Sunday, April 1, 2007

Satu Pengorbanan 17

"Okaylah kita stop kat sini. I want you finish up reading that last two chapters. Next week dah exam,kan?" tanya Iskandar. Dia membelek-belek buku text hanim yang dipegangnya.

Hanim mengangguk malas," Next week, I ada dua papers. History dan IRK."

"Confident?"Tanya Iskandar bersahaja.

Hanim menjungkit bahu,"IRK, tu insyaAllah...budak tak amal Islam pun boleh pass.But with History ni,entahlah...."

"Lepas 'O' ni, Hanim nak sambung kat mana?"Tanya iskandar tanpa menghiraukan kegusaran hati Hanim.

"Lepas 'O'? Hanim kena habiskan Alia kat madrasah tu...tapi sebenarnya, macam tak minat. Hanim nak ambil Diplomalah...."acuh tak acuh hanim menjawab soalan itu. Dia memang minat nak ambil Diploma tapi tak tahu apa pula kata Mama dan abangnya.

"Sambung Poly?"tanya Iskandar lagi, seronok dengan perbincangan itu.
" Tak nak pergi Polytechnic, sampai bila nak guna duit abang Hisyam untuk sekolah?...Ingatkan nak ambil Dip in Pre School teaching,lah..."beritahu Hanim sambil mendongak dagu."Hanim nak jadi Kindergarten teacher. Kata Kak Hannah, kawan cyber Hanim, its a job that does not pay you much," dia menyambung tanpa dipinta.
"So?" Iskandar cuba mengorek rasa hati menteenya yg seorang itu.
"But the satisfaction is there...Kak Hannah tu dari habis sekolah lagi, dah mengajar pre school. Sekarang ni, dia sedang kumpul duit, nak buat bachelor kat Aussie. Lepas tu, boleh jadi lecturer,tau!" tutur Hanim, Nampak bersemangat bila dia berbual tentang peluang mengajar kanak-kanak ni.
"Ini kena influenced dgn that Hannah ke ni?"Tanya Iskandar, sekadar hendak menyambung perbualan.
"Mana ada...Hanim love kids, adorable, cute, innocent, curious...."matanya ada twinkle bila dia bercakap. Patutlah tak bersungut sikit pun bila kena jaga anak Hisyam, bisik hati Iskandar.
“Kalau suka kids, kenapa hanim tak kahwin aje? Nanti you can look after your own kids,”usik Iskandar. Wajah Hanim berubah riak, sukar untuk ditafsirkan.Lama dia memandang wajah mentornya itu.

“Nuts! I am just 16! Nanti orang kata Hanim dah gatal nak kahwin. Hisy…you and your craps!”marah Hanim. Iskandar tertawa kecil.Dia suka bila Hanim marah begitu, wajah innocent Hanim terserlah sekali.
"Hanim, I nak tanya sikitlah...."dia menyambung bicara.
"Go on...spill out,"balas Hanim,marahnya sudah reda.
"Kenapa panggil Saiful Alam 'akhi'?"soal iskandar dengan penuh minat.
Hanim seolah berfikir-fikir sebelum memberi jawapan.
"He's older than me, my senior.Its kind of respects for the seniors,lah...kenapa?Akhi tu boleh jadi abang, atau saudara.But in our case, its more like abang kinda thing.Pasal ada juga seniors kat sana yang Hanim panggil abang atau kakak saja. It depends on who they are,"jawab Hanim jujur.

Iskandar mengannguk-angguk,"Senior?Tapi kenapa tak address Saif as abang?”

Hanim tertawa mendengar soalan itu,”Panggil dia abang? Goosebumps sey! Actually he’s the head of all librarians. I am one of his subordinates.Buat kerja, ikut arahan askar emo-less tu. Takkan nak panggil abang? Panggil akhi,lah respect sikit.” Iskandar mengangguk-angguk mendengar penjelasan Hanim

“I pun senior you juga, jarak umur kita, seven years difference, Kenapa Hanim tak panggil akhi, abang ke?Redah panggil nama je? You pun kena respect me, your mentor..."tiba-tiba Iskandar bertanya.hanim tersenyum sinis.Kali ini dia tak perlu berfikir lama untuk menjawab," You pun lantak panggil my abang nama,kan?" Hanim bertanya sambil tangannya pantas membuka plastik keropok.

"Hisyam dengan I Cuma setahun aje beza, its kind of okay.” Iskandar cuba memberi alasan. ”Hey, watch what you eat. Dah lah gastric semacam, sampai collapse...makan tak jaga...degillah adik Hisyam ni.Betul juga abang you cakap..."Iskandar menegur Hanim.Dia mengambil paket keropok tadi tangan Hanim.
"Abang cakap apa?" tanya Hanim
"Abang you kata, waktu rehat kat sekolah, you seldom eat your meals.Selalunya you will be helping out at the students centre, or sitting in front of the computer in the computer room or wasting your time talking to your girl friends..."
"Abang Hisyam cakap macam tu? Mana dia tahu apa I buat kat madrasah tu?"tanya Hanim, pelik dgn kenyataan yang dibuat Iskandar.
Iskandar tergelak mendengar kata-kata Hanim,"Memanglah....bukan abang Hisyam you yang cakap...tapi abang Saif you.." Hanim merona menahan marah.

"What nonsense...apa yang dah rasuk you ni? Sampai Akhi Saif tu you kata my abang...Hisy, jauhkanlah....He's a Russian soldier, ice cold, you tahu tak....kalau dalam novel Hlovate, he's a Serbian army,just like Along Afiq..."

"Apa you merepek ni,Hanim? Baca e-novel lagi? Macam mana nak hafal facts in the History books?" Iskandar sudah mula nak membebel.Hanim tersenyum senang. Semenjak Iskandar mengajar dia pelajaran History, dia semakin rapat dgn pemuda itu, yang di ibaratkan macam seorang abang. Namun nama Saif tu amat tak serasi dgnnya.

"Oh,puh-lees....nak membebel, nak marah ke, apa ke...Hanim okay je.Tapi jangan kaitkan Hanim dgn dictator seorang itu....Hitlerlah dia!"

"Berdosa tau,Hanim..You should know better than me....You can’t judge him by his looks. Masa you pengsan kat madrasah tu, dia yang kelam kabut. Ingat you, I tahu ke yang you sakit? Cuba fakir sikit, macam mana I boleh dating dgn my mum to fetch you? He called home.Asked me to fetch you...Menggelabah sekejap kitorang kat rumah.Mana kenduri, mana Si Saif call kata you took ill. Dah lah Hisyam kat Johor, your mum pulak night shift. Nasib baik, mak dia sanggup ikut sekali pergi ambil you..Kalau tak, dia dah dokong you tau, nak hantar Raffles A&E!"panjang lebar Iskandar bercerita sambil mengunyah keropok yang diambilnya dari haim tadi.
Terbeliak mata Hanim mendengar cerita Iskandar,"You biar betul...Kenapa tak ada orang cerita dgn I pun? Ni mesti you buat cerita,kan? Kalau betul, kenapa Sarah dan Zu tak cakap apa-apa?" Hanim cuba menangkis cerita ‘dongeng’ Iskandar itu.

Iskandar ketawa lagi," Sarah dgn Zu pun pelik lihat reaksi dia bila you sakit macam tu.....Sempat Sarah beritahu I masa I sampai, dia kata gaya si Saif tu, macam isteri dia jer yang sakit...Susah hati semacam"

“Hee..tak ingin kalau dia yang dokong,”pintas Hanim.

“Alaa, awak tu dah pengsan, mana sedar apa benda? You should be thankful,dear,” balas Iskandar.

“Boys are a nuisance, except for abang Hisyam,”gumam Hanim.

“Hisyam is already a big guy, no longer boys!You kena kahwinlah, Hanim.Baru nanti you ada respect for men like me,”serius Iskandar bertutur, “Jangan take us for granted. Hawa dijadikan dari tulang rusuk Adam.You must remember that,Hanim.” Wajah tenang Iskandar tak menunjukkan sebarang riak.
"Ala..apa-apalah...." Hanim membalas sambil mengambil semula keropok ikan dari Iskandar dengan wajah selamba. Namun berderau juga dia mendengar kata-kata mentornya itu.Serius semacam aje, Iskandar petang itu.Sempat pula dia menoleh kearah Cik Latifah yang sedang menyiapkan lauk didapur.Nasib baik apa yang Iskandar beritahu tu, tidak didengari Mamanya, kalau tidak tentu Mamnya akan bertanya macam-macam mengenai tentera Russia tu dan juga cadangan Iskandar supaya Hanim berkahwin. Entah kenapa, Mama seperti mahu dia kahwin awal saja. Eee…biar betul?

No comments: