Thursday, March 29, 2007

Satu pengorbanan 13

Part 13


"macam mana belajar dgn Is?"

"Macam masuk interrogation room kat ISD lah"

"macam pernah kena tahan dgn ISD! Ha ha ha..."

"ketawakanlah ana...esok jumpa siaplah yea..."

"GTG! lunch w my parents...kat Sakura"

"Haa...jealous,nak ikut!!!!Rescue me from this guy!"

"You wish! belajar jer lah...anak solehah!"

Sekali lagi handphone di tatap. Hanim mengeluh kecil.

"Tak habis2 mengadap handphone.You called your lifelines? Atau ada buah hati yang menunggu?" Syah Iskandar bertanya.

Hanim tersentak dari lamunan, malu pun ada.

"Sorry, my friend msg. Back to the lesson tadi...Apa you cakap?"

"I tanya, buah hati you sdg menunggu? Am I taking your time?" soal Is.

"Buah hati?Ingat I ni bimbo ke!" gumam Hanim.

"You what?" Is memandang wajah Hanim.

"Tak ada apa-apa. I drifted away,sorry,"Hanim berlagak seperti tiada apa-apa berlaku.

"Typical...girls, always drifting and daydreaming..."balas Iskandar. Dia ligat menulis sesuatu didalam buku Hanim. Hanim hanya menyaksikan saja, tidak termarah walaupun dia tidak suka bukunya diconteng macam graffiti wall..

"Excuse me...saya bukan girls yang macam tu...."Hanim bersuara, mendatar.Dia ingin membetulkan persepsi Iskandar terhadap gadis-gadis sepertinya.

"Sorry, Hanim.My fault, my sin....saya salah." Iskandar bersuara, seolah memujuk. Hanim tergelak....My sin...macam dialogue novel Hlovate..Mamat ni baca novel ke?Dia berbual macam Ked...but he's not a skater,bukan dari alam backstreet, setahu Hanimlah....

"Tadi marah, sekarang ketawa pula?"tanya Iskandar.Matanya tajam memandang Hanim yang masih tergelak kecil.

"Sorry, my bad!" Hanim menjawab turut mengikut gaya novel yang dibacanya.

"My bad? Peliknya jargon you...Grammar mazhab mana you ambil ni?"balas Iskandar sambil menggegeleng kepala. Namun dia tersenyum dengan keletah selamba gadis dihadapannya itu.

"You lagi pelik. Jargon entah apa-apa. Mana grammar ada pakai mazhab? Ajaran sesat!" tutur Hanim selamba.

Iskandar mencapai buku yang di pegang Hanim, ditutupnya buku itu. Hanim memandangnya, penuh tanda tanya. Terkedu juga bila Iskandar menghulur tangan tadi, ish…berburuk sangka pula Hanim dgn dia.

"Class is over? baru 12.30?"Hanim bersuara. Dipandang jam ditangan kanannya. Dia memnag terbiasa memakai jam ditangan tangan.

"Masih boleh masuk otak lagi ke? Takut nanti I cakap banyak2, You nampak sang Nila Utama kat depan you...Tak pun, you akan rasa yang Raffles sedang berbual dgn you. Kita snap for today?"cadang Iskandar.

"Awak....berapa Abang Hisyam paid for my class with you?"tanya Hanim sambil menyimpan alat-alat tulis kedalam pencil casenya.

"Pay me? Bila pula I buka tuition service, ada charges?"tanya Iskandar.

"Habis tu...class ni?" tanya Hanim lagi.

"Hanim, kalau kat Uni, there's a mentor and a mentee. I treat you like my mentee, I am your mentor. No charges in between." jawab Iskandar.

"You my ‘ mentor’?" Hanim terdiam. Macam cerita Versus lah pulak, getusnya.

"Kenapa termenung? Ni sah ada buah hati ni..."usik Iskandar. Usikannya mengundang marah Hani.

"Told you, I have no attachments, whatsoever....Lame lah, ada boyfriends ni....Buat tersungkur dpn neraka..." tegas Hanim bersuara.

"That's what I like tentang adik Hisyam ni. Tegas tapi sporting. Paling importang sekali, you are "No nonsense' young lady. Sebab tu, I agreed to mentor you. Ingat senang-senag ke I nak mentor anak dara orang?"tegas suara Iskandar kali ini.

Hanim kembali tenang,"Macam awak tahu tentang saya? Selama ni, saya bukannya kenal awak..."

Iskandar tertawa kecil dengan soalan tadi. Sambil menyimpan barang-barangnya ke dalam backpack, dia memberitahu,"He likes to talk about you. Semua orang tahu Hisyam sayang adik dia like his own life...Cuma baru sekarang I dapat kenal adik dia ni...his precious little girl."

"Are you that close dgn my brother?"Tanya Hanim lagi.Tangannya mengoyakkan sepaket Twisties yang sedari tadi berada diatas meja.

"We are soccer friends, usrah mates, qiam buddies...until he got married," beritahu Iskandar.

"Oh.tu dulu,kan...Sekarang he has to help Kak Shimah,masa dia terhad...but he's a great brother, loving husband, and a responsible father..."Hanim bercerita. Jelas, Hanim juga amat menyayangi abangnya itu.Iskandar senang dengan cerita Hanim.

"Okay, Hanim. It's a wrap. Kita sambung lagi next session,"tuturnya.

"Awak, terima kasih ye..."ucap Hanim, "eh, your drink,tak luak pun..."sambil menuding jari kearah gelas yang masih penuh dihadapanya.

"Tulah, asyik berbual je...I forgot my drink.Tak minum rugi,kan? You yang buat..."usik Iskandar. Dia mencapai gelas itu dan memerhatikan isi didalmnya.

“Fruit punch with crushed ice?” teka Iskandar.

Hanim mengangguk,”Macam mana awak tahu?”

“Minuman kegemaran Hisyam,kan? Sekarang ni, kena jadi minuman kegemaran saya pulak lah nampaknya,”jawab Iskandar sambil meneguk isi didalam gelas itu.

"Kenapa cakap macam tu?"soal Hanim dengan muka se'innocent' yang boleh.

"Kalau tak minum, takut saya cena 'crushed' dengan awak nanti!"usik Iskandar.

Hanim tersenyum,"Awak macam abang Hisyam...semua kawan-kawan abang Hisyam suka menyakat ke? Korang ni clan apa huh?" Mulutnya tak henti-henti mengunyah Twisties ditangan. Iskandar hanya memerhatikan perangai gadis itu. Suka makan junk food, not good at all.Tapi dia belum mahu menegur.Tidak mahu gadis itu berkecil hati.

Iskandar membetulkan cermin matanya," Clan..? Whatever..."

No comments: