Monday, April 2, 2007

Satu Pengorbanan 21

Pt 21


Hanim membuka semula lembaran didalam diarynya.Sudah lama dia biarkan diarynya tersimpan kemas didalam laci.Ada cerita semasa di disekolah rendah, ada cerita sewaktu dia masuk pertandingan 'oratorical speech' di sekolah menengah,ada cerita dia masuk ke madrasah. Sudah lama dia tak membuka lembaran diary itu.Ini bererti dah lama juga dia tidak menulis apa-apa didalamnya.Maklumlah zaman sekarang semua orang lebih suka meluahkan perasaan dan rasa hati diblog sahaja.Tapi perkara seperti ini,hanim hanya mahu berkongsi dgn diarynya sahaja. Kalau diblog, ada moderatornya.Dalam Diary, hanya hanim saja yang tahu apa yang diluahkan.

"Dear Diary, do you know why I still seek solace in you? Kau lah teman baik aku, dalam suka dan duka. Diary, kau tahu tak Is melamar aku? Mama dan abang dah setuju. Actually he is a nice guy, pengetahuan agamanya, okay. I aint looking for an ustaz for a hubby, right? Tapi I am still young. Mama kata okay untuk kahwin muda. Love after marriage is beautiful.That--- was what I read in the novels,though. Tapi in real life? It made me shiver, lah! Shudder! Shudder! Kenapa pula Is pilih I,Diary? Kau tahu tak? Dat day, masa dia call abang pun dia tak cakap apa-apa. Macam bukan dia yang pinang aku...or should it sound like this?.Dia pinang aku, diary, tapi bukan untuk dia....Then untuk siapa?Kalau betul dia nak jadikan aku isterinya, kenapa dia tak cakap apa-apa?Kenapa dia selalu berlagak selamba macam tak ada apa yang berlaku?"

Diary hitam itu ditutup kembali dan disimpan kembali ketempatnya. Hanim mgeluh lagi. Dia kini sering mengeluh kerana persoalan ini. Dan kerana persoalan ini juga, dia terpaksa batalkan plan untuk bercuti di Kuala Lumpur bersama Sarah dan Zubaidah.

"Betul anti tak jadi ikut?Hanim, kansebelum ini, anti yang beriya-iya?" soal Sarah. Hanim mengangguk, malas.

"Ana tolong beritahu mama dan abang anti,okay?"pujuknya lagi. Dia tak mahu Hanim terus bersedih didalm dilemanya seorang diri.

"Tak payahlah Sarah. Ana tak sudi mengundang marah abang Hisyam lagi. Biarlah ana spend time di rumah. Muhasabah diri...cari-cari apa dosa yang tak terampun,lagi..."balas Hanim, cuba memujuknya dirinya sendiri.Dia juga tidak mahu Sarah terus risau dengan keadaan dirinya.

"Kalau itu keputusan anti, ana kena respect. But if you change your mind even at the last minute, sms ana,okay,"pesan Sarah.
"Change my mind? I doubt so...Doakan agar ana tak lose my mind,sudah.."seloroh Hanim sebelum dia mematikan perbualannya dengan Sarah.

Itu perbualannya dengan sahabat karibnya beberapa hari yang lepas. Hari ini, mungkin Sarah dan akhawat yang lain sedang shopping di Mid valley, atau jalan-jalan beli tudung dan kain ela di Masjid India...kalau bukan kerana Iskandar, Hanim tentu ada bersama mereka. "Hanim..jangan salahkan orang lain.You chose not to be with the akhawat,"dia menegur dirinya sendiri.Hanim menghela nafas berat.

Dia melontar pandangan keluar jendela. Dari jendela kamarnya, dia dapat melihat suasana di bawah rumah, playground yang sentiasa riuh dgn suara kanak-kanak, deretan kedai-kedai di hujung kawasan, juga blok rumah Iskandar...
"Iskandar....kenapa buat Hanim macam ni?"keluh Hanim.
Lagu "Empayar Islam" oleh Mel bergema menandakan Hanim menerima call dari salah seorang kenalannya. Dia mengangkat handset dari katilnya. "Bro Is" tertera di skrin LCDnya. Hanim menekan butang 'answer'.

"Hanim, Is ni.can I see you?" tanya Iskandar bila salam dijawab.

"Tapi Mama 's working. You can't come here,"beritahu Hanim.Di mindanya sudah terfikir apa yang hendak Is katakan.Mesti tentang lamaran kelmarin.

"I called both your mum and Hisyam tadi. Minta izin mereka. Hanim siap-siaplah. Nanti Is datang ambil you,"arah Iskandar. Suaranya riang, tidak menampakkan sebarang masalah.Kenapa nak jemput Haim pula? Dia nak ke mana?

"Dah minta izin Mama dan abang? Nak bawa Hanim ke mana? Takkan kita aje?"Hanim menyuarakan protesnya.

"Ya Allah, Hanim. Ingat I dah tak faham syariat ke? Kita keluar dgn ayah dan ibu. Akhi Saif awak pun ada juga."jawab Iskandar mesra. Akhi saif ada? Ini lagi masalah bagi Hanim.

"Kita nak pergi mana?"soalnya lagi.
"Hanim ikut aje okay? Ayah nak belanja makan. Dia nak bawa bakal menantu dia sekali.Kalau dah buka sekolah, susah nak ajak hanim keluar sama-sama,kan?"jelas Iskandar, bersahaja.
"Menantu?" Kelu lidah Hanim mendengarnya.,"Kita tak pernah bertunang..mak ayah awak pun tak pernah masuk meminang..." kalaulah Hanim berani untuk menyatakan itu sekarang...
"Hanim, you still there?"soal Iskandar bila talian senyap sepi.
"Er,,er..still here,"jawab Hanim teragak-agak.
"Hanim siap,okay. Ni dah Zohor belum?"tanya Iskandar,concern.
"Belum..."malu Hanim pada diri sendiri. Asyik layan perasaan, sampai lupa nak berawal-awal mengadap Tuhan.
"Hanim, its passed 1.30,dear. AzanZohor, 1.10 tadi. Okay, Hanim solat dulu.What's wrong with Hanim yang selama ini semua orang kenal? Dah siap nanti call me on my handphone,okay?"lembut Iskandar menegur.Persis seperti abangnya,Hisyam,detik hati Hanim
"What's wrong with me?Its what's wrong with you?"hatinya menjerit. Hanim merenung handphonenya,"Okay, Brother Is, Hanim siaplah ni."Dia tidak mahu berbual panjang.

Perjalanan ke Cafe Vienna di Royal Hotel on scotts dirasakan memankan masa selamanya. Iskandar yang memandu asyik mencuri pandang wajah Hanim di cermin depan. Akhi Saif pun tak banyak bercakap, seperti lumrahnya. Hanya ibu dan ayah Iskandar saja yang bertanya itu ini.

"Cuti sekolah ni, tak jalan-jalan ke Hanim?"tanya ibu Iskandar.
"Sepatutnya, Hanim ke KL dgn kawan-kawan. Tapi Hanim cancel last minute,"beritahu Haim jujur.
"Kenapa?" tanya ayahnya pula.

"Mmm..."nak cakap apa,ye?"Hanim lupa nak beritahu abang dan mama until at the very last minute,pakcik." Lega, kerana dia tidak berbohong.
"Hanim, siapa yang pergi KL?" tiba-tiba Saiful Alam bertanya.Dia menoleh memandang Hanim yang duduk di seat belakang Toyota Wish itu.
"Sarah, Zubaidah, Puteri, ..hampir semua dalam kelas tu,"beritahu Hanim.
"Yang ana dengar dari ukhti Arafah, anti yang organize,kan?"soal Saiful Alam lagi.
Hanim mengeluh,"Macam mana Kak Arafah boleh nak beritahu Akhi seorang ni?"
"Kenapa Hanim cancel?" Iskandar pula yang bertanya kali ini.
"Entah, saja,"jawabnya pendek.

Pandangan Saiful Alam beralih kepada dua pupunya di tempat pemandu," Isn't it just too obvious? She is still here, right here in Sunny Singapore, Temasek Indah ni because of somebody."
Iskandar membalas pandangan Saiful Alam,"What? Aku? Kenapa pula?"
"For your informatin, Mr Iskandar Syah,sir. Kau dah buat dia masuk kealam lain. Kat madrasah pun, Ukhti Hanim yang dulu, pantang kena tegur dgn aku, mesti ada aje yang nak dijawabnya.hanim yang sekarang pulak, dah jadi the quietest girl in school. Kau baik pulangkan balik the best motivator kitorang yang kau dah kidnap tu...Kalau tak...."seloroh Saiful Alam.
Hanim hanya memandang Saiful Alam, sepi. Tak sangka, akhi seorang ni pandai juga bergurau dengan keluarganya. Kalau di madrasah, memang susah dengar dia berbahasa Inggeris. Nak dia dengar berbual panjang pun susah. Akhi saif...sebutnya nama dia, semua akan terbayang seorang tentera Russia yang garang giler...cold hearted macam apa...Tapi berbezanya dia hari ni. Namun apa yang dikatakan oleh Saiful Alam tu sedikit sebanyak membuat Haim terasa. Jangan-jangan perbualan Hanim dengan Sarah di musollah pun dia sampaikan pada Iskandar..Matilah Hanim kalau Iskandar tahu, dia tak bersedia dgn rancangan Is tu.

"Merepeklah,kau. Mana kau tahu dia dah berubah.Bila kau jumpa dia?lagipun, Hanim nak masuk alam mana? Alam kau"?balas Iskandar.

"Kelmarin kat sekolah, dia macam zombie aje aku tengi=ok masa kena kemas kawasan sekolah.Aku ingat Mudir sewa robot waktu tu…rupanya Hanim! Hah…kalau dia masuk alam aku, jadi hak milik mutlak akau sampai akhir hayat aku,kau tak menyesal?"tanya Saiful Alam.

"Kau jangan main-main, dia bakal menantu mak ayah aku..Kalau kau kidnap dia,..kita putus saudara.." Iskandar soelah-olah memberi amaran kepadan dua pupunya.
"Is, bergurau tu..pada-padalah.Kesiankanlah Hanim kat belakang ni."tegur puan Ainon.
"Never play around a girl's heart. Diorang tak macam korang..You guys are heartless..."tegur ayahnya pula.
"Itu Iskandar,lah uncle. Saiful Alam masih ada heart."balas saif sambil menoleh memandang uncle dan Auntienya.sempat juga dia mencuri pandang wajah Hanim dibelakang.
"Tapi kau tak boleh jadi pencinta wanita, kau tu iced hearted..." celah Iskandar sambil tersenyum.Dia juga mencuri pandang Hanim, mahu melihat reaksi gadis itu tapi hampa, Hanim seolah-olah berada dialam lain. Pandangan kosong, tidak berperasaan.Betul kata Saiful Alam, Hanim dah berubah macam robot yang tiada perasaan.Hati kecil Iskandar sedikit terusik dengan reaksi kosong Hanim itu.
"Sudah lah tu..."Puan Ainon bersuara lagi.Matanya mengerling melihat refleksi Hanim dari cermin tingkap.Wajah gadis itu susah di tafsirkan.

“Hanim?” pamggil Iskandar. Tiada jawapan. Dipanggilnya lagi,”Hanim?”

Panggilan Iskandar seolah-olah membawa hanim kealam reality.

“Huh?” kening hanim terangkat , tanda bertanya.

“Girl..you’re in your own world again.Are you akay,dear?”tanya Iskandar lembut.

Hanim mengangguk perlahan, ada senyuman dibibirnya,”Sorry,I drifted away; again.”

Dia teringat sewaktu Iskandar mengajarnya juga, dia sering berangan dan Iskandar akan mengatakan dia ‘drifted’ dan ‘daydreaming’. Terpempan saiful Alam mendengar panggilan sepupunya terhadap Hanim.”Dear? Is betul-betul sayangkan Hanim? Bukankah dia pernah kata, dia hanya anggap hanim macam adik sendiri?”

"Hanim, nanti Is ambil kan the caramel pudding.Rasa dia sedap, sinfully great,"beritahu Iskandar sewaktu mereka mengambil tempat didalam Cafe. Hanim hanya mengangguk kecil sambil tersenyum.

”Okay,lah,”jawabnya pendek.Dia mengambil tempat disisi ibu Iskandar. Encik farid duduk dikepala meja. Iskandar pula duduk bertentangannya..
"Biarlah dia ambil apa yang dia nak.Kenapa nak atur apa yang dia makan pula,"tegur ayah Iskandar.
"Alaa, Is.Apa yang sedap kat tekak kau, tak semestinya sedap kat tekak kitoranglah,"celah Saiful Alam yang duduk disebelah Iskandar.
Iskandar sekadar tersenyum sumbing.Dia bingkas bangun dan mengjak Haim dan saiful menjenguk ke buffet table,”Ayuk, kita tengok apa yang ada. Ibu dan ayah nak Is ambilkan sekali?”

Encik Farid menggeleng,”nanti ibu dan ayah ambil sendri.Kamu orang muda pergi makan dulu.”

“Okay.”Iskandar berjalan beriringan Saiful dan Hanim. Sebelum dia mengambil pinggan,sempat dia bersuara pada gadis itu.

"Hanim, nanti kalau ibu Is tanya anything, I hope you jawab betul-betul,okay?" pesan Is dengan suara rendah sebelum dia berjalan kehadapan, meninggalkan Hanim seorang dibelakang.


Saiful Alam yang memerhatikan,mendekati Hanim,"Tadi kenapa diam aje?You seem to lose your own little self."
"Own little self?"tanya Hanim, tak fahan dengan frasa yang digunakan sahabatnya itu.
"Apa-apa ajelah...tapi kenapa senyap sunyi, battery lo cell?” tanya Saiful Alam.
"Kenapa kat sini, enta redah berbahasa Inggeris? Kalau kat madrasah, terus je bahasa Arab,ana nak jawab pun sampai terkehel lidah?"tanya Hanim lagi.
"Kenapa bila ana tanya, anti jawab dengan pertanyaan juga?"saiful membalas dengan satu lagi soalan. Dia tak mahu menjawab soalan hanim kerana hanim tak menjawab soalannya tadi.
"Entah, kenapa eh?" Hanim bertanya kembali.
Saiful Alam menggelengkan kepala," Short circuit ke?"
"Ana yang short circuit ke enta....tiba2 you speak in English...sumpah sumpit eh? Camoflaging?"
Saiful Alam menghela nafas,"Anti pun suka kat orang yang berbahasa Inggeris kan? Mmm..macam Iskandar tu?"Sinis bunyi jawapan yang diberikan.
"Ana tak faham?"rengus Hanim.
"Tak faham atau tak nak faham atau pura2 tak faham?" tanya Saiful Alam.
"Entah...kulluhum,mungkin. Dah lah..ana nak makan.Kan kita datang untuk makan, so, makanlah.Lagipun makanan kita hari ni, tak dihisab diakhirat, kalau kita makan banyak mana pun, kerana kita memenuhi jemputan orang,"Hanim mengakhiri bicara. Dia melangkah mengekori Iskandar yang sedang khusyu’ memilih makanan dimeja buffet itu.

Saiful hanya memerhati Hanim dgn sorotan mata,"Susah nak faham perasaan anti,Hanim."

Hanim menemani Puan Ainon ke wash room.Sewaktu Hanim membetulkan lipatan tudungnya, Puan Ainon leka memerhatikan sambil tersenyum.

"Kenapa,makcik? Tudung Hanim senget ke?" tanya Hanim, di belek-belek tudungnya didepan cermin.
Puan Ainon menggeleng kepala,"Tak, tudung tu dah oky dah. Makcik cuma terfikirkan Is tu.Kenapa dia jatuh hati kat Hanim,ye? Rupanya, Hanim ni, ada cara tersendiri, sebab tulah dia terpikat agaknya."
Merona muka Hanim mendengar kata-kata Puan Ainon,"Tak adalah makcik.Hanim ni masih budak2lagi.Tak matang mana pun.Mana ada cara tersendiri? Dia pun selalu bebelkan Hanim sewaktu tusyen.hanim ni lebih banyak kelemahan yang semua orang dah Nampak." Dia bukan hendak merendah diri, tapi sekadar bercerita perkara yang benar tentang dirinya.
"Hanim, mama Hanim ada beritahu apa-apa,tak?" tanya Puan Ainon.
"Dah start dah....habislah,"Hanim berkata didalam hati. Dia memandang wajah wanita itu dari meallui cermin dihadapannya.
"Makcik harap Hanim faham apa yang makcik maksudkan," tutur Puan Ainon lagi.
"Pasal Is ke?"Hanim menoleh kearah wanita itu.rasa tak elok pula berbual melaui cermin saja.
Puan Ainon tersenyum lagi,"Hisyam beritahu kami, Hanim terperanjat. Masih shocked?"
Giliran Hanim pula untuk menggeleng kepala,"Dah....over."
"So?" Puan Ainon bertanya, menanti satu jawapan.
Hanim memandang wajah Puan Ainon,"Maksud makcik?"Soalan dibalan dengan soalan.

"Makcik dan Pakcik suka sangat dengan Hanim.Kami setuju dgn cadangan Is.Lepas nikah pun, Hanim boleh sambung belajar. Is tu, bukan apa...takut Hanim jatuh kat tangan orang lain,"beritahu Puan Ainon.
"Hanim masih muda,makcik. Takut pula bila dengar pasal nikah kahwin ni.Lagipun, Hanim bukannya berkawan dengan sesiapa." Hanim berterus terang.Tiada gunanya berselindung.Lagipun, dia yakin, Puan Ainon faham apa yang ingin disampaikannya.
"Itu bisa kita selesaikan.Take one step at a time," ujar Puan Ainon.
"Makcik, kalau memang jodoh Is dgn Hanim, takkan kemana,kan?"Tanya Hanim lagi.
"Memanglah. Cuma kalau dah bernikah, ikatan tu lebih akrab, tiada batasan syariat. Makcik dapat merasakan bahawa Iskandar benar-benar sayangkan Hanim. Atau Hanim ada calon sendiri,?" Puan Ainon berteka teki sendiri.
"Eh, mana ada,"ujar Hanim,”Iskandar mungkin hanya anggap Hanim macam adik,tak? Dia sama macam abang.” Sekali lagi, dia jujur memberitahu apa yang terlintas difikirannya.
"Mungkin itu hanya tanggapan Hanim.Is tu susah nak rapat dengan perempuan.Buakn dia anti girls, tapi dia tak reti nak bermesra. Dia tu cuma rapat dengan Kak Nia saja.Tapi dengan Hanim,lain sekali. Cuma satu aje yang makcik risaukan,Hanim."Puan Ainon mendekati Hanim lalu membetulkan brooch yang tersemat dibahu Hanim.
"Apa yang makcik risaukan?Makcik risaukan Hanim ke?"Hanim ingin mengetahui apa yang ada dalam lubuk hati wanita itu.
"Kata-kata Saiful tadi dalam kereta." Teragak-agak Puan Ainon berbicara.Dia tidak mahu Hanim berburuk sangka dengannya.
"Akhi saif?"soal Hanim, mahu kepastian.Kenapa wanita itu risau dengan kata-kata anak saudaranya sendiri?
"Kan tadi dia ada sebut, kalau Hanim masuk dalam alam dia, dah jadi hak mutlak dia, apa Is nak buat?"keluh Puan Ainon. Hanim dapat menagkap apa yang cuba Puan Ainon sampaikan.Dia pun rasa tak sedap hati dengan kata-kata Saiful Alam tadi. Lain benar bunyinya.
"Makcik, diorang bergurau je..."Hanim cuba meredakan perasaan Puan Ainon. “kalau bergurau, kalau tak?” getus Hanim dalam hati. Dia cuba buang kata-kata Saiful tadi sejauh mungkin.Masalah yang ada belum selesai lagi.

"Makcik kenal Saiful Alam dari dia kecil, kalau dia cakap, tak pernah bergurau,Hanim."beritahu Puan Ainon lagi.

Hanim hanya memandang wajah Puan Ainon, tak tahu apa yang sepatutnya dikatakan.

"Tak usahlah makcik risau. Kita kembali ke sana, eh. Nanti pakcik ingat Hanim kidnap makcik pulak,"seloroh Hanim, cuba untuk menbuang perasaan risau yang bermain dihati Puan Ainon. Dia merangkul tangan wanita itu lalu melemparkan satu senyuman buat Puan Ainon.Harap-harap Puan Ainon tak berfikir lagi tentang kata-kata Akhi Saif itu.

No comments: