Tuesday, September 15, 2009

Untitled~ The ramadhan special Part4

”Kenapa kau datang dengan dia ni?” soal Humairah datar. Cawan di tangan di bawanya ke bibir. Wajah Humairah kosong tanpa riak.

Mendengar soalan itu, Zikry menghela nafas. Rupanya Humairah masih marahkan Hazwan. Perkara yang berlaku sewaktu perkhemahan itu membuat Humairah berjauh hati. Bukan saja dengan Hazwan, malah dengan Norman, fandi dan dirinya juga. Kerana Hazwan, rakan rakan sekuliah yang lain juga turut menjadi mangsa. Mangsa keadaan.

”Alah, Mai, apa salahnya. Kau kan kawan aku, dia pun kawan aku. Takkan sesama kawan pun tak boleh keluar makan sama sama?” Zikry cuba mengendurkan suasana.

”Kalau kau kawan aku, kau akan faham perasaan aku Zik. Dan dia ni...dia bukan dalam senarai nama kawan kawan aku.” balas Humairah. Hazwan yang duduk bertentangan dengannya tidak di hiraukan.

”Lagipun, kau kata, ada hal penting. Apa yang penting sangat sampai kau tak boleh nak cakap melalui telefon?” Humairah bertanya lagi.

”Mairah, aku yang nak jumpa kau.” Hazwan mula bersuara. Walaupun Humairah tidak mengambil endah akan apa yang akan di katakan, dia tetap mahu meneruskan niatnya juga.

”Aku nak minta maaf. I know I was wrong. Aku harap kau maafkan aku. Aku tak berniat nak sakitkan hati kau. And all along I thought you are a strong girl.”

“Oh..kau nak minta maaf? Lepas kau kata wanita macam macam, kau nak minta maaf. Minta maaf dengan aku, then buat kat wanita lain. Apa kau buat tu memang tak merugikan mana mana wanita pun. Tapi dari kata kata kau itu, nampak sangat kau tak tahu nak menghormati wanita. Sedangkan Rasulullah amat menjaga maruah wanita.” Laju Humairah membalas kata-kata Hazwan.


Terkedu Hazwan mendengar balasan itu. Pandai juga Humairah bermain kata-kata. Rasulullah menjaga maruah wanita. Tapi bagaimana pula kalau wanita itu sendiri tak mahu menjaga maruahnya sendiri? Macam gadis di hadapannya ini. Dengan pakaian yang tidak menutup aurat, apakah itu dikatakan dia menjaga maruah? Maruahnya dan maruah keluarganya? Hazwan mula berkira kira. Balasan dari Humairah itu bagai mengusik egonya sebagai seorang lelaki. Dia datang bertemu gadis itu uuntuk meminta maaf, bukan untuk menambah sengketa.

”Alah, Mai..Maafkan lah saja. Zero zero...friends. Settle over this lunch. Okay eh?” Zikry memujuk. Sebagai kawan Humairah dari kecil, dia amat faham dengan gerak geri gadis itu. Sudah dia ingatkan Hazwan bahawa bukan mudah Humairah menghulurkan kemaafan. Gadis ini ada pendiriannya, ada egonya juga.

“No.”

Zikry tidak mahu mencuba lagi. Mungkin sakit hati Humairah masih belum reda sepenuhnya. Suasana di meja menjadi sedikit sunyi. Tiada lagi kata-kata yang keluar dari mulut sesiapa.

“Okay…kalau itu pendirian kau. Aku tak memaksa kau maafkan aku. Tapi kalau kau na aku hormati wanita dan menjaga maruah mereka....Kau kena ingat, sebagai wnaita kau juga ada kewajipan menjaga maruah kau sendiri.” Hazwan akhirnya bersuara sambil bangkit dari duduknya. Dia menepuk bahu Zikry lalu melangkah untuk beredar.

”Everything’s on me.” dia memberitahu Zikry.


Apabila kelibat Hazwan menghilang di balik pintu restoran itu, barulah Humairah mahu bersuara semula.

“Lain kali jangan buat macam ni. Aku tak suka. Kalau kau kata nak lunch dengan aku, means aku dan kau saja. No third party,”pesan Humairah. Tangannya lincah menjamah lauk pauk yang terhidang di atas meja.

”Mai, berapa kali aku dah cakap, kalau aku dan kau saja, nanti ada orang ketiga. Kau lupa ke syaitan akan menjadi yang ketiga tu?” Zikry mengingatkan. Sudah banyak kali dia mengingatkan gadis ini akan perkara itu, tapi bagai menjirus air di atas daun keladi. Humairah tak pernah nak ingat nasihatnya itu.

”Alah, bukannya kita buat apa-apa pun. Lagipun, we are out in public lah bro!” tukas Humairah diantara suapan. Zikry hanya memandang. Cheh, tak malu betul si Humairah ni. Tadi tak mahu maafkan Hazwan tapi makanan yang Hazwan bayar ni, selamba saja dia tala…Tak agak agak langsung!

“Eh Mai…tadi kata tak nak makan. Kau dah kenyang. Ni makan macam tak ingat aku ni kenapa? Dahsyat betul lah kau,” Zikry mengusik.


Sinar mata Humairah memberitahu sesuatu pada Zikry.
”Hah...tadi kau jual mahal eh? Konon dah makan...Kau ni dari mana sebenarnya?”


“Pandai pun kau Zik.. Memang kawan kau yang satu ni tengah lapar sangat. Dari pagi aku keluar, tak sempat nak alas perut pun.” beritahu Humairah.

”Kau pergi mana?”

”Eh..kau tak ingat ke? Aku kan nak ikut bibik aku balik rumah suami dia kat Kuala Lumpur. Aku nak raya kat sana. So tadi, aku sibuk uruskan semua urusan yang tak selesai. Ambil baju aku kat tailor, beli kasut and all” Humairah bercerita.

“Aku tak tahu pun. Kau mana bilang aku,” Zikry mencelah. Wajah Humairah berubah. Betul ke dia tidak memberitahu jejaka dihadapannya? Habis tu, dia beritahu siapa eh?

“Aku email kau tau…kau tak receive?” soal Humairah

“Email apa?”

“Persatuan punya…..”

Zikry menepuk dahi. Lupa hendak memberitahu yang kini bukan dia yang mengendalikan email untuk Persatuan Belia Masjid Alkaff.

“Why?”

“Aku dah tak incharge lagi……sebab tu aku tak terima email kau. Anyway, bila kau nak bertolak? And kenapa nak sangat beraya sana? Bukannya ada apa apa pun….”Zikry bertanya. Orang lain balik kampong, minah ni nak raya kat KL. Dia nak beraya dengan siapa? Dengan kawasan perumahan kosong?

“Laa kau ni…pakcik aku tu kan orang Penang. Dua minggu jer aku kat KL tu...Lepas tu, aku ikut diorang balik Penang lah......”

”Then, kau nak pergi macam ni jer?” Zikry tak habis habis bertanya.

Humairah memandang wajah Zikry, tidak dapat menangkap maksud kata kata sahabatnya itu. Apa sebenarnya yang Zikry maksudkan?

"What?“

"Forgive him.“

No comments: