah, masih lagi tidak berhenti tergelak.

"Tak fahamlah..."balas Hanim,"Is, awak faham bahasa Mustazah ni?"
Iskandar menggeleng kepala tapi ada senyuman dibibirnya.
"Iyalah...kat madrasah kita, yang dah walimah Ukhti Raudhah. Tapi yang sibuk menggendong anak kecil, anti...Bila masa pula...tapi kenalah." Beritahu Mustazah.

Hanim merenung Mustazah,"Enta jangan nak bergurau. Jangan sampai ana dengar enta cerita kan hal ni kat madrasah..."Dia memberi amaran.Memnag ketua kelasnya itu payah hendak dipercaya. Silap haribulan, hanim jadi bahan usikkan teman sekelas lagi.

"Eh, ada ke pelajar yang dah berumahtangga, masih kekal belajar kat madrasah tu?" tanya Iskandar.

"Kenapa tanya? Nak masukkan dalam tesis awak ke?" soal Hanim.

"A'ah lah..Unique, tak berlaku di sekolah Nasional,"jelas Iskandar. Mama Hanim yang kebetulan berada disitu untuk mengambil cucunya pun mencelah."Itulah..makcik pun pernah beritahu Hanim yang dia sesuai dah untuk jadi ibu...."

Mustazah tergelak lagi, mungkin sedang membayangkan Hanim, rakan sekelasnya, belajar sambil menjaga bayi.

"Mama...janganlah cerita kat diorang ni..."tegur Hanim.Mukanya merona merah,entah tahan malu terhadap Iskandar atau menahan marah terhadap Muraqib faslnya, Mustazah, yang tak henti2 tersengeh macam kera sumbang itu.

Sebelum Iskandar dan Mustazah pulang petang itu, sempat Iskandar bertanya pada Hanim.

"Hanim, sampai bila awak jaga anak Hisham ni?"

"Sebenarnya, isteri dia dah ansur sihat. Lagipun ada saudara Kak Shimah datang dari kampung untuk bantu babay ni. Tengoklah nanti, hujung bulan ni, saya hantar dia pulang pada Ummi dan abinya."terang Hanim.

'Saya kagumlah dgn awak.Usia muda lagi, awak dah boleh juggle pelajaran, journalism, dan babysitting..."ujar Iskandar..
"Yes, kalau nak tahu, Hanim ni pun motivator terbaik antara madrasah2 Singapore ni.Pendebat pun dia, orang rajin berbual,macam dialah. Jangan main-main.Nanti siap dgn nas Alquran dia berhujah,"bisik Mustazah pada Iskandar. Pemuda itu hanya tersenyum melihat gadis yang berkaliber itu. Tak sangka gadis simple yang berdiri didepannya itu adalah antara pelajar-pelajar harapan madrasahnya."Hah, nak tegur sikit..Pembetulan, janganlah kagum kat saya, kagumlah dgn
kebesaran Tuhan yang telah menjadikan saya begini. Apa yang saya lakukan semua dgn kehendak Tuhan.Saya nikan hamba...terlalu lemah..."balas Hanim, tegas tapi lembut.

Satu pengorbanan 8

"Hanim..Hanim.."terdengar suara memanggilnya. Zubaidah dan Hanim berpaling kearah datangnya suara itu. Kelihatan Iskandar sedang berlari-lari anak mendapatkannya.
"Ya Allah, Iskandar ni, apa yang dia hendak? Macam mana boleh ada kat sini."getus hati Hanim.

Hanim dan Zubaidah menghentikan langkah, menanti Iskandar menghampiri mereka.

"Maaflah Hanim.Saya tahu, saya menganggu. Tapi give me five minutes. Saya ada permintaan. Saya terpaksa membuat tesis untuk assignment kelas.Entah macam mana, boleh dapat topik ni...I need your help," Iskandar berkata tanpa sedikit pun memberi ruang untuk Hanim mencelah. Dia menghulurkan sehelai nota kepada Hanim.
"Pencapaian pelajar madrasah di Singapura.Apakah mereka setanding dgn pelajar sekolah Nasional?"

Hanim dan Zubaidah berpandangan, kemudian Zubaidah tersenyum sinis.

"Awak ni dari universiti mana?"tanya Zubaidah
"Laa..macam mana awak tahu saya student universiti?"
Iskandar termangu-mangu.Kesian pula Hanim melihat kawan abangnya ini.
"Tak apalah, Iskandar, saya boleh bantu, tapi kenapa tak minta tolong Mustazah?"tanya Hanim.
"Dah sms dia. Dia kata elok ajak awak sama,”jawabnya mendatar dengan senyum nipis. ”Kalau awak nak tolong pun boleh."Iskandar mengajukan ajakannya pada Zubaidah.
"Eh, awak.Ni ketua kelas saya.Suka-suka pula awak minta tolong dia..."protes Hanim, malu dgn Zubaidah.”Selamba betullah mamat ni. Nak pass punya pasal, orang yang dia tak kenal pun, dia minta bantuan.”katanya didalam hati.
"Tak apa, saya tak kisah membantu pelajar universiti seperti awak yang masih belum faham dgn pencapaian kami.Tapi saya rasa Mustazah dan Hanim dah mencukupi untuk membantu awak.Cuma jgn over use idea bernas mereka. Gunakan akal yang Tuhan dah anugerahkan pada awak tu juga..."balas Zubaidah tegas tapi sopan.Hanim suka melihat Zubaidah menjawab pelawaan Iskandar itu.Kenapa dia tak minat membahas,agaknya.gayanya itu pasti memukau penonton dan pengadil.
"Whatever....thanks ya.Got to go. Nanti I call you?"Iskandar bertanya Hanim sebelum berlalu.

"Zubaidah,.macam mana anti tahu dia student U? Abang ana tak pernah cakap pun..."Tanya Hanim selepas iskandar berlalu pergi.

"Alaa, tesis dia tu sama dgn tesis sepupu ana yang kat Uni juga tapi sepupu ana buat tahun lepas...analah sasarannya. Dia ikut perkembangan pencapaian ana macam nak rak kepala ni..."
"NUS ke NTU?"
"NTU...diorang tu student Bahasa Ibunda. Belajar susah-susah, buat tesis itu
ini, lepas tu keluar jadi Guru Bahasa Melayu kat Primary School saja."
"Sepupu anti dah graduate?"
Zubaidah mengangguk,"Al’ an, dia mengajar di sekolah nasional.Habis bond dia, dia nak apply kat madrasah kita.."
"Dah sampai pun blok ana.Kita naik dulu ye, Zu.Mak ana dah masak.Ana msg dia tadi, kata anti nak datang..."
"Ya allah, malulah ana. Datang makan....Ana tak bawa buah tangan apa-apa pun..."
"Tak apalah...rezeki jangan di tolak.Tetamu kan bawa rahmat. Semoga kedatangan anti ni, memberi rahmat pada kami sekeluarga..."
"Tapi, ana tak boleh lama, malam ni ana ada kelas tution.."Zubaidah menjawab.
"Anti belajar dgn siapa, Zu? Anti dah cukup okay...Selalu top kat class kita,” pertanyaan Hanim itu lambat dijawab oleh Zubaidah.

“Zu?” Hanim memanggilnya.
"Ana mengajarlah Hanim..ana bukannya orang senang. Duit tu, ana buat belanja sekolah.."beritahu Zubaidah datar.
"Oh...maafkan ana Zu.Kita ni satu kelas, tapi ana tak kenal anti. Sehingga
kesusahan anti pun ana tak tahu...."keluh Hanim kecil. Dia terasa malu dengan ketidak perihatinannya terhadap rakan-rakan sekelas. Macam manalahnak jadi ikhwan yang dirindui Rasulullah. Ikhwan tu ukhwah mereka ibarat susanan batu bata. Begitu juga para sahabat, mereka melebihi sahabat yang lain dari diri sendiri. ”Ya Allah…jauhnya aku dari mereka.”
"Tak apalah Hanim. Ana nak cuba jadi orang susah yang redha dengan kesusahannya. Kita berusahalah, tapi kah Tuhan untuk menentukan,bukan macam tu?" Zubaidah tersenyum mesra. Manis juga wajahnya bila tersenyum, getus Hanim. “Hai,hanim..kau saja yang jarang memerhatikan kawan-kawan dan masalah sekeliling…”marahnya pada dirinya lagi.

Satu pengorbanan 7

Sebulan berlalu...Hanim melalui kehidupannya seperti sedia kala.Shima pun sudah menunjukkan tanda-tanda positif untuk sembuh. Dia sudah pulang ke rumah, tetapi anaknya masih di dalam jagaan Hanim dan mamnya. Email yang Husni terima pun senyap begitu saja. Tiada siapa di madrasah yang tahu mengenai email itu. Dan Hanim lebih-lebih lagi tidak mahu tahu siapa yang menghantarkan emel tentang dirinya. Bagi Hanim dia tidak bersalah dan orang itu ada haknya sendiri untuk bersangsi dan terus berburuk sangka padanya.
"Hanim...projek kelas tu dah siap belum?" tanya Zubaidah.Walaupun dia tampak tidak peramah, sebenarnya Zubaidah boleh bekerjasama.
"MasyaAllah...Ukhti Zu, ana dah siapkan, tapi tertinggal kat rumah.Semalam baby tu melalak aje, sampai ana lupa nak simpan projek dalam beg...Lepas print,ana biarkan atas meja.Afwan lah...ana tak sengaja," Hamin memohon maaf atas kealpaannya. Semenjak Zinnirah dirumah, memang dia yang banyak menguruskan bayi kecil itu.
"Tak apa, esok bawa, ye."pesan Zubaidah. Dia tahu Hanim terntu bukannya sengaja kerana Hanim selalu mengambio berat akan setiap projek dan tugasannya.
"Esok? Rasanya tak datang, mama ana kerja pagi, baby tiada siapa yang jaga..."Hanim mengeluh. Memang dia terpaksa ponteng esok memandangkan Mamnya kerja disyif pagi.
"Kalau gitu.....ana singgah rumah anti lepas madrasah, boleh?"Tanya Zubaidah tapi mali-malu.Dia tidak berapa rapat dengan Hanim memandangkan gadis itu lebih rapat dengan sarah.Zubaidah amat faham dengan konsep, ‘Two’s a company. Three’s a crowd’.
"Boleh...apa salahnya.Tapi rumah ana berselerak sikit....tak sempat kemas tadi pagi,"balas Hanim.gembira keran Zubaidah sudi kerumahnya.ketua kelasnya ini, sering bersendirian. Hendak datang beraya pun susah.
"Ana bukan nak tengok rumah anti,"jawab Zubaidah tersenyum.

Hanim memanjanakan leher melihat sarah yang sedang berbincang dengan partnernya disisi.

“Sarah, nanti datang rumah ana lepas kelas? Zubaidah nak kesana, ambil report,”ajak Hanim.

Sarah mendongak dari merenung kertas yang sedang dilakarkan oleh Farahiyah. Dia menggelengkan kepala sambil tersenyum.

“Hee, hari ini ada date dgn minah Arab ni. Projek tak selesai lagi. Kita bukannya macam korang berdua, tau!”balas Sarah mesra. Farahiyah yang sedang menulis sesuatu turut mendongak dan memandang Zubaidah dan Hanim. Dia mencubit lengan Sarah.Amat dia tak menggemari panggilan ‘Minah Arab’ yang disebit Sarah.

“Ana ingat nak belanja dia kat sweet Secrets.Tapi dah dia panggil ana minah Arab, belanja kat Zam Zam ajelah,”tutur Farahiyah tersenyum membuat lesung pipitnya lebih ketara. Sarah hanya boleh membuat muka ‘seposen’ dengan penarikan offer dari anak karyawan tu.



Sewaktu rehat pula, Hanim di panggil oleh Husni lagi.
"Hanim, tadi ana nampak kawan anti tu dalam bas. Dia kirim salam kat Hanim..."tutur Husni sambil membetulkan buku-buku yang berserak diatas meja perlustakaan itu.
"Ini mengusik lah ye...Mana ana ada kawan?" protes hanim.setahunya dia memang tidak ada kawan-kwana diluar melainkan teman-teman sekelasnya. Kalau ada pun, hanya dialam cyber.setakat membalas emel dan berbual diforum.
"Siapa eh, Iskandar Syah...Dia duduk sebelah ana dalam bas tadi.Ana tegurlah dia. Adalah kami berbual sikit..."beritahu Husni.
"Ada ajelah...buat apa nak kirim salam? Merepek..."Hanim berlalu meninggalkan Husni.
Sarah yang berada disisnya mula nak korek cerita.
"Hai,Hanim...ponteng2 sekolah ni, ada kawan baru rupanya...Iskandar pula tu...Bila anti ni dah pandai????"Sarah cuba-cuba merisik.
"Pandai apa??? Akhi Husni tu gurau je.....Janganlah layan...malas ana.."jawab hanim acuh tak acuh. Dia tak kuasa kalau ada teman-teman yang cuba mengenakan dia dgn sesiapa pun dimadrasah.Iikan pula dengan orang yg dia tidak kenal dgn rapat.Buang masa saja. Lagipun belum masanya nak fikirkan teman hidup.Tahulah Tuhan mengatur itu semua….

"Isy, tak salah kalau nak join Kak Raudhah...Isteri2 yang ke sekolah...."usik sarah.
"Subhanallah Sarah...ke situ pula anti ni....."
Kedua-dua gadis itu pun berderai tertawa tetapi tawa mereka terhenti bila bertembung dgn Ustazah Safiah di tangga.
"Tak manis anak dara gelak macam tu....hanim, Sarah" tegur Ustazah Safiah, lembut.

"Afwan ustazah....." Hanim memandang wajah Sarah.Lega kerana ustazah tidak mendenda mereka, ataupun membawa mereka kepada Ustazah Kamsinah…

Perjalanan pulang bersama Zubaidah tidaklah sekecoh bersama Sarah.Zubaidah pendiam orangnya.sekali sekala saja, dia mengajukan soalan kepada Hanim. Terfikir pula Hanim apakah dia yang menyampaikan email pada Husni? Kerana rumah Zubaidah taklah jauh sangat, beberapa stedyen bas saja jaraknya.

Satu pengorbanan 6

Sepanjang waktu pelajaran berjalan, Hanim sedaya upaya cuba memberi penuh penumpuan. Kawan-kawanya menyangka, Hanim nak 'qadha' apa-apa yang dia ketinggalan.Tapi jauh di sudut hatinya, dia berdoa agar Husni tidak memanggilnya ke pejabat pelajar. Itulah perkara terakhir yang hendak dia lakukan hari ini…Biarlah dia terus duduk diam di kelas yang agak membosankan ini. Hanim redha sekiranya dia terpaksa mengadap wajah gurunya ini selama 2 jam lagi, dari dipanggil bertemu Ustazah Kamsinah walaupun setakat setengah jam. Rekod prestasinya akan tergugat nanti.
Tiba-tiba, sewaktu mata pelajaran Biology, pengumuman di buat oleh pihak admin untuk Hanim berjumpa Mudir. Kecut perut Hanim di buatnya. Mustazah tergelak melihat kekalutan teman sekelasnya itu.
"Kenapa Nim? Macam nak kena hukum pancung je anti ni," tegur Mustazah. Rakan-rakan yang lain tergelak mendengar usikan Mustazah.
"Ni lebih teruk dari hukum pancung....."jawab Hanim selamba, ingin menutup kekalutannya.”Kau tak tahu apa yang mereka dah lihat Mustazah…”bisik hati kecil Hanim.
“Hanim, mudir rindu nak lihat muka anti, asyik ponteng jer....Rindu dah lama tak syarah kat anti, tu!"usik rakannya yang lain.

Hanim mengangkat tangan tanda tak mahu melayan rakan-rakan sekelasnya. Dia turun kepejabat dgn hati yang berdebar-debar. Pintu pejabat di ketuk sopan.

"Udkhulii..." kata Ustaz Mokhsan...

Hani masuk dan memberi salam.

"Kaif haluk, Hanim?" sapa mudirnya.

"Alhamdulillah, bil khair, Ustaz."jawabnya sopan.

"Ijlisii..." arah mudirnya lagi. Hanim menarik kerusi di hadapannya dan melabuhkan punggung. Sebentar kemudian, Husni masuk.Dia memberi Hanim satu senyuman tapi Hanim tak pasti apa niat senyuman itu.

"Begini, Hanim. Tadi Ustaz dah berbincang dgn Husni dan kami dah capai satu pakatan. Ianya ada kena mengena dgn anti..." Ustaz Mokhsan memulakan bicara. Husni yang berdiri di sisi mudirnya ityu masih lagi tersenyum. Naik rimas pula Hanim melihat senyumannya.

"Apa kena mengenanya dgn ana, ustaz?" Hanim meminta kepastian.

" Ni, sudah seminggu kami terima undangan pertukaran pelajar dgn Mahad Tahfiz di K.L. Pada awalnya, kami nak hantar anti kesana, tapi Husni mengingatkan Ustaz tentang keadaan yang anti perlu tempuhi sekarang, jadi kami akan tukarkan dgn Zubaidah. Kami tahu anti pelajar terbaik dalam pelajaran Quran, tapi Ustaz harap anti tak kecil hati dgn penukaran calon ni.."

"Tak, ustaz.Sikit pun ana tak kecil hati. Malah ana berterima kasih kerana Ustaz serta lembaga pengarah madrasah, faham dgn keadaan ana dan sanggup memberikan kerja sama dgn ana."

"Satu lagi, Hanim..."

"Aduhh...apa lagi yang dia nak cakap ni..."kata Hanim di dalam hati.

"Kenapa anti ni? Muka macam orang ada buat salah je,"tegur Ustaz Mokhsan.

"Eh, tak lah Ustaz.Laisa ka dzalik...Ana sekarang sedang subjek Bio, sayang ketinggalan pelajaran tu..Lagipun 'O' level ni, anakan ambil 'BIO', ustaz." Hanim cuba memberi alasan.

Husni hampir-hampir tergelak dgn alasan yang dibuat Hanim. Ustaz Mokhsan mengangguk tanda puas dgn jawapan Hanim.

Dia mengeluarkan satu sampul surat dari laci mejanya,lalu di hulurkan kepada Hanim. Hanim menyambutnya dgn penuh tanda tanya.

"Apa ni, ustaz?"

"Hanim, ni adalah sumbangan dari persatuan Pelajar untuk anti. Kami tahu, anti mampu membiayai persekolah anti, tapi sebagai orang yang di amanahkan untuk menjaga kebajikan pelajar, ana rasa anti patut menerima sumbangan ini." kata Husni.

"Bacalah...mana tahu anti tak suka dgn kandungannyaa..."kata Mudir.

Perlahan Hanim membuka sampul itu. Surat itu datang dari Ketua Pelajar, bererti dari Akhi Husni.Syarat yang menyatakan Hanim di beri subsidi pembelajaran selama tiga tahun, tanpa limit. Syukur tak terhingga Hanim dgn pemberian itu.

"Syukran ustaz, Akhi Husni. Ana betul terharu dgn pemberian ini..."ujar Hanim.

"Rajin-rajinlah belajar, Hanim. Jangan putus asa, dgn apa ygng anti lalui sekarang."nasihat Mudirnya.

"Ustaz, boleh kami beredar?"tanya Husni.

"Na'am...Tafaddhal.."jawab Mudir itu.

Di luar pejabat, Husni tiba-tiba tergelak. Tidak pernah Husni berkelauan begitu.

"Pandai anti cover,ye...Sayang tertinggal pelajaran.Setahu ana, kelas antilah yang sering tidur dalam masa pelajaran 'Bio'...kata Husni. Hanim masih kelihatan bersahaja.

"Siapa pemuda dalam bas tu?"tanya Husni.

"Mana ada?"

"Yang dalam bas tadi.Handsome juga.Pandai hanim cari kawan.."

"Oh, itu Iskandar, kawan abang Hanim. Mustazah pun kenal dia juga. Jiran perumahan kitoranglah..."terang Hanim.

"Ni, ana cuma nak beritahu. Dua tiga hari yang lepas, ana terima email, entah dari siapa. Dia kata dia nampak Hanim dgn seorang pemuda di taman dekat dgn rumah Hanim. Betul ke?"

Hanim cuba untul mengingati kembali....,"adalah satu hari tu, ana nak jumpa Mus, nak collect class notes. Terserempak dgn Is yang tadi tu.Kami berbual sekejap je."

"Kenapa, akhi Husni?"

"Tak adalah, ana yakin anti pandai jaga diri, tapi mulut orang Hanim, kita susah nak elak. Email tu mujur dia hantar pada ana seorang je, kalau dia hantar pada mudir...teruk jadinya..."sambung Husni.

"Baiklah, akhi Husni.thanx atas nasihat itu.InsyaAllah, Hanim akan lebih berhati-hati..."

Satu pengorbanan 5

Terlalu ramai orang sedang menungu bas di stesen bas berdekatan dgn rumah Hanim.Selalunya, tak lah sesesak ini.
"Apahal hari ini, ramai sangat orang kat sini?"fikir Hanim dalam hati.
Tiba-tiba, dia terdengar orang menegurnya,"Hari ini sekolah ke?"
Hanim berpaling kebelakang. Iskandar sedang tersenyum melihatnya.
"Oh, awak.A'ah, saya sekolah hari ini, sebab mak saya ada di rumah."
"Kakak ipar awak masih di hospital?"Tanya iskandar lagi.Fikirnya, setakat bertanya khabar, takkan salah.

Hanim mengangguk. Dia tidak selesa dgn pandangan makcik-makcik pekerja Seagate yg turut berada di situ. Makcik-makcik ini tidak tahu apa yang mereka bualkan,.tetapi tidak mahu terlepas untuk membuat andaian yang bukan-bukan. Hanim memandang kearah wanita-wanita yng sedang memandangnya. Satu senyuman diberikan. Apabila melihat Bas nombor tujuh datang menghampiri stesen bas, Hanim pun minta diri untuk beredar.
"Bas dah datanglah. Pergi dulu ye,"pamitnya sesopan mungkin.
"Saya pun nak naik bas ni. Saya nak ke Orchard. Malas naik MRT, sesak...Lagipun tadi kat radio ada pengumuman MRT dari laluan Timur terkandas kat Singapore Expo, ada technical fault,rosak.."terang Iskandar apabila melihat wajah Hanim yang agak terperanjat dengan kata-katanya.

Hanim menghela nafas lega. Di tengah-tengah manusia yang meratur untuk menaiki bas itu, sempat lagi Iskandar bertanya,”Kenapa? Awak ingat ada suicide lagi macam semalam kat stesen Bishan tu?”

“ Terlalu banyak suicide yang kita dengar setiap hari,kan?” balas Hanim.

“Mereka rasa itu jalan termudah untuk lari dari masalah,”balas Iskandar.
"Patutlah ramai orang kat bus stand ni terpaksa naik bas rupanya..." Hanim membuat rumusan.

Di dalam Bas no 7 itu terdapat ramai pelajar-pelajar dari Madrasah Aljunied.
Ada juga pelajar-pelajar dari Al Sagoff. Hanim mengambil tempat di sisi seorang pelajar dari madrasahnya.Salam dan pertanyaan khabar berbalas ringkas.Kemudian Hanim terus mengeluarkan Quran kecilnya untuk dia menghafal.Dia dah jauh ketinggalan. Pelajar di sebelahnya juga sedang khusyu' menghafal huraian hadis. Begitulah suasana pelajar madrasah setiap hari didalam bas. Mereka mengambil kesempatan dalam perjalanan yg mengambil masa sehingga 45minit itu untuk menghafal apa-apa yang perlu.Lebih elok dari berbual kosong yang tidak mendatangkan faedah.
Iskandar hanya memerhatikan keadaan sekeliling. Dia pelajar aliran secular. Jadi dia tak biasa dgn cara hidup pelajar madrasah seperti Hanim. Dalam hatinya, dia memuji kebolehan pelajar-pelajar itu menghafal dan menghayati bahasa Arab yang agak asing baginya. Setiba di destinasi, semua pelajar madrasah yang ada bangkit untuk turun dari bas. Hanim memandang Iskandar dan mengangguk, memberi isyarat yang dia hendak turun. Dia setakat tidak mahu dituduh tak beradab, tidak lebih dari itu. Iskandar melemparkan sebuah senyuman dan senyuman Iskandar dibalasnya.
Namun dia terdengar suara pelajar lelaki yg berdiri di belakang berdehem-dehem. Dia memandang ke arah suara itu. Fattah dan Jawad, pelajar cemerlang di madrasahnya sedang memerhatikannya sambil tersenyum sinis. Hanim tidak ambil kisah dgn mereka kerana bagi Hanim mereka ibarat badut sarkis yg sentiasa berlawak di madrasahnya.Tapi orang yang dibelakang mereka. Akhi Husni sedang memerhatikan Hanim dengan wajah yang agak serius. Terkedu juga Hanim. Ketua pelajar telah melihat Hanim berkomunikasi dgn Iskandar walaupun setakat melalui isyarat mata.
Hanim cepat-cepat turun dan berjalan menuju ke madrasahnya.Semahu-mahunya, dia hendak mengelak daripada Husni.Kalaulah Akhi seorang tu reportkan apa yg dia lihat, tentu Hanim akan di panggil ke pejabat Mudir. Dan dia sudah tentu akan ke bilik kaunselling untuk menatap wajah Ustazah Kamsinah yang amat garang itu..."Oh. tidak!!" kata hati kecilnya.

Satu pengorbanan 4

Part 4

Hampir sebulan Shimah terlantar di hospital, entah apa sakitnya, doktor belum dapat mengesan. Cuma sekarang ini, yang amat jelas, dia anemik, kekurangan darah. Sepanjang sebulan itu jugalah Hanim sering ponteng sekolah.Sekiranya mamanya ada di rumah, dia akan kemadrasah seperti biasa.Kalau mamanya bekerja syif pagi, Hanim akan tinggal dirumah menjaga anak saudaranya. Hisham hanya akan datang sekali sekala menjenguk anak kecilnya itu. Dia lebih banyak memberi perhatian pada isterinya. Namun Hanim faham akan kesusahan yang ditanggung oleh abangnya.

Petang itu Hanim membawa anak saudaranya ke taman. Niat di hati, memang sengaja nak ambil angin.Mentelah pula, dia dah janji dgn ketua kelasnya untuk ambil nota-nota terbaru. Hanim menggendong bayi kecil itu penuh cermat. Baru kelmarin, anak kecil itu lepas hari.

Sedang Hanim duduk di bangku taman permainan itu, ada suara menyapanya.Ingatnya tentulah Mustazah, ketua kelasnya ynag tinggal hanya beberapa blok dari flatnya itu.
"Maaf, mengganggu," rupanya suara itu milik Syah Iskandar.
"Taklah...boleh saya bantu?" sambut Hanim datar. Dia cuba untuk tidak kedengaran sombong.
"Awak ni Hanim kan? Adik Hisyam?"tanya pemuda itu.

Hanim mengangguk, "Macam mana dia tahu nama aku?"hati kecil Hanim menyoal.

"Saya Iskandar,"ujarnya lagi.
"Saya tahu,”balas Hanim spontan.Melihat wajah pemuda itu yang mempunyai tanda soal, dia cepat-cepat menyambung,”Abang pernah beritahu. Sebenarnya awak nak apa?" Hanim memarahi dirinya sendiri kerana cepat benar memotong kata-kata orang. Inilah akibatnya kalau sering menjadi pembahas disekolah.Sampai di waktu berbual santai pun dia terbawa-bawa watak pembahasnya itu.

"Hope that your brother said only good thing about his mate here. Sorry...sorry..saya tak sepatutnya ganggu awak.Tapi anak yang awak dokong ni...anak siapa? A few days back, saya ternampak Hisyam.Nak panggil, tapi dia seakan tergesa-gesa. Nak call, I don’t have his number,"tutur pemuda itu.

"Oh...bayi ni? Awak ingat ni bayi saya ke? Ni anak abang Hisyam.Kakak ipar saya ada di hospital, so saya jagalah anak dia.Kelmarin memang Abang ada datang, jenguk darling dia ni..."jawab Hanim. Dia tersenyum mendengar pertanyaan Iskandar.Mungkin pemuda itu ingat, Hanim sdah menjadi seorang ibu. Di Singapore ni, tak hairan kalau ke hospital dan melihat ramai gadis-dagis yang membawa perut. Perkahwinan remaja dah menjadi seakan-akan satu trend. Namun Hanim tak pernah mahu berburuk sangka samada gadis-gadis itu terlanjur atau tidak.Itu bukan untuknya hendak mengambil tahu masalah orang lain.Sebagai wartawan muda, memang dia bercita-cita untuk menulis tentang masalah kehamilan diluar nikah ini tapi itu hanya untuk mencari jalan penyelesaian dan bukan untuk mengembar gemburkan masalah sosial Negara ini.
"Manis bayi ni?" kata Iskandar lagi."Cutelah...pandai ke awak jaga dia?"
"Awak sangsi dengan kebolehan saya?By the way, kenapa awak panggil abang saya Hisyam saja? Rasanya dia lebih tua dari awakkan?"soal Hanim.
"Dah biasa....sepatutnya saya gelar dia abang tapi macam tak stylelah..Our age difference is only 3 years. I know,he’s gonna be 26 end of this year,"Iskandar menjawab selamba.
"Style apanya?" Iskandar tertawa mendengar soalan yang Hanim utarakan.”Innocent,”kata hati kecilnya dan di tika itu juga Mustazah terkocoh kocoh tiba.
"Maaf, Ukhti Hanim.Ana lambat sikit. Tolong mak ana tadi di kedai." beritahu Mustazah.

"Tak apalah, Mus. Hanim pun baru 10 minit kat sini. Apa kahbar kawan-kawan?"dia bertanya ramah.Rindu dengan suasana dikelas.Walaupun adakalanya dia juga yang menjadi bahan usikan teman sedarjah, tapi Hanim tak kisah.Sesekali, dia juga mengusik kawan-kawan yg lain.
"Alhamdulillah, sihat. Semua kirim salam kat anti. Okay, here is the notes. Got to go lah Hanim.Letih jiddan.Abang Min pembantu kitorang tu, tak datang..." balas Mustazah. Seharian dia membantu ibunya dikedai daging milik ayahnya.

Apabila, Mustazah hendak berlalu, dia terlihat Iskandar yang sedang berdiri di sisi bangku.

"Maaf, tadi nak cepat sangat, sampai tak perasan,"dia menghulurkan tangannya untuk bersalaman.

"Its okay.Sibuk nampak..."usik Iskandar sambil menepuk bahu Mustazah seperti dah biasa bertemu muka.
"Hey, brother.Mestilah sibuk.Anak taukeh daging Geylang lah katakan...."jawab Mustazah sambil ketawa.
Hanim seakan bingung melihat mereka berdua. Berkerut matanya melihat keakraban itu.
"Hai, Ukhti , takkan lah satu neighbourhood pun kita tak kenal.Ana biasa main soccer dgn mamat ni..."kata Mustazah sambil menyiku tangan Iskandar.
"Oh..dah kenallah ye? Mana ana tahu.."balasHanim.”So, anta kenallah abang ana juga,ya?”
"Abang anti tu kira macam seniorlah,tak rapat sangat.”jawab Mustazah “Hati-hati Hanim...kat perumahan ni ramai pelajar dari Madrasah kita.Nanti tak semena-mena, anti kena gosip dgn diorang...."beritahu ketua darjahnya,"Kalau Zubaidah yang nampak...alamatnya kena masuk pejabat Mudirlah.Minah tu strict tahap tertinggi,Nim..."
"Mus, anta jangan salah faham...Kami tak ada apa-apalah..Kawan pun bukan.."terang Hanim. Dia rasa tentu ketua kelasnya sudah salah sangka dengan kehadiran Iskandar disitu.
"Ana cuma mengingatkan je...Tak pasal-pasal kena counselling, parah,"Kemudian dia memaling ke arah Iskandar,"Yang kau pun, ganggu anak dara orang apasal? Kalau dia kena detention pasal ni kat madrasah...rosaklah imej kelas aku.Termasuk imej aku sebagai ketua kelas..."tegurnya dengan muka serius. Namun ada cahaya nakal dimatanya.
"Mana aku tahu.Strictnya madrasah korang? Tapi takkan budak madrasah nak buat gossip...."jawab Iskandar.
"Mulut diorang..bukan mulut wali ke malaikat tahu tak...Budak madrasah pun sama macam budak secular jugak.Sama macam kau! Dah lah Is, jomlah..." Mustazah menarik tangan Iskandar sambil melambai penuh makna pada Hanim.

Hanim lantas berdiri untuk pulang ke rumahnya. Terfikir olehnya, bagaimana si Iskandar tu sampai nak menyapanya hari itu. Sedangkan dia sering terserempak dengannya setipa kali pulang dari Madrasah...Terfikir pula kata-kata Mustazah kepadanya tadi..Nasib baik perbualannya tak di lihat oleh rakan-rakan dari madrasah...Namun Hanim tak ketahui, ada sepasang mata yang memandang setiap gerak geri Hanim tadi dan sepatang mata itu dimiliki oleh seorang yang amat cemburu dengannya.

Satu pengorbanan 3

Part 3
Suara tangisan Baby Amirah Zinnirah jelas kedengaran sewaktu Hanim tiba di rumahnya. Dari lif landing lagi, sudah terdengar suara nyaring anak kecil itu.
"Kenapa anak Khallah ni? Rindu umi ke?"tanya Hanim manja. Dia mengendong anak saudaranya itu. Mama Hanim yg sedang membancuh susu cucunya itu tersenyum sendiri. Lucu melihat telatah Hanim.Persis seorang ibu yang baru pulang bertugas, lau mencari ketengan dengan berbual-bual dgn bayi yang ditinggalkan.
"Hanim, gelagat Hanim tu, persis seorang ibulah Nim.."usik Mamanya.

"Apalah, mama ni.Hanim baru 16 tahun tau. Kalau umur 16 tahun dah ada anak, mesti kahwin umur 14 tahun...Eee mama, merepeknya. Tak boleh imagine!" Dan kedua beranak itu pun berderai ketawa memikirkan apa yg di katakan Hanim.

Setelah tawa mereka reda, Mama Hanim menyambung lagi,"Tapi Hanim ada beritahu Mama yg senior Hanim masih sekolah walaupun dah berbadan dua."
"Ohh...Ukhti Raudhah..Dia lainlah..Suami dia sporting.Dah kahwin pun masih izinkan sekolah.Sekarang ni dia tahun akhir, tapi yg Hanim dengar, dua bulan lagi dia due...."
"Uniklah madrasah tu, ye Hanim .Masa Hanim di sekolah secular tu, tak ada pun kes budak-budak kahwin..."kata Mamanya.
"Lah mama ni, cakap pasal kahwin je ni, apasal?"soal Hanim. Dia pelik denagn pilihan topic perbualan mamnya pada hari itu.
"Entahlah...cuma bila lihat Hanim pujuk Baby Amirah Zinnirah tu, rasa macam Hanim dah boleh jadi ibu...By the way, apa kata principal Hanim bila Hanim minta cuti?"cuba mengalihkan topic perbualannya sendiri.

"Alhamdulillah, Ustaz okay jer. Dia suruh contact kawan-kawan tentang homework and new topics. Tak apalah, nanti Hanim boleh call diorang tu,”hanim memberitahu “.Mama, panggil Baby tu Amirah je kan senang.Kenapa panggil nama dia panjang2...?" dia menyambung pula.
Mamanya tersenyum lagi, “Uniklah nama anak saudara Hanim...macam orang timur tengah...Tu yg mama suka panggil nama penuh dia." Tersenyum mamnya dengan reaksi dirinya. Indah sunggah dia merasakan nama cucu sulungnya itu. Ada orang terasa diri tercabar bila menerima cucu dalam usia semuda empat puluhan, tapi tidak pula dirinya. Habis gambar cucunya itu diperagakan ditempat dia bertugas. Bangga betul dia dgn kehadiran orang baru dalam keluarganya.

"Mama, Kak Shimah macam mana?Okay ke?"tanya Hanim.
Keceriaan di muka Mama tiba-tiba berubah,"Dia serius sikit Hanim.Masih lemah sangat tapi she's out of the ICU.Alhamdulillah....cuma Abang Hisyam call tadi, dia kata dia minta Hanim jagakan Baby ni lama sikit, itupun kalau Hanim setuju."

Hanim mengangguk,"Kesian baby..kita doakan umi cepat sembuh, ya saying,"katanya sambil mencium pipi anak saudaranya mesra.
"Hanim, apa kata, mama saja yg ambil unpaid leave? Then,Hanim tak payah cuti
lama-lama.Takkan Hanim nak tinggalkan pelajaran Hanim.You are doing you 'O'levels kan?"

"Tak apalah, Mama. Hanim boleh cope, insyaAllah."
Puan Halimah hanya memerhatikan puterinya itu,"Baik sungguh hati Hanim ni..."kata hatinya,"tak pernah merungut kalau abangnya minta bantuan."

Satu pengorbanan 2

Part 2

Rumah Hisham penuh dengan tetamu.Mama Hanim dan Ibu Shimah sibuk di dapur.Seskali terdengar suara mereka ketawa.Entah apa yang dibualkan oleh kedua-dua besan itu. Hanim hanya duduk didalam bilik, menjaga anak buahnya yang sedang tidur.Amirah pun agak tidak tenang tidurnya, mungkin kerana suara tetamu berbual diluar.Ramai juga kenalan Hisham dan Shimah yang hadir.

“Hanim tak keluar ke?”Tanya Shimah sewaktu dia menjenguk babynya.

“Tak lah, kak. Lagipun kat dapur tu dah tak ada kerja. Seganlah nak keluar, ramai sangat orang yang Hanim tak kenal.”Hanim memberi alasan. Sebenarnya dia mengantuk selepas semalaman membantu Mamanya dan Cik Salmah di dapur.

Menjelang Maghrib, baru tetamu mula berkurang. Hanim keluar untuk membantu didapur. Bising Mamanya membebel kerana Hanim terus terperuk didalam bilik semasa tetamu ramai diluar.

“Sepatutnya kamu tu bantulah Kak Shimah layan teman-temannya.Ni tidak, duduk je dalam bilik,”rungut Mamanya.

“Sewaktu doa selamat kan Hanim keluar.Lepas tu takkan Hanim nak duduk je kat depan tu.Hanim tak kenal dgn kawan-kawan Abang.Seganlah,” Hanim menjawab.

Tiba-tiba terdengar bunyi pinggan jatuh.

“MasyaAllah, Imah! Imah!”suara Hisham,”Ibu, Shimah pengsan ni.” Hisham memanggil ibu mertuanya.

“Call ambulance Hanim,”kerah mamanya apabila melihat Shimah tidak juga sedarkan diri.

Sepuluh minit kemudian barulah ambulance tiba dan membawa Shimah pergi.Hisham menemani isterinya.Tinggallah Hanim dan Mamanya mengemaskan rumah yang masih berselerak. Ibu Shimah terpaksa pulang kerana dia juga menjaga cucunya dari anaknya yang lain.Serba salah Cik Salmah nak tinggalkan rumah itu.Setelah berkali-kali di gesa oleh mama Hanim barulah dia pulang.

“Kak Salmah jangan risau. Nanti Tipah kemas ni semua.Tipah pun tak kerja esok.Kak Salmah tu ada cucu yang mesti dijaga.Janganlah risau.Apa-apa nati kami telefon.”

Sewaktu Hanim menziarah kakak iparnya itu di hospital Changi, dia masih belum stabil.Menurut doktor,dia mengalami pendarahan post partum.
"Tapi kenapa baru sekarang,Abang? Yang biasa Hanim dengar, selalunya beberapa jam selepas bersalin.Itu commonlah kat Spore n,"tanya Hanim, inginkan kepastian.

"Itu lah yg doktor cakap, Nim. Mereka pun tertanya-tanya. Sebab tu, mereka masih lagi buat ujian ke atas Shimah tu,"jawab Hisham datar. Jelas, dia amat risau dengan keadaan isternya sekarang.

"Abang, bersabarlah. Nanti Hanim jumpa Mudir di Madrasah, beritahu dia Hanim kena ambil cuti kerana anak abang tak ada orang jaga."

"Hei, takkan Hanim nak ponteng sekolah? Abang dah apply leave." Terperanjat Hisyam mendengar kata-kata adiknya.

"Tak apa, Abang temankan Kak Shimah di sini. Hanim jaga baby kat rumah.Lagipun, dia tak susu badan, so okaylah..." jelas hanim lagi. Hisyam faham sangat, kalau hanim dah buat keputusan, sesah untuk dia menganjaak dari keputusan yang dibuatnya itu.

"Thanx Hanim, atas pengorbanan itu." Hisyam meletakkan tangannya dibahu Hanim.
"Hanim ni seoranglah adik abang.Kalau Hanim tak boleh berkorban untuk keluarga, bagaimana Hanim nak berkorban unuk Agama nanti...."jawab Hanim,Lagipun hari ini hari abang, tak tahu bila hari Hanim pulak,kan.”dia memujuk abangnya. Keadaan mereka yg tidak punya ayah mengeratkan lagi kehidupan dua beradik itu.sedari kecil, setiap pahit getir dihadapi bersama.

Pada pagi Isnin, Hanim kesekolah seperti biasa. Anak saudaranya, di tinggalkan dgn ibunya yg kebetulan bekerja syif malam. Berhati-hati Hanim mengatur ayatnya sewaktu bertemu dgn Mudir Madrasah,"Ustaz, ana ingin minta cuti buat beberapa minggu ni."
Ustaz Mokhsan memandang wajah Hanim, serius,"Kenapa?Apa masalah
anti, Nur Hanim?"

"Kakak ipar ana masuk hospital.Dia di ICU, pendarahan yg agak serius.Anaknya tak ada orang jaga.Sebab tu, ana berniat untuk jaga bayi tu buat sementara waktu ni."terang Hanim.

"Oh ya, ibu anti kerja...emak mertua abang anti, tak boleh tolong kke?"
"Dia dah tua, ustaz.Lagipun dia sendiri jagacucu-cucu yg lain..."
"Buat sementara waktu ni, Ustaz izinkan. Tapi cuba untuk kembali ke madrasah secepat yg boleh. Dan jangan lupa tanya kawan-kawan tentang pelajaran.cuba hubungi Zubaidah atau Mustazah tentang kerja-kerja sekolah.

"Hanim...kenapa tak pakai pakaian sekolah? Li maza anti kahaza?"soal Husni, ketua pelajar di Madrasah itu. Hanim menerangkan duduk perkara dgn penuh hormat.Maklumlah Husni itu merupakan antara pelajar-pelajar yg amat berwibawa di situ. Dia adalah antara pelajar-pelajar yang bertukar ke madrasah selepas menghabiskan pelajaran di kolej luar.Kalau bukan kerana pakaian seragam yg mereka kenakan, mungkin tetamu yang berkunjung akan merasakan mereka juga adalah tenaga pengajar di Madrasah yg terunggul di Singapura itu. Tak hairan kalau ada tetamu yg menggelar mereka Ustaz kerana penampilan Husni dan rakan-rakannya yg berjambang dan bermisai itu membuat wajah mereka lebih matang dari usia sebenar.

"Kalau begitu, minta kawan-kawan lain bantu anti dalam melaksanakan tugasan nanti,"pesan Husni,”Kat rumah nanti pun, jangan leka dari mengulangkaji,”tambah ketua pelajar itu lagi.

"Syukran Akhi Husni, ana minta diri dulu."Jawab Hanim lalu berlalu pergi.

Husni memandang dgn simpati,"Kesian kau Hanim...Semoga Tuhan tabahkan hatimu..." Dia akur, Hanim juga sepertinya. Memasuki alam madraash selepas lama di bidang akademik. Yang membezakan mereka, Hanim memohon untuk memasuki madrasah selepas tamat menengah dua disekolah kebangsaan dan berjaya memasuki Science stream. Tindakannya berhenti sekolah amat memeranjatkan pengetua sekolahdi sekolah kebangsaanya itu. Dia teringat sewaktu Hanim bercerita dgn kembarnya,Arafah kenapa dia meninggalkan sekolah kebangsaan.

“ Hanim tak bercita-cita nak jadi ustazah,Ukhti. Tapi hanim tak mampu nak tanggung dosa ke sekolah setiap hari dengan pakaian yang mendedah aurat. Setiap mata yang memandang Hanim, setiap itulah dosa Hanim berganda.”

“Anti tak menyesal?” soal Arafah. Direnungnya wajah pelajar baru itu.Kemudan dia sambung lagi,”Di madrasah pun, pergaulan bebas masih berlaku.Kerana ada diantara pelajar-pelajar disini, yang tiada support dari keluarga. Hanim janganlah salah anggap dgn madrasah kerana perangai mereka,ya.”

Hanim hanya tersenyum mendengar pertanyaan Ukhti Arafah.Dia menoleh kewajah Akhi Husni yang sedang duduk berdekatan kembarnya itu,”Buat apa hanim nak menyesal.Malah Hanim rasa kasihan. Mereka yang mendapati nikmat itu jarang mensyukuri nikmat sehingga nikmat itu ditarik dari mereka.”

Dari Madrasah, Hanim terus ke rumah abangnya untuk mengambil keperluan anak saudaranya. Mujur, keperluan baby Zinnirah tidak banyak. Sebelum Hanim pulang kerumahnya, sempat dia mengemaskan sedikit bilik abangnya itu. Harapannya, kalau Shimah pulang nanti, taklah berserak sangat kamarnya itu. Hanim mengharapkan Tuhan mengembalikan kesihatan yg sebelumnya kepada Kak Shimah, walau dia yakin tentu ada hikmah disebalik apa yang berlaku.

Satu pengorbanan 1

Pagi pagi lagi Hanim telah bertolak ke sekolah untuk betemu dgn Sarah.Dia ada assignment yg perlu disiapkan untuk dihantar ke Majalah Ikhwan. Hanim memang sudah lama menghantar artikel untuk majalah itu.Setibanya di sekolah, Sarah masih belum kelihatan lagi.Hanim terus mengeluarkan kertas-kertas yg belum tersusun dari begnya. Di tatap setiap helaian kertas dengan penug khusyuk.
"Assalamualaikum, sorry lambat,"sapa Sarah, tersenyum manis.Hanim menjawab salam kawannya.
"Kenapa lambat,"soalnya,"Hanim banyak kerja tau..."
"Sarah hantar anak Kak Long ke Child care dulu. Mama and Papa I sibuk.Diorang minta I hantar dulu.Nak buat macam mana.Kesian kan Imran tu.Ummu dgn Abinya tak ada.Kalau I tak beri kasih saying, siapa lagi.Betul tak?" Sarah menciut pipi gebu kawannya itu. Hanim teringat wajah comel Imran.Umurnya baru 2 tahun sewaktu ummi dan abinya berangkat untuk melanjutkan pelajaran ke Madinah. Dah setahun lebih mereka di sana.
"Okay, tapi nanti Sarah kena belanja Hanim makan kat Banquet.Hanim nak makan fish and chips.Sekarang ni sarah kena tolong Hanim baca artikel yg separuh siap ni.Mana tahu ada yang tak kena,"pinta Hanim.

Lebih dua jam dua gadis itu menghabiskan masa di bilik guru.Oleh kerana masih lagi waktu cuti, jadi tak ramailah pelajar-pelajar dan guru-guru yang berada di sekolah.Hanya Kak Musfirah, pegawai admin saja yang ada di pejabat.

Tiba-tiba handpnone Hanim berdering..
Hanim menjawab panggilan itu,"Abang, Hanim ada kat sekolahlah.Mmm..dengan Sarah.lepas lunch Hanim baliklah...Hanim dah beritahu Mama."
"Kenapa Hanim?Abang Hanim ke?" tanya Sarah.
Hanim mengangguk."Dia telefon kat rumah, Hanim tak ada.So dia carilah tu ."
"Hanim kena balik ke?"
"Ah ah. Lepas lunch, Hanim kena pergi rumah Abang kat Tampines.Dia kata Kak Shimah tak sihat, so nak minta Hanim jagakan baby dialah, sampai mak mertuanya datang petang nanti.Sarah nak ikut?"
"Eh, tak lah.Sarah nak kena fetch anak saudara Sarah dari child care petang nanti.Eh, jomlah pergi Banquet, lambat-lambat nanti tak ada orang jaga Baby kat rumah tu,"ajak Sarah.

Selepas makan, Sarah dan Hanim berpisah di MRT station. Hala tujuan mereka tak sama. Maklumlah, Sarah mahu pulang ke Clementi.Hanim pula menghala ke Tampines.Musim cuti begini, MRT tidaklah begitu sesak.Lebih-lebih lagi waktu tengahari, tak ramai penumpang yg melalui laluan Timur.Hanim melabuhkan punggungnya di tempat duduk yg paling hujung.Di belek-belek artikel yang telah di draf bersama Sarah tadi. Dia tersenyum puas dengan planning mereka.Tiba di Stesen Tampines, Hanim pun bergegas meninggalkan stesen itu.Mujur rumah abangnya dekat dengan stesen MRT, tak perlu dia naik feeder bus. Dan ini bermakna dia atk perlu untuk menunggu lama bersama penumpang-penumoang lain di terminal bus. Dia tak suka keadaan yg sesak itu,amat merimaskannya.
Shimah,kakak iparnya sedang menyusukan si kecil, sewaktu Hanim tiba dirumah itu. Selepas bersalaman, Hanim meminta diri untuk Solat.Kemudian barulah dia menjenguk anak saudaranya di katil baby.
"Hanim dah makan?"tanya Shima.
"Dah kak, Alhamdulillah.Hanim pergi makan dengan Sarah tadi."jawabnya,"Akak dah makan?"
Shima mengangguk,"Dah, tapi akak macam tak seleralah."
"Agaknya lauk orang dalam hari tak sedap eh Kak?"tanya Hanim.Shima tersenyum.
Hanim melangkah kedapur,ingin lihat apa-apa yang boleh dibantu.Kain baju kotor yg terletak didalam raga disisi mesin basuh, masih penuh. Ini menunjukkan ia belum terbasuh lagi.Dalam hatinya geram juga dia dengan abangnya sendiri.Takkanlah nak tunggu ibu Kak Shimah datang setiap hari untuk cuci baju.
"Dah melampau ni,"getus hati kecilnya sambil memilih baju untuk dicuci.
Tiba-tiba Shima bersuara,"Biarkanlah Hanim.Nanti mak akan datang, dia boleh buat." Dia berdiri di tepi pintu, melihat Hanim yang sedang mengasing-asingkan pakaian kotor itu di dalam dua baldui berasingan. Hanim meneruskan kerjanya tanpa mempedulikan kata-kata iparnya itu. Sekali lagi, Shimah menyuruh Hanim membiarkan saja baju yang tak berbasuh itu.
"Eh, tak apalah.Akak pergilah rehat.Nanti kalau baby bangun,Hanim tengokkan.Cuci baju ni pun bukannya susah, campak je dalam machine ni.Sampai hati Abang Sham tak tolong cucikan baju-baju ni.Nanti Hanim nak beritahu Mama," ujar Hanim tersenyum.
"Jangan Hanim, nanti mama mesti marah kat Abg Sham.Kesian dia,"pinta Shima. Dia tahu sangat kalau ibu mertuanya tahu suaminya tak membantu, tentu wanita separuh umur itu akan datang kerumah dan memarahi suaminya. Memang Mama mereka sudah pesan awal-awal supaya Hisyam membantu membasuh pakaian kotor semasa is isteri masih dalam pantang.Mamanya takut Shimah bermain air, nanti bentan anak menanrunya itu.Tapi Hisyam lebih mengharapkan bantuan dari emak Hanim sendiri. Lebih-lebih lagi apabila emaknya yang menyarankan agar dia saja yang membasuh setiap hari.
"Ish, sayangnya kat suami awak tu ye.."usik Hanim,"Okay, hanim takkan utter a word to Mama, tapi…kalau you refuse to rest, sekarang juga Hanim call Mama."
Hanim memimpin Shima ke biliknya. Hanim memerhatikan sekeliling bilik tidur itu.
"Macam bilik pengantin barulah, kak.Patutlah Abg nak tinggalkan akak sendiri pun dia tak sampai hati.Isterinya pandai mengambil hati.Ni kira-kira macam Muthi’ah dizaman Rasulullah lah ni,"tak habis-habis Hanim mengusik Shima.Hanim memang rapat dengan Shima dan Hisham. Malah, kerana sayangkan sangat dengan Hanim, Hisham hampir membawa Hanim sewaktu berbulan madu. Kalau bukan Mama dan Papa yang menghalang, tentu Hanim dah dibawa mereka.

“Mana ada,Hanim.Tak layak Kak Shimah nak di samakan dgn wanita solehah tu. Macam langit dengan bumilah..”Shimah merendah diri, sebelum mengambil sebuah buku di tepi katilnya.

“Buku baru?” Tanya Hanim.

“Tak juga, Cuma akak baru dapat last week.Nanti dah habis baca, Hanim ambillah,”pelawa Shimah. Dia tahu adiknya seorang tu memang hantu buku, lebih lebih lagi novel dan buku-buku ilmiah seperti buku Ilmu dan Hikmah tulisan Dr.Ing Abdurrahman R.Effendi dan Dr.Ing Gina Puspita, sepasang suami isteri yang agak dikenali di Indonesia itu. Mereka adalah penuntut universiti yg berjiwa Islam. Kedua-duanya cuba mengaplikasi ilmu Islam kedalam kerjaya mereka.Nah terlahirlah cendiakiawan-cendeliawan hebatyg hidupnya mengikut AlQuran dan Sunnah.

Hampir menjelang Maghrib, baru Hisham pulang kerumah.

Ibu mertuanya pula tiba selepas Asar. Setelah membereskan tugas di rumah, barulah emak Shimah dating menjenguk anaknya itu. Hanim masih lagi disitu ketika abangnya pulang.

“Eh, Hanim masih kat sini.”tegurnya,Abang ingat dah balik dah.”

“Tengok tu Cik Salmah.Abang ni dah lah dia suruh Hanim datang teman Kak Shima dan tengok-tengokkan Baby.Sekarang macam tak suka pula Hanim ada kat sini.Nak baliklah ni.Hanim baru je makan malam.Cik Salmah masak gulai ketam, sedap..”rengus hanim mendengar kata-kata abangnya.

“Gulai ketam? Abis tu Hanim tak tinggalkan abang sikit ke?”soal Hisham.Dia tahu sangat perangai adiknya kalau makan gulai ketam.

“Mana cukup nak simpankan Abang.Tak percaya, tanya Kak Shima. Baby Amirah pun nampak auntie dia makan.” Shima dan Ibunya hanya tersenyum melihat gelagat Hanim.Hisham terus meluru kedapur.Di bukanya tudung saji di atas meja.Lega kerana Hanim tak habiskan semua.

“Hanim nak baliklah bang.Esok nak pergi library dgn Sarah.Nak cari bahan ”Hanim mengambil beg dan bersalaman dgn abangnya.

“Dengan Sarah ke dengan Syah…”kacau Hisham.

“Syah mana pula…Memandai-mandai..”marah dengan tuduhan tak berasas abangnya itu.

“Syah Iskandar, budak belakang blok Mama tu.Bukannya abang tak tahu, dia suka tengok Hanim.Sampai sekarang pun belum ada GF.Tu mesti tunggu Hanim nyer..”Hisyam semakin seronok mengusik adiknya.

“Jangan merepek eh.Macam Hanim tak tahu hukum pula, cakap Hanim macam tu.”tegas Hanim.Dia tak suka kalau diperlaku macam tu.Hanim amat menitik beratkan syari’at, lebih lebih lagi bila dia dah berkawan dengan Sarah.Hisham juga begitu.Walaupun cara hidup Mama mereka agak moderan, dia tidak membantah dgn cara hidup yg anak-anaknya pilih.Mama mereka pun tidak pasti macam mana anak-anaknya boleh minat dgn ilmu Akhirat.Mereka rajin menghadiri kuliah yg diadakan dirumah keluarga Sarah. Disitulah Hisham mengenali Syima. Kedua ibu bapa Sarahlah yang menguruskan perkahwinan Hisham dan Syimah.

Hisham sedar adiknya tak setuju dgn gurauannya,”Okay-okay, sorry. Abang gurau je. Tak ada niat apa-apa pun.Lagipun abang nak lihat adik kesayangan Abang ni bersuamikan seorang pemuda kacak yang bertanggungjawab, baik, hormat orang tua dan yang paling penting sekali, adik iapr abang tu mesti seorang yang soleh.”

Hanim mencebikkan mukanya.Menyampah sekali dia kalau orang cakap pasal perkahwinan.Umurnya baru 16 tahun,masih anak hingusan.